25. září 2016

Recenze: Blair Witch - příjemně děsivé překvapení [7.3/10 A.S.]

1. Nový díl ze série Blair Witch natočil Adam Wingard. Adam Wingard se na horory a thrillery specializuje, mě osobně si získal před několika lety filmem You Are Next, a pak snímkem Guest potvrdil že to nebyla náhoda. Oboje můžu doporučit. 

2. Původní Blair Witch mne před těmi 17 lety taky oslovil, a má určitej podíl na tom, proč nechci chodit v noci do lesa. Dvojka mi přišla hodně hloupá a nezajímavá. Čekat, že trojka bude lepší mi přišlo nesmyslné. Ale na druhou stranu, když mohla podobný úspěch zopakovat po nepovedené dvojce i série filmů o Bridget Jones, proč by se to nemohlo povést s Blair Witch?

3. Mohlo. Tedy z určitého úhlu. Film funguje jako horor. Přijde mi že skvěle. Nepředstavuje ale samozřejmě nic originálního a tím se výrazně liší od původního Blair Witch Projectu. Je tedy dobré ty snímky nesrovnávat, což se mi tu dařilo výrazně lépe, než při sledování Magnificent Seven. Asi díky tomu že film postavy neimitoval ale navazoval na ně, a děj nezjednodušoval, ale naopak ho rozvíjel.

4. V tomto dílu se do prokletého lesa v Marylandu vydává James, bratr kdysi zatoulané Heather, který se nesrovnal s tím, že jeho (podstatně) starší sestra jen tak zmizela a dodnes jí hledá. Tomu rozumím a nebylo pro mě těžké se s tím ztotožnit. Do lesa se James vydá s dvěma kamarádama a jednou dokumentaristkou, která o Jamesovi natáčí svojí školní práci. Ble. To už je tak vyčpelé, že zrovna to mne hned na začátku mírně znechutilo, ale jen na chvilku, než se začaly rozdávat "náušní kamery s gps" a používat heli-drone kamera, což mi přišlo vhodně upgradované do dnešní doby, plus to umožnilo mít lepší úhly a záběry z dalšího filmu, který je prezentovaný jako found footage. Tenhle žánr už mě totiž, stejně jako - odhaduji - většinu lidí, nudí či dokonce otravuje. Z toho za posledních pár let vybočil akorát hodně povedený film Chronicle, kde umožnili hlavnímu hrdinovi aby svou kameru. kterou dokumentoval ostatní, byl schopen ovládat přes telekinezi. Tím divákům režisér zprostředkoval lepší vizuální zážitek. Ušní kamery a dron v Blair Witch pomohl velmi podobně.

tak se rozpočítejte, kdo pojde první. Já hlasuju pro černocha.

5. V hlavních rolích sou James Allen McCune (bratr) a Callie Hernandez jako dokumentaristka, Corbin Red a Brandon Scott jako jejich kamarádi. Ale zajímavější role tam mají Wes Robinson a Valorie Curry, jako trochu směšně pojmenované duo Darknet 666, které Jamese a jeho kamarády chce vzít na místo, kde údajně našli další materiály, které zachycují Heather. Což Jamese samozřejmě láká natolik, že kývne i když dvojice podivných jedinců z internetu začne tím, že je vydírá: řekne že to místo jim ukážou pouze pokud s nimi mohou jít kempovat. Tím si mě film dost znepřátelil, protože pokud je někdo tak tupej, aby se nechal vydírat satanistama a pak se divil "jůůů, voni sou divný", tak si pojít bídnou smrtí zaslouží. Ale naštěstí se to zhruba v třetině filmu zlepšilo.

duo DarkNet a 666. Sestřenici 4-666 nevzali do party.

6. K příběhu není třeba dodávat víc, než že skupinka se dostane na místo kde se údajně pásky našly,  rozbije tam tábor, a… začnou se dít divné věci. Které se pak dějou až do konce filmu. K tomu co vás asi zajímá nejvíc: je to strašidelné? Ano. Velmi. Zejména tím, že scénář má docela chytrý subplot (spoiler: Darknett 666 aneb Lane a Talia se záhy ukážou jako podvodníci, kteří partičku dokumentaristů ze sobeckých důvodů úmyslně vylákali do lesa, kde je straší, a tímpádem hororu nabídnou vítanou zkratku: je to děsivé proto, že to dělají dva ujetí satanisti, nebo je to děsivé, protože i satanisty může něco nakonec postrašit?). Scénář napsal Wingardův dlouhodobý spolupracovník Simon Barrett, který stojí právě i za povedeným Youre Next nebo Guest a ani tady mne nezklamal. Mimo pár momentů kdy se postavy chovají vyloženě hloupě (spoiler: pokračování cesty i přes zjevně závažné zranění jednoho z členů výpravy hned na začátku, opakované chození příliš hluboko do lesa z blbých důvodů jako "potřebuji soukromí na močení" nebo "du najít dřevo na oheň), mi scénář vyloženě vyhovoval.

woods to be conquered, signs to be ignored...

7. Ale hlavní zásluha na tom, proč je film tak děsivý, má rozhodnutí režiséra po celý film  neukázat co/kdo protagonisty vlastně straší. V původním Blair Witch měla být čarodejnice v jednom záběru ukázána, ale herec který to měl natočit, v situaci kdy utíká za Heather Donaghue, špatně pohnul kamerou a záběr se už pak nestihl opakovat, proto tam ta postava nakonec není. Tady se Wingard držel principu, že to co nevíš jak vypadá je daleko děsivější než to co se ti ukáže, a spoiler (čarodejnici samotnou prakticky neukáže, pouze v pár velmi rychlých záběrech ke konci filmu se objeví "něco", co vypadá jako cross mezi vetřelcem a slender manem) a i díky tomu podle mě film jako horor skvěle funguje. Film: 6 - nepřináší nic nového ani extra zajímavého ale jinak fachá. Žánr: 7 - od dokonalosti ho dělí pouze těch pár momentů kdy se postavy chovají zbytečně hloupě a fakt že nepřišel s ničím novým. Koukatelnost: 9. Bavilo mě to skoro celou dobu, a strach to u mě plodilo taky solidní.

zapomněla sem si hřeben, tímhle to asi nerozčešu!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Že na rozdíl od You Are Next nám režisér nedopřál postavy, které se chovají celou dobu chytře nebo aspoň se vyvarují fakt hloupých rozhodnutí. Chápu že nemůže být každý horor Green Room, ale trochu to vylepšit v tomhle ohledu mohl. Poznámka pro čtenáře muže: pokud se stydíte za svůj penis, umřete v lese jako jedni z prvních, tak bacha!

a fakt tam musím jít?

9. Co se mi na filmu líbilo? Používaná technologie. Neukázání hlavního zla. Zlověstné dřevěné symboly a hromádky kamení, coby příjemný call-back na původní film. Herci. Fakt skvěle zahraný.  Scénář, včetně dvou jemně překvapivých vedlejších linek (big spoiler: stárnoucí Lane a Talie a fakt že původně strašení na ostatní nastražili) a faktu že se aspoň dvě postavy chovali přirozeně v ohrožení tím, že preferovali vlastní bezpečnost před bezpečností ostatních lidí. V závěru moc pěkné využití prostoru. A originální strašení stanem!

sbohem, slibná kariéro...

10. Pro koho film je? Pro fanoušky hororů. Pro fanoušky Blair Witch, kterým nebude vadit, že film jede ve vyjetých kolejích a nepřínáší nic nového.  Ale na rozdíl od dvojky neurazí. Pro lidi co si chtěli koupit kamerový dron, zapomněli na to a potřebujou připomenout proč by bylo bezva ho mít. Pro lidi, kteří se chtějí noc následující po sledování tohoto filmu špatně vyspat. A konečně pro lidi, co se bojí tmy, lesa, nebo obecně nadpřirozena, a chtějí se z něčeho zase jednou posrat strachy. Nejlepším doporučením vám asi bude fakt, že recenzi vydávám pro probdělé noci, kdy mi v celém bytě svítila světla a hrála televize, a ačkoliv tohle píšu za dne, tak se u toho furt tak trochu bojím. Ano, možná je čas na další terapii. 

nemáte někdo něco k jídlu?






4 komentáře:

  1. Nejhorsi straseni stanem se odehralo v Djatlovove prusmyku. Obeti se sice pokusily stan porezat, vsichni ale vime, jak dopadly.

    OdpovědětVymazat
  2. Prca se tam nebo ty holky nemaj naladu moc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prcaj jen trapaci jako ty, a to, jak vidno, jeste ne dostatecne. Spravna borka si povesi na bagel plechovej hrnek a jde tocit lesni pecko s dronama.

      Vymazat
    2. neprca se tam ani setinu sekundy. ale je naznaceno ze by se prcalo, kdyby…. eh, kempovali na jinem miste treba.

      Vymazat