2. května 2016

Green Room - bejt pankáčem se nevyplácí [9/10 A.S.]

 1. Další povedený horor je tady! Green Room předčila má očekávání. A pro mne osobně má i o bod víc než Witch, protože šel dokoukat. A nebylo to nedostatkem napětí nebo nechutnejch gore scén, ale prostě mě hrozně zajímalo, jak to dopadne. Trailer je zde, ale lepší jít na film zcela bez přípravy. Když už, tak vám vybírám aspoň ten nejlepší.

2. Co odlišuje tenhle horor/thriller od ostatních? Má relativně nesympatické hlavní hrdiny - banda pankáčů, co se chovají spratkovitě a pseudo-intelektuálně a v prvních deseti minutách mě napadalo, že se nemůžu dočkat, až je někdo zmasakruje motorovkou-, ke kterým ale velmi záhy a dost jednoduše přilnete, skrze to do jaké prekérky se dostanou (nikoliv vlastní vinou). A to je asi to nejlepší na tomhle hororu - hrdinové se do průseru nedostali tím, že se chovali jako naprostí idioti, a během průseru nechcípali díky tomu, že se chovali jako naprostí idioti. Naopak, jednali aspoň v rámci možností a časového presu v kterém se ocitli dost chytře. Ale hlavně - byli aktivní a nenadbíhali smrti sami do pařát, ale dělali co mohli pro to, aby jí unikli. 

3. A to se u hororu počítá. Každý snímek, který zahrnuje kreténka co se prostě "musí" jít podívat do toho podivného sklepa/opuštěného domu/ na tu špatně přístupnou půdu. Kreténka, co si "nesmí" s sebou vzít alternativní zdroj světla nebo něco na obranu.  Každá skupina pohromadě silnějších jedinců co řekne "poďme se rozdělit" aniž by to mělo jiný smysl, než aby je šlo zabíjet jednodušeji. Každá dvojice co se uprostřed temného lesa, opuštěného baráku, nebo hor které mají uši rozhodne šukat, místo toho aby se sbalila a odpotácela do bezpečí. Kdykoliv nějakej dement najde v lese A) krabici co hraje, B) opuštěnou hračku, C) krásnou ženu co ho jen tak chce ojet a vezme si to domu. To vše mě zamrzí a snímek u mě okamžitě ztratí hodně ze svého dalšího alespoň potencionálního kouzla.

Nazi Punks Fuck Off

4. Nikolvěk tak u Green Room! Skupina Aint Rights se do šlamastiky dostane skutečnou náhodou, a následný boj a smrt přichází bez toho, aniž by se o to sami nějak výrazně zasloužili. Naopak držej se a vzdorujou akčně, uvěřitelně  a houževnatě. Což neznamená bez chybování nebo strachu, ale prostě v té situaci dělaj jak uměj, a moc by mě zajímal divák, který po shlédnutí Green Room řekne "já na jejich místě bych..." a přijde s nějakým opravdu a jednoznačně lepším plánem. 

myslíš, že už ze vzpamatoval z toho, že mu Nicole nedala?

5. Green Room napsal a natočil Jeremy Saulnier. Což je filmař, který rozhodně stojí za vaší pozornost a najděte si například jeho Blue Ruin. A možná i tu Murder Party. Zajímavý na Saulnierovi je i to že původně kameraman, takže minimálně Blue Ruin a Murder Party si nejen psal ale i sám točil. A všechny jeho filmy mají společně kvalitní vizuální stránku, na které Saulnierovi hodně záleží. Zajímavej rozhovor je o tom zde, kde líčí třeba i kolik lidí bylo potřeba aby "tvarovali sluneční svit" tak, aby vypadal jako východ slunce. Doporučuji nečíst před tím než uvidíte film!

tenhle koncertní sál je nějakej divnej

6. Vřele doporučuju se nedívat na trailer, ani si nečíst o čem film je, nad rámec toho, že je to o svízelné situaci do které se dostane parta mladých hudebníků a že de vo boj na život a na smrt, kde opozici vede Kapitán Picard, aneb výborný Patrick Stewart, který se po přečtení scénáře sám o tuhle roli přihlásil.

Just because someone stumbles and loses their path...

7. Ve filmu hraje mimo Stewarta ještě Imogen Poots, nebo Anton Yelchin (ano, Čechov ze Star Treku, ale kdo s ním neviděl výborny Experimenter o Milgramovi, ať doplní vzdělání), kteří spolu hráli už ve zdařilém Fright Night.  Dál třeba Alia Shawkat a partička relativně neznámých herců, kterým to ale hraje nadmíru dobře. Rozhodně nad žánr běžných hororů. Pokud vám bude Joe Cole odněkud povědomý, tak si ho asi pamatujete z tý penisový scény s Nicole Kidman v Secret In Their Eyes. Nějaký recenzent označil Green Room za "skvělé béčko". Já v něm béčko vůbec nevidím, pokud odhlédneme od toho, že to byl low budget (5 mega) film. Hraní skvělé, dialogy výborné, choreografie pěkná, kamera nadprůměrná, žádná formulaická zápletka, žádný kýč, tohle prostě není béčko.

Otčenáš, jenž si na nebesích...
8. Co mi na filmu vadilo? Prakticky nic. Je tam jedno zranění, které mi přišlo na pohled závažnější, než jak se pak postava i s ním chovala, při konzultaci s lékařem mi bylo řečeno, že to nerealistické není. Spoiler: kdo nevěří, ať si uvědomí, že Aron Ralston i s kompletně (a velmi neodborně) uřezanou rukou zvládl bez pomoci nejen přežít ale i se pohybovat nejméně dalších 6 hodin a to po té co tři dny nejedl a nepil. Někomu se tam nemusí líbit rozdělení skupin na "pankáče" a "nácky", ale o tom ten film není. Ani ta, jinými recenzenty vyčítaná, "změna charakteru" jedné postavy mi nevadila, naprosto si umím představit jak a proč k tomu došlo. K plnému počtu bodů za mě by film musel mít lepší zvuk. Dialogy byly místy fakt obtížné chytat a nebylo to terminologií ani hlukem.

přidáš se k nám? Máme pivo, psy a cíga.

9. Co se mi na filmu líbilo? Hrdinové, co se nechovali tupě. Hrdinové, co se chovali akčně, a nebyli jen pasivní, na smrt čekající případně dokolečka hystericky pobíhající figurky. Nádherně vykreslená beznadějnost té situace. Trochu té nádherné přírody v okolí Portlandu, Oregonu, kde se film natáčel. Rychlokurz krizového vyjednávání. (dát zbraň, nebo nedat, to je oč tu běží) Rychlokurz džuda. Veškerý boj na zemi tam patřil nejen významem k jednomu z nejlepšího, co se v hororech/thrillerech na téhle úrovni najde. Krvavost, která se nezdála být laciná a kamera co vydržela na těch nejvíc gore záběrech přesně takovou dobu, jakou by asi vydržel člověk, než by se sám v takové situaci podíval radši zase někam jinam. Dobrý hraní. Krásně udělané interiéry. Pěkná zápletka a skvěle gradující vývoj. Uvěřitelné chování a reakce všech protagonistů. Plíživě ale působivě udělaný ten "oh shit" moment, kdy vám dojde, jak velký průser právě přichází. Spoiler2: to řízené pobodání, při kterém člověka napadne:  "Thats some real deep shit you find yourselves in now, folks."
co to bude? Aaa, jeden rum, a 75 mrtvejch, to máme... 5 mega

10. Pro koho film je? Pro všechny co mají rádi gore, horory, napínavé filmy, dobré filmy a siege filmy. Pro ty co chtějí vidět Patricka Stewarta, jak konkuruje coby zloun i Hopkinsovi v Jehňátkách. Aniž by musel byť na vteřinu zvýšit hlas. Pro ZK. Pro ty, co nemají rádi nácky. Pro ty, co chtějí viděl Charlese Xaviera čistě na straně zla. Pro ty, co chtějí vidět nějaký skutečný maximum effort. A hlavně pro ty, co se mnou po filmu chtějí probrat "co by v takové situaci dělali oni, být na jejich místě"

PS: green room je označení pro místnost, ve které čekají hudebníci nebo jiní vystupující na to, až budou moct na pódium. A taky má Green Room White House, ale tam se snad dějou jiný věci než v tomhle filmu. Doufám.

PPS: tenhle rozhovor taky až po filmu.

2 komentáře:

  1. Chces mi naznacit, ze jsem dle bodu 3.C) v Brne tesne uniknul pruseru? Uff.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud si byl v Brne v lese, tak ano, to bylo vo fous. Mimo les sou takove zazitky v poradku.

      Vymazat