23. prosince 2022

Micro Men (2009) - na Vánoce dobrý.

Pokud máte zájem o filmy napohodu, které obsahují skutečné herce a snaží se popsat skutečné události, tak toto je jeden z nich. Podle mě. Myslím, že nyní se formátu říká dokud ráma. Jestli nemáte vztah k úsvitu domácích počítačů, tzv. počů raných, užijete si film i jinak. Kinematografie nosí spousty filmů o vzestupu technicky potentních psychopatů toužících po uznání. Co měli plán a zvysoka pohrdali osudy lidí. Někteří z nich měli úspěch a tak si udělali dobře na hromadě vysátých talentovaných lidí, kteří měli tu smůlu, že cítí strach. Možná vám film přiblíží vizionáře ještě o něco lépe, než obvyklý hollywoodský trhák. 

Souboj dvojice dvou dobře motivovaných zakladatelů domácího gamesení je zvýrazněn jejich původem a tedy si užijete malebnou brrrrrritish zatímco na pozadí se postupně zrodí ikona evropského trhu, počítač ZX Spectrum. 

Místo obvyklého amerického patosu obdržíte velkolepou hostinu britské podnikatelské nadutosti. Dva schopní technokrati, kteří chtějí to samé a mohli by být skvělými přáteli na celý život, se raději postaví proti sobě. Prostě proto, že mají oba pravdu namotanou na příliš velké ego. Naše planeta tím získá první domácí programátory, na jejichž ramenou stojí z podstatné části celý dnešní vyspělý svět. 

Druhý rozměr filmu je podle mě v dokonalé demonstraci dosažení vrcholu, riskování všeho. Vlastního i cizího. A, že po něm nenásleduje pád. Ne nutně. Vrchol je vrchol. Jen v blízkém okolí zničeho nic ze země vystřelí nová hora, podstatně vyšší a nezbývá než sedět na špici té své a kroutit krkem při pohledu vzhůru. A zapírat jak moc jsme najednou vedle, se stejnou tvrdohlavostí, která vedla na vrchol náš. To je osud všech technologií a ve filmu je to vyjádřeno opravdu stylově. 

Přeju skvělou zábavu.

3 komentáře:

  1. Dobrý to bylo. Až na tu děsnou pleš Sinclaira a jeho neschopnost otočit hlavou.

    OdpovědětVymazat
  2. drž pýču Ajvngou a sol rači bulvám

    OdpovědětVymazat