3. března 2017

Recenze: Logan - please don't fuck off [8.6/10 A.S.]

1. I kdyby Logan nebyl plánované poslední vystoupení Hugha Jackmana coby mutanta Wolverina, asi by mu to stejně ti, kteří mají všech pět pohromadě, doporučili. Aby s touhle rolí už dál nepokračoval. Protože překonat, nebo aspoň udržet kvalitu filmu Logan, by byla velká výzva. Snímek se totiž velice vyvedl.

2. Na rozdíl od předešlých filmů, kde je Wolverine ve středu dění (X-Men Origins a Wolwerine) snímek Logan má dobrý scénář, odvahu na to vybočit ze zavedených (komiksových/super-hero) žánrových kolejí (směrem do postapo-lone-hero-road-movie) a opravdu úžasný bonus v podobě jedné z nejlépe obsazených dětských rolí tohoto tisíciletí.

3. Píše se rok 2029. Logan už nám nějak chřadne, ale to není nic proti tomu, jak vypadá v té době devadesátiletý Charles Xavier. Kterému chvílema vypovídá službu jak tělo, tak mozek a který je v péči Logana (standardně dobrý Hugh Jackman) a Calibana (výborný Stephen Merchant). Mutantů už na světě moc nezbývá a ta-tam je jejich "sláva". Loganovi se ale do cesty připlete malá holka Laura, která je taky nějaká nemluvná a divná, a tudíž možná nová naděje pro jejich druh. Ale samozřejmě jí a díky tomu i Loganovi  a Profesorovi X jdou po krku hordy (a jsou to skutečně hordy) rozličně namotivovaných zlounů. A Amerika tou dobou vypadá asi jako by Amerika vypadala, kdyby Donald Trump měl možnost být u kormidla ještě 15 let. Tedy trochu post-apokalypticky, s velkým plotem na hranici s Mexikem a Američanama utíkajícíma do Kanady. Fun fact: scénář byl napsán daleko před tím než vůbec Trump ohlásil kandidaturu na prezidenta a jeho nápad na stavění plotu podél Mexické hranice vešel ve známost.


tak kdo chce rozsekat na maděru první, pánové?

4. Scénář k Loganovi spolunapsali jeho režisér James Mangold, Scott Frank (který byl nominovaný na Oskara za svůj scénář k Soderberghově lahůdkovém Out of Sight) a Michael Green, který napsal scénář nového Blade Runnera, ale zároveň má na kontě nepříliš uznávaný Green Lanthern. Toho ale psalo asi 5 lidí, takže těžko říct, čí byl výsledek chyba. Jedno je jasné - trio scénáristů Logana odvedlo podstatně lepší práci. Stejně jako jeho režisér, který si po zklamání s Wolverinem významně Loganem zlepšil kredit.

But Hugh, I am REALLY hungry, I am not acting now!

5. Logan měl už velmi povedený trailer. Kde jednak byla skvěle vybraná hudba, druhak se v britsko-španělské desetileté holčicce (Dafne Keen) ukázalo natolik zajímavé stvoření, že už kvůli ní by člověk na ten film šel, byť by tam žádnej Logan nebo Xavier nebyli. Malá Dafne má totiž natolik intenzivní a zároveň přirozeně působící "on-screen presence", od prvních vteřin kdy je na plátně, že na sebe chvílema opravdu oprávněně strhává veškerou pozornost filmu. Kam se na ní hrabe Chloe Moretz z Kick Ass. A možná i Christina Ricci z Adams Family. Vyrovná se jí asi jedině Abigail Breslin v Little Miss Sunshine a možná to není náhoda, že to člověka napadne, protože režisér se při natáčení Logana údajně inspiroval několika filmy a jedním z nich opravdu je Little Miss Sunshine. Kterou ale nikterak nevykrádá, jen dokázal z dětské herčky dostat podobně povedené hraní.

I am coming for you, Oscar!

6. Logan, Profesor a malá Laura se jsou chvilku po společném setkání nuceni vydat na cestu, a tady víc než v jiných filmech s podobným námětem (kde hodní utíkají před zlýma) platí že cesta je cíl. Během níž se režisérovi povede nastavit vzájemnou dynamiku postav, pobavit diváka, rozezlít diváka, dát sympatie diváka na správné místo, a přitom stále kvalitně posouvat děj kupředu. A to je výkon.

chlapi holt nic nevydrží...

7.  Nesmírně povedené jsou momenty kdy Professorův mozek předvádí nějaké nadstandardy. Ať už řízeně - spoiler: Profesor coby Koňošeptač, nebo neřízeně - spoiler Profesorovy opakované záchvaty při tkerých se zastavuje čas/možnost pohybu pro všechny mimo několika mutantů. Plus je opravdu hezky vylíčen vztah mezi Loganem a Profesorem a konečně zodpovězena otázka jak chodí Profesor X na záchod. Vztah Laury a Logana nikdy nespadne do kýče, ačkoliv by k tomu film mohl dostat šanci hned v úvodní třetině, a závěrečná řežba bude asi na nějakou dobu patřit mezi mé oblíbené scény. Film: 8 (ach ta zlounská motivace) žánr: 9. je na pomezí několika žánrů, holt a může tak leckterého diváka co měl nějaká konkrétní očekávání trochu zklamat, ačkoliv za mě to je spíš příjemné překvapení. Koukatelnost: 9. Ty 2 hodiny 20 jsou místy trochu moc.

sbírej borůvky, děvčátko, ať má stařík vitamíny

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Dvě scény. Jedna, při níž děti používají své schopnosti nepochopitelně příliš pozdě, a druhá, při které režisér vypráví důležitou část back-story Laury pomocí found footage z telefonu její pečovatelky, a mě prostě u found footage štve když tam jsou záběry, které nedávají smysl aby ta osoba pořídila/pořizovala v situaci která je na plátně, nebo způsobem, který je v tom videu nakonec zachycen.  A trošku mi snímek srazil fakt že záporáci mají tak banální a vyčpělou motivaci. Sakra. Navíc v roce 2029! 

šáli mne zrak, nebo ta holka hraje líp než já?

9. Co se mi na filmu líbilo? Atmosféra. Man-to-man combat, byl totiž podobně kvalitně udělaný a přehledný jako ve Wickovi. Posnídaňová vyvražďovačka. Kamera. Vtip. Uvěřitelnost skoro všech postav. Chce se mi říct pro film složená hudba, ale NE, a stokrát NE, protože to co je na hudbě k Loganovi dobré je Sicario. A fakt, že si z něj Lapko Beltrami vydatně půjčuje. V kombinaci s tím že jsou ty tóny použity v podobných situacích, je mi to (jako tvůrci) obzvláště nepříjemné, ačkoliv jako divák mi ta návnada spadla až do žaludku a eště s mlasknutím na závěr.  Takže ocením písničkovou část soundtracku, kde vedle Cashova Hurt je ještě třeba skvělé Way Down We Go. Oceňuju to co do role investoval Patrick Stewart. Kterému je 76 let a vypadá velmi fit a zdravě (aspoň předevčírem tak teda vypadal, na vzdálenost 3 metrů) a který pro Logana zhubl asi 8 kilo, aby vypadal opravu jako vetchý stařec, a povedlo se to. Člověk se o něj od první minuty co je na plátně opravdu bojí. Ačkoliv všichni hráli skvělě, tak pro mě byla nejlepší malá Dafne, s kterou chci vidět samostatný film, na jakékoliv téma. A o které ještě bude určitě hodně slyšet.

dej sem peněženku, and fuck off, Logan!
10. Pro koho film je? Pro fanoušky Xmenů. Pro fanoušky Rosomáka. Pro fanoušky road-movies. Pro fanoušky komiksů. Pro fanoušky filmu Gladiátor (jehož kameraman  John Mathieson má na svědomí kameru i u Logana a ukazuje se to tam v tom nejlepším slova smyslu). Pro fanoušky dobrých filmů, kteří si užijou že za těch 127 mega dolarů, který stála jeho výroba, si opravdu přijdou na své. A to přes to (nebo možná právě proto), že ve filmu je minimum CGI a zeleného plátna. Pro milovníky slasherů! A také pro ty, co si chtějí od Breaking Bad připomenout jak nádherné je New Mexico. Anebo se zamyslet, jaktože má Prof X zase nějaká vlasy a proč nemá Wolverine tradičně vyholený prostředek bradky. PS: Long live Logan!

už dostanu najíst?

33 komentářů:

  1. Neviděl jsem žádné X-many a stěží vím, co to je. Mám tušení, že Jackman je Australan a vím, že Patrick Stewart je Angličan. Bohužel, neznám ani Star Trek. Tohle musí být ta nejzbytečnější poznámka v historii Podrobností. Přesto chtěla být učiněna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mival's lepsi hemzy, kostivale. Xmeni i Startrek musej bejt desna picovina, v tomdlenc je aspon Mysicka, ale stejne nevim nevim.

      Vymazat
    2. premyslim jestli je to u tohodle filmu nutne, nebo ne. A skoro mam pocit ze ne. Ze ten snimek je sobestacny a zajimavy i zcela bez te mytologie okolo.

      Vymazat
  2. Mimochodem, Mývale, co je to A.S. v záhlaví? Akciová společnost? Anabolické steroidy? Aspergerův syndrom?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou jsem cosi dosti prirodovedne-technickyho resil s kolegou u nej v obyvaku. Po par desitkach minut se na nas zahledela jeho dcera (~4-5), rka: "A vy dva -- máte Ašperguův šindom?"

      Vymazat
    2. Alexandr Stepanovic. Popov. Je to vynatek z novodvorskeho souslovi VÚST A.S. Popova.

      Vymazat
    3. Ano, stupnice je v aspergerovych syndromech.

      Vymazat
    4. ty to FAKT NEVIS? Ale no taaak…. on ti urcite nejaky hodny teplak rad napovi...

      Vymazat
    5. Žádnej teplák zatím nic nenapověděl. Mně to taky vrtá hlavou.

      Vymazat
    6. Stupnice je v aspergerovych syndromech.

      Vymazat
    7. Aha, jsem se zase odhalil.

      Vymazat
    8. ajvngou ma zjeveni. lehnete si patama k debilu.

      Vymazat
    9. stale si myslim ze nejaky hodny teplak se o tu informaci rad podeli. do te doby je mozno dale hadat. dam hint. peclivym prozkoumanim clanku na tomto webu se da na odpoved prijit.

      Vymazat
    10. To ale může být cokoliv. Affirmative sections?

      Vymazat
    11. Myval: čelendž ekceptyt, ale bude to trvat... je to aspon v clanku v roce 2017?

      Vymazat
    12. Na tomhle je legracni, ze jeden z nich to mysli vazne a ten druhej ne.

      Vymazat
    13. ne, je to v roce 2016. Pokud se ti nechce hledat, muzes se zeptat Spima nebo Okamiha nebo Kverulanta, ti to jiste vedi… gud lak.

      Vymazat
  3. Dafne se kouka jako Martin Myšička! Rikal bych ji Mysicko. Pustite ji se mnou na tabor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mne se take moc libi. mozna az prilis. je to alarmujici. se mnou ji na tabor rozhodne nikdo nepoustejte.

      Vymazat
  4. Jak bys prelozil fukovo slavny fuck off logan? (Snad na to neni odpoved v clanku, hehe)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ja si nepamatuju presne v kterym momentu mu to rekl. On tam totiz Profesor fuckuje dost casto, a je na tom i trochu postavena ta jeho linka, ze se mentalne meni. tipuju ze to bylo nekdy na zacatku s tema praskama, ale kde na skale od "di do prdele" do "di do picy", (pres "naser si") to melo byt v cj to nevim. vsechny ty preklady by byly spravne, ale prave v zavislosti na kontextu.

      preklad by nicmene mel byt asi konsistentni s tim, jak to prelozili zde:
      https://www.youtube.com/watch?v=Zy4JZ540lis

      Patrick Stewart konkretne k tomu proc je tam Charles tak sprostej ve stredu uvedl, ze se tim melo naznacit ze ta postava prodelala nejakou zmenu. Ze je tim nejak polidstenej, plus ze se divak nema citit "jakoby ho zna", ze se s nim nema citit "safe" (jako predtim), tzn pro me ten vulgarni preklad neni uplne od veci intenzitou, spis vyberem toho slova. Se domnivam ze Profesor mu nechtel rict nadavku, ale chtel se ho zbavit, nebo po nem chtel aby ho nechal bejt/neco prestal delat. Ale muzu se mylit, budu na to muset asi jit este jednou a podivat se kde mu to presne rika, kdyz je to takova afera :)

      Vymazat
  5. I přestože mám rád Soderbergha, Clooneyho a vlastně i J-Lo, Out of Sight byla kýčovitá sračka, a žádná lahůdka. Jinak samozřejmě všeobecná hodnocení Logana hovoří jasně: většina lidí (včetně autorů Podrobností) ztratila soudnost a vystačí si opravdu s málem, podobně jako v případě Moonlight.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, vetsina lidi ztratila soudnost a vystaci si s opravdu malem.

      ANEBO, (wait for it) maji ruzny lidi ruznej vkus a holt Jan Vronsky jde jako hrdina zarputile proti proudu a sverepe hodnoti divacky i kriticky jednoznacne uznavane a cenene filmy
      (% na Rotten Tomatoes - kritik/divak : Out of Sight 93/74, Moonlight 97/84 , Logan 94/95)
      jako "kycovite sracky", nebo filmy ve kterych je toho "opravdu malo", a maji "slaby scenar".
      Asi ma z toho dobry pocit. Coz je to hlavni, ne?

      Nebo za to chce lizatko? Ci zatleskat? A co na to Jan Tleskac?

      Vymazat
    2. Nudil jsem se pred 1000 lety u sledovani out of sight a brnkal si na kytaru k tomu, nacez mi navzdy ucarovala skladba no more timeouts (ost), velkolepe dilko pro me vkusy.

      Vymazat
    3. Děkuji za rekapitulaci. Nejde mi ani tak o hrdinství, jako spíš o prezentaci opačného názoru. Jednoznačná hodnocení často neznamenají vůbec nic, tedy kromě toho, že potvrzují mojí tezi o hromadné ztrátě soudnosti.

      Pojdmě se ale vrátit k Moonlightu (X-men nesleduju). Všude se píše o dvojnásobné minoritnosti hlavního hrdiny, a tedy i o dvojnásobném zdroji jeho životních frustrací a problémů. Right? Můžeš mi vysvětlit, jaké problémy plynuly z Chironova černošství, resp. v jakém ohledu bylo jeho blackness frustrující a problematické? O homosexualitě se bavit nechci, to tam bylo zjevné dost.

      Předem díky za odpověď na moji otázku, a ne pouze lacinej diss, pičo.
      JV

      Vymazat
    4. odpoved mas pod clankem o Moonlight. pyco.

      Vymazat
  6. Lacinej diss je temer vsechno co pises. Proto se ti vraci.

    OdpovědětVymazat
  7. jste tragedi. Average Score

    OdpovědětVymazat