27. září 2016

Recenze: Snowden - napínavá škola hrou ve filmu [7.6/10 A.S.]

1. Snímek Snowden je ideálním doprovodným dílem k oskarovému dokumentu CitizenFour. Ve kterém dokumentární režisérka a novinářka Laura Poitras velmi objektivně předkládá historicky významné záběry z jednání s Edwardem Snowdenem v Hong Kongu, ve dnech, které předcházely zveřejnění dokumentů, které Snowden propašoval z NSA. Ten příběh určitě znáte. Ani né třicetiletý kluk, co díky svému talentu na matiku a logiku a počítačovým znalostem dostal práci nejprve u CIA a později u NSA jednoho dne pochopí, že možná stojí na špatné straně barikády. Barikády nekontrolovatelné neprůhlednosti, která je mezi vládou a občany. Občany, kteří jí dali mandát. A Snowden se s tím, přesto že je do té doby nadšený patriot a navíc republikán, rozhodne něco udělat.

2. Snímek Snowden je ideálním filmem pro ty, kteří o Edwardu Snowdenovi nic nevědí, nebo vědí málo. Neuvede sice mnoho mediálně nových věcí, ale záživně informuje. Představuje události, které vedly k publikaci do té doby tajných a chráněných dokumentů, odhalující veřejnosti část aktivit (nejen) americké vlády v oblasti zpracovávání osobních údajů (rozuměj: šmírování fyzických osob), která podle Američana Edwarda Snowdena (a drtivé většiny právníků z oblasti ochrany soukromí) překračuje své pověření a tím i zájmy občanů, které má chránit.

3. Snímek je ideálním filmem i pro ty, kteří o Edwardu Snowdenovi něco už vědí, ale považují ho spíš za zrádce než hrdinu. Domnívám se totiž, že na rozdíl od útržkovitých mediálních výkřiků imitujících zpravodajství, nabízí film Snowden lehce stravitelnou i srozumitelnou zábavu, která kvalitně informačně obohacuje. Samozřejmě jen ty, kteří chtějí být informačně obohaceni.  A preferují film před knihou Luka Hardinga, jíž je scénář Kierana Fitzgeralda adaptace.

polygraph me, bitch!

4. Snímek je ideálním filmem pro ty, kteří sou fanoušky filmů Olivera Stona, a chtějí mu složit poctu třeba tím, že se na film Snowden půjdou podívat do kina. Když už kvůli včasnému dokončení a nepřekročení rozpočtu Stone dokonce byl ochotnej prošvihnout pohřeb vlastní matky, která zemřela když zrovna točil v Německu. Aby mohl dál točit podle plánu! Tomu se říká dodržování závazků! Otázka je, co si s mámou třeba předtím udělali, ale to je na jiný článek.

I regret calling you bitch, sir

5. Snímek je ideálním filmem pro ty, kteří chtějí vidět Josepha Gordona Levitta herecky dosáhnout na tzv. Fassbender Effect. Tedy na situaci, kdy herec hraje tak dobře, že sám zcela zmizí z plátna a zanechá na něm pouze postavu, kterou představuje (for more info see Steve Jobs). Levitt Snowdena dobře nakoukal a dokonce se s ním (stejně jako sám Oliver Stone, samozřejmě) sešel, a musím říct že jeho mimiku, intonaci a gesta měl odpozorovanou fakt kvalitně. Jeden americký recenzent mu sice vyčetl že "Levitt dělá v Snowdenovi Keanu Reevese", ale ono to je spíš tak, že skutečný Edward Snowden opravdu působí velmi klidně až flegmaticky (možná i mimicky strnule, občas) a je tím ve svém projevu podobný herecké poloze Keanu Reevese, to uznávám.

už tři dny sem nebyl na velký....

6. Snímek je ideálním filmem pro ty, co chtějí viděl pár dalších dobrých herců v menších rolích. Ať je to Nicolas Cage (který na své dvě scény ve Snowdenovi kývnul jako favor pro Stona), nebo Melissa Leo, která hraje dokumentaristku Lauru, Rhys Ifans coby Snowdenův fiktivní handler v CIA, nebo Shailene Woodley, v roli Snowdenovy přítelkyně. A pokud chcete vidět Spocka lose his shit, tak tohle je taky film pro vás.

vidíte to co já? ta krabička umí mluvit a ukazovat obrázky?

7. Snímek není ideálním filmem pro ty, kteří hledají fantasticky natočený thriller. Tím, bohužel, nejnovější dílo Olivera Stona není. Chybí mu to správné tempo, chybí mu (překvapivě) dostatečná dávka napětí, a možná mu tu a tam přebývá nadšení s kterých chce Stone zdůraznit, že Edward Snowden je hrdina, nikoliv zrádce. Film ode mě dostává 6. Je to slabě nadprůměrně natočený ničím inovativní film. Žánr ode mě dostává 7, protože v rámci thrillerů, nebo spy thrillerů je sice rozhodně mezi těma kvalitnějším, ale chybí mu buď trochu víc akce, nebo větší hloubka. Koukatelnost: 10, a to přesto, že pro mě, člověka co Snowdena obdivuje, nepřinesl film nic moc nového. V USA se snímek promítal v předpremiéře ještě s navazujícím live rozhovorem se samotným Edwardem Snowdenem, režisérem a herci. Kde Snowden vyjádřil filmu podporu, a uvedl že ve skutečnosti -mini spoiler- není takový fanatik do Rubikových kostek, i když je občas v NSA někomu dával, a kde Shailene Woodley připomněla svůj věk tím, že uvedla, že jméno Oliver Stone jí nic neříkalo, než dostala tuhle nabídku, a Joseph Gordon Levitt děkoval za šanci příběh zpropagovat. A tím mi příjde film jako nejpřínosnější - upoutal pozornost nejen na Snowdenův příbeh, ale hlavně na to, co stojí za tím. A to sice - kde končí hranice našeho soukromí a začíná legitimní zájem vlády? Každý to má možná nastaveno trochu jinak. Ale je dobré si připomenout že rozhodnutí, byť silně subjektivní, bývají kvalitnější, pokud se dělají informovaně. Snowdenův hlavní cíl bylo umožnit veřejnosti, aby k informovanosti měla blíž. A Oliver Stone šikovně právě tohle divákům přiblížil.

tak mám tím sklem proskočit, nebo nemám....

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Nesmyslné použití Nicolase Cage, jehož role dostala tak málo prostoru, že působila bohužel docela nevěrohodně. (Cage hraje jednoho ze Snowdenových učitelů v CIA akademii). Přišlo mi škoda, že film je utnut tak brzy v životním příběhu Edwarda Snowdena, divácky by bylo jistě velmi atraktivní sledovat co bylo "poté". (Nebo že by chystali i sequel?) Možná přílišné zaměření se na Snowdenův osobní život, který v realitě hrál v jeho rozhodování daleko menší roli. Myslím, že to tu postavu (pro jeho kritiky) zbytečně trochu diskredituje. A na můj vkus tam bylo málo humoru.

miláčku, ty si takovej nekňuba, ale to se mi na tobě líbí

9. Co se mi na filmu líbilo? Příběh samotný, i když mně byl dopředu známý, je velmi zajímavý. To jak Snowdena hrál Levitt. Je fascinující, co talentovaní herci dokážou udělat se svým projevem, způsobem mluvy, hlasem a gestama. Grafické zpracování monitoringu, které NSA provozuje - zjednodušeně to ukáže možnosti a dopady i jedincům bez jakéhokoliv technického vzdělání. A to že, podle mne dostupných informací, i technické postupy a reference byly ve filmu použity správně.  To, že zpřístupnil zajímavé a důležité téma širšímu publiku. A ukázal že ještě stále existují novináři, kterým záleží na kvalitě zpravodajství.


za dlouhých zimních ruských večerů se mám aspoň s čím mazlit

10. Pro koho film je? Pro všechny, které zajímá otázka ochrany soukromí. Pro všechny, které zajímá svět kolem nich. Pro všechny, které zajímá střet zájmů a zákonů s technologickými možnostmi dneška. Pro ty, co chtějí vidět Shailene jak dělá striptýz. A ano, dokonce ve filmu ukáže kozy. Celý. Několikrát. Pro lidi co mají rádi filmy Olivera Stona, a pro lidi, kteří mají rádi špionážní thrilery. A až film zhlédnete, tak si ještě přečtěte pár článků tady. Otázka je, jak se vám pak bude spát. Doporučuju mít po ruce náplast.




5 komentářů:

  1. Kozy? Beru! Manazerska grafika me tentokrat ani pres vseobjimajici CCCP cerven tolik nevydesila, tajemny je ovsem ten mix trojkove (ze by odkaz na neci trojky?) soustavy a korejstiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takove chytrej kluk jako ty ten vzkaz jiste rozlusti….

      Vymazat
  2. Co mam delat, kdyz tomu vlastizradcovi nefandim? Plundrujou mu v zaveru aspon prdel zli Rusove, jelikoz je gay a hleda u nich ochranu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mas to v bode 3. di se podivat na film. nebudu ti spoilit co se deje v zaveru ale neodejdes neuspokojen.

      Vymazat
  3. Tak jsem to zkouknul a úplně mě ta Stoneova propaganda otrávila snad víc, než když lezl do zadku Castrovi. Pozitivní hrdinská hudba a divadýlko, nejstrašnější bylo, jak Levitt mluvil falešně hlubokým hlasem. Zradil Ameriku a Obamu, doufám, že je jim teď se slečinkou skvěle v Rusku, "zemi lidských práv", muhehe.

    OdpovědětVymazat