30. prosince 2017

Recenze: Pitch Perfect 3 - melodický pokles ke dnu [5/10 A.S.]

1. Bez mučení přiznám, že jsem si užila první dva díly příběhů o "Bellas", vokální skupině zpěvaček, které se snaží vyhrát různé soutěže a dokázat (si) přitom, že za něco stojí jako umělkyně i jako lidi. Pitch Perfect a Pitch Perfect 2 totiž představily vtipné uskupení hereček s hudebním, pohybovým a komickým talentem a dobře se na to koukalo. Kdo neviděl, ať se podívá.

2. Všem třem dílům pak vévodí duo drobné Anny Kendrick (The Accountant) a robustní Rebel Wilson (Bridesmaids) v hlavních rolích zprvu outsiderských zpěvaček. Ale dobře se dívalo i na Elizabeth Banks a Johna Michael Higginse ve vedlejších rolích cynických a dívky neustále šikanujících komentátorů jejich snažení.

3. Každý díl režíroval někdo jiný a bohužel postupně mají sestupnou tendenci. Třetí díl od Trish Sie už je tak přehnaný, nechtěně groteskní a zveličující, že do očí příliš bije otravný fakt, že to, se děje na plátně, je naprostý nesmysl. A tím se skoro ztrácí původní kouzlo spočívající v problémech a snaze "běžných studentek" s "neběžným talentem a odhodláním."

4. V Pitch Perfect 3 se trojice scénáristů, v čele s Mikem Whitem, scénáristou skvělé The School of Rock (kterou Pitch Perfect 2 se svými celosvětovými tržbami ve výši skoro 300 miliónů dolarů předběhla coby nejvýdělečnější muzikálo-komedii všech dob), rozhodla do příběhu přidat akci, ninja dovednosti, výbuchy a mafiány. Ano, do příběhu, který by byl daleko lepší, kdyby zůstal pouze u zajetého a ozkoušeného schématu "divné holky z jedné skupiny soutěží proti divým/zlým/soutěživým holkám z druhé skupiny". Ale bohužel to scénáristům nestačilo a zřejmě pro obzvláštní pobavení ještě dodali dívkám dnes již tradiční "daddy issues" na tucet způsobů. Hollywoodští autoři se v poslední době můžou přetrhnout o to, aby ve filmech zdůraznili, že absentující či jinak dívky zklamávající tatínkové jsou zřejmě tak zásadním aspektem vývoje dívčí osobnosti, že na tom v podstatě pomalu závisí osud celé lidské rasy. Už mě to moc neba.

místo tatínka přeci stačí objetí od tlusté slečny

5. Bellas se tentokrát sejdou v situaci, kdy jim tak nějak skupinově dojde, že je jejich životy vlastně nebaví a že jediné, co měly/mají/můžou mít/budou kdy mít, je zpěv a vzájemné přátelství. Ano. Protože skupina deseti vysokoškolsky vzdělaných a vesměs fantasticky vypadajících talentovaných mladých žen v USA samozřejmě musí skončit v bodě, kdy je nebaví život a utápí se v alkoholu/vzpomínkách na zašlou slávu, byť jim je průměrně tak 25 let!

jó, když nám bylo 23, to bylo něco…

6. Slečny ale najdou způsob a důvod proč se znovu dát společně do zpívání (scénáristi je krkolomně pošlou na cestu kolem světa po amerických základnách, kde mají bavit vojáky a přitom soutěžit) a společně s krkolomně do příběhu implantované Hailee Steinfeld z minulého dílu vyrazí na prkna, která znamenají (armádní) svět. Nutno říct že ve chvílích, kdy se holky vrtí a zpívají, je film skvělý a dívá se na něj díky tomu snad dokonce lépe než na The Greatest Showman, který se bere moc vážně, navíc hudební složkou (byť je dobrá) nepřekvapí. Kdežto prakticky nekonečně mnoho variací zpěvu bez hudebních nástrojů, navíc předělávek již zažitých populárních písniček, stále baví, a dokonce i překvapují. 

že si máme pamatovat jména všech postav? no nenechte se vysmát

7. Když se ovšem do příběhu zamotá postava dávno zmizelého otce Fat Amy (John Lithgow) a Rebel Wilson je postavena do pozice akční hrdinky, film začne kvalitativně prudce klesat ke dnu. Ne protože by Rebel akční scény nešly. Naopak většinu jich dělá sama a díky svému předchozímu tréninku v sebeobraně a zápasení je vidět, že něco podobného nedělá poprvé. Ale protože to do komedie o zpívajících studentkách prostě nesedí. Naštěstí se film nebere moc vážně a hned v úvodní scéně vám vlastně odhalí závěr a přizná tak, že o scénář a napětí moc nejde, máte si užít zpívání a natřásání. A to se mi nakonec i povedlo. Film: 4. Žánr: 6. Koukatelnost: 5. 

za kolik se tu koupí tatínkova láska?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Vlastně jen ta linka s mafiány, Kajmanskými ostrovy a nefungujícími tatínky. Ale ona tvoří asi třetinu filmu (byť je zcela zbytečná), takže značně snižuje skóre. Plus mne nebavilo to, jak často Fat Amy mluví sprostě, protože je to už obehrané a nemá to žádnou přidanou hodnotu. Rebel Wilson po své scéně z Bachelorette a Pain and Gain bude mít těžké překonat se v tom, co oplzlého/nechutného ještě může ukázat, aby diváka šokovala. Je škoda, že jede víceméně stále po téhle vlně, protože je to univerzálně nadaná osoba (původním vzděláním právnička, ehm ehm), která umí zpívat, tancovat a hrát. A jednou snad nebude tlačená do rolí, kde primárně "šokuje/baví" tím, že tohle všechno (zpěv, tanec, hraní) dělá coby sympatický, blonďatý a potenciálně atraktivní tloušť. Který se nebojí poodhalit, odvázat a dělat si ze své tloušťky legraci, což je chvályhodné, ale slečna má podstatně na víc.

suck it, Donald

9. Co se mi na filmu líbilo? Scéna s úlem měla ohromný potenciál. Veškeré zpívání a tancování bylo výborné, za nejlepší pak považuju přivítací pěvecký rozstřel na první armádní základně. Anně Kendrick to tradičně slušelo a souboj Rebel Wilson se svou bývalou chůvou byl vtipně natočen. Přes to všechno, jak je role Johna Lithgowa ve filmu nadbytečná, se mi líbilo, jak ji hrál. Miniscény s Elizabeth Banks měly náboj. Závěr působil autenticky dojemně a z rozhovorů o natáčení vyplývá, že herečky se spřátelily i v realitě a bylo jim opravdu líto, že v tomto složení působí (pravděpodobně) již opravdu naposled. To, že si natáčení užívaly, bylo na filmu vidět a je to tak jedna z jeho mála předností.

USA, here to stay!

10. Pro koho film je? Rozhodně pro všechny, kterým se líbily první dva díly. Pro ty, co rádi zpívají nebo tancují. Pro slečny, ženy, dámy a paní, co se chtějí pobavit jednoduchým filmečkem. Pro muže, chlapce a kluky, kteří chtějí vidět pár pěkných žen v latexu a jiném přiléhavém oblečení natřásat se do rytmu popových písniček a připadá jim, že Youtube ani Youporn jim už nenabízí to pravé. Pro lidi, kteří si chtějí odpočinout po těžkém dni v práci a příjemně na 93 minut vypnout hlavu a vyčistit mozek. Pro holčičky, co chtějí najít odvahu vybodnout se na zlého tatínka. A pro ty, kteří se chtějí s touhle ságou rozloučit, byť asi ne tak důstojně, jak doufali. 

bye bye pitches

3 komentáře:

  1. Absentující či jinak dívky zklamávající tatínkové jsou zřejmě tak zásadním aspektem vývoje dívčí osobnosti, že na tom v podstatě pomalu závisí osud celé lidské rasy? Podstatne, znamenam si!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chvalihodne. nicmene jeste nekolikat ti to scenaristi v prubehu tveho zivota urcite pripomenou.

      Vymazat
  2. Jo, Wilson, to byl rebel!

    OdpovědětVymazat