14. prosince 2017

Recenze: Star Wars - the Last Jedi. Ale jo. Je to tam. [77% A.S.]

Pozor, tento článek obsahuje nezakryté spoilery z předchozích dílů Star Wars.

1. Na nejnovější Star Wars jsem se velmi těšila. Já se totiž hrozně jednoduše a rychle zamiluju a minulý týden jsem se, zhruba ve 20té minutě Star Wars: New Hope, brutálně zamilovala do Luka Skywalkera (Luke forever!), když jsem se poprvé dívala na Lucasovy původní Star Wars. Ano, prožila jsem něco přes tři dekády života, aniž bych viděla Star Wars. Vždycky jsem si přála vidět původní trilogii v kině na velkém plátně, ale bohužel se mi to nepovedlo. Tak aspoň The Force Awakens a Rogue One, no.

2. Ale zpět k nejnovějšímu dílu ságy Star Wars. Jako člověk, co není zatížen Star Wars nostalgií z dětství, ani dekádami mediální masáže na téma "Han Solo rocks", můžu říct, že Han Solo je nesympatická a ne moc zajímavá (byť vtipná) postava a úplně chápu, proč ji Ford neměl rád a radoval se z toho, když Solo zařval. A vůbec mi v tomhle díle nechyběla.* Navíc když se na tu postavu dívám optikou dnešní podivné doby, tak mne ještě víc dožírá gigantičnost přetvářky za kauzou #YouToo, protože pokud takhle sexistická a Leiu v prvním díle jednoznačně harašící postava může být nakonec "populární a všemi milovaný, obdivovaný hrdina"tak to zjevně vypovídá o tom, jaká byla tenkrát doba a jak se koukalo na vztahy na pracovišti či flirtování pomocí urážek završených tak trochu vnuceným polibkem. Který následuje poté, co mu Leia výslovně řekne: "nech mě" a "pust mě" a tak podobně. Proto mi připadá absurdní, jak se jako Hollywood "diví" a je ochoten odsuzovat šmahem lidi za 30 let staré kauzy, které neobsahují násilnou trestnou činnost (nebo trestnou činnost vůbec), ale činnost která byla v té době zjevně normální (ve smyslu běžně se vyskytující) a natolik akceptovaná, že její odraz je i v jednom z nejpopulárnějších filmů všech dob. A x dalších filmů či seriálů jde ve stejných stopách, nebo si z takových poměrů otevřeně dělá legraci (Hello Entourage). Ale podle těch dnešních (absurdních) pravidel by Sola měli ze všech dílů vystříhat, no ne? 


nenahradíme brzy chlapy celkově robotkama?
uhm. ehm. mjo. asi by to šlo.

3. Ale zpět k nejnovějšímu dílu Star Wars. The Last Jedi navazuje přímo na poslední momenty z předchozího dílu. Rey (Daisy Ridley) našla Luka, z kterého se mezitím stal vizuální skoro-klon Obi-Wan Kenobiho, Ren byl zraněn a Leia a spol. se nadále mobilizují a zároveň snaží zachránit, co zbylo z rebelů. Absence Luka a pozdní příchod Leiy na scénu v The Force Awakens považuju za největší slabinu toho filmu, takže jsem byla ráda, že v novém díle tvůrci neopakovali stejnou chybu a začali rovnou s Lukem a Leiou u kormidla. Ale. Ale. Přestože Luke je asi 10x charismatičtější než všechny ostatní postavy - s výjimkou fantastického Rena (Adam Driver si brzo sáhne na Oskara, mark my words) -  tak se Rian Johnson, režisér a scénárista v jedné osobě, rozhodl mu dát větší část scén buď statických a vizuálně nezajímavých, nebo emočně podivně oscilujících na hraně nejen duševní rezignace, ale přímo demence, a velmi nejediovského fňukání, které se pak snažil maskovat coby líbivou pseudopsychologii. A opravdu excelovat ho nechal jen ve 3 scénách (mega spoiler: rybolov, meeting Yoda, finále). Ale i přesto je Luke the ultimate badass a moje láska k němu trvá a možná je i nehynoucí. Uvidíme tak za týden. Prozatím platí: Luke forever!!!


I feel the Force. Wait. Do I?

4. Na to, že má film dvě a půl hodiny, dost rychle a příjemně plyne. Délku mu v podstatě nevyčítám. Pro ty z vás, které v kině postihne potřeba dojít si na záchod, mám tip: je na to vhodný moment po větě "I am from the resistance" ve scéně, kdy si tuto větu pronášející postava sáhne významně na prsten. Po této větě máte pak tak 3 minuty na návštěvu WC a nic zásadního - mimo jedné pěkné honičky - vám neuteče. A berte tuto radu vážně, protože pak až do konce filmu (tzn. dalších 90 minut) je film nacpaný buď scénami zásadními pro děj filmu, nebo vizuálně zajímavou akcí. 


zimy v Irsku bývají kruté

5. A vizuál se povedl. Hudba se povedla. Atmosféra skvělá. Herci dobře hrají (možná s překvapivou výjimkou v podobě Domhnalla Gleesona, jehož zlounský generál Hux byl v obličeji často příliš okatě až pohádkově zlounský). I humor se tam nějaký najde. A droidi mají opravdový důvod být ve filmu, hurá. Nechutných kýčových příšerek je tam méně než v Return of the Jedi, ale na můj vkus i tak o dva druhy více, než by muselo. (Mini spoiler: to zvíře ve scéně s Lukem dojícím něco, co vypadalo jako kříženec mezi lenochodem, mravenečníkem a dinosaurem a nebyla to Bantha, a ta příšerka vykrádající Shreka, když chtěl Cheewy sníst jejího příbuzného). Ale dohromady je to prostě velmi dobře zvládnutý film, řemeslně i atmosféricky, a o tom se asi moc nedá polemizovat.

lets go for the kitty from Shrek crossed with a sex doll vibe now, mkay?

6. Ale s úplným nadšením jsem z kina neodcházela. Proč? Protože mi vadilo, že scénárista v určitých rolích sprostě kopíroval tabulky, zjevně podle manuálu "co fungovalo předtím, použijeme teď" a místo toho, aby vytvořil svébytné nové postavy, vlastně jen re-hashoval tropy z minulých filmů. Nebudu říkat, které postavy byly překlopeny podle kterých, poznáte to jistě sami. U shod zápletek jsem dokonce zažila během sledování filmu moment, kdy jsem cítila, že jsem z filmu "velmi zklamaná", ale musím režisérovi připsat ke cti, že dokázal mé zklamání změnit v úlevu a následně i obdiv u jedné velmi dobře udělané scény (mega spoiler: Ren zabíjející Snoka - totální zklamání a obava, že Ren vyměkne jak děda - Ren přejímající roli Supreme Leadera a dál jedoucí po ose zla - úleva a následně obdiv toho, jak se s tím momentem režisér popral emočně, kde konečně měl nějaký zloun nějakou uvěřitelnou a srozumitelnou motivaci, které se držel, ale zároveň uměl projevit i jiné emoce než čiré zlo. Bravo.), od které to již za mě klapalo na jedničku.

remember me, uncle Luke?

7. To, že Luke zde neměl úplně ideální (rozuměj: zajímavou, věrnou své postavě atd.) úlohu, si nemyslím jen já, ale toho názoru byl i Mark Hamill. Který po přečtení scénáře Johnsonovi řekl, že se mu nelíbí prakticky nic z toho, jak se Luke v tomto díle chová. A že mu to musel říct, protože ho to trápilo, ale že se samozřejmě bude snažit naplnit jeho vizi i tak. Formát. Prostě formát. Pan Luke! Scénář k The Last Jedi původně napsal sám Lawrence Kasdan, ale poté, co byl odvolán, aby pomohl s The Force Awakens, tak si Johnson vymohl, že kostru Kasdanova scénáře zahodí a napíše si vlastní příběh. Mne osobně by moc zajímalo vidět Johnsona jen jako režiséra, co ztvární právě Kasdanův scénář.  Film: 7. Žánr: 8. Koukatelnost: 8.

já chápu, proč si tu robotku stavěl, vážně

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Již zmíněná úloha a pozměněná osobnost (nejen stářím a tím, co se za tu dobu údajně stalo) Luka Skywalkera. Tuna nezodpovězených ba ani nenačatých otázek. Jako například co tak strašlivého provedli Han a Leia svému synovi, že z něj vyrostl otcovrah? Genetika šmenetika. Chci odpovědi ohledně výchovy a prostředí, jsem pedagogický optimista. Takže předpokládám, že to celé bylo kvůli tomu, že se mu rodiče rozešli? A vlastně je to podprahová agitka za tradiční rodiny? Protože jinak vám ze synáčka vyroste brutální bestie, která vás pak zabije? Nebo mu v dětství šlápl na nohu obří CGI dinosaurus? Dále to bylo, spoiler: cca těch 20 minut, kdy to vypadá, že Ren podlehne dobru. Nebavily mě moc postavy Fina (John Boyega) a Rose (Kelly Marie Tran). Fin mě nebavil už v předchozím díle a tady se to nezlepšilo. Stejně jako mě nezajímala postava generálky, kterou sice hezky hrála Laura Dern, ale věnovat se téhle postavě mi připadalo zbytečné. Délka mi nevadila kvůli nudě, ale čistě kvůli tomu že pro běžného diváka, co v kině i konzumuje nějaký nápoj je to pak buď mučení, nebo ho to donutí opustit na pár minut sál. Hrubě se mi nelíbil jeden kýčovitý a zcela nepotřebný polibek. Also: #YouToo? Nelíbilo se mi, že na rozdíl od předchozích Star Wars zde zlo nebylo ukázáno jako dostatečně zlé a člověk měl teda prostor se občas sám sebe ptát: "a jsou rebelové opravdu zachránci galaxie, nebo už jen trvale nespokojení skoro-teroristé"? To, co v prvním díle ukázal Lucas jednou scénou se zničením domovské planety princezny Leiy, mi tady prostě dějově chybělo. Finále bylo zbytečně nastavované, byť i tak se na něj příjemně koukalo. Jo a ještě mi vadilo že C3PO a Chewie byli tentokrát vlastně jen stafáž a cca v půlce vás čeká velice WTF "zombie" moment, který bych moc ráda věděla proč a jak se do filmu dostal (mega spoiler: Leia bůhvíproč přeživší svou vlastní "smrt" a plující vesmírem).

to be, or to be bad. that is the question.

9. Co se mi na filmu líbilo? Přes to všechno, co se mi nelíbilo, je to neoddiskutovatelně kvalitně natočený a povedený snímek. Představující (resp. rozvíjející) minimálně jednoho a možná i dva kvalitní hrdiny a zajímavé postavy (spoiler: Ren a Rey), které bude příjemné sledovat i nadále. Velmi se mi líbily všechny scény s tzv. "mind bridge", tam byl film nejsilnější emočně a zároveň představoval hlubší psychologii, než by člověk od typických Star Wars očekával. Klidně tam toho mohlo být více. No a samozřejmě se mi líbil Mark Hamill v roli Luka a to jak v momentech dramatických, tak těch, kdy si film dovolil trochu dělat legraci sám ze sebe, z diváka, i z postav samotných. Líbila se mi úloha droidů, která byla humorná, ale zároveň přinesla dějově jedny z nejzásadnějších zvratů a posunů. A protože jsem stará plačka, tak mě dvě scény dojaly (mega spoiler: Yoda a Luke meeting Leia again). A bavil mě Poe (Oscar Isaac), byť jeho úloha v tomto díle byla místy dost podivná. Linka s rodiči Rey. A fantastická "zrcadlová" scéna v jeskyni. A scény s nově podanými honičkami skrze rychlost světla.

hello, have you heard about our lord and savior
Luke Skywalker?

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Star Wars. Pro lidi, kteří nikdy žádné Star Wars neviděli, ale chtějí se podívat na zajímavé a vizuálně atraktivní scifi a najít si důvod, proč vidět i ostatní díly. Domnívám se, že na rozdíl od The Force Awakens se v tomto díle dá "relativně" orientovat i bez znalosti předchozích dílů. Film ocení fanynky Adama Drivera, dostává hodně prostoru a možnost předvést několik zajímavých hereckých poloh. Daleko méně prostoru a méně zajímavou roli má ve filmu Benicio Del Toro, ale i tak bude pro ty, kteří trpí na jeho obličej a stále stejné herectví, asi vítaným občerstvením. Camea britských princů prý byla vystřižena, a pokud ne tak jsou celou dobu pod maskou Stormtrooperů, a Toma Hardyho nebo hlas Josepha Gordona Lewitta asi ani nemá cenu moc zmiňovat, neboť je tam stejně nepoznáte. Justina Therouxa v roli Mastera Codebrakera byste ale poznat mohli. Také je tenhle díl pro všechny diváky, kteří se chtějí podívat na poslední scény Carrie Fisher coby princezny (nyní již tedy Generálky) Leiy a u věnování na konci filmu si třeba i dojatě povzdechnout. No a konečne je to i snímek pro diváky, kteří vždycky toužili vědět odpověď na otázku "zdalipak by si Luke Skywaker uměl to modré mléko z New Hope i sám obstarat, kdyby na to přišlo". A pro ty, kterým ve Star Wars chyběla Asiatka ve větší roli.

minority take over! Move away, black guy!

*  samozřejmě že Solo vystřelil první! A Lucasovy pokusy to zamaskovat jsou trapné.

vápník musí bejt





9 komentářů:

  1. Tohle je bezvýznamný kolotoč na cizí peníze. Všechny díly Star Wars a Star Trek se stěží mohou postavit jednomu jedinému dílu Red Dwarf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no este aby to byl kolotoc na vlastni penize.

      Red Dwarf je dobrej, dokonce velmi… ale…. vis jak. Dnes uz skoro neobstoji.

      Vymazat
    2. Uniká ti pointa. Něco je prověřeno časem a něco podlehlo času. Původní SW jsou pro děti, řekněme na úrovni Neverending Story. Nelze je brát vážně. A protože jsou zastaralé i technicky, není důvod se na ně dívat. Red Dwarf je pro dospělé. A je vtipný, nikoliv směšný.

      Vymazat
    3. jo, RD bejval vtipnej. na jedno max dve podivani. pak uz neda nic. kor ne dneska.

      star wars maj k nekonecnymu pribehu hodne daleko teda… a technicky zlepseni nepotrebujou. naopak zpetne dodelavany cgi sceny byly krok spatnym smerem.

      Vymazat
    4. Hodně daleko? Vždyť ono to i začíná jako pohádka pro děti před spaním. Místy je to nechtěně vtipné a zcela si to zaslouží tu spoustu parodií.

      Vymazat
    5. Star Wars jsou (hlavne scenaristicky) kvalitativne hluboko pod Nekonecnym Pribehem, konkretne jeho knizni predlohou. Tak jsem to myslela.

      Vymazat
    6. A to nezní moc povzbudivě.

      Vymazat
    7. red dwarf je vtipnej jako slavek simek bez grossmana, proste ne

      Vymazat
  2. Asi už jsem stará. :D Jo, kdysi lidi neblbli s nějakým "meetoo" kvůli banalitám, které akorát tak znevažují skutečné násilí na ženách (koneckonců, i na mužích).
    1) Han Solo je pašerák a zločinec, nikoli překladný klaďas. Jako děcko jsem ho taky až tak nemusela, ale čím jsem starší, tím víc dokážu docenit, že je to asi nejrealističtější nečernobílá postava v původních Star Wars. Naopak Luke je až moc kladný až naivní. Je zajímavější až jako životem semletý děda právě v novém filmu.
    2)Myslíš, že by Leia nedala Hanovi pěstí, kdyby jí to jeho "obtěžování" až tak vadilo? Pointou toho je, že ji to k němu táhne, ale ona se tomu brání, protože princezna a pašerák - trapas, nepřípustné!

    V USA už se bere jako obtěžování, když chlap pochválí ženské oblečení nebo účes. To mi přijde těžce nenormální a podřazáváme si pod sebou větev, když degradujeme chlapy na ubožáky, co se bojí oslovit ženu, aby je někdo nenařkl ze sexuálního obtěžování, a pak brečíme, jak pořádní chlapi nejsou. Naše blbost...

    Myšule

    OdpovědětVymazat