3. října 2017

Recenze: Amityville: The Awakening - jen lehce strašidelná reklama na kalhotky [4/10 A.S.]

1. Amityville: The Awakening, nový film z řady snímků o zlém domě v Amityville má několik potenciálních es v rukávě. V jedné z hlavních rolí je Jennifer Jason Leigh, v jejímž podání je hysterická psycho matka skutečně odpudivou postavou. Druhým esem je příjemná sebereflexe v podobě několika vtipů, ve kterých si herci občas mrknou na diváka referencemi na jiné filmy z této franšízy a narážejí na slabou kvalitu remaků, sequelů a podobně. A posledním trumfem jsou celkem zdařile hrající všechny obsazené teenage role, mimo té hlavní.

2. Obdivovatelům ladných ženských křivek ale jistě přijde vhod fakt, že se režisér céčkových hororů, Franck Khalfoun, rozhodl hlavní představitelku, náctiletou Bellu Thorne, v klíčových scénách obléct  pouze do krátkého tílečka a kalhotek a dal jí instrukce, aby se ve svém dětském pokoji pohybovala co nejčastěji jako zkušená striptérka, tedy zadkem napřed a nahoru a vždy něčím obnaženým směrem ke kameře. A prostě aby svým vzhledem co nejvíc kompenzovala ten slaboduchý a nezajímavý scénář. 

3. Amityville: The Awakening je o tom, jak se do amerického, posedlého, zabijáckého a již z dálky se na diváka výhrůžně šklebícího domu, ve kterém se před 40 lety stala podivná tragédie, nyní nastěhuje nová rodina. V níž jsou 3 děti, z nichž jedno je…. voila… v kómatu. A hádejte, kterého haranta z těch tří dům posedne. 

4. Jako u většiny hororů i zde strašidelná atmosféra nejlépe funguje, dokud není vidět zdroj zla. Což tady je přibližně půlku filmu. Během kterého se povedou dvě pěkné lekačky (okno, dveře), příjemně psychózní atmosféru nastaví svým kvalitním výkonem Jennifer Jason Leigh coby trpící matka, která je opravdu slizká i děsivá zároveň.

tohle je z "Behind the scenes" a přijde mi, že tam sou stejně posedlí všichni

5. Bohužel od momentu, kdy se zlo vtělí do jednoho z dětí a ukáže se nám v celé své "kráse", je film jen přehlídkou nestrašidelných a z jiných filmů vyvařených absurdit. Postavy se chovají co možná nejhloupěji, aby byly zlu všanc, a zároveň dělají vše proto, aby jim ti, co jim mají věřit, věřit nemohli. A zlo se tak může úspěšně rozmáhat.

The power of better scripts expels you!

6. Filmu také významně škodí nadužívání pasáží, které se ukážou být snem. To mě velmi nebavilo a vzhledem k tomu, že se ve filmu opakují asi 4x, je to filmová otrava. Jedna povedená hnusota tam ale je, a to sice scéna, ve které je naznačen incest matky se svým synem v kómatu. Ta se povedla. Ale z té zas kamera ucukla příliš brzy.

Mami, co to děláš??

7. Vznik tohoto filmu provázely nejrůznější porodní bolesti, uvedení do kin se několikrát odkládalo a nakonec se i překlasifikovalo z původního "R" na "PG13", takže si asi umíte představit, jak neslaný nemastný a neinvenční ten horor ve výsledku je. Film: 3, žánr: 4, koukatelnost: 5. Strašidelné to není, ale koukat se na to v celku dá.

oh brother, where are is that thou you?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Druhá půlka už nebyla vůbec děsivá. Zlo nebylo strašidelné. Hlavní postavy se chovaly příšerně hloupě (například scéna s domlouváním se pomocí elektronické tabulky, na kterou se ukazuje. Jak, čím? Proč v tu dobu? Všechno špatně). Ve filmu bylo klišé nad klišé. Malé dítě a pes, kteří oba cítili jako první, že je něco špatně. Tajemná místnost. Krev objevující se na zdi. V krvi se objevující psaní. Hlavní teenager s emo make-upem. Všichni dospělí chovající se jako idioti. Atd atd.


když jsme takové blbky, asi si zasloužíme umřít, ne?

9. Co se mi na filmu líbilo? Ty dvě lekačky a fakt, že Bella Thorne má opravdu pěknej zadek a ty kalhotky, co měla na sobě, jsou z dobré kolekce od Victoria's Secret. Kvalitka. Doporučuju. 

ty džíny si fakt můžu nechat chvilku na sobě?

10. Pro koho film je? Pro fetišisty na kalhotky. Pro ty, co nikdy neviděli žádný dobrý horor. Pro zaryté a nekritické fanoušky ságy o domu v Amittyville. Ale vězte, že z této řady je lepší i už tak nepovedený Amityvile Horror (3:15 zemřeš) s Ryanem Reynoldsem z roku 2005. Film je tak hlavně pro ty, kteří chtějí jen tak zabít odpoledne. Nejlépe u hororu, během kterého se neleknou víc jak 2x a u kterého se nebudou průběžně moc bát.

dostanu taky jednou tak pěkný kalhotky?
to je ten filmový zázrak. Ale bacha, tyhle kalhotky straší


16 komentářů:

  1. Je nefer ty kalhotky nedat do screenshotu. Zlovule?

    OdpovědětVymazat
  2. Hej, Mývale, je ti jasné, že osmnáctý filnm o Amityville je asi tak stejně významný jako šestý, druhý nebo jedenáctý, že ten příběh je "jen jako" a že ve skutečnosti neexistuje a nikdy neexistovalo nic takového jako "haunted house"?

    Ale mám něco významnějšího. Tvá recenze
    http://www.podrobnosti.cz/2017/03/recenze-land-of-mine-under-sandet.html
    simply sucks.

    Nějaká dobrá dánská duše dala na YT celý film v dobré kvalitě:
    https://www.youtube.com/watch?v=hntghz3xy30
    a právě jsem ho viděl. Verdikt: je to ještě horší kalkul ze strany režiséra/scénáristy, než jsem myslel, má to s realitou společného právě tak málo jako Gravity s normálním provozem na ISS a nemělo to být nikdy nominováno na cokoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja kdyz jsem byl na ISS, tak se tam Sandra chovala uplne stejne, jako ve filmu.

      Vymazat
    2. rada si poslechnu vycet vsech nesrovnalosti v diskusi pod clankem o tom filmu. dokonce priznavam, ze mne tvuj nazor na to i docela zajima. ale tam. ne tady.

      Vymazat
    3. Grim uz mnohokrate osvedcil, ze neumi diskutovat o drivejsim filmu na prislusny strance, vzdycky zarputile pise pod nejnovejsi film. Tryzni ho predstava, ze by nemel okamzitou ctenost.

      Vymazat
    4. Richtig! Včerejší noviny, loňský sníh!

      Ostatně tyto dva filmy mají mnoho společného. Například se v nich vyskytuje nejméně jeden dům a také několik lidí, dychajících vzduch.

      Vymazat
    5. proc nejsou ty linky klikaci? kdyz delas marketing tim, ze se vtiras off-topic zohavovanim (syrova jatra, mrtve deti) jinak ohleduplnych diskusi, nedotahnes to do konce a uzivateli plivnes do tvare (uriznes genitalii, sprznis rodice) nekvalitni vyrobou.

      Vymazat
    6. Klikací linky? Spimfurte, úroveň tvé lenosti a kňourání dosáhla nových výšin. Mývale - tak dobrá, jdu tam.

      Vymazat
    7. Coz je zajimavej posun od filmu Propast, kde byl nejmene jeden clovek a jedna mys, co misto vzduchu dejchali ruzovej sirup.

      Vymazat
  3. Teď jsem na tom odkazu ztratil půl hodiny. Na celej film já nemám, mrtvý děti, emoce a tak, ale dobrý.

    OdpovědětVymazat
  4. Já zbaštím i pravdu o špatné kvalitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a uz si videl novyho Blade Runnera?

      Vymazat
    2. Neviděl, ale už jsem sjel starýho. Nemůžu říct, že bych z toho byl nějak odvařenej, ale na 35 let starý sci-fi výborný. Novýho chci vidět určitě.

      Vymazat