7. června 2017

Recenze: Baywatch 2017 - podprůměrné ale snesitelné [4,3 A.S.]

1. Film Baywatch má jeden zásadní problém. Vnáší grotesku do prostředí, kde původně nebyla, a příliš u toho tlačí na pilu. Samozřejmě že na vině je špatný scénář, který slušným hercům nenabízí moc prostoru pro to, aby vytvořili kvalitní zábavu. Ale i ta změna žánru zamrzí.

2. Seriál Baywatch totiž bavil mimo záběrů na slečny v plavkách i tím, jak pitomoučce vážně braly jeho postavy své prostředí, aniž by si z něj nebo sebe dělaly legraci. Tvůrci filmu Baywatch měli asi za to, že v roce 2017 už takhle hezkou filmovou naivitu nebude možné beztrestně opakovat, a že tedy snímek musí sám sebe viditelně shazovat. Což mohla být dobrá cesta, ale škoda že si na to nenajali kvalitnějšího scénáristu.

3. Zac Efron, Dwayne The Rock Johnson a parta víceméně krasavců a krasavic (kterým kraluje Miss World Priyanka Chopra, v roli "záhadné" podnikatelky) na pláži vytvoří společenství krásných ale tupých postav. Které na jednu stranu  velmi vážně prožívají svou práci (zachraňování potenciálních se topících a udržování bezpečí pláže, aneb "hlídání pobřeží"), ale na druhou stranu dělají zjevně groteskní a rádoby komické ale ve skutečnosti hloupé věci. Jako že si nechají kapat tuk mrtvého muže do pusy, když by stačilo jen otočit hlavu nebo si zakrýt tvář řukama. Ale to by Zacovi nebylo vidět do jeho krásného obličeje, a nebyla by to "bžunda" takže to se nehodí. Film tak bohužel (třeba jako Špunti na Vodě) trpí syndromem Kameňáku. Kdy spousta scén je tam proto, aby se díky ni dala do filmu navrstvit další rádoby-anekdota. Nebo tak minimálně působí. Plus už mě nebaví jak jednoduše přístupné jsou údajně všude márnice! To ty mrtvoly a jejich doklady fakt nikdo nikde ani trochu nehlídá? 


toho blbečka táhnou k zemi ty břišáky

4. Hlavními aktéry jsou opět Mitch Buchennen, coby plážový velitel plavčíků a záchranářů, jeho zástupkyně Stefanie (které tentokrát dali prsa, pozor), Matt Brody jakožto nový rekruuit a rebel bez rozumu příčiny, bloňdatá CJ (Kelly Rohrbach) a odhodlaná brunetka Summer (Alexandra Daddario). Zpestředním mezi modelama a modelkama s BMI 20 a obsahem tuku v těle kolem 10% je Ronie (talentovaný Jon Bass), nováček, který Mitche zaujal hlavně svou neústupností a (soudě podle post-credit scén) CJ hlavně svých měkkým břichem, do kterého se dá skvěle plácat rukou. Znám. Souhlasím. Je to legrace. Tihle všichni pracují na tom, aby pláž zůstala místem, kde "single matka dvou dětí může v klidu chatovat na telefonu, a ví že její děti se mezitím neutopí" a kde mrtvoly neleží moc dlouho, aniž by "někdo" nevypátral jejich vraha. Mno.

 constant slow-mo guaranteed


5.  Režie se ujal Seth Gordon, který udělal třeba i povedené Horrible Bosses, ale tentokrát neměl k dispozici ani tak zářné hvězdy s komediálním talentem, ani tak šikovné scénáristy. Příběh psalo zase megamnožství lidí, z nichž vybírám Thomase Lennona, který předpokládám stál za těma lepšíma zvratama a dvojci spolupracujících hororových scénáristů: Damina Sannona a Marka Swifta (Friday the 13th, Freddy vs Jason), která tímhle  počinem poprvé psala scénář ke komedii. 


this is how we do it

6.  Škoda je, že postavy působí mnohem hloupěji, než v původní Baywatch (ano to jde). A že Matt Brody, který je prezentovaný jako ten nablbější, má nakonec ty nejkvalitnější nápady (nechme to policistům, fakt bychom neměli chodit do té márnice, atd), a Rock vedle něj vypadá jako opravdový maniak, když ho neposlouchá. Spoiler: a kterému to náhodou celé vyjde jen díky správné konstelaci hvězd, rozhodně ne kvůli nějakým jeho kvalitím nápadům.  A že vtipy, které asi mají generovat divácký smích se opírají o laťku tak nízko, že by ji překročil i Adam Sandler se svým fekálním humorem. Vtipy jako "Penis je zaseklý v křesle, haha", nebo "nadzvedni mrtvole varlata, haha" humor nevykřešou z nikoho, kdo už nějaké ty (lepší) teenage / fekal /akčí komedie viděl, a je mu nad 15. 

jedna dvě, prso zmáčknuté k prsu jde

7. Na druhou stranu film dobře vypadá, hezky se na něj kouká, Zac i Rock si ze sebe umí udělat legraci a hraje jim to. A kdyby jim to scénář nekazil, tak mají i dobrou chemii. Bohužel stavba vtipu je založena zejména na opakování či zesilování intenzity. Například  Rock Efrona donekonečna oslovuje pomocí vyjmenovávání různých boy-bandů. Kvalita  toho původně i dobrého vtipu se tak postupem času jen a jen snižuje. A takhle to tam je skoro s veškerým humorem. Záblesk vtipu, který se pak ale dojí další půl hodiny, než z dojeného filmového vemena neteče krev.  Film:  2. Žánr: 5 (málo humoru na to že to měla být komedie). Koukatelnost: 6 - ale jo, bavilo mě to.


I can drive this with my abs, right?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Ta urputnost, se kterou chtěli donutit diváka k pousmání. Penis v křesle si mohl získat své publikum, kdyby tam byl 5 vteřin. Ale pokud je tomu zasvěcena 5 minutová scéna, pochybuju, že během ní má někdo ve tváři trvale úsměv.  Postavy byly hloupé. Děj neoriginální a extrémně průhledný. I na Baywatch samotnou. Mrzelo mě že leit motiv původní Baywatch se ve filmu objeví jen tak krátce. Když už ho mohli použít, proč s ním tak šetřit? Celé kino u toho ožilo.

The Rock and The Muscle

9. Co se mi na filmu líbilo? Herci hezky vypadají a převážně dobře hrají. Je tam pár dobrejch vtipů (sekvence mini-Rocka v akvárku, prví tri boy-band reference, Ronnieho taneční číslo).  Ale je jich tam šíleně málo, na to že to má být letní crazy komedie jak se patří.  Film ale příjemě rychle ubíhá a Florida, kde se natáčelo, vypadá velmi lákavě. Pár akčních scén (byť nesmyslných) je hezky natočených (např oheň kolem lodě). Hudba je nezajímavá, ale občasně to zpestří. Jsou tam dvě prima kamea a vypadá že je zaděláno na sequel. 

whos got the most abs, who who?

10. Pro koho film je? Pro fanoušky původní Baywatch. Pro fanoušky modelek v porozepínaných plavečkách. Pro fanoušky 10-packu Zaca Efrona. Pro kohokoliv, kdo se chce jen tak průměrně pobavit, ale zato si pěkně vyčistit mozek. Pro ty, co chtějí viděť podprůměrný film, který je ale pořád lepší než Cruisův splašený sarkofág. A pro ty, kdo chtějí u tohodle filmu jíst popcorn s pocitem, že jako Rock nebo Efron stejně nikdy vypadat nebudou, tak proč se vůbec začít snažit, že? 

hope you call me for the sequal buddy

6 komentářů:

  1. Prijanka je voskliva, arbiter elegantiarum out.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to snad ne…. zkus to este jednou.

      Vymazat
    2. Francouzsky psenice i napodruhy.

      Vymazat
    3. Prý Janka by se mi nelibila, ani kdyby mela choppera a navic KOPra.

      Vymazat
  2. Vsechny vyprseny Andersonovy a Johanssonovy hlidaj pobrezi, jestli se nahodou nevylodi clun syrskejch Somalcu s akutni potrebou emergentniho mrdu. A pak nezbejva, kdo by strezil marnice. Logicke.

    OdpovědětVymazat