21. února 2017

Recenze: Fist Fight - groteska na pěst [4.3/10 A.S.]

1. Fist Fight mohl být dobrý film. Mohlo to být něco jako 21 Jump Street nebo Horrible Bosses. Ale celovečerní debut režiséra Richie Keena se nezapíše mezi povedené komedie. Bohužel. Přestože měl k dispozici skupinu velmi talentovaných herců a celkem zajímavý námět.

2. Jenže relativně zajímavou myšlenku "co se stane, když se na střední škole pohádají učitelé a skončí to výzvou na pěstní souboj" zpracovalo do scénáře trio složené ze dvou scénáristických začátečníků a herce. Já mám osobně problém s filmovými scénáři, které píše skupina (a to nejen proto, že právě píšu scénář ve skupině), v drtivé většině případů dopadnou prostě jako podprůměrná nesourodá mozaika, která příliš tlačí na pilu. Stejně je to i tady.

3. Představuju si, že každý z přispěvatelů k příběhu měl nápad na několik dobrých gagů a potenciálně vtipných scének. Jenže jakmile se daly tyhle nápady dohromady, tak vytvořily dílo vybočující svojí groteskností i nad žánr crazy komedie. Mohl být dobrý nápad kůň na perníku prohánějící se školní chodbou? Mohl. Mohl být dobrý nápad, aby školní psycholog byl taky na perníku a ještě k tomu hebefil? Mohl. Mohl být dobrý nápad, aby učitel dějepisu byl zároveň novodobý Chuck Norris se zkušenostmi a dovednostmi Arnieho z Komanda? Mohl. Mohl být dobrý nápad mít studenta chronického masturbátora? Ne, to sice ne, to už je ohrané, ale kdyby to byl jen tenhle přešlap, ještě by to šlo. Ale pokud dáte do jednoho filmu zároveň koně na perníku, školního psychologa na perníku se zálibou v sexu s teenagerama, učitele dějepisu, co rozmlátí vybavení jedné třídy sekerou a kolegům vyhrožuje, že je zabije, dalšího učitele se zálibou ve stahování lidí z kůže nožem, a k tomu studenta chronického masturbátora, a dalšího, co je vyděrač a drogový dýler, a má to stále být crazy komedie odrážející alespoň částečně nějakou realitu středostavovské Ameriky (protože považte, film má i morální vzkaz politikům, rodičům i dětem), je to velkej fail. Který nezachrání ani herci jako Charlie Day, Ice Cube, Kumail Nanjiani (Silicon Valley), Tracy Morgan (30 Rock), nebo Dean Norris (Breaking Bad) a Jillian Bell (Workaholics) .


máte zmlátit vy jeho

4. Fist Fight vypráví o tom, jak se poněkud submisivní učitel anglické literatury (Charlie Day) dostane do (zcela absurdního) konfliktu s kolegou dějepisářem (Ice Cube), který vyústí v to, že dějepisář vyzve angličtináře na souboj. Angličtinářovi se do toho nechce, jelikož mu je jasné, že namakaný a agresivní dějepisář (který před jeho zraky nejdřív rozmlátí půlku školy) ho přizabije, ale z nějakých záhadných důvodů vyzkouší všechny možné nesmyslné nápady, aby se souboji vyhnul, mimo toho, aby ze školy v tu dobu, co má být souboj, prostě odešel (což mu nikdo neznemožňuje). Vyhnout souboji se mu nepodaří, navíc se okamžitě rozkřikne mezi studenty, že bude učitelská bitka, což tedy vrcholí v hlavní očekávaný moment filmu. Který "jako" popisuje, co se děje na amerických středních školách poslední den vyučování před letními prázdninami.

a odbarvenej kudrnáč to natáčí, bude to smrt v přímém přenosu

5. Jednotlivé scény jsou docela úsměvné, některé z nich i vtipné. Zejména díky tomu, že Day je komediálně velmi nadaný a sekundují mu ostatní dobří komici. Ale Day a jeho hysterická fistule se tentokrát strašně brzy omrzí a začíná iritovat, protože ve filmu je prostě nonstop a navíc mezi jednotlivými scénkami chybí kvalitní scénář.

cože, moje fistule už ti nevyhovuje?

6. Nejabsurdnější je závěrečná lekce, která vlastně nabádá k násilí a různým lehčím formám terorismu jako ke kvalitním pomůckám k dosažení cíle. Ale ani takové poselství by mi asi nevadilo, kdyby právě nebylo zaobaleno do té vážně vypadající chvilky, kdy se zdá, že se nám film opravdu snaží něco říct, nejenom nás pobavit.

bordel na ksichtě, špatný vtipy, mně už je vlastně všechno jedno

7. Režisérovi se prostě nepovedlo ukočírovat ensemble kvalitních hereckých osobností do něčeho, co by bylo trochu víc uvěřitelné (a nejde mi o vyhrocené scény, co mají být vtipné, ale o ten podklad - například přátelství mezi angličtinářem a školním psychologem naprosto nedává smysl, stejně jako to, aby dějepisář, který si hraje na dodržování "honor code" zároveň neměl odvahu na to přiznat svůj čin) a scénáristům se nepovedlo dodat dostatek vtipů, ačkoliv dodali hodně groteskních situací. Film: 3. Žánr: 5, koukatelnost: 5. Bavilo by mě to víc, kdyby některé ty scény nevzbuzovaly spíš pocit trapnosti a studu. Zlatej Adam Sandler říkám.

sekera na fekální humor

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Poslední třetinu už mě vyloženě štval Charlie Day a jeho hlasový projev. Stejně jako Ice Cube a jeho stále stejná role všude. Míra grotesknosti byla neúnosná. Jillian Bell taky, a to i když si člověk jako omluvu řekne, že její postava měla být celou dobu na perníku. Ale ona ji hrála spíš zhuleně než zpikovaně. Celý snímek pro mě obsahoval né více než 5 zasmání, to je na 90ti minutovou crazy komedii s kvalitním hereckým obsazením fakt málo.

půlku těch vtipů jsme měli vyhodit do popelnice

9. Co se mi na filmu líbilo? Charlie Day než se omrzel. Taneční scéna. Ten samotný fist fight byl vtipně natočený. Montáž, která vypráví o minulosti dějepisáře, je výborná. Bloopers promítané při závěrečných titulkách. A herecký výkon Kimaila Najinaniho, který je prostě i v sebemenší trapárně stále dobrý. Škoda jen, že neměl lepší scénář.

proč máš ten nůž? V tom příběhu to přeci vůbec nedává smysl

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Charlieho Daye, je prakticky v každé scéně filmu. Pro ty, co chtějí vidět, jak Tracy Morgan hraje ve filmu poprvé od své autonehody v roce 2014. Pro ty, kterým se líbila 22 Jump Street, Horrible Bosses 2 a  Hangover 2 a nevadí jim přehánění bez pořádného obsahu pod tím. A pro ty, co chtějí vidět to, jak údajně vypadá tzv. "prank day" na amerických středních školách, nebo Christinu Hendricks v upnutém trikotu a s motýlkem v ruce.


tenhle záběr bohužel ve filmu není. mlask.

11 komentářů:

  1. Ch.H. vylepsi kazdej zaber o nekolik litru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prozkoumal bych svoji sondou jeji otvory...

      Vymazat
    2. Zrzky maj ta nejkrasnejsi prsa.

      Vymazat
    3. No to je dost mozny. Navic mivaj i hezkou barvu vlasu.

      Vymazat
  2. Nebylo by možné digitálně vymazat všechny ostatní postavy z tohoto filmu a nechat tam jen Ch.H.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyber na tuhle predelavku 200kKc na starteru, na tohle bych zasolil.

      Vymazat
    2. pak by to byla ovsem jen asi sedesatisekundova reklama na jeji kozy. bohuzel se tam vyskytuje jen ve trech velmi kratkejch (a pomineme-li kozy) zcela zbytecnejch scenach co nedavaji smysl ani neprinaseni zabavu (pomineme-li ty kozy teda)

      Vymazat
    3. To je škoda. Ale mohla by natočit art film v podobném duchu. Bylo by tam mnoho duchů - neviditelných postav, se kterými by se snažila nějak komunikovat. Nicméně žádný jiný herec by tam nehrál. Jen snad doktor, nebo každopádně muž v bílém plášti, který by jí doporučil, aby se co nejčastěji svlékala, to že by mělo ony neviditelné přízraky eliminovat.

      Vymazat
    4. Hlasuji pro film s Ch.H. v lekarskem prostredi. Mohlo by to zacinat u mammologa a laktacni poradkyne a koncit treba u lecby tezkych depresi a erektilnich dysfunkci, kde by Ch. mela za ukol pred pacienty skakat na trampoline.

      Vymazat
  3. Ja bych ten film s ch. H. Nechaval promitat v 4dx kine. Ch. H. Je na obycej ny film skoda.

    OdpovědětVymazat