3. října 2016

Recenze: Deepwater Horizon - "Skleněné Peklo" na vodě [7/10 A.S.]

1. Deepwater Horizon je zajímavej a napínavej film. Kterej ale kritika (zřejmě z pietních důvodů) zbytečně nadhodnocuje. Snímek je o tragédii z roku 2010, kdy došlo v USA k výbuchu na plovoucí těžební stanici s názvem Deepwater Horizon a následně i k dosud největší ekologické katastrofě tohoto druhu. A zpracovává relativně věrně sled událostí které k explozi a úniku ropy toho dne vedly.

2. Nabízí se srovnání s nedávným Eastwoodovym Sullym. Což je přesně ten snímek, co si zaslouží nad 80%. Narozdíl od DH, který trpí několika nešvarama zásadnějšího typu. Ale i tak je to celkem dobrej film, a rozhodně velkolepá podívaná.

3. Peter Berg, režisér mého oblíbeného (ačkoliv vojáky napadaného) Lone Survivor, nebo The Kingdom a  Friday Nights Light do režírování DH vstoupil po JC Chandorovi, který se rozešel s producenty snímku kvůli "kreativním rozdílům". Já osobně považuji Chandora (All Is LostA Most Violent Year či Margin Call) za lepšího režiséra a mrzí mne, že to po něm dostal právě Berg, který (jak ví ti, co viděli třeba Lone Survivor a četli knihu Marcuse Luttrela) do všeho prodá silný kýč a zesílený patriotismus. A tomu se nevyhnul ani zde.

4. Takže, komu vadí záběry na americkou vlajku hrdinně vlající v poryvech větru, který rozdmýchává oheň okolo, záběry na americkou vlajku za clonou kouře, nebo záběry na americké občany, jak koukají na americkou vlajku, kterak stále vlaje, i když kolem vybuchuje kde co a hoří všechno v dosahu, tak pro toho určitá část filmu bude trnem v oku.
a jsi opravdu ten nejlepší tatínek na světe?

Cameron musí děsně žárlit

5. Scénář je výsledkem kooperace asi 5 lidí. Z nich mimo Chandora uvedu ještě Matthew Michel Carnahena, který psal už to Bergovo Království. Vychází z článku Deepwater Horizon's Final hours (neplést s podle mě povedeným filmem The Finest Hours - také založen na pravdivém příběhu o záchraně ale jiného oil-tankeru -  z roku 1952). A zjednodušuje co kdo na lodi po primárním výbuchu dělal. Možná za účelem srozumitelnosti a orientace diváka v tom kdo je kdo, možná čiste pro to, aby Mark Wahlberg mohl hrát jednoznačného hrdinu. Hrdinů tam ale bylo víc a chápu, proč se některým pracovníkům těžebních firem TransOcean a British Petrolleum film nelíbil. Přes veškerou snahu o zjednodušení je film přeplněn rozhovory plnými specifického žargonu, který až na jednu scénu, kdy Malkovitch kreslí cosi na nástěnku, není příliš diváko-friendly.

vypadla mi z pusy svítící propiska, pomóc!

6. Příběh se dá shrnout do: na těžební plošine dojde k výbuchu a nastane zápas o zastavení úniku ropy a pak i o život. Fascinuje mě že scénář vynechal vyloženě zajímavý události jako když se  Mike Williams (Wahlberg) plazil ve tmě pouze se svítící propiskou v zubech mezi mrtvejma kamarádama směrem k východu, aby ho po zhruba třech metrech plazení posunul o cca 10 mětrů zpět nový výbuch (toto nebyl spoiler, protože tahle věc, která se opravdu stala, ve filmu bohužel není). Nebo že únikový člun, který si chudáci v posledním tažení spustili z hořící lodi, aby v něm utekli, se jim díky nedostatku tréninku a panice nepovedlo od lodi odvázat, takže raft se po dosednutí na hladinu trhnutím prakticky překlopil a ty co nevyklopil začal táhnout zpět hořícím olejem k hořící lodi. Opět - toto nebyl spoiler, protože tahle scéna, včetně heroického výkonu kapitána, který tím hořícím olejem doplaval k jinému člunu, kde od někoho dostal nůž, a pak tím hořícím olejem plaval zase zpátky, aby odřízl ten člun se svejma podřízenejma od tý lodi OPĚT ve filmu není. Grrr.

tuhle potenciálně báječnou scénu pojďmě useknout v nejlepším, ano?

7. Co tam je: spousta velmi hezky zpracovaných výbuchů a šíleně tísnivá atmosféra kdy oheň je všude okolo, nefunguje světlo, kolem vás lítá vysoce hořlavá ropa a umíraj kamarádi. Proto ta reference na Towering Inferno* v názvu článku. Protože podobně kvalitní atmosféru a pocit "sme všichni v totální prdeli ale je to děsně akční" si nepamatuju že by u mě vyvolal jiný katastrofický film. Právě od Skleněného Pekla. To se mi na tom líbilo. Byť se za tu radost z napětí a Ropoggedonu na plátně člověk cítil trochu provinile, neboť to bylo na základě skutečného příběhu. Film: 6, ale to primárně za ty efekty, jak praktické tak CGI. V Louisianě vznikla těžební plošina, postavena jen za účelem tohodle filmu, a ulovila si nový rekord jako největší filmová kulisa. Jinak příběh ani režie nijak neohromí. Žánr: 8. Jako katastrofický film je to skvělý. Velmi napínavé a děsivé, ale bohužel Berg peklo rozjel až příliš pozdě ve filmu, do hlavního děje se prokecává víc jak 40 minut. Koukatelnost: 7 - byla by větší, kdyby prvních 30 minut nebylo tak nudných a dalších 10 minut tak nesrozumitelných. Zbylých 70 minut už bylo supr. Tedy pokud člověku přestalo vadit, že se přestává orientovat v prostřizích mezi samotnou vrtnou plošinou a zásobovací (nebo řídící?) lodí co stála vedle ní. 
  
DeepWater BallsDeep in Fire


8. Co se mi na filmu nelíbilo? Trapný sub-plot s dinosauřím zubem. Příliš záběrů na americké vlajky. Respektive ne příliš, ale jejich načasování. Nepřehlednost situace, pramenící částí z nedostatečně zjednodušeného technického žargonu, druhak z příliš častých používání záběrů na detail toho, jak něco hoří nebo vybuchuje, bez toho aby člověk dostatečně dobře chápal co přesně zorvna hoří (v pozici k tomu kde byli lidi třeba) nebo vybuchuje. Pokud srovnávám s reálnou událostí, tak se mi samozřejmě nelíbilo zjednodušení ve formě znegativizování jedné postavy (spoiler) (John Malkovich coby zástupce firmy Transocean) a zhrdinštění druhé postavy (spoiler) Mark Wahlberg coby Mike Williams. To ne že by se Williams nechoval hrdinně, ale například Andreu do vody nehodil on, na kontrolní můstek nahodit elektřinu se nenabídl sám že půjde, Kurta Russella taky nezachránil on, atd. Plus teda poté, co vím jak to probíhalo v realitě mne mrzí že byly vynechány scény, které z mého pohledu k zfilmování přímo vybízely. Viz bod 6.

otče náš, jenž si na nebesích, ať už režisér zařve "cut" prosím

9. Co se mi na filmu líbilo? Efekty. Doteď se mi nechce ale věřit že při natáčení tohoto filmu nebyli zraněni žádní pelikáni, jak ten CGI pelikán politej ropou a mlátíc se o vnitřek lodi vypadal realisticky. Atmosféra. Vykreslení toho, jak Američani opravdu často jednají: i v krizi se ohlížejí na to, jestli mají k určitému rozhodnutí pravomoc. To znám z praxe, a skvěle to bylo znázorněný eště například ve filmu Eye In The Sky. Wahlbergovi se tentokrát sice nepovedlo odehrát půlku filmu bez trika, ale i tak mu to tam šlo. Ne že by se etabloval na hrdinu s aurou Toma Hankse, ale celkem solidně působil jako leader filmu, byť místy jen sekundoval skvělému Kurtu Russellovi.

Randy, a jak se má vlastně Earl?

10. Pro koho film je? Pro všechny kteří mají rádi katastrofické filmy. Pro fanoušky Skleněného Pekla. Pro fanoušky Marka Wahlberga a jeho svalů, několik scén na jeho nahé bicáky a delty tam je. Pro ty, co se chystají na nějakou dlouhou plavbu. A konečně pro spekulanty na burze, neboť teď je pořád ještě čas nakoupit akcie British Petrolu, než se dostane zpátky na vysokou cenu.

nech ho bejt, von má v hlavě tunel

* super film, navíc s naprosto fantastickým obsazením: Paul Newman, Steve McQueen, Fay Dunaway, Fred Astair, William Holden a OJ Simpson. Kdo neviděl ať napraví

tak to teda ne, hrdinu tu budu hrát já!


PS: tady je srovnání reality vs movie. Pozor, silně spoilerující.

3 komentáře:

  1. Dik za tip, budu si pamatovat, ze az bude zakaznik pozadovat servis v miste instalace, musim se z toho vyvliknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to rozhodne udelej! podle toho filmu to vypada, ze pokud jakakoliv tezebni plosina nevybouchne, tak je to cirej zazrak a otazka minut, nez se to zmeni...

      Vymazat
    2. A ja jsem se divil, proc jako prvni bod v zadani bylo, ze obvod musi fungovat pri 135°C, lepe 175°C...

      Vymazat