29. srpna 2016

Recenze: Don't Breathe - ale smrdět můžeš [6.66/10 A.S.]

1. Film Don't Breathe má překvapivě dobré kritické hodnocení všude možně.  Trailer vypadá taky solidně. Možná i proto mě samotný kino-zážitek trochu zklamal. Nebylo to vyloženě špatné a uznávám, že chvilku zápletka "lidi co vidí vs člověk co nevidí vs tma a souboj na život na smrt" je zábavná a napínavá, ale fakt jen chvilku. Zbytek filmu těží zásadně z faktu, že mají velmi charistmatického představitele hlavní role (Stephen Lang - Avatar 1-200)

2. Režisér Fede Alvarez má horory asi rád a rád taky pracuje s blondýnkou Jane Levy, která hrála už v jeho prvním celovečerním debutu Evil Dead. Don't breathe by byl skvělej horor, kdyby 3 děti, co se rozhodnou zdrogovat a oloupit slepého, spícího a mnoha tragédiema v životě postiženého invalidu u něj doma, byly menší svině. Ale oni nejsou. U mě osobně jim nešlo fandit. Co měl jako divák cítit? "Ano prosím, spáchejte tenhle ohavnej a zavrženíhodnej trestnej čin, čistě za účelem svého obohacení, a chudáka slepce nechte na mizině, hlavně ať se vám, dětičky, nic nestane?"

3. Scénář který si Alvarez s kámošem Sayaguesem k filmu napsali hned na začátku představí motivace všech tří loupežníku (Alex, Rocky a Money) tak blbě, že jim vůbec nepomůže k tomu, aby za ně divák loboval: Alex (Dylan Minette, kterého si možná pamatujete z Prisoners) je vometák co zneužívá toho, že jeho otec má přes svou firmu přístup k security kódům zákazníků a film neuvádí konkrétní motivaci proč Alex krade. "Money" sám přiznává, že chce co nejvíc peněz. A Rocky (Jane Levy) chce sice taky primárně prachy, ale scénář nám ukáže že je chce na rádoby "bohulibé účely" tedy "zachránit" sebe a svojí sestřičku z neutešené rodinné situace a Detroitu obecně. Jenže, nešlo by si, sakra, najít práci a normálně si vydělávat? Jako to dělají milióny jiných? Je nutné kvůli tomu okrádat ostatní? A kdyby aspoň boháče, nebo nějaké velké pojištěné korporace, možná by se jim dalo fandit víc. Ale když se rozhodnou okrást slepého osamoceného válečného veterána malý spoiler: kterému navíc někdo zabil malou dceru, co žije v chatrné ruině a jen díky vyhrané soudní při má možná nějaké úspory, které ale znamenají rozhodně jeho "všechno", má jim fakt divák fandit?


gen Z at their best

4. Prostě od začátku sou tři spratci negativní a odporné postavy. Ano, The Blind Man (Lang nedostal ve scénáři jméno) není zrovna ňunánek sám, ale můžete se mu divit? Představte si že ste životem dost potrápený slepý invalida, a v noci zjistíte, že vám po domě haluzí ozbrojení a agresivní zloději. Není logické, že na ně zkusíte udělat bububu?

je tu někdo?

5. Zhruba ve dvou třetinách filmu dojde k zajímavému zvratu, který zřejmě měl za úkol posunout do té doby pochybující diváky k tomu, aby fandili těm smradům, místo plukovníka. Dovolím si tvrdit, že ten zvrat je na tom filmu to nejlepší a proto doporučuju po něm moc nepátrat, ani nezkoumat nějak detailně trailer a jít do kina co nejvíc v nevědomosti. Spolehnout se na to, že něco z produkce Sama Raimiho nemůže bejt extra špatný. A taky že není.

doprdele, von to byl asi blbej nápad, okrádat toho chudáka slepce

6. Don't Breathe by se mi v podstatě dost líbil, kdyby neměl (na to jak dobře působil jinak) pár nelogičností. Malé spoilery: slepec má evidentně schopnost vnímat jinými smysly trochu silněji, jak tam demonstruje, ale přesto jediné co nosem ucítí je smrad z něčích sundanejch bot?? I neslepec cítí, když kolem něj projde jiná osoba. Pokud ne pach tak pohyb vzduchu, ale plukovník z nějakého záhadného důvodu reaguje pouze na ty boty. Plus jaktože ho neuspal ten plyn? A proč byl jinak zjevně velmi fikanej a schopnej člověk takovej debil aby si dával stejný heslo na různý přístroje? velký spoiler: jak dlouho tam tu ženskou měl? To jí nikdo u něj nehledal a nevšiml si toho obřího zámku na dveřích a petlice? Jak se dostal Alex z toho okna, které předtím s Rocky komentovali jako zamřížované? Proč nesundali té ženské pásku z pusy aby jim něco řekla? to je zdržení cca půl vteřiny, výměnou za cenné informace. A proč Alexe Blind Man neprobodl když mohl?

čichám čichám člověčinu

7. Nejvíc mě ale rozesmutnilo, že film, který má koule na to, aby ukázal jak někomu teče sperma po puse, neukáže pořádné znásilněníčko? Nebo aspoň jednu kozu? Nic? Nelogické, smutné, donebevolající a sexistické. V kategorii film ode mě dostává 6 za to, že tam byly ty plot holes a nedobře vystavěný komu má člověk fandit (pro mě byl jediný jasný hrdina pes). Žánrově to fungovalo velmi dobře, slušná děsivá atmosféra, kvalitní oponent, fungující zvraty i lekačky, relativne unikátní set-up, i když nevydrží dlouho - 8. Koukatelnost? 6, páč lepší průměr - sice je to dobrý, ale rychle se to vomrzí, není tam komu fandit, a postavy (až na plukovníka) se chovají jako hamižný rozmazlený kokoti.

co mejkap, fajn?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Že tam nebylo komu fandit, že se hledání východu ve tmě brzy omrzí, že tam bylo pár nelogičností, které do jinak povedeného snímku neseděly, že ten čokl byl nezničitelnej, a že 2 ze 4 postav byly totální hovada a jeden částečný hovádko. Ale taky že tenhle nápad už líp zpracoval Terence Young v Wait Until Dark.

I just want to appologize to Mike's mum,  Josh's mum, and my mum

9. Co se mi na filmu líbilo? Sperma tekoucí po puse, fešáckej plukovník a jeho svaly, dobrej twist, povedená scéna na prosklené střeše, pěknej pár sekundovej hand-to-hand combat, kamera, herecký výkony, a atmosféra.

každý den 200 kliků a budeš jako já

10. Pro koho film je? Pro všechny co se rádi v kině lekají nebo sou napnutí. Pro lidi co si plánujou kariréru zloděje. Pro ty, co se chtějí zamyslet nad tím, kdo by byl za co z toho trestně odpovědný a proč, protože tenhle film prezentuje zhruba 11 různejch vzájemně se soubíhajících, ale ne všude se požírajících trestnejch činů a je legrace se to snažit rozklíčovat, stejně jako nad docela zdařilým koncem strategizovat "co by bylo kdyby" a jak jinak to ještě mohlo dopadnout a tak. 

46 komentářů:

  1. Ten film není pro mě, ale připadá mi zajímavé, že se zčásti natáčel v Maďarsku. Asi chtěli ušetřit hrst drobných. Hraje tam také pár východoevropských herců (a pár tu znamená 4, což je téměř polovina castu). Jedna z těch maďarských hereček právě natáčí film "Kurvák iskolája", kde hraje roli "girl 10". A to se mi zdá zajímavější, než je výše načrtnutý, důkladně prospoilerovaný a ve své podstatě nudný děj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kurvák iskolája je vzacnym pripadem madarskeho souslovi, kteremu je spravne rozumet i bez prekladu.

      Vymazat
    2. ano v madarsku primarne kvuli usporam. Ale tvuj vyrok "hraje tam par vychodoevropskych hercu" s dodatkem (par tu znamena 4 coz je temer polovina castu)" je, ac mozna technicky spravny, znacne zavadejici. ti vychodoevropsti herci se objevi ve filmu jako skutecne tretorada kulisa asi na 20 sekund z celeho filmu.

      ten dej by byl mozna relativne nudny, kdyby tam nebyl onen zajimavy twist. jehoz odhaleni se tu snazim zabranit (a ktery projistotu nebyl ani v tech spoilerech vyse) a doufam, ze se nebudes tuhle moji, kinulibou, snahu pokouset sabotovat.

      Vymazat
    3. Kdybych byl scénárista a chtěl se pobavit, vymyslel bych toto: plukovník Slepejš (tím je a už mu to nikdo neodpárá) pracoval v mládí pro Stasi. V polovině filmu si pro sebe začne mumlat německy. V druhé třetině filmu se odhalí, že má ve sklepení mumifikované tělo nacistického generála.

      ... ne, to je slabé. Hryžu imaginární násadku pera and I've got nothing.

      Vymazat
    4. Druhý scénář: plukovník Slepejš se živí lidským masem. V Detroitu každou chvíli někdo zmizí a nikdo se nezajímá, kam se poděla těla.

      ..... No.

      Vymazat
    5. Třetí zoufalý pokus: plukovník Slepejš je ve skutečnosti otcem všech tři mladých lidí, kteří se k němu vloupali.

      Vymazat
    6. Plukovník Slepejš je ve skutečnosti černoch? Je antisemita? Jednou vyhrál v loterii tři dolary? Je to nevlastni syn JFK? Má hluboko ve sklepě fungující solární panely? Pouští si Avatara v domácím kině (slepotu jen předstírá, ale to není spoiler, to víme všichni)? JE to ve skutečnosti ten plukovník z Avataru a Avatar je skutečný (jak nám vysvětlí James Cameron v cameu)?

      Vymazat
    7. no jiste, to by bylo aby v tobe nezvitezila ta reakcni osobnost maleho kluka, ktere kdyz se rekne "nedelej to" tak se o to vic zvysi touha to udelat.

      ne, netrefil ses ani jednou, a to ani vzdalene, nicmene ted mne zajima jestli by to vubec nekdo nekdy tipnul, myslim ze fakt ne.

      to s tim mumifikovanym telem nacistickeho generala zni skvele, to by me do kina urcite pritahlo.

      a proc si myslis ze neni slepec? to ti muzu vyspoilovat rovnou - skutecne je.

      Vymazat
    8. Mne se nejvic libi to s tim skutecnym plukovnikem z Avatara. Ten byl totiz naprosto skvelej. Pripominal mi tou dobou pro me aktualniho zadavatele zakazky, shodou okolnosti vojenskyho dustojnika podobnyho vzhledu, kondice a drsnosti.

      Vymazat
    9. Neexistuje muž, který by v sobě neměl malého kluka. Ale komu to vlastně říkám? A pokud ten herec během natáčení oslepl, tak je mi ho fakt líto!

      Vymazat
    10. ja mam maleho kluka na sobe, vepredu. ale kdyz je zima, mam maleho kluka taky v sobe.

      Vymazat
    11. no at je to jak chce, pravemu twistu ses nepriblizil, takze o to vic hold scenaristum za nepredvidatelnost....

      Vymazat
    12. Tak dál. Plukovník Slepejš trpí plynatostí, ale do dvou třetin filmu to drží. Když začne prdět, objeví se Adam Sandler jako jeho osobní lékař a nespecifikovaným způsobem mu pomůže. Trojice však mezitím, žel, zahyne na otravu.

      Vymazat
    13. Nebo: plukovník Slepejš je sice voják tělem i duší, ale v poslední době začal navštěvovat gay kluby (začínal tam jako vyhazovač, ale moc mu to nešlo, protože je slepej a občas vyhazoval nesprávné lidi. Pak tam pracoval u baru, ale to mu taky moc nešlo). Long story short, s posledním přeživším se dal dohromady a odjeli do San Franciska. V západu slunce.

      Vymazat
    14. porad mimo, i kdyz ten film se sandlerem by jiste byl lahudkovej.

      a reknes mi teda uz co maji spolecneho ty dve recenze na Peter Dragon?

      Vymazat
    15. dobra. ale ocekavam ze dodrzis svoje slovo. nedelej smrti ostudu.

      goo.gl/aH27Px

      Vymazat
    16. Já se v kočkách moc nevyznám.

      Vymazat
    17. nevymlouvej se, kdyz to rozlustil i okamih se svym polovicatym mozkem, tak to das taky. a ted prosim dodrz svou cast dohody.

      Vymazat
    18. Dohoda říká: žádné rébusy!

      Vymazat
    19. no, nechci na to chodit rovnou s pravnickou sekyrou, oproti te tvoji smrtacke kose, ale.... dohoda nic takoveho nerika. dohoda rika

      "poskytnu protiplneni za plneni". plneni z me strany bylo tebou (autorem offerty) oznaceno jako "twist". Twist ti byl poskytnut. Ve forme chranici nahodneho ctenare pred autospoilingem, coz ale nic nemeni na obsahu toho sdeleni - cimz je odhaleni twistu.

      s tvym navrhem na dodatek ktery by upravoval tu puvodni dohodou formou "zadne rebusy" samozrejme nesouhlasim, plati puvodni dohoda, tak ted sol. nebo bude arbitraz teplackym soudem a to nechces.

      Vymazat
    20. To nebylo zlé, ale má klauzule přebíjí kočky a rébusy! Mělas trvat na přesném zněni dohody v plném rozsahu!

      Vymazat
    21. nikolvek, ta dohoda v plnem rozsahu je zachycena prave na teto strance.

      Offerta (Grim): [reknu co maji dve recenze spolecneho] vymenou za twist [k filmu Dont Breathe]"

      Alceptace (moje malickost) "dobra"

      to jest cela dohoda, cokoliv jineho (skryteho, dodatecneho, proste mimo teto stranky podrobnosti, nebo zde ale opatreno casovym razitkem z po zahajeni disputace) neni a nemuze byt soucasti dohody, nebot to nebylo v textu dohody nejenze zmineno ale ani na to poukazano. A to ani tim nejmensim fontem, jak to delaji smejdi.

      proste to tu neni, (a ten tvuj dodatecny navrh nevychazi z nezmenitelnych ustanoveni nektereho platneho zakona) tak to nemuze byt soucasti dohody.

      dohoda je ale podle vsech nalezitosti platna, pouze ty mi dluzis svoje plneni. pokud chces odstoupit, zkus to, ale cin tak legalne.


      Poradim ti, dostal by ses z toho pouze pokud bys v NOZU nebo jinem aplikovatelnem pravnim predpise nasel ustanoveni, ktere treba definuje "odhaleni twistu" jako "zapletka, sdelena bez-barierovou formou" nebo neco podobneho. gud lak. CEKAM. A arbitri jiz se srocuji.

      Vymazat
    22. jenze ja ten film nevidel!!!
      o znasilneni, spermatu na drzce, twistu, kterej ma ucinit z obeti nekoho zavrzenihodnyho jsi mluvila ty!

      jaky jednodussi logicky vyusteni nez uvaha o tom, ze ten vojak ve svym sklepe nekoho znasilnuje pletacima jehlicema, to muze mit asi tak?

      C E N Z U R A!!!
      C E N Z U R A!!!

      svobodu!

      Vymazat
    23. No tak dobrá. Splním svou část dohody. Někdy v budoucnu. Nejisto kdy. Někdy. Mám čas celého vesmíru. Žádný spěch.

      Vymazat
    24. okamih: nerikas nic co by nebylo v traileru. a ne, to neni ten twist.

      grim: aaaa, vidim ze pan studoval u mistra fuky. nuze dobra, radim si vas do stejneho supliku a prepokladam ze svoji cast dohody splnis nekdy kolem premiery japafilmu?

      Vymazat
    25. No vidíš to, s tím Fukou mě to vůbec nenapadlo, ale je to vlastně pravda! Ohledně termínu - všechny potřebné časové údaje jsem již uvedl.

      Vymazat
  2. Grim je špatný rapper a páše zde terorismus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grim Reaper30. srpna 2016 19:02
      Některé filmy jsou terorem, ale žádný rapující paša tímto plukovníkovým sklepem neprojde.

      Vymazat
    2. Nervózně na všechno klikáš, Nickie?

      Vymazat
    3. nervozne ne, rozespale, bylo to pet rano meho casu.

      Vymazat
  3. cenzura! tady se cenzuruje! byl mi bezduvodne smazan koment jenom proto, ze se nelibil?
    C E N Z U R A !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koment se libil, ale byl smazan, protoze se tu pase teror na inbecilnich jedincich.

      Vymazat
    2. http://www.youtube.com/watch?v=OY_X7-Heh4A

      Vymazat
    3. ani Fuka necenzuruje!!!
      C E N Z U R A!!!
      svobodu!

      Vymazat
    4. prestan hulakat, natrhnes si slezinu. nebyla to zadna cenzura, ale preklik, i proto ta emailova vyzva aby sis to tam dal znova, ty protimluve.

      Vymazat
    5. zadnej mail jsem neobdrzel! co to je za unfair propagandu!
      C E N Z U R A!!!
      svobodu slova!

      Vymazat
    6. tvuj kral dostal ode me mat

      Vymazat
    7. je to stejne pravdivy vyrok jako ten tvuj o mailu ode me.

      Vymazat
    8. stal jsem se obeti ostrakizace, kybersikany a C E N Z U R Y!!!

      Vymazat
    9. tvuj kral dostal ode mne mat este jednou, predstav si to

      Vymazat
  4. Detektiv Stika odhali, ze plk. Slepejs oddelal svoji dceru sam v ramci pojistneho podvodu.

    OdpovědětVymazat