30. srpna 2016

Recenze: Hell or High Water - film co stojí za zhlédnutí [9.6/10 A.S.]



1. Hell or High Water pro mne v kině byl velmi příjemným překvapením. Jistě, Jeff Bridges a režisér David McKenzie (Starred Up, kde je vidět že Jack O'Connel umí hrát, kór pokud ho nerežírují ženy) sou většinou docela jistou zárukou sami o sobě, takže zas takové překvapení to nebylo, ale kvalita mého žážitku byla nečekaná.

2. Příběh dvou bratrů, co jaksi sešli na scestí kriminálního chování a nyní si opatřují dolary tím, že vykrádají banky, respektive tak dlouho, jak jim to situace a ochránci zákona Marcus (Jeff Bridges) a Alberto (Gil Birmingham) umožní, je temný, vtipný, krásně natočený,  zajímavý i dojemný.

3. Neubírá tomu ani fakt, že jednu z hlavních rolí vedle Bena Fostera hraje Chris Pine. On totiž hrát umí, a jakmile mu, jako třeba tady, maskéři trochu zamatlají ten laboratorně estetickej xichtík, tak to hned vyjde víc najevo. 

4. Scénář napsal Taylor Sheridan, což je člověk co napsal Sicaria. Tak a máte to, další důvod proč se na HoHH těšit a jít do kina. Hell or High Water má i podobně dobrou hudbu, jako Sicario. Dělali jí totiž Nick Cave a jeho dlouhodobý spolupracovník Warren Ellis  a příběh a jeho atmosféru krásně umocňuje.
postavte se do fronty pánové...

5. Hell or High Water je název smluvní klauzule, používané v anglosaském právu, která znamená že trvá povinnost zaplatit vyloženě "ať se děje co se děje", tedy i v případě že situace je pro jednu stranu silně nepříznivá. V silně nepříznivé situaci se ocitnou i všechny hlavní postavy a to celkem záhy po jeho začátku. A trvá to po zbytek filmu, akorát napětí graduje a svízel postupně narůstá.

sixty seven and still killin it 

6. Snímek střídá vážné scény a momenty s vtipem, které produkuje zejména duo Bridges-Birmingham ve svém parťáckém hašteření stárnoucího a brzy do důchodu odcházejícího ochránce zákona a jeho mladšího kolegy. Což je sice dost ohrané téma, ale když ono je to tak dobře napsané a zahrané, že tady to působí unikátně.

vidím správně, je to další Oskarová nominace na dohled?

7. Je hodně důležité si to pouštět s dobrejma titulkama. Anglicky umím dobře, ale tady je díky kombinaci velmi silného jižního přízvuku, specifické terminologie a způsobu mluvy herců místy fakt těžké jim rozumět. A jelikož scénář je napsanej kvalitně a úsporně, tak tam není věta nazmar, a každá promeškaná část dialogu je velká škoda. Filmově mě vůbec nenapadá co tomu vytknout. 10. Žánrově to je těžké, protože ono je to někde presentované jako western (který to není, tak se tím nenechejte případně odradit) je to klasické crimi-drama s nádechem na heist. Dávám 9 jen proto, že místy je to malinko "preachy" s náběhem do melodramatu, které tam být nemuselo. Koukatelnost? Libová. Libová. 10. 

nové mexiko maskující se za texas 

8. Co se mi na tom filmu nelíbilo? Nic mě nenapadá. Umím si představit, že to někomu možná bude připadat pomalejší nebo příliš temné nebo depresivní, ale mě to nevadilo. Malilinko mi přišlo že tam nemusel být ten moralizující náznak že "banky sou špatné", ale on tam téměř nebyl. Někomu bude asi připadat složité sledovat motivace 2 hlavních postav, ale pokud budete mít titulky a možnost si některé scény v případě nouze přehrát znovu, určitě to nebude problém. Ano, je to chytrý snímek a vyžaduje inteligenci i od diváka.

hele von má v každý galaxii štětku, fakt....

9. Co se mi na filmu líbilo? Všechno. Scénář. Režie. Herci. Hudba. Kamera. Střih. Konkrétně pak je tam několik fantastických a akčních přestřelek a autohoniček, které sou nevídaně věrně zobrazené, dávají strategicky i technicky smysl a je vyloženě lahůdka si je vychutnat. Moc pěkně sou obsazený vedlejší role, režisér použil jak herce (například kdo někdy viděl Eastbound and Down tak pozná Katy Mixon) tak neherce, ale lidi žijící na těch lokalitách kde se natáčelo (třeba Clovis, New Mexico). Dávejte pozor zejména na Old Timera a Starou Servírku. Byli výborní.

what dont you want?

10. Pro koho film je? Pro všechny co se jím líbil film Sicario, nebo No Country for Old Man, nebo There Will Be Blood, nebo prostě jakýkoliv jiný povedený, napínavý, temný, ale ne akčne -blockbusterovský film. Pro všechny co mají rádi hudbu Nicka Cava. Pro ty co chtějí vidět že Cpt. Kirk je dobrej herec a pro ty, co si chtějí na Bena Fostera po příšerném Warcraftu zase zlepšit názor.

tak co to bude příště, paninko?

Žádné komentáře:

Okomentovat