13. února 2018

Recenze: Winchester - Hellen Mirren vs Ať žijí duchové [6,3/10 A.S.]

1. Horory miluju. Na horror Winchester ve kterém hraje neoddiskutovatelně skvělá herečka Hellen Mirren jsem se tedy dost těšila. Navíc příběh vypráví o domě a postavě, které opravdu existovaly, a byť jsou tam odlišnosti, je tématika domu, který měl svého času přes 150 pokojů a 7 podlaží a v některých z nich údajně strašilo, zajímavá.  Asi se časem vypravím do Californie se na ten dům podívat na vlastní oči, už jen z architektonického hlediska je to dost unikátní stavba. Byť nepůsobí nijak logicky ze stavařského hlediska. Ale taky aby ano, když její plány diktovali majitelce samotní duchové!

2. A to je asi to co mě na filmu (vedle dobrého obsazení) zaujalo. Hlavní myšlenka, která divákům předestírá dilema: budeme věřit majitelce domu a ředitelce společnosti na výrobu střelných zbraní, Sáře Winchestrové, že jí zběsile působící nápady na nové a nové pokoje a přístavby našeptávají samotné duše zemřelých? Anebo budeme věřit firemní správní radě, která se obává že Sára je tak trochu mešugé, a tudíž by se jí měla omezit svéprávnost a vzít pravomoc rozhodovat o firmě?

já tu prověrku dostanu!

3. Rozhodnout se nám pomůže psychiatr Eric Price (Jason Clarke), kterého si správní rada najala na to aby jel na stavbu stařenku zanalyzovat a vydal posudek ohledně mentální příčetnosti této drobné ale o to víc excentrické dámy, jakou byla Sarah Winchester. Eric na duchy nevěří, za vším co se zdá nevysvětlitelné vidí manipulaci, iluzi nebo halucinaci a do toho tak trochu ujíždí na opiátech, takže ho nějaká ta haluška ani samotného nepřekvapí. Ale co když po vás halucinace začne prokazatelně házet židle?

že by opium způsobovalo i telekinezi?

4. Film Winchester se u kritiků ani fanoušků zatím nesetkal s moc velkým pochopením. Vyčítají mu nedostatečnou děsivost a ztrátu napětí ke konci. Ano, je tam pár míst, které by určitě šly udělat jinak (lépe) a film nepatří k těm, které by divák (milovník hororů) považoval za jedny z nejděsivějších. Ale mě víceméně celou dobu bavil, a ocenila jsem pár aspoň trochu originálních lekaček, pěkné kostýmy a zajímavé prostředí.

dům před kterým je palma ale nikoho nemůže skutečně děsit

5. V sídle Winchesterů se v době kdy tam přijede psychiatr psychiatrovat vyskytuje mimo Sáry ještě její neteř Marion (Sarah Snook) se synem, kteří tvoří stafáž co se různě podílí na všemožném lekání a strašení. A přesto že je synek okatě zrzavý a má tam klasickou hororovou scénu, kdy nebohé dítko úpěnlivě zpívá, tak to na mne nefungovalo. Ani jedna ta postava  (matka a syn) mne nebavila, a bylo mi zatěžko se o ně strachovat. A že důvodu k obavě o jejich život film nabízí hned několik.

we red heads are not all bad, i promise

6. Natáčení se částečně odehrávalo i v tom skutečném domě, ale ten v realitě působí daleko víc stísněně, díky všem těm bizarním vestavbám jako schody vedoucí do nikam, nebo tajné místnosti na místech, kde by je člověk opravdu nečekal. Takže většina záběrů v interiérech vznikla v ateliérech, byť se kolorit domu snažili tvůrci respektovat a zmatený stavební design dodržet. V domě je ale dost místností hezkých, například pěkná zimní zahrada. Byť v ní občas straší, byla to místnost, která se mi na kameře líbila a je mi jedno jestli její stavbu zpunktovali démoni nebo bláznivá stařenka.

člověk tu nemá ani chvilku klidu na práci

7. V tom reálném domě jsou navíc skutečně originální a zajímavé věci jako třeba mozaikové okno od Tiffanyho, které má při správném postavení světla zvenčí házet do pokoje duhu. Ale to okno bylo umístěné do interiéru domu tak, aby skrz něj nikdy žádné světlo nešlo, takže ten efekt nikdy nikdo neviděl. Spoiler: stejně jako tam nikdy nikdo neviděl žádné duchy. Filmu členitý dům ale dodává jistou osobitost, kterou nemůžu hodnotit jinak než pozitivně, ačkoliv o moc víc než výprava a Hellen Mirren ve filmu pozitivního není. Film: 5. Žánr: 6. Koukatelnost: 8. 

když už stavím, tak pořádně, ne?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Podpora doměnky že zrzaví lidé jsou divní/děsiví. Stejný problém mám u primárního znázorňování autistů jako děsuplných (nebo geniálních) postav, nebo tlustých lidí jako furt žoviálních/nadržených. Takové nadužívané škatulky je třeba rozšlapat. Poslední třetina filmu mi přišla že ztrácí dech a už se tam v podstatě nebylo ani čeho lekat ačkoliv se duchové množili o stošest. Pracovníci domu mi přišli příliš roboticky se chovající, kór vzhledem k tomu co se jim tam pořád dělo před očima. Na druhou stranu na Winchester mansion se pracovalo cca 20 let 24 hodin denně (stavba skutečně jela ve dne v noci) takže zase měli jistotu zaměstnání na dlouhou dobu a možná v rámci toho se navykli nevzrušovat z toho že se jim nad stavbou prochází oběšenci něbo jim do plánů stříká něčí krev. Nezaujala mne ani přílišná psychologizace postav a traumíčko které si psychiatr během svého pobytu u Sáry řešil. 

my si na ty zrzodiskriminátory pěkně posvítíme

9. Co se mi na filmu líbilo? Výprava. Hellen Mirren. Ale i Jason Clarke mne tentokrát bavil. Absurdní pokoje s oknama v podlaze nebo dveřma co vedou do zdi. Tím domem a jeho majitelkou byl koneckonců fascinován i sám Stephen King, který se jím nechal inspirovat ke scénáři k minisérii "Rose Red". Jedna originální lekačka u zrcadla. Jedno slušné dějové překvapení. Spoiler: mrtvej sluha.  To se povedlo. Také se mi líbilo že se jedna postava v situaci kdy byl její syn vážně ohrožen chovala celkem smysluplně a vyžadovala aby se jelo do nemocnice místo zůstávání v domě.

containing evil in practice

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Hellen Mirren. Ta ženská snad nestárne. Pro fanoušky hororů, kteří netrvají na tom aby se po celou dobu báli. Pro nepříliš náročné diváky. Pro studenty architektury. Pro ty, co zrovna rekonstruují dům a přijde jim že to trvá věčně. Jak jim film ukáže, může být hůř! A konečně pro ty, kteří mají prostě rádi žánr "haunted house" a chtějí si užít trochu jinou lokaci i zápletku, než normálně bývá. 

 I am not weird!!

4 komentáře:

  1. Vsechny zrzky jsou carodejnice!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a co zrzavi chlapeckove?

      Vymazat
    2. O ty jsem se zatim nezajimal a ani to neplanuji.

      Vymazat
    3. P.S.: Nechtej, abych nahlas vzpominal na ex-sefa, kterymu jsme prezdivali Zmikund...

      Vymazat