26. září 2017

Recenze: Wind River - skvělá chlapská "romantika" [8.6/10 A.S.]

1. Film Wind River, finální část trilogie z oblasti "American Frontier" (do které od Taylora Sheridana patří ještě Sicario a Hell or High Water), se povedl. A to natolik, že radím nejen pravidelným, ale i svátečním návštěvníkům kinosálů, aby si ho nenechali ujít na velkém plátně.

2. Wind River je považován za režijní debut Taylora Sheridana, talentovaného scénaristy nominovaného na Oscara. Ale ve skutečnosti se jedná už o jeho druhý režijní počin, po hororu Vile z roku 2011. Který také prý nebyl špatný. Ale Wind River je úplně jiná kategorie kvality. 

3. Příběh o lovci a stopaři (Jeremy Renner, podávající možná nejlepší výkon své kariéry), který v USA v zasněženém Wyomingu pomáhá mladé FBI agentce (překvapivě dobře hrající Elizabeth Olsen) řešit smrt mladé dívky z indiánské osady Wind River, je poutavý, přiměřeně napínavý, chytrý a citlivý. A to říkám přes fakt, že snímek zachycuje i tak brutální jednání, jako je znásilnění a vražda.


chce mě tam někdo znásilnit?
4. Ale tím, jak je citlivý a drsný zároveň, se mi skoro chce říct, že to je taková "romantika pro chlapy". Wind River krásně vypadá, jsou v něm drsní hrdinové a nemilosrdná příroda a příběh pojednává převážně o mužských emocích. Emocích otce, manžela, sourozence či partnera. A navíc ještě k tomu nepoučuje a nemoralizuje a je tam zachycena spousta projížděk na sněžných skůtrech. Co víc si přát?
  
jsme tu taková malá semknutá komunita.
jen tu a tam vraždička znásilněníčko...

5. Scénáristicky je Wind River také strhující, ač filmově vyprávěn víceméně triviálně. Příliš neřeší dávná traumata či klišé, která by v jiných, méně schopných hollywoodských rukou byla rozvinuta jistě o mnoho víc. Ale Taylor Sheridan příběhem na motivy skutečných událostí prostě znovu ukázal, proč patří mezi současnou špičku amerických scénáristů. A režijně také obstál. Příběh je divákovi po většinu času předkládán lineárně a velmi jednoduše, místy až minimalisticky. A možná i proto těch pár akčních scén v něm působí tak silně, a navíc vizuálně a choreograficky na výši. 

Všechno co jste kdy chtěli vědět o spermiích ale báli jste se zeptat

6. Tématika také nakusuje i velmi složitý problém vzájemně se křížících a vylučujících jurisdikcí v USA, kdy orgány činné v trestním řízení musí díky soudnímu rozhodnutí Oliphant vs Suquamish z roku 1978 při vyšetřování nejzávažnější násilné trestné činnosti ne-indiána na indiánovi zajistit, že vyšetřujícím je federální agent. Nikoliv indián z rezervace nebo státní policie. FBI agentů je na takovéto práce nedostatek a s nedostatkem času. A byrokracie kolem toho zabírá čas všem. 

šmoulí stopařky neberu,sorry

7. Ale mladá FBI agentka se poté, co smrt není patologem označena jako způsobená cizím zaviněním, protože nastala díky umrznutí, rozhodne že přes to, že nemůže přivolat FBI tým, bude pokračovat s vyšetřováním alespoň ona. Což se indiánům hodí, protože ti mají sami vlastní policie nedostatek, vysokou nezaměstnanost a vysokou kriminalitu. A v souhrnu pak dochází k tomu, že mnoho násilných trestných činů na indiánech není uspokojivě řešeno, ani se k tomu nevedou příslušné statistiky a potencionální pachatelé tak jsou stále na svobodě. A i tomuto tématu se film věnuje, byť jen okrajově a vlastně až z poza závěrečných scén. Film: 7. Žánr: 9. Koukatelnost: 10.  

Oscars so white?

8.Co se mi na filmu nelíbilo? Uměla bych si představit stejně funkční zápletku i bez tragédie v životě hlavního hrdiny, ale jelikož je jí tam věnováno minimum prostoru, není mi trnem v oku nijak velkým. Místy mi připadalo, že trochu haproval zvuk a Jeremymu nebylo úplně všude rozumět tak jak bych si představovala.
 
Cos to mumlal, Jeremy?
9. Co se mi na filmu líbilo? Temná atmosféra. Krásná kamera. Skvělé herecké výkony. Absence moralizování či zkreslování reality. Reality, ve které se stávají  brutální trestné činy a lidé nepostupují vždy tím správným způsobem. Skvěle načasované dvě akční scény. Efektní práce se sněhem a krajinou, která je jím pokrytá. Motiv mužského přátelství. A hudba, kterou dělalo duo Warren Ellis a Nick Cave.
 
Run Forrest, fat boy, baby run baby run...
10. Pro koho film je? Pro všechny, kdo mají rádi kvalitní drama nebo severské filmy. Pro ty, kteří chtějí sledovat Jeremy Rennera coby skvělého, samotářského stopaře. Pro ty, kteří mají rádi zimu a sníh. Pro ty, kteří zimu nesnášejí a chtějí si do notýsku zapsat, kam určitě nechtějí příští prosinec na dovolenou. A pro všechny, kteří mají rádi dobře vyprávěné, vážné, ale nesmírně zajímavé filmy. Já osobně na něj půjdu minimálně ještě jednou.

23 komentářů:

  1. jsem pro teplackou expedici na andel. hl. hereceka patri zjevne k talentum.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a podivej co si zase provedla soctavcema. provedu ti lektortardni instruktaz o vkladani textu na masoxu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo ja to vim, skoleni netreba a na masox to taky nejde shodit, bylo to delany na pc ale projelo to nejakou apkou na kontrolu a dodavani diakritiky a ta to takhle zkurvila, a ja uz ted nemam cas to resit...no... be my guest, oprav to :-)

      Vymazat
    2. no jako predtim, i ted uz je to cisteni na hodinu. priste.

      Vymazat
  3. Takze slo bud jen o znasilneni a slecna byla pako, ze neschopnosti navic umrzla, nebo umrzla v pricinne souvislosti se znasilnenim, pak je to zabiti (u nas ublizeni na zdravi s nasledkem smrti). Chces mi rict, ze se ty podminky pro ucast vysetrovatelu lisej pro vrazdu a zabiti? To by bylo teda dost divny uz jen proto, ze odlisit vrazdu od zabiti, zejm. ve fazi vysetrovani, muze bejt nekdy docela problem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bejte co kdyby ses prvni sel podivat na ten film, a pak pripadne ten dotaz poloz (to uz asi ale bude v jinem zneni) znova, hm?

      Vymazat
    2. bejt nekdy neco komentuje a cte pdrobnosti? to je sileny!

      Vymazat
    3. smarja tys zas neco zaspal koukam…

      Vymazat
    4. Ja na ten film nechci a nepujdu, ale predpokladam, ze zrovna Ty vis, ktera ze 4 kombinaci ne/zhovadilosti 1. legislativy (judikatury) USA, 2. scenare je platna. Dotaz vyse snad neni tak moc bejtmenskej a pripousti vsechny varianty 00 01 10 11.

      Film je mi u kormidla, realita USY o trochu min. Predesilam, ze nemam v planu jet do rezervaci znasilnovat, zatim popravde ani nevim, jestli chci na ten svetadil kdy pachnout.

      Vymazat
    5. ach, je na miste se omluvit bejtmenovi. mea culpa tedy. mimoradne bejtmenuje eletrikar…

      "Dotaz vyse snad neni tak moc bejtmenskej" - no praveze je :-) …skoro v kazde vete toho dotazu je nejaka hovadina… jelikoz objasneni toho v cem by obsahovalo mimo pravnicke nudy i velke spoilery, tak ti to v pripade touhy po vedeni hodim do mailu.

      Vymazat
    6. Aha, ja myslel, ze v takovem pripade je na dotaz snadna odpoved "nechci" (rict, ze...). Touha po vedeni sice zustava nenulova, ale patrne nebude tak silna, abych vyzadoval nejaky rozbory mailem, tak treba nekdy nabuduce.

      Vymazat
    7. jaky vysvetlovani jaky blbosti elektrikar vi vsechno o vsem byla to recnicka otazka na tu se odpovida souhlasem tvl

      Vymazat
  4. Shodou okolností dnes zemřela Květa Fialová, která BYLA znásilněna. Dvěma vojáky Krásnoj ármiji. Ne někdy teď, už před dávnými lety. Tuhletu herečku v tomhle filmu znásilnili taky, ale jen jako. Tak, to by byla jedna spojitost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. abys pripadne nemel falesna ocekavani - v tomto filmu neni znasilnena Elizabeth Olson (herecka v tomhle filmu, kterou zminuju vyse) ale jina… (Kelsey Asbille)

      Vymazat
    2. Nikdy nemám falešná očekávání. Toho lze dosáhnout snadno; stačí nemít žádná očekávání. Kromě toho je mi jedno, jak se která herečka v tomto filmu jmenuje. A dokonce myslím, že tento film ani neuvidím. Je zřejmě horší než The Grey, ke kterému ho lze asi nejlépe přirovnat. A ten také není žádná sláva a nad 50% ho drží jen a jen Liam Neeson.

      Vymazat
    3. prirovnani k The Grey je opravdu liche. je to jinej zaner (minimalisticke revenge krimi vs akcne pojaty survival) jiny styl vypraveni (pribeh zamereny na emoce vs akcni story zamerene na Neesama), nerkuli uplne jina zapletka, jiny vizual, a prace s naprosto jinou skalou emoci (touha po odplate,odpovedich a spravedlnosti vs touha prezit)

      kvalitativne co se scenare i ztvarneni tyce je Wind River take nekde jine (tedy lepsi) nez Grey. O mnoho.

      Sorry, tohle se ti proste nepovedlo. Ale chapu - je tezke se trefit, kdyz clovek neco nevidel,ale presto ma touhu to posuzovat a srovnavat. Kdyz by clovek chtel k necemu prirovnavat tak lip uz obstoji to frantovo Se7en. I kdyz mne osobne to nejvic jde srovnat s Hell or High Water…

      Vymazat
    4. Ale je tam sníh! V obou filmech je spousta sněhu! A toho mrazu! V Seven tak maximálně prší a detektivové si jezdí po městě a pijou kafe z plastových kelímků. Insomnia je lepší příklad.

      Nechápu, jak by mohl být film s Jeremy Rennerem lepší, než film s Liamem Neesonem?

      A ještě jedna důležitá věc: k substantiva "romantika" nelze připojit adjektivum "chlapská". Ani v žertu, ani omylem a ani s uvozovkami. Tak si na to příště dávej pozor, Mývale.

      Vymazat
    5. lze. Viz. Myval vyse. Vidis? Slo to. Je to tam.

      btw, nechtel jsi rict "k substantivU"… takhle nahodou? Priste zkus treba mene pozerske "k podstatnemu jmenu". Treba bude vysledek lepsi. ;-)

      Vymazat
    6. Překlep. Do you know what it is? I think you do.

      Vymazat
    7. Chlebec tiká!

      Vymazat
    8. Jistě. Ale to by se Tobě stávat nemělo. Ani tady, ve společnosti nerdů, ani omylem a ani byť jsme tu samí známí. Nebo si u toho dělal snad origami? Tak si na to příště dávej pozor, Grime.

      Vymazat
  5. fuka 60% dement, vysvetluju si to tak, ze chtel videt jinej film (seven zminuje) a tenhle mu byl podobnej natolik jeho videni sveta, ze dalsi rozdily vnimal jako minusy; mne to prislo tou syrovosti daleko podobnejsi green roomu a ty dve "akcni sceny" byly ultimatni a stoprocentne funkcni; myslim ale, ze v zenskejch ten film nemuze vzbudit ty stejny emoce co v chlapech sry; vytknul bych to, ze se renner v jednu konkretni chvili pod maringotkou nemusel usmivat, ale to je drobek

    nej novy film dostupny na nosicich

    OdpovědětVymazat