6. dubna 2017

Recenze: Ghost in the Shell 2017 - vizuální mlask, obsahové splask [6.3/10 A.S.]

1. Film Ghost in the Shell se nejvíc bude líbit těm, kteří vůbec netuší, co nějaké Ghost in the Shell je, žádnou jeho předlohu nikdy neviděli a od filmu neočekávají hloubku. Čímž nechci říct, že snímek je vyloženě špatný, jen asi není ideální pro fanoušky originálu/originálů.

2. Pro ty bude totiž tenhle "reboot" (protože on to ani není pravý remake) frančízy původně japonské manga, později skvělého anime filmu, zklamáním. Ale to se dalo čekat. Kór když scénář psala zase skupina lidí a jeden z nich (Ehren Kruger) má scénáristicky na svědomí poslední 3 (tedy ty horší a nejhorší) Transformátory.

3. Ale aspoň že co filmu chybělo díky tomu, že Hollywood a nezajímavý režisér Rupert Sanders změnili, co mohli, a film zjednodušili pro diváka obsahově, se mu snažili vynahradit vizuálně. A vizuálně je film skutečně podnětný a vyplatí se na něj jít ve 3D nebo ve 4D a do toho světa se tak mít možnost maximálně vnořit. Mimochodem -  byl to můj první zážitek s 4D kinem a musím říct, že pro tento typ filmu je asi ideální a že mě ty pohyby křesla hodně bavily. Klidně jich mohlo být i víc.

4. Příběh tohoto Ghost in The Shell je takový... nijaký. Protože v roce 2017 už holt cyber-punk zjednodušený do "jsem robot nebo člověk a mám vůbec duši?" a "někdo potenciálně zlý mě chce zničit, protože jsem (potenciálně) mašina" je taaaak, ale TAAAK obnošený. Nemá ani cenu ho moc popisovat. Tak jen ve zkratce: roboto-kyborgo-člověk hledá ve svém nitru podstatu roboto-kyborgo-člověčenství a ostatní mu v tom různě brání či pomáhají. Děj je předžvejkaný do jednoduchých zkratek, rádoby hlubší myšlenky působí obnošeně.

somebody help me be original

5. Možná díky podivně ploché Scarlett Johansson v hlavní roli, možná díky tomu, že se nedalo u toho nemyslet na ten lepší film, se u mě nedostavilo naprosto žádné emoční spojení s hlavní (nebo jakoukoliv) postavou filmu. Nezáleželo mi na ní, nezajímala mě, dokonce mě napadalo, že jako postava podobného typu byla zajímavejší třeba Morgan. Což je vážně smutné, protože Morgan nebyl nijak skvělý film.

Do you love me now?

6. Na čem se tedy film snažil tohle všechno kompenzovat je ten vizuál. Skvělý triky, nádherně barevný svět blízké, ponuré, ale přitom nesmírně psychoticky a zároveň vesele a podnětně působící bodoucnosti, kterou sem právě na těch pohyblivých křeslech 4D sálu projížděla vyloženě s nadšením. 

I've seen the future.
It wears a lot of make up.

7. Ghost In The Shell je nejlepší brát jako barevnou psychedelickou akční jízdu zajímavým světem, kde se skáče z paneláků a "hackují" se mozky (opět, to taky působilo už vybrakovaně a zlevněně) a užít si film hlavně očima. Je to příjemně krátké (pod dvě hodiny), svěží, neztrácí se čas hloubkou postav ani komplexitou děje, zato je pořád na co koukat - takže snímek příjemně uběhne. Ale za půl roku si na něj ani nevzpomenete. Film: 5. Žánr: 7 (za ten krásný vizuál), koukatelnost: 7, zábava, ale významně ji umocňovalo to 4D.

myslim, že sem doma nechala otevřenou lednici. sakra.

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Jak se nedůvěřovalo divákovi, že by pochopil složitější myšlenky. Jak se mu všechno servírovalo odhalené a předžvejkané. Jak jednorozměrně všechny postavy působily a jak díky tomu žádná z nich nebyla zajímavá. Jak moc se tvůrci obsahem odchýlili od originálu. Jak moc se Scarlett výrazově podobala své Lucy. Plus teda se naprosto, ale NAPROSTO tvůrci vyflákli na soundtrack a to tam hodně chybělo.

nebylo by lepší natočit Inception 2?

9. Co se mi na filmu líbilo? Triky. Vizuální zpracování prostředí, ve kterém se postavy pohybovaly. Všechny záběry s vodou. Všechny projížďky městem a pády (ale ty byly opravdu hodně zlepšené ještě tím 4D). Michael Pitt je klasicky dobrý všude. Atmosféra.

the 8th Psychopat

10. Pro koho film je? Pro lidi, co neviděli předchozí film a neznají ty příběhy. Pro lidi, co mají rádi barevnou veselou akci. Pro lidi, co je baví dívat se na Scarlett v neoprénu bez bradavek. Ale hlavně je to pro lidi trpící ADHD, protože film je bude po 110 minut zásobovat rychle se měnícími podněty a scénami, které jsou smyslově dost opojné. THC gumídci netřeba.


it came from water.

5 komentářů:

  1. nebylo by lepší natočit Inception 2?

    nebylo

    OdpovědětVymazat
  2. Robo-brunetkova SJ bez obtezovani pribehem? Zni jako jasna volba.

    OdpovědětVymazat
  3. Text je znepokojivy. Otazku "jsem robot nebo člověk a mám vůbec duši" si klade bezny clovek od detstvi, nebo az od prvnich ski-fi filmu/povidek? A "někdo potenciálně zlý mě chce zničit, proto že sem (potenciálně) mašina" je scenar z doby odporu tkalcu vuci prvnim samocinnym stavum? Proc by nekdo v pozdejsich dobach nicil masinu, protoze je masina? Zvlast, kdyby vypadala jako takovej kawaii sexbot se Scarlettim xichtem.

    Za nejsmutnejsi retezce vyhlasuji kolekci: "ploché Scarlett Johansson", "NoKozy", "NothingSexyOtherThanDrones".

    OdpovědětVymazat