13. března 2017

Recenze: Land of Mine (Under Sandet) - kvalitní reklama na dánské pláže [8/10 A.S.]

1. Dánský koprodukční snímek Under Sandet (zde v USA v distribuci pod dvojsmyslným Land of Mine) vypráví o skupině velmi mladých německých vojáků, kteří byli během druhé světové války zajati v Dánsku a po skončení války tam byli nuceni pracovat na čištění tamních zaminovaných pláží. Od německých min různého druhu.

2. Skupina je tvořena ze 14 teenagerů, z nichž většina vypadá tak na 15-16 let, a samozřejmě o to víc je vám jich líto poté, co (záhy po začátku filmu) začnou postupně vylétávat do vzduchu. Díky nedostatečnému vyškolení a příliš drsnému zacházení, kterého se jim od Dánů dostalo.

3. Celý snímek je vlastně jen sledování toho, jak se tahle parta nedobrovolných zajatců snaží: a) splnit úkol, kterým je vyčištění pláže od cca 45 tisíc nevybuchlých min a b) přežít to přes fakt, že k takovému úkolu nebyli dostatečně vyškoleni, nedostávají najíst a je s nimi nakládáno jako s otroky. Kterým se pro zábavu občas někdo ještě přijde vymočit (či hůř) do obličeje. Ale to, co snímek povyšuje nad obyčejné "pity bomb porn" je, jak se dánskému režisérovi Martinovi Zandvlietovi (který si k filmu napsal sám i scénář) povedlo bez schématické nucené představovačky postav vykreslit jednotlivé osobnosti různých chlapců a odlišit je od sebe, aby je divák snadno rozeznal. A to ačkoliv to všechno byli Árijci v uniformách. Nemůžu to nesrovnat s včerejším King Kongem, který práve v tomhle zklamal, a to přesto, že se nám tam postavy úmyslně představovaly pomocí otřepaných frází ilustrujících, jak měl kdo z nich těžké dětství. Tady nic takového neproběhlo a přesto bylo víc jasné,  kdo má jakou osobnost a proč.

Andersonova jedenáctka 

4. Skupině Němců velí dánský seržant, kterého hrál člověk s dost zajímavým dosavadním životním osudem. Roland Møller. Pětačtyřicetileý Dán, co si čtyři a půl roku odseděl ve vězení za násilnou trestnou činnost. Když někdy po třicítce vylezl z kriminálu, řekl si, že zkusí pro změnu něco jiného, než mlátit lidi, a dal se na autorskou tvorbu. Nejprve psal písně, pak se dostal k filmu. Kde několik prvních let dostával role samých násilných a poněkud jednorozměrných kriminálníků a až právě Under Sandet pro něj znamenalo změnu. Jeho seržant se sice hned během prvních minut filmu představí také jako brutální mlátička, ale postupně odkrývá více vrstev té postavy a do jisté míry je nosníkem celého příbehu právě on. 

konec homohrátkám a zpět do fachu!

5. Land of Mine byl jeden z pětice filmů letos nominovaných na Oskara pro zahraniční snímek. Myslím, že po právu. Film je to zajímavý, sdělný, edukativní, dobře zahraný a navíc krásně vypadající. Točilo se na autentických lokalitách v Dánsku (Oksbollejren a Verde) a při natáčení štáb dokonce našel jednu opravdovou nevybouchlou minu. Btw, když jel Roland Møller do USA na Oskary, byl zadržen imigračními uředníky, kteří se díky jeho záznamu v trestním rejstříku nejspíš báli, že bude chtít v USA páchat terorismus, a nechtělo se jim věřit, že je to herec, který skutečně jen jede do LA na prestižní ceremoniál. 

viděl sem Adolfa, vážně!

6. Zaujalo mě jednak to, že Němci měli k tomu, kde pokládali miny, skutečně tak detailní mapy (i když právě na plážích postupem času miny díky záplavám a moři měnily umístění), a druhak to, že za válečný zločin postup Dánů považují pouze (převážně) historikové. Po válce bylo pod názvem "MinnenKomando Danemark" nasazeno cca 2 tisíce Němců na odklízení půldruhého miliónu min a přežilo to něco málo přes polovinu. Tady je o těchto akcích zajímavý článek.

oběsit se na tom můžeš sám, hochu

7. Někteří kritici filmu vyčítají příliš jednoduché útočení na city. Během snímku totiž postupně umírají děti, které předtím hladoví, jsou bité a držené v zamčené kůlně v hrozných podmínkách. Jenže to, co probíhá na obrazovce, se tématicky dost blíží pravdě, ačkoliv konkrétně tato skupina a její osud jsou smyšlené. Nicméně v takových podmínkách mi fakt, že se teenager upne k myšce, kterou si uloví, nebo jiný poté, co mu mina utrhne obě ruce, volá mámu, nepřipadá jako nic proti ničemu. Režisér je i zdatný střihač a zejména na začátku filmu je napětí a dávkovaní prvních mrtvých opravdu šikovné - a divák je udržován v kontinuálním stresu pěkně dlouhou dobu.  Film: 8 (big spoiler: ten konec mi připadal příliš idealistický a náhlý). Žánr: 9. Koukatelnost: 7 - část filmu se mi nepovedlo neodvracet od plátna oči. 

slíbili nám za narukování nějaký kabáty od Bosse.
A teď tohle, to je provar!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Nebudu tomu vyčítat historické nesrovnalosti, protože film ani sám netvrdí, že je true story. Ano, vedoucí oddílu by asi nebyl Dán, ale Němec, nebo Brit, a ten oddíl by v realitě nebyl složen ze samých takhle mladých teenagerů a mnoho skutečných prisoners of war, kteří byli na takovou práci v Dánsku nasazeni, byli specialisté, co s tím měli zkušenost. Ale film spíš než historicky akurátní příběh vypráví o dehumanizaci jednotlivců díky institutu kolektivní viny. Úvodní řežba mi připadala příliš brutální a tím i účelová, nicméně v kontextu té scény je to asi v pořádku. Zhruba od půlky (jakmile člověk přišel na to, jak to režisér píše a stříhá) se dalo předvídat, kdy přijde smrt, tzn. malinko se snížilo napětí. Ale na druhou stranu, možná se mi právě díky tomu jako divákovi na chvíli trochu ulevilo.

kdo že tady má směšnej baret?
Řekni to ještě jednou, ty cucáku wehrmachtská!

9. Co se mi na filmu líbilo? Dialogy. Bylo to skvěle napsané. Herecké výkony všech byly také na jedničku (proč v ČR nemáme takové dětské herce? Čím to je??!). Využití dvojčat a sourozeneckého pouta k ilustraci jednoho z nejdojemnějších momentů filmu, který v mých očí nebyl kýčem, ale v té chvíli už zcela pochopitelným úkonem. Kamera a výprava. Vlastně po většinu filmu člověk kouká jen na písek a vodu, což výborně poukazuje na bezútěšnost té situace. Ale paradoxně zároveň to ve mně i vzbudilo touhu se do Dánska na ta místa podívat.

trochu jako na Letné na Silvestra, ne?

10. Pro koho film je? Pro lidi, co mají rádi filmy související s druhou světovou. Pro ty, kteří rádi poslouchají němčinu. Dialogy nejsou příliš komplikované, takže se i mně povedlo velké části filmu rozumět. Pro ty, kterým nevadí se dívat na postupně a dost brutálně umírající děti. A pro ty, co se doma před návštěvou kina nejdřív dobře najedli, ale zároveň nemají slabý žaludek, aby v sále nepoblili před sebou sedícího diváka v momentě, kdy na plátně poprvé bude delší záběr na něčí utrženou končetinu. 

11 komentářů:

  1. nechapu kde je det se svym doplnujicim komentarem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeste nedohonil nad nevybuchlou Mínou.

      Vymazat
    2. Některé věci nelze chápat, jiné sice lze, ale nestálo by to za to a opět jiné by ani nebylo dobré chápat. Stejně tak komentář - je vysvětlující nebo už doplňující? Je vysvětlením doplnění nebo doplněním vysvětlení? A co je vůbec komentář? Kdo je Spimfurt? Co je det? Co je tohle za místo? Kdo jsem já? Na nic z toho se neopovažujme odpovídat. Nebudeme komentovat, doplňovat, odpovídat ani vysvětlovat. Na světě je už takhle příliš mnoho slov.

      A tady taky.

      Vymazat
    3. radosti z filmu o minach se pominul

      Vymazat
    4. Pominul bych se radostí, jen kdybych byl voják, šel bych v minovém poli a všechny miny bych minul.

      Vymazat
    5. takhle se vykroutit. si povinovan. vis-li, dopln.

      Vymazat
    6. musim rict, ze prozivam neco jako zklamani. pri psani tohodle clanku byl Grim v podstate to jedine na me mysli. ano, byla chyba vytvorit si nejaka ocekavani. o komentarich doplnujici barvu spodku, ktere nosila ktera jednotka, ci s informaci o hustote oleje, kterym se mazaly tanky pred testovanim ploch, ktere byly ocisteny od protitankovych min.

      tak snad se aspon pod clankem o kockach v istanbulu vrati do sve stare formy. there is always hope…vlastne…. revolutions are built on hope, god damn it!!! Grim ke zdi! je to zrada!!

      Vymazat
    7. No täk já se vám na to podívåm. Nemøl jsem v pőslední dobë møc ćasû. Dám ty miny pod ty kočky.

      Vymazat
  2. Použiju tvůj vlastní způsob a budu své připomínky číslovat. Pořadí je náhodné.
    1, když budeš na valník házet talířové miny zbavené rozbušek, nevybuchnou.
    2, když budeš německým vojákem zajatým v Dánsku v roce 1945, budeš mít nárok na tři jídla denně a žádné ponižování. Tím spíše, když budeš mladistvý.
    3, jak to, 14-16 let? V jaké jednotce by asi tak v Dánsku sloužili? V které pěší divizi??
    4, ten dánský seržant měl zjevně něco proti Němcům, ale co a proč? Že by byl za války zapojen do hnutí odporu, je sice možné, ale statisticky silně nepravděpodobné. Není to rozhodně typický případ, právě tak jako nejsou typickým případem zajatí němečtí teenageři. Dohromady s dánským, Němce-z-nějakého-důvodu-nenávidějícím seržantem to dělá z příběhu sci-fi.
    5, všichni Dánové (a Britové!) v tomto plytkém příběhu se zdají s požitkem sledovat utrpení mladých Němců a těšit se na jejich smrt. To je zábavné, protože Dánové kolaborovali s Němci o 106 a mnoho jich sloužilo ve Waffen SS.
    6, pročpak jsou ti hošíci tak loztomilí? A pročpak ten pejsek? A ta holčička?
    7, nevzniklo to celé náhodou proto, že Dánové mají z celé své historie 1939-1945 smíšené pocity? A proto ukažme světu, že Němci byli svině, ale my ne a nemáme s nimi nic společného? Bohužel Himmler a Hitler udělili Dánům v rasové soutěži nejvyšší počet bodů a hodlali z jejich země udělat ukázkovou zemi nové, nacistické Evropy. S tím nikdo nic nenadělá. Dánové si přece nemohou představovat, že proti nacismu bojovali - nebo aspoň Němce nenáviděli - jako dejme tomu Poláci. To prostě nejde. Tak ať si, jak pravil Hans Christian Andersen, vyserou voko.
    8, porovnejme to s Nory. Norský snímek "Kongens nei" je také z poslední doby, také o WWII a je historicky akurátní. Bylo to tak těžké? Ne, stačilo not to be a whining cunt. http://www.imdb.com/title/tt4353996/?ref_=nv_sr_1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, s velkou casti toho co pises se da souhlasit, nektere z toho take v rezenci zminuju. ale presto si myslim ze to byl dobre udelany film, upozornujici na zajimavej aspekt, kterej neni (mimo fanousky ww2) asi moc znamej.

      Vymazat