26. ledna 2017

The Secret (2016) - 9/10


Dovedete si představit, že byste našli něco nového, co v životě hrozně chcete, ale nešlo by to získat kvůli nějaké vyšší moci, například víře nebo filozofii, kterou se navzdory selskému rozumu řídíte? Třeba kvalitní sex, obrovskou várku sušenek Oreo nebo Prince s normálně nedostupnými příchutěmi ze zahraničí nebo lásku? Veselou historku o srážce víry a skutečného života přináší anglická minisérie The Secret.
Píše se rok 1990 a v městečku v Severním Irsku (kde jsou dodnes nábožensky segregované školy a kde se v 20. století dařilo náboženskému terorismu) žije poklidným rodinným životem Colin Howell (James Nesbitt), zubař, otec pěti dětí, vážený občan a významný člen místního náboženského společenství baptistické církve, kde svými vystoupeními na setkáních dodává víře lidský rozměr. Na setkáních v kostele ale také vídá vdanou učitelku Hazel (Genevieve O'Reilly), která mu nějakým zvláštním způsobem uvízla v paměti. Myslí na ní čímdál častěji, modlitby nepomáhají a při jednom výletě s dětmi zjistí, že se líbí i Hazel. Ovšem je tu jeden háček, mají kupu dětí a rozvod by znamenal konec jejich spokojeného života v baptistické církvi, svazek věřících lidí znamená soužití až do smrti. Jak to vyřešit, aby byl Bůh spokojený?

V recenzi na Rillington Place mi čtenáři psali, že je zklamalo, že jsem nenapsal něco detailnějšího o celé kauze - tomu jsem se snažil vyhnout, protože popis případů zpravidla znamená vyblití celého děje a zkažení diváckého zážitku, čehož jsem se chtěl vyvarovat a pouze zájemce, co se chtějí připravit o zážitek, odkazuji na články o kauze např na bulvárním Mirror a profil na wikipedii. Sám seriál je adaptací knihy Let It Be Your Secret, jejíž autor Deric Henderson případ zmapoval

Čtyřdílná minisérie mě svým příběhem úplně dostala, o to víc, že mi byla doporučena jako povedený britský krimi seriál bez jakýchkoliv dalších informací. Během prvního dílu se rozvíjí romance hlavních postav a získávají vaše sympatie, jak se situace vyvíjí, jejich povaha se vlastně tolik nemění, jen ve světle nových okolností dostává jiný význam. Celý příběh je slušná perla z nedávné minulosti a punc zpracování opravdového případu dodává seriálu strhující rozměr. James Nesbitt exceluje v roli zubaře, který hledá celou dobu vysvětlení a obhajobu v příbězích Bible a jeho výkon postavu prezentuje věrohodně ve všech bizarních momentech, do kterých ho Bůh zavede; jistě si touto rolí koupil vstupenku k lepším angažmá. Ostatní herci včetně učitelky Hazel hrají taky dobře, ale na zubaře Colina jen tak nezapomenete.
Celý seriál považuji za velmi povedený. Nedávno jsem si u recenze jiné krimi minisérie Rillington Place stěžoval, že její tvůrci vlastně neodvyprávěli celý příběh srozumitelně ve snaze trochu zaexperimentovat, nedokázali diváka dostatečně seznámit s celým případem a soustředili se pouze na pár zajímavých epizod, navíc nás zcela ušetřili téměř všech scén zločinu. The Secret je pravý opak, je to výborný příklad dobrého seriálu, kde postavy a jejich motivace dobře známe a kdy tvůrci odvypráví celou zajímavou kauzu bez rušivých experimentů. Plus samotný zločin zde hraje díky své povaze důležitou část seriálu. Režisér Nick Murphy má za sebou kromě spousta TV projektů horor The Awakening a psychologické krimi Blood, které měly dobrou atmosféru a zajímavé postavy, ale teprve tady se mu zdařilo skloubit všechny potřebné elementy do výtečně šlapajícího celku. Jednoznačně doporučuji seriál zvlášť pro ateisty, pro které přesvědčení, že víra jen ničí lidem životy, dostane po shlédnutí nový náboj.

6 komentářů:

  1. Proč se James Nesbitt tváří na všech třech snímcích naprosto stejně? A jak se tváří! Jako... omítka. Ano. Jako stará omítnutá zeď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protoze nes bit do sroubovaku a upad mu. Ten bit.

      Vymazat
    2. Jsou to promo fotky, takže se to třeba nebralo tak do hloubky. Pro tebe, Grime, je tento seriál přímo stvořený ke zvrácenému pobavení. :-)

      Vymazat
  2. pekny, zaujalo. nevim jestli muj pocit ze vira nici cely svet by sel este prohloubit, ale pokud je na to aspon sance, tak du do toho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakozto stinoveho predsedu biskupske konference a salonniho vzdoropapeze me to zaujalo velice.

      Vymazat
  3. "čtenáři psali, že je zklamalo, že jsem nenapsal něco detailnějšího o celé kauze" na to maj wikipedii, ja naopak tleskam za nespoiling v recenzich.

    OdpovědětVymazat