26. ledna 2017

Recenze: Slash - film nejen pro pansexuály s fantazií [8/10 A.S.]

1. Slash je nový celovečerní film Claye Liforda, kameramana co se stal režisérem. A jako své předchozí filmy, si i Slash Clay sám napsal. A jako jeho předchozí filmy, je is Slash komorně laděný film s ústředním hrdinou krerý není uplně hip a v pohodě.

2.  Snímek je o náctiletém a trochu zakřiknutém středoškolákovi Neilovi (Michael Johnston), který ve volném čase píše erotické povídky ve formě tzv. slash-fan fiction", tedy přidává z vlastní fantazie příběhy do jinak již zformovaného sci-fi světa o hrdinovi zvaném Vanguard, a hustí do nich erotický element. Který může ale nemusí být trochu gay, nebo bi, nebo pansexuální. Nechte se  překvapit. Rozhodně se Neil a jeho psaní natolik vymyká svému okolí, že když jeho povídky najde a zveřejní spolužák, rozhodně to Neilovi nepomůže na společenském žebříčku. Ale přivede ho to k seznámení se s o pár let starší Julii (Hanna Marks - možná znáte z Dirka Gentlyho), která, svete div se, píše fan fiction také. Ale narozdíl od Neila je v tom světě trochu protřelejší a sama je obecně drsnější. Ale netrvá dlouho a jejich linky se propojí. 


3. Slash je o dospívání, hledání se, a podobnejch věcech, kterých je v kinech k vidění docela dost, ale není to klasické "coming of age" story.  Nechává totiž diváka nahlédnout do světa, která mu asi není moc známý, pokud sám není vyznavačem nějakého fantasy kultu, nepíše nebo nečte fan fiction, nebo se jinak neúčastní aktivit s tím spojených. Plus má velmi vtipné sci-fi elementy, poměrně zajímavou erotiku, a komické momenty tam, kde by je člověk nečekal. Co víc si může divák roku 2017 přát?


a po týhle akci mi teda dáš?

4. Zajímavý rozpor je ve filmu prezentovaný na několikra úrovních - účast patnáctiletého kluka na comic-conu pro (homo/bi/pan) erotic fan fiction, a sexualita, kterou Neil prezentuje tak, že není jasné, jestli ho víc zajímají ženy, muži, nebo bere podobojí. Rozhodně ani jedno z toho není představeno plytce nebo všedně, a během filmu se úspěšně představují postupně motivy izolace, touhy se zařadit, ale zároveň zůstávání ve svém zcela unikátním  světe, kde je člověku prostě dobře.

mám pocit že sem tu za křena….

5. Clay totiž umí napsat dialogy, které těm postavám sedí, a vytvořit prostředí, který ač místy extravagantní a bizarní, působí realisticky. Realisticky tak působí to, jak je Neil mimo komunitu populárních spolužáků, realisticky působí to, jak drsná Julie co ho možná tak trochu využívá má sama ve svém životě někoho, kdo možná tak trochu využívá jí, ale nejvíc realisticky působí postava Denise, kurátora mladých talentů. Kterého ve filmu představuje Michael Ian Black a dá jí lidskej rozměr, a to přes to (spoiler) že nepodlehne svodům případně efebofilníhho vztahu. K tomu je ve snímku ještě Missy Pyle, která je dobrá všude (Gallaxy Quest, DodgeBall, Captain Fantastic) a to nejen tím, že se ze sebe na plátně nebojí udělat krávu.

koukej jak ho má velkýho!

6. Premiéra filmu Slash se odehrávala v New Yorském Alamo Draft House Cinema, v Brooklynu. Měli sme to štěstí, že na ní byl i režisér s hlavníma hvězdama filmu a po promítání zůstali na diskuzi. Bylo docela zajímavy sledovat, jak na různé otázky odpovídají mladí herci, co ještě nejsou zcela vykovaní showbyznysem do toho, aby byli korektní, prkenní, a hlídali se. Takže byli místy mírně spratkovití, místi roztěkaný, místy vulgární, ale o to víc autenticky debata působila. Režisér popisoval problémy při produkci, i to, jak je těžké s malým budgetem udělat dobře působící sci-fi scény, a jak ho překvapilo, že diváci byli tolik zaujatí postavou Vanguarda a fantasy světa, který pro něj ve filmu vytvořil původně zcela jako irelevantní sub-plot.

neopouštěj mě! tenhle film potřebuje sequal!

7. Hodí se říct, že název filmu nemá nic společného se "slashery" a kdo očekává nějakou řezačku, bude nepříjemně překvapenej. Jde o odkaz na podžánr tzv. fan fiction,  který se nazývá Slash Fiction. A jde o  literaturu, která se soustředí na erotické a sexuální vztahy fiktivních postav (z jiných děl), které sou ale stejného pohlaví. Např Spock a Kirk. Může a nemusí vás překvapit, že kolem téhle aktivity je celý vlastní universe. Do kterého nám Clay Liford umožní nahlídnout. Film: 7, žánr: 8, koukatelnost: 9

a teď k těm pomluvám o to že sem pedofil…
8. Co se mi na filmu nelíbilo? Bylo tam pár momentů, kdy mi přišlo že postava Neila je malinko přehrávaná, ale bylo jich opravdu jen pár.  Jednou nebo dvakrát mi přišlo, že se určitá postava zachovala malinko "out of character" (spoiler: když Neil podrazí Julii), ale opět to byl jen záchvěv. A ještě jeden bod dolu v rámci filmu za to, že většina lidí co se oddávala slash-fiction tam byla prezentovaná jako více či mírně  excentrická až podivná, což mi přijde že je asi zbytečně zjednodušené. Ale možná ne, kdo ví, ja v té komunitě nejsem.

mám takovej divnej pocit

9. Co se mi na filmu líbilo? Scénář. Scéna v autě. Konec filmu. Nahlédnutí do světa který neznám a který mne velmi bavilo sledovat. Hannah Marks v elfím kostýmu. A všechny (a kór ty homoerotické) scény ze světa Vanguard. Po těch byl v kině takový ohlas, že režisér řekl že zvažuje natočit něco právě z toho prostředí, když se to fanouškům tak zalíbilo.

sex or die!

10. Pro koho film je? Pro všechny, který sem líbil film Rushmore, Welcome to The Dollhouse, nebo Submarine a zároveň nemají problém sledovat na plátně erotiku týkající se jiné než tradiční sexuality.  Pro ty, co chtějí vidět tu upjatou koncipientku z Better Call Saul v trochu jiné roli. A pro ty, kteří se chtějí zasmát, ale nevyžadují k tomu tradiční  grotesku ani fekálie.






3 komentáře:

  1. To zni jak film pro Bejtaka v paralelnim vesmiru, kde by ve vsetinskym PNS byl k dostani komix. Az vyjde neco, kde nebude vice nez 1ks chlapa na 1 souloz/obiracku a kde budou pokudmozno hezci baby, nez Marxova prapravnucka, tak me vzbudte.

    OdpovědětVymazat
  2. Na to nepudu, bal bych se, ze se nekde objevi pan sexual.

    OdpovědětVymazat