30. ledna 2017

Recenze: Elle - na film o znásilnění slabý znásilňování [7,6/10 A.S.]

1.  Na nový film nizozemského režiséra Paula Verhoevena se asi těšil leckdo. Přecijen člověk  který nám doručil zábavu ve formě Robocopa, Total Recall,  nebo Basic Instinct většinou zaručuje zajímavé podívání. Ani u Elle to nebylo jiné.

2. Film o Michelle, cca padesátileté majitelce úspěsné  firmy co vyrábí videohry (yep, right there), kterou velmi zdařile ztvárnila Isabelle Huppert ve věku 63 let (yep, stick it where it hurts), vypráví o tom, jak se dominantní žena s minulostí, která není úplně jednoduchá a kterou se jí nechce znovu otvírat, postaví k tomu, když je nečekaně ve svém domě znásilněná neznámým mužem ve ski masce.

3. Kdo se (třeba podle traileru) těšil na scény z pořádně natočeného znásilněníčka bude asi trochu zklamán. Ačkoliv znásilnění je jeden z ústředních motivů (vedle touhy po ovládání ostatních), film se mu vizuálně věnuje velmi málo. A je to škoda, protože A) Isabelle má pořád co ukázat, B) dobře natočených znásilňovacích filmů/ scén není nikdy dost (mmm… Irreversible, everyone), C) do filmu který je jinak nabitý erotikou a soubojem o moc by se víc toho faktického tělesného aktu uzurpace moci vyloženě hodilo.




něco tomu chybí. co takhle vyndat prsa?

4. Elle představuje Verhoevenův první francouzsky mluvený film. Původně měla být produkce americká a hlavní role byla postupně nabídnutá Sharon StoneNicole Kidman nebo Diane Lane, ale všechny jí odmítly. Vzhledem k tomu že Huppert za ní dostala Zlatý Glóbus a dost pravděpodobně dostane i Oskara, možná toho nyní trochu litují. Až na Nicole Kidman, která tento rok má vlastní šance za vedlejší roli ve filmu Lion, kde má ale podstatně nižší šance na výhru. Ta v té kategorii připadne asi Money Penny Naomie Harris

sekáček na led neměli, bereme sekyrku!

5. Verhoeven se údajně kvůli natáčení filmu ve Francouzštině naučil sám francouzsky, aby mohl komunikovat se štábem i hercema v jejich mateřském jazyku. V mladším věku studoval na francouzské škole, takže v jeho případě prý šlo jen o to znalost jazyka obnovit, ale stejně je to úctyhodný krok. Který i přes počáteční stres a obavy nakonec nesl své ovoce a natáčení ve Francii údajně probíhalo méně komplikovaně než v Hollywoodu nebo jeho rodném Nizozemí. Vive La France! 

eště že to není americká produkce, to by se to víno nedalo pít


6.  Film je natočený podle knihy "Oh…Phillippe Djiana a scénář se hororovému scénáristovi Davidu Birkemu v podstatě povedl. Jen místy je prostě podivné, že prakticky všechny postavy v příběhu mají nějakou menší či větší úchylku nebo charakterovou vadu. Tedy příběh jakoby byl spíš z dílny Davida Cronenberga, ale z odpadní linky jeho béčkové produkce. Prostě v určitých scénách mi přišlo, že jednotlivé úchylky či vady sou příliš prvoplánové nebo neuvěřitelné v té koncentraci a například míra se kterou hlavní hrdinka oblibovala manipulaci s ostatníma a zároveň i masochismus mi přišla v konceptu filmu přitažená za kozy vlasy.


časem zněl  Michelle pláč a větru smutné chvění


7.  Ale díky hereckému výkonu právě ústřední postavy je film pořád hodno vidět a bavil mě.  Občas se u něj i dá zasmát, a to já u filmů ocěňuju velmi. Jako další plus beru to, že minimálně do půlky filmů není zřejmé, kdo je pachatel, a je zábavné tipovat. Plus pro hard-core feministky bude asi příjemné sledovat jak Michelle s chlapama doslovně i obrazně vytírá podlahu, a to jak doma tak v práci. Už méně se jim asi bude líbit rozuzlení její motivace. Spoiler: vyjde najevo že Michelle má sníženou schopnost empatie a sebepoškozovací sklony zejména díky tomu, že v dětství prožila nepříjemnost spočívající v tom, že její otec zničehonic ale velmi brutálně zavraždil skoro tři desítky sousedovic děcek. A svou dceru, kterou málem nechal uhořet následkem této "senzace" předhodil na dlouhou dobu médiím jako "tu divnou dceru toho monstra".  Film: 7, žánr: 8, koukatelnost: 8

poď, uděláme majitelům koček pořádnou reklamu, ju?



8. Co se mi na filmu nelíbilo? Málo scén ze znásilnění. Příliš mnoho manipulací, podvůdků, podivností, malicherností, zrad, úchylek, aniž by mi to sedělo do obrazu té společnosti.  Možná přílišný tlak na pilu nazvanou "ženská dominance" a vykastrovanost většiny mužů v tom příběhu. Plus to jak Michelle honí se mi zdálo nevěrohodné. Když už tu scénu dám do filmu, proč né realističtěji?


haló? v týhle hře nikoho nekastrují, změňte to!


9. Co se mi na filmu líbilo? Herecké výkony. Ať jde o hlavní roli nebo role vedlejší (zmíním třeba zajímavé Anne Consigny nebo Alici Isaaz), všechno to bylo velmi slušně až výjimečně dobře odehrané a film to táhlo nahoru tam kde scénáristicky trochu škobrtal. Hudba od Anne Dudley. Kamera, kterou má na svědomí vynikající Stephane Fontaine (Jackie, Captain Fantastic). Francouzština. Uznávám že to není kvalita toho filmu jako takového , ale byla mi tam hodně příjemná, sedla tématu. No a mini spoiler: to digi-znásilnění bylo moc pěkný. A hry z produkce téhle ženy by si podle mě rád zahrál leckdo.

a vážně si musíme připíjet na mojí kastraci?

10.  Pro koho film je? Pro fanoušky Paula Verhoevena. Pro fanoušky francouzského filmu. Pro ty, co mají rádi starší, ale zachovalé ženy. Pro muže, kteří rádi ženskou dominanci. Pro ženy, které rádi sebetrýzeň a násilí. Pro všechny, co mají nějaký psychologický problém se svýma rodičema nebo dětma. A pro ty, kterým doma v ložnici došla inspirace, ale zároveň potřebují připomenout, že někdy je ten zajetý misionář každou první středu v měsíci, mezi sedm pět a sedm patnáct večer proste bezpečnější volba.


míříme do rozkroku, ano?



7 komentářů:

  1. Mě to přišlo jako cynická komedie o vztazích v jedné šílené rodině, s vlídným humorem řízlým Desperate Housewives. Možná muži v rodině, kde vládnou úspěšné dominantní ženy, musí být zákonitě neúspěšní a pasivní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ano ale asi si ses vedom ze je to (temer) vsude presentovane jako drama, pripadne thriller ze :)
      nerikam ze v mem kine se tomu nikdo nesmal to ne, smali, vcetne me, ale nevim jestli to tak reziser skutecne zamyslel.

      Vymazat
  2. Christian Berkel? Ten hrál v tuším posledním Verhoevenoevenově filmu Černá kniha. Hrál tam přesvědčeného nacistu. Jinak hraje jen polonacisty (Pancharti) nebo velmi sympatické nacisty (Downfall). Tady tedy musí hrát také quasi-, polo- nebo über-nacistu.

    Second: proč by se víno "v americké produkci" nedalo pít? Viz Sideways s

    And turd: Isabellu Huppert nelze znásilnit. Nevěřím, že je to vůbec možné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. jo je to on. nacistu nehraje, sorry
      2. protoze se v ni udajne vic setri, tudiz by nemeli na kvalitni kalifornske sbery ale servirovaly krabicak z oklahomy.
      3. no, nezbyva ti nez se podivat na ten film….

      Vymazat
  3. Ta GILF ma taky zvysenou odolnost vuci akustickemu traumatu? Vypada poutave.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, vzhledem k jejimu veku a vlastne i postave na platne je to vlastne GILF, ne MILF.

      no jeje. a to este ani nevis jak poutave se tam odhaluje...

      Vymazat
    2. Treba se to jednou dozvim, kazdop prinejmensim zajimavej xicht. Navic firma vyrabejici hry, v jedny takovy mam dlouholetyho kamose, to musi bejt uplny zridlo psychopatu.

      Vymazat