8. listopadu 2016

Recenze: Hacksaw Ridge - další jistá nominace na Oskara [8/10 A.S.]

1. Hacksaw Ridge je nejnovějším režijním počinem Mela Gibsona. Kdo zná Melovy filmy asi ví že má čekat extrémní gore a násilí pořádně z blízka. A nemýlí se. Ale v podstatě jako u všech  Gibsonových filmů, ani tady (možná tady dokonce nejmíň) nepůsobí to násilí samoúčelně. Protože film vypráví příběh z konce druhé světové války, konkrétně z působení americké armády v bitvě o Japonskou Okinawu. A nikdo asi nebude chtít rozporovat, že válka byla krvavá a stála hodně životů.

2. Pro ilustraci: hlavní hrdina, Desmond Doss (Andrew Garfield) působil u 77. pěší divize, jejíž jedna jednotka (C 306 Infantery Regiment) opustila USA v roce 1944 s počtem 203 mužů. Z války se jich vrátilo jen 13. Takže když nám Gibson servíruje brutální přestřelku, kde šrapnely lítaj skrz na skrz tělama vojáků, trhají jim končetiny nebo břišní dutinu, plamenomety sžířají co můžou a po bitevním poli lítají střeva a lebky se před kamerou tříští za zvůků vybuchujících granátů, težko mu de vyčíst že by to byla nevhodná Hollywoodská dramatizace.

3. Hacksaw Ridge je jeden z těch příběhů, které sou v realitě snad ještě zajímavější, ale kdyby se v té skutečně podobě dal na plátno, nikdo by tomu nevěřil. Hrdinství (zřejmě spojené s až fanatickou vírou křesťana Desmonda Dosse) prezentované na plátně není celistvým obrazem toho jak proběhlo jeho působení v armádě. Chybí tam (spoiler), jak poté co odkopnul granát Doss pět hodin čekal vážně zraněný na vysvobození, protože dal přednost -na odvoz- ještě víc zraněnému vojákovi. Když ho nakonec chtěli zachránit a odnést (za stále probíhající palby), tak to koupil ještě do ruky. I tak ale stihl ošetřit dalšího vojáka, a do bezpečí se následně doplazit sám 300 metrů. Stále pod palbou, s roztříštěnejma nohama a rukou. Vlastně mi příjde, že se tak trochu předváděl. 


jak se tak těm klukům zavděčit.. jo už vím, odmítnu nosit zbraň


4. Jenže skutečný Desmond se právě nepředváděl. Svědčí o tom rozhovory i dokumenty následně o něm vydané. Spoiler: plus ani život po válce neměl jednoduchý. Strávil léta zcela hluchý, a po nemocnicích, rozhodně žádný glamor life hodný takového super-hrdiny. Působí jako nesmírně skromný člověk, který byl akorát zároveň odhodlaný patriot i silně věřící. Což se neslučovalo v jeho pojetí s tím, aby zabíjel, nebo i jen používal zbraně. Ale zároveň chtěl svým působením ve válce prokázat svůj patriotismus. Tedy předložil armádě konflikt: narukoval, ale odmítnul nejen v bitvě používat zbraň, ale i se nechat vycvičit k tomu aby s ní uměl zacházet. Považoval se za tzv."CC", tedy "conscientious cooperator" (nikoliv CO "conscientious objector", který třeba ani nenarukuje) a chtěl armádě sloužit jako neozbrojený medik.


nechceš si to s tou zbraní rozmyslet, kluku ušatá?


5. Film má přes dvě hodiny, což je dobré, protože máme šanci Desmonda trochu poznat, a podívat se mu do (nic moc) dětství a poznat jeho rodinu, což má v tomhle filmu skutečně význam, nad rámec jen obligatorního flashbacku do minulosti. Desmondova otce velmi dobře ztvránil Hugo Weaving. Sice se na začátku může zdát, že je ta postava a utrpení které sobě i jiným způsobuje přehnaná, ale v souvislostech celého toho příběhu to do sebe naopak uvěřitelně zapadne.


world of war and craft

6. Problematická je ale první část filmu (představující poměry ve kterých Desmond vyrůstal a ukazující jeho místy až Forrest Gumpovskou osobnost), protože jí Gibson podal příliš kýčově. Čtyřicátá léta ve Virginii působí tak až komiksově. Prezentovaná morální čistota a bezelstnost Desmonda a jeho dívky pak působí naivně, nebo při nejlepším pohádkově. A najednou švenk. Desmond narukuje, a nejprve zažívá sodu ve výcvikovém táboře (podlě mě povedený casting Vince Vaughna do drill-sergeanta campu), a následně ve válce samotné.  Kde se vše filmařsky zlepší. Takže doporučuju na těch prvních cca 30 minut prostě přimhouřit oko. Vyplatí se to.

tak si sbal švých pět svěstek a di, ty nemehlo

7. Film byl v před-produkci skoro 12 let. Vlastně mě překvapilo že se příběh o takhle zajímavým člověku a události nenatočil už dřív. Spoiler: ale bylo to proto, že sám Desmond to něchtěl, přelmuvili ho až v roce 2001. Scénář napsali Robert Shenkkan  (The Pacific, další příběh z druhé světově a američanů v japonsku) a Andrew Knight (Water Diviner).  Kdyby ho nerežíroval momentálně ještě stále Akademií neoblíbený Mel Gibson, bylo by možné mu předikovat ještě lepší oskarové šance. Takhle předpovídám aspoň nominaci pro Andrew Garfielda, jehož "help me save one more" mi bude znít eště chvíli v hlavě.  Film: 7, žánr: 9, koukatelnost: 8, tahá to dolů jen ta první kýčová část.

přísahej na bibli že se mi tam nespustíš s ňákým japončíkem

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Bezelstnost zaměnitelná s duchaprázdností hlavního hrdiny a jeho díftky. Celá ta pasáž z nemocnice působila přehnaně. Mrzelo mě, že ten závěr Gibson nepodal realisticky, ale chápu že by to bylo těžko uvěřitelné. Bylo zbytečné dělat tu stěnu vyšší než byla v realitě, i tak to bylo hrozivý. Jednoznačná stoprocentní zlounskost Japonců na kvalitě filmu nepřidala, ale opět, je pochopitelné proč tam tak byla znázorněna.  Škoda že film příběh trochu změnil tak, že to vypadalo že Desmond narukoval jen na pár dnů, ve skutečnosti se dobrovolně k armádě přihlásil už v roce 1942 a aktivně ve válečných operacích působil přes rok.

tohodle už sem vošetřil nebo ne? vypadaj všichni stejně!

9. Co se mi na filmu líbilo? Herecký výkon Garfielda, hlavně od momentu kdy člověk přijme, že ta osoba taková skutečně byla a přestane se tomu bránit.  Herecký výkon Braceyho, který si po velmi slabém  Point Breaku u mě vylepšil skóre. Střih akce a zvuku. Choreografie a práce kamery. Jeden z těch filmů kde se dá pořád orientovat v tom kdo je kdo a co se děje, a to přesto že mají na sobě lidi uniformy a helmy. Tu brutalitu nechci uvádět mezi věci které se mi na tom vyloženě líbily, ale seděly mi do námětu.


tahle neuvěřitelná scéna se údajně skutečně stala

10. Pro koho film je? Pro všechny které zajímá téma druhé světové. Pro ty, co potřebují nějaký nový motivační výrok. Pro ty co si chtějí smazat Garfielda z paměti jako nepříliš povedeného Spidermena a nahradit ho lepším hrdinou. No a pro ty, co se jim příští pondělí nebude chtít vstávat do pohodlné kancelářské práce, kde na ně nikdo nestřílí a do které se nemusí brodit po kolena krví a střevama. 

stejně jako tato


PS: ve filmu hraje prakticky jen jeden Američan: Vince Vaughn. Palmer, Bracey, Worthington,  Griffiths, Weaving atd sou Australané a Garfield Brit.

američan s bandou australanů v týlu

38 komentářů:

  1. 77. prší divize. Tak bych přeložil tu "infantery". Anebo "77. infantilní divize"? Fuck it, Myval, nemáš žádný respekt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co tam dělá to C? Sloužil v rotě C? Podle mě sloužil ve zdravotnickém oddílu přidělenému k 1. praporu 307. (ne 306.!) pluku 77. divize. Nebo odkud to máš?

      Vymazat
    2. Ha! Už jsem to našel. Byl přidělen k rotě B.

      Vymazat
    3. precti si tu moji vetu o tom pluku znova, pak nadech vydech a pak az nejaky kecy nabadajici k oprave neceho co zrovna opravu nepotrebuje.

      Vymazat
    4. No jo! Ty vlastně mluvíš o úplně jiném pluku! Z nějakého bizarního důvodu, protože většina bojových jednotek, nasazených na nejexponovanejších místech v Pacifiku, utrpěla vysoké ztráty, často i více než 100%. To není vtip, je to počítáno i s průběžným doplňováním stavu.

      Vymazat
    5. Především bys měl, Mývale, uvést jednotku u hrdiny tohoto filmu. Ostatně, zamyslel se tu někdo nad tímto hrdinstvím? Když voják odmítne střílet a místo toho zachraňuje, ve skutečnosti také zabíjí, protože ti ranění se pokud možno zase vrátí do boje a budou zase zabíjet.

      Vymazat
    6. podivej se prvni na ten film a pak budem pokracovat.

      Vymazat
    7. A nedej bože, aby se takový voják dostal do situace, kdy má na dosah nabitou zbraň a nepoužije ji, přestože má dobrý výhled na nepřítele, který masakruje jeho kamarády!

      Vymazat
    8. podivej se prvni na ten film a pak budem pokracovat.

      Vymazat
    9. Pochybuji, že bych po shlédnutí filmu změnil na cokoli názor. Nezapomínej, že pro zkušeného diváka je většina filmů předvídatelná - trailer, imdb, pár recenzí a jsme doma. Obzvláště to platí u historických filmů. Rovněž pochybuji, že bych se z filmu dozvěděl o válce v Pacifiku nebo o bitvě o Okinawu cokoli nového. Myslím, že po přečtení mnoha knih na toto téma to mohu bezpečně říct.

      Vymazat
    10. podivej se prvni na ten film a pak budem pokracovat.

      Vymazat
    11. Nevím, jestli je to tím, že nerecenzuji historické a válečné filmy, ale Grim mi vůbec nekritizuje mé recenze! Připadám si nadřazeně.

      Vymazat
    12. V autoskole nas pred nadrazovanim durazne varovali. Proto jsem presedlal na silne stroje (6MW a tak).

      Vymazat
    13. Kverulante, občas jsem téměř lidský. Pro Spima, "lický". Pro Myvala, "humane".

      Vymazat
  2. Sory ale 3 nejlepsi valecny filmy uz byly natoceny a na ten zbytek nema cenu koukat tusim americkej patetismus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tohle ale neni primarne valecny film, ale film predstavujici zajimavy osobni pribeh.

      nevim ktere ty 3 filmy myslis (a doufam ze mezi ne nepatri ten trapnej provar Fury) ale na tomhle je zajimavy primarne to, ze to je pravdivy pribeh a Gibson se ho drzi a naopak z "hollywoodskeho patetismu" ustupuje tim, ze tam ty nejvic "hollywoodsky pateticky"- ackoliv pravdivy- sceny nedal.

      pokud to necim presahuje do patetismu tak spis tim zduraznovanim viry.

      Vymazat
    2. Fury? To si delas kozy takova holywoodska romanticka sracka
      A zadnej z tech 3 nej neni primarne o valce

      Vymazat
    3. Čačo, které tři filmy máš na mysli? Stačí mi názvy, ale můžeš uvést i své důvody.

      Vymazat
    4. no dikybohu ze tam nepatri fury, souhlasim ze to je sracka.

      a ktery sou teda ty 3 nej war movies?

      Vymazat
    5. Von mysli Star wars 4,5,6. Protoze ho bavi balit se do umrlejch sneznejch vembloudu a honi nad plechovejma plavkama.

      Vymazat
    6. Určitě myslí Železný kříž, to je můj nej válečnej film.

      Vymazat
    7. Já taky doufám, že myslí Železný kříž. Sam Peckinpah's best one. Hned po jeho "Salad days".

      Vymazat
    8. von bude ale este nejakou dobu delat drahoty nez nam sdeli ze to je Patriot, Pearl Harbor a Delta Force....

      Vymazat
    9. Pat riot? Rusky kravy se daly na sach?

      Vymazat
    10. Olovena vesta, apokalypsa, ceta; zadnej dalsi tomu nesaha po paty z tech dulezitejch jsrm nevidel jen lovce jelenu a pry o nic moc neprichazim

      Vymazat
    11. To jsou roky 1979, 1986 a 1987. Tedy poslední nejlepší válečný film byl pro Čaču natočen před téměř třiceti lety. To zní divně, když si to tak řekneš, ne? Můžeš mít pravdu, ale zní to divně. Ještě mnohem divnější je, že všechny jsou o válce ve Vietnamu a byly natočeny z amerického pohledu. Opět, to nemusí nic znamenat, ale... zní to divně. Já nevím - viděl jsi vůbec nějaké jiné válečné filmy?

      Vymazat
  3. 77. Infantery Division = detinske deleni sedmdesati-sedmi.

    Tip na budicek: https://www.youtube.com/watch?v=Agv3ECEKetY&t=6m41s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak :)

      diky, vyborny budicek! uz mi tu hraje.

      Vymazat
    2. Tohle není budíček. U toho by spáč zůstal ležet se zavřenýma očima a nanejvýš by hýbal palcem u nohy.

      Vymazat
    3. ty ses dneska potrel tygri masti a pak sis sahnul do oka nebo na penis?

      Vymazat
    4. Ty vado, mistr softpornmetalu promluvil. Radsi prelad z PMS noty na chvaleni Kristyny Hendricks, aby s Tebou slo aspon v nekterem smeru souhlasit. V PMS stejne Furta neprekonas.

      Vymazat
    5. Co je "softpornmetal" a co je "PMS"?

      Vymazat
    6. 1. Tvoje oblibena hudba, 2. Panna Maria Snezna?

      Vymazat
    7. 1. Pokud je myšlen např. progressive nebo symphonic nebo nějaký podobný metal, tak proč ne, některé kapely patří k mým oblibeným. 2. Jsi tu platný jako automat na kondomy ve Vatikánu. Co je ksakru PMS?

      Vymazat
    8. smarjapanno, hear hear: http://bfy.tw/8eQU

      Vymazat
    9. Neznám "male PMS": "The male equivalent of the irritability and general pissiness which often accompanies the natural female pre-menstrual syndrome. No known cause or cure." Celkem ucházející humor, ale nic víc. Anebo... anebo je tu skutečně někdo, kdo je muž a přesto jeho život podléhá nějakému měsíčnímu cyklu? Opravdu? I don´t think so.

      Vymazat
    10. Clovek s loznici okny k jihu a bez zaclon podleha mesicnimu cyklu bez ohledu na pohlavi.

      Vymazat