24. srpna 2016

Pete's Dragon - aneb jak zničit své dítě [7,3/10 A.S.]

1. Pete's Dragon je hodně zajímavý film. Kloubí v sobě totiž něco ze Spielbergovy hravosti a smyslu pro tajemno, ale zároveň taky intezitu a jakousi "všudypřítomnou duševní úzkost". Což je touhle dobou už trademark provázející i předchozí filmy režíséra Davida Loweryho. No jen se podívejte například na St. Nick  (jeden recenzent použil slova "opressive dread", což Loweryho podle mě výborně vystihuje) nebo Aint Them Bodies Saint .To se mi líbilo moc, ale depka taky solidní.

2. Takže pokud chcete svojí ratolest pěkně ztraumatizovat, a před spaním jim nejraději čtete věci jako Devčátko se Sirkami (Andersen), nebo Smutného Prince* (Wilde), bude pro vás Pete's Dragon to pravé. Pro případ, že tohle čte nějaké nebohé dítko, co už film absolovalo, doporučuji kontaktovat terapeuta. Mohu doporučit například Ivana Olenice, ten vykřeše lecckoho z lecčehos.

3. Lowery si film i napsal, neboť původní Disneyho film s tímto názvem byl hravý muzikál, kde skotačí malé dítě s veselým dráčkem co u toho zpívá, a Lowery nechtěl dělat "remake" ale "reinvention". Což je na jednu stranu dobře, protože ten původní film za moc nestál, a také -big spoiler-: narozdíl od novodobého Pete's Dragona neměl ani náznak happy-endu, naopak, na konci se Pete a jeho drak rozdělí se slovy "už se nikdy neuvidíme, tak čau", ale na druhou stranu to některé diváky pobouřilo, jako jak moc se od původního příběhu odchýlil, ale on spíš jen změnil vyznění. Pokud předchozí film byl jako výsledek podivného tripu na houbách, tak není divu že krok směrem ke střízlivosti část obecenstva překvapí. Důležité je nebrat film jako remake (kraťounké povídky a žertovného filmu ze 70. let) ale spíš jako reboot, který já osobně doufám, že se dočká nějakého pokračování.**

hledám někoho na 90 sekund štěstí, si to ty?

4. Čím je Pete's Dragon tak depresivní? Je dělaný velmi citlivě, má opravdu povedené obsazení, ať už dětské role (skvělý Oakes Fedley a dobrá Oona Laurence, která vás mohla iritovat nebo bavit už v Southpaw), nebo dospělácký doprovod v podobě spirituálně laděného dědečka (Robert Redford, sexy jako dycky) či Bryce Dallas Howard (v roli Redfordovy dcery, skeptické ale laskavé lesní rangerky Grace). Ale příběh začíná tím, že malý Pete přijde za velmi dojemných okolností o rodiče. Malý spoiler: musím říct, že ta autonehoda byla natočena opatrně, zvláště pozitivně hodnotím absenci zvuku z té srážky). Pete zůstane sám v lese, je mu pět, v ruce má knížku, a neví co dál. Objeví se krásný a skutečně nádherně animovaný drak. Elliot.**Pete a Elliot se záhy skamarádí. Hurá. Pete má kamaráda, Elliot parťáka do hry na schovávanou. Která ovšem není jen tak nějaká schovávaná, protože jednak se Elliot umí zneviditelnit, ale druhak to by nebyl Lowery, aby do toho momentu nekřísnul nějakou tu duši ničící atmošku, takže ve chvíli kdy se při hře v lese Elliot (pro nás) poprvé zneviditelní, kamera najede na obličej malého osiřelého ušpiněného Peta, který se rozhlíží okolo, a dělá "Elliote, kde si", s výrazem "nejprve mě opustí maminka a tatínek, a teď i ty? Proč mě bůh-lowery-tak trestá?". No ale brzy vyjde najevo, že Pete a Elliot sou náramní přátelé a Pete v lese skvěle prospívá a vše je ok. V té chvíli by si divák mohl zamnout rukama, oddechnout, chvíli eště koukat na to parádní digitální skotačení, a pak jít s dobrým pocitem domu. Ale to ne! 

zavolej Dextera, tohle sami nezvládnem
5. Peta objeví dřevorubci, vedení Karlem Urbanem. U jehož postavy myslím že buď muselo docházet k nějakému přepisování scénáře, nebo podivným sestřihům, protože ze začátku přísahám že působí jako "the good guy", což nutně dělá z přítele Grace Jacka (naprosto nevyužitý Wes Bentley) "the bad guy", což ale pak nesedí zbytku příběhu, takže prostě je to chvilku matoucí, než si divák ujasní komu má teda fandit, (mimo Peta a Elliota a jejich velké lásky). Následně je Pete ŃÁSILNĚ od Elliota oddělen a začíná více než hodinové emoční drama plné fakt nervy drásajících situací.

tamhle je nějakej kluk, kerýmu by se dal zničit život
6. Nebudu už dál spoilit, jen řeknu že tolik kapesníků jako u Pete's Dragon nepadlo ani u Florence. Film trvá ani ne dvě hodiny, ale během nich sou Pete a drak Elliot happy přesně 90 sekund. Nekecám. Zbytek je kulervoucí slzopudné drama.

máme spolu už jen 83 sekund, to saje...

7. Jaký je film jinak? Skvělý. Akorát nevím pro koho je. Pro malé děti není, protože je fakt hodně emočně náročnej. Pro starší děti není, protože má jen jednu či dvě akční scény a je celkově relativně "pomalej" a "jednoduchej". Lowery se vyžívá v dlouhých záběrech na nádhernou přírodu, procházky v ní, nebo ve vyprávění příběhů vykreslujících vztahy a charaktery postav, víc než v akci či rychlém posouvání děje. Také ve filmu nejsou jiné "magické" postavy (než ten drak) ani kouzelná udělátka, co by bavila typického short attention spam majícího YA, konzumujícího Harry Pottry a spol. Nabízí se srovnání s třema filmy: Spielbergův E.T.  Endeho/Petersonův Nekonečný Příběh a nedávná Disneyho Jungle Book (což byl menší doják, upozorňuju). Oproti E.T. má film jednu nevýhodu a to sice trošilinku mín té kouzelnosti a hravosti a trochu víc té čisté depky. Oproti Jungle Book samozřejmě zaostává v přehršli CGI a akce, ale jinak se drží. Mám teda pocit, že Pete's Dragon je primárně pro dospělé. I když se na něj místy složitě kouká. Jako film je to podle mě za 7. Není to ničím výrazně originální ani překvapující. Jako žánrovka (family fanstasy/scifi) to je ovšem za 9. Pokud by se dle dnešní doby nežádalo od tohodle žánru víc fyzické akce, bylo by to za 10. Koukatelnost ovšem za 6, protože probrečet či protrpět dvě hodiny není v kině můj sen.

co sme to udělali?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? To jak to Lowery přehání s tím dojením emocí. Ne v kýčovém ale spíš dramatickém slova smyslu. Copak fakt nemůže bejt pohádka, ve který aspoň polovinu času sou její protagonisté buď happy, nebo aspoň "ok"? Musí to bejt fakt takovej nářez, aby člověk jako "pochopil" co je dobro a co zlo? Uf. Jinak chvilku člověku trvalo než přijal existenci draka v jinak naprosto realistickém světě a přestal čekat na skřítky, elfy, nebo kouzla. Ale jakmile to "přijmutí" nastane, je to v cajku.

Elliot zjevně nečetl kocoura Modroočka

9. Co se mi na filmu líbilo? Herecké výkony, animace draka. To jak drak lítal! Konečně někdo udělal draka co má (vzhledem ke své absurdní konstrukci) problémy s lítáním. A to nejen když je nafetlej. Prostě to jak legračně Elliot lítal mi přišlo jako skutečně originální a skvělé.  Líbila se mi i ta jednoduchost, pro některé možná až prostota příběhu. A líbilo se mi použití (mnohými teda spílané) Cohenovy So long Marriene v soundtracku a kamera a výprava. A přehledná a nenadpoužívaná akce. Pěkná. Včetně reakcí a možností okolí na draka reagovat, v osmdesátých letech minulého století, kam Lowery příběh zasadil.

já povznesu se i nad fyziku, tralalalala la la la...

10. Pro koho film je? To právě nevím. Asi pro dospělé, co nejsou cynické hyeny ale zároveň se při sledování filmu nenechají moc rozsekat, a naopak si rádi zavzpomínají na svůj dětský pohled na svět. Na knížky, které v dětství četli. Na hry na schovávanou, které s kamarády hrali v lese. A na to, jak si vždycky přáli aby draci a podobná pohádková stvoření skutečně existovali. Jo a eště je film ideální na první či druhé rande. Chlap ukáže ženský že má citlivou duši, a eště jí pak může chlapácky otírat slzy z obličeje a utěšovat. Což jistě zapůsobí, a bude náležitě odměněn. Profit.

zlvádli sme to, z tohodle se to dítě posere, hurá!
* ideálně v podání Bejta nebo Kverulanta

** zásadní odlišení mezi těma snímkama je ovšem v tom, že - malý spoiler-  původní film dívákovi říká" je třeba vyrůst a uvědomit si že pohádky sou jen pro děti", kděžto tento film říká: "je třeba i v dospělosti být někdy ochoten vidět svět očima dětí". A tenhle nový msg se mi líbí víc.

so long, pete Marianne...


*** Výkon novozélandského studia Weta, včetně těch několika milionů jednotlivě animovaných vláken na Elliotově srsti. Ano, on má totiž srtst, a ne šupiny, Lowery řekl že chtěl aby drak přímo "vyzýval k pomazlení" aby byl "cuddly". Velmi zajímavý článek o tom jak digitálně vznikají takové postavy, je zde.

už máme jen 51 sekund, dělej!

PS: k Fukou vyčítané situace, kdy Elliot zachrání lidi ze situace kam je dostal: jednak byl eště pořád zfetovanej, druhak se bránil, když na něj lidi útočili a změnil kroky až na základě komunikace s Petem. Za mě no problem.

8 komentářů:

  1. Hrome, Zmatlikova i pise? Ja doufal, ze jen kresli. Na film, kde se zpiva o louceni se Skandinavkou, teda nejdu, takovej dojak bych fakt neunes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..ktera navic pred mesicem unrela, no do pr..

      Vymazat
    2. opraveno, diky. eletrikar saves the day. again, coz...

      Vymazat
  2. Tato recenze a Fukova recenze mají jednu zásadní věc společnou. Uhodneš, Nickie, jakou? Here's a hint: týká se osoby recenzenta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ani jeden nejsme schopen napsat recenzi bez gramatickych chyb?

      Vymazat
    2. Ne. Ostatně kdybyste se trochu snažili, zvládli byste to.

      Vymazat
    3. nevim jak fuka, ale ja se trochu snazim. no nicmene, tak uz nas netrap, a sver se tete sally, co teda maji ty recenze za zasadni vec spolecnou?

      Vymazat
  3. Víte co ma grim reaper společného s kundou? Úplne vsechno

    OdpovědětVymazat