21. července 2016

Ghostbusters - jinak, ale s respektem k originálu [6,7/10 A.S.]

1. Paul Feig je ceněný a šikovný komediální režisér. Dokazuje to nejen zkušeností z režie Arrested Development, nebo Office, ale i hodně povedené "ženské" komedie Bridesmaids a podobně kriticky i komerčně velmi úspěsné akční ale i tak lehké komedie Spy. Oba ty filmy mají něco společného: v hlavních rolích převážně ženy. Ženy, které dostaly hodně dialogu. Proč to zmiňuju. Ono to totiž není tak samo sebou. Přesto, že ženy tvoří cca polovinu populace, a v reálném životě, domnívám se, sou daleko ukecanější než muži, tak na plátně se mluvící vyskytují podstatně méně. A to tak že o HODNĚ. Aby to nebylo jen tak plácání bez "štatistik", tak uvádím zajímavou studii, která srovnala 2000 filmů právě podle dialogů určených ženám a mužům. Můžete si tam nastavit filtr podle žánru, podle box-office, podle regionu či přímo konkrétního filmu a výsledky sou hrozně zajímavé. A velmi silně v neprospěch žen.

2. Normálně mě takové věci nezajímají, ale vzhledem k tomu že novým Ghostbusters se vyčítá vedle znesvěcení materiálu remakem samotným hlavně to, že sou v hlavních rolích 4 ženy, z nichž eště navíc žádná neslouží jako typická "pastva pro oči" (protože od toho je v tom filmu muž, hle, Chris Hermsworth), přišlo mi plodné se pozastavit nad tím, jaký to vlastně je/není problém.  A při bližším zkoumání ta vlna nevole bohužel na "něco" poukazuje.

3. Krotitelky duchů tento rok tvoří: poněkud upjatá vědkyně a profesorka Erin, její bývalá kolegyně a vyšetřovatelka paranormálních jevů Abby, inženýrka/ mechanik a weirdo skupiny Jilian,  a víceméně náhodný nadšenec v podobě Patty, zaměstnankyně metra. Společně objevují že duchové existují a posléze i že se chystají spolu s pomocníkem z řad žijících zaútočit na NYC.

tak jo, deme do toho, fan-boy busters ready...sorta..

4. Feig do 4 hlavních rolí obsadil 4 nesmírně schopné komičky. Žádné začátečnice, žádné neprověřené herky. Nu, podívejte sami: Kristen Wiig - má za sebou přes 80 filmů a seriálů, většina z toho komediální role a drtivá většina komerčně i kriticky úspěšná. Za své psaní má nominaci na Oskara a dovednosti komičky si vytříbila mimo jiné v Saturday Night Life. Melissa Mc Carthy. Původně stand-up komička, nyní herečka nominovaná na Oskara přímo za komediální hraní, přes 40 filmů a seriálů na kontě, nesmírný komerční úspěch u většiny z nich a kritický u některých. Katte Mc Kinnon. Nejmladší ze čtveřice, ale odvážím se říct že co se týče komediálnáho talentu nejobdařenější. Má totiž nejen schopnost přednést jakýkoliv text, ale eště fyzický talent pohybu na úrovni Jima Carreyho. Ne nutně stylem, ale schopností práce s tělem a obličejem. I proto je tak schopná imitátorka, což se projevuje zejména v její práci v SNL. Kdo tuhle slečnu nezná, tak ať se na ní zaměří. Jeji Hillary Clinton nebo Justin Bieber stojí za to. Za sebou má přes 40 převážně seriálů, ale domnívám se že Ghostbusters odstartovali její budoucí úspěšnou filmovou kariéru. Krotitelskou čtyřku uzavírá Leslie Jones. 31 záseků na IMDB a nejvíc známá také ze SNL, kde působí poslední 2 roky. Na mainstreamovou slávu či hanu ještě zřejmě ne zcela připravená (otázkou je, jestli se na to, co jí naservírovali lidi za poslední měsíc na Twitteru dá kdy připravit), ale bezpochyby také velmi talentovaná a prověřená komička. Koneckonců vydržet na SNL je samo o sobě ordál, který o něčem svědčí.

myslíš že to někomu bude vadit, že nejsme chlapi? Nestačí že si lesba?

5. Takže, v hlavních rolích 4 kvalitní komičky. Kvalitní v tomto smyslu znamená že: mají jednoznačné ocenění od A) kritiky, B) diváků, C) cechu D) času. Film režíroval obdobně kvalitní režisér. Který spolu se scnáristkou Katie Dippold (Parks and Recreation) napsal i scénář. Snímek měl a má jednoznačnou podporu režiséra původní jedničky (Ivan Reitman), i jednoho z přeživších scénáristů (Dan Aykroyd) a všech  ještě žijících Ghostbusterů (Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson). A přesto se na něj snesla vlna (spíše divácké, nikoliv kritické) nevole. 
dear ghost, you could you please make more women appear in movies?

6. Je film opravdu tak špatný? Není. Jednoznačně není. Je na něm vidět velký respekt až láska k originálu. Je skvěle zahraný, s tím, že naprosto nejzářnější je v něm zrovna Kate McKinnon. Kdykoliv je na scéně sama, využívá toho naplno a její taneční nebo útočné kreace stojí za to. Vizuálně film vypadá dobře a vyplatí se ho vidět v 3D.  Jako samostatný film, kdyby neexistovali žádní předchozí Ghostbusters se domnívám, že by to byl jednoznačný ale zcela jednoznačný a nezpochybňovaný hit. Žijeme v době, kdy 4 hlavní ženské hrdinky už samo o sobě nikomu trnem v oku není, a fakt, že za "eye candy" je tam chlap místo ženy, bude vadit v nejhorším případě polovině dívákům, ale rozhodně ne většině.

the power of handsomness compells you!

7. Proč ten hejt teda? Podle mě: A) protože remake. Protože remake milovaného filmu. A fanboys co si léta vyrábějí svoje vlastní proton-packs a hrajou o Halloweenu na Ghostbusters to špatně nesou. A to proti nim osobně nic nemám, naopak v New York Halloween Parade patří každoročně k mým oblíbeným, na které se těším. B) protože ženský ve všech hlavních rolích a navíc ženské co sou buď staré, nebo tlusté nebo černé, nebo "divné".  Nehrajou tedy svojí ženskou roli. Narozdíl od Spy a Bridesmaids tam prostě "chybí" ta Rose Byrne. A taky trochu lepší scénář.

říkaj ti opice? mě tlustá, i když sem těď zhubla 30 kilo. fuck'em

8. Co mi na filmu vadilo? Možná až přespříliš velká snaha nezneuctít originál a tedy se nejen charakterově ale i vizuálně držet linie původního obsazení. Podle mě to nebylo třeba. Kvalita vtipů samotných nebyla nic moc. Scénář mohl být vtipnější. Dalo se tam určitě párkrát zasmát, ale nebyla to žádná sláva. Ale ptám se, u původních GB ste se někdo vyloženě smál? Nebo prostě "jen" bavil a byl zabaven? Párkrát film sklouzl ke klišé, ať už ohledně typologie postav (Leslie Jones měla typickou bad-ass sassy black woman, což je škoda), nebo vývoje vztahu postav (besties, trauma, besties, trauma), a občasné zbytečné tlačení na tu feministickou pilu a příliš hloupý recepční.

ten chlápek nalevo se mi snaží vyrovnat, to snad ne?

9. Co se mi na filmu líbilo? Kate McKinnon!! A ještě jednou! Pak efekty. Hudba. Veškerá taneční čísla (zůstaňte nejen na závěrečné titulky ale i na sekvenci po nich). Camea. Respekt k originálu. Atmosféra. Spád. Krocení duchů (kde zase exceluje Kate). Andy Garcia coby výtečný NY starosta a Cecily Strong (další SNL) jako jeho mluvčí. Za film dávám 5 tím, že je to remake který  není ničím moc originální a místy je to plytký kýč, ale za žánr duchařské akční komedie dávám 8,5 byť tam není tolik míst na hlasité zasmání, je to velmi zábavné a záživné a bod a něco akorát strhávám za ten zbytečně "poklesle macho" pussy fart joke a jemu podobné.

yeah bitch, I rock and I know it.

10. Pro koho film je? Pro všechny co nejsou příliš zaslepení láskou k originálu o kterém si myslí, že by se nikdy neměl rebootovat. Pro ty, co mají rádi filmy Paula Feiga a humor Kristen Wiig. Pro ty, co nemají nakoukanou SNL a chtějí objevit dvě nové dobré komičky (McKinnon a Jones). Pro ty, co se chtějí probrat tou srovnávací studií ohledně výskytu ženských mluvených rolí a pak si užít film který v tomhle smyslu de vyloženě proti proudu. A konečně pro ty, kteří se chtějí dozvědět jestli se vráti Marshmallow Man a jací jiní duchové se tentokrát proskotačí New Yorkem.

je libo trochu zeleného slizu všude?

PS: New York je tak nesmírně fotogenickej pro tenhle film, už jen z toho důvodu si to musí užít každý, kdo ho aspoň trochu zná nebo chce poznat.

nejlepší virtuální prohlídka times square za poslední dobu

PS2: na originál to nemá, to je jasné, ale v mém světě můžou oba ty filmy existovat vedle sebe, aniž by si ubližovaly.

PS3: v kině při promítání lidi tleskali, smáli se, ale největší poctou atmosféře byl moment, kdy se někdo vrátil ze záchodu, a tak podivně se šoural, že to v tom přítmí trochu vypadalo jako že levituje a kino se hromadně málem posralo strachy.

6 komentářů:

  1. Rujana for poor people22. července 2016 v 10:25

    Ta černoška je prej proti fagotům, psali na Twitteru. To by mě zajímalo, na jakej hudební nástroj jí učili hrát v ghettu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neni, to ji nekdo hackoval ucet. dost s podivem - jeden z tech nejvic aktivnich utocniku na ni je gay, kteryho twitter nakonec banoval a kterej jim ted vyhrzuje ze je znici. mno. show must go on asi.

      ale fagot je v tom nevinne! chudak nastroj.

      Vymazat
  2. HOVNO!
    "Ale ptám se, u původních GB ste se někdo vyloženě smál? Nebo prostě "jen" bavil a byl zabaven?" Byl strzen, uchechtan, repete. Protoze to byla novinka. A od lidi kteri to vymysleli. Prisli s tim, jejich dite. Jim slava.

    Buchty ve filmech nemluvi protoze v real life je nikdo moc neposloucha. Tak nedava smysl ten ruch davat do scenare a riskovat zisk z prodeje vstupenek.

    Co tam dela to hovno ze dvojky? To jako primixovali tu nechutne gay stereotypni srackopostavu z dvojky do jednicky?

    Odporna feminazi recenze/nalejvarna. Komicky at si natoci svou latku, pak bude dobre na svete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, v tech 10 mi to taky prislo na zasmani nahlas. pozdeji uz "jen" velmi zabavne.

      no dyt tu novinku tomu uznavam, a absenci novatorstvi uvadim jako jeden z duvodu proc za film by to dostalo jen pet bodu.

      neni to zadna feminazi nalejvarna, ale postrehy na zaklade porovnani fakt z docela verohodne vypadajici studie. prohlidni si ji.

      Vymazat
    2. Hmm, já jsem se u původních GB nesmál, v dětství jsem žral duchařský filmy ala Poltergeist a bral jsem to v kině jako horor. Při repríze po letech detekuju sexy zábavnou Weaverovou. Vtipný to podle mě moc nebylo. :(

      Vymazat
    3. GB mi prapuvodne pripadali neskutecne trapny. Zral jsem tech asi tak 20s zaberu na naky LEDky z toho duvodu, ze vypadaly asi o pul generace pokrocileji nez to, co slo koupit v krachujicim ELTOSu v Humpolci. Plus asi tak 2-3 hlasky za celej film. Nicmene dneska verim, ze s nanosem nostalgie by se mi to i libit mohlo, kdo vi.

      Vymazat