16. června 2016

Conjuring 2 - v zajetí kooperujícího démona [5/10 A.S.]

1: Conjuring 2 selhalo v tom mě vyděsit a to já se bojím i fronty na pokladnu v Lídlu. Tzn něco je na tomhle sequelu povedeného hororu Conjuring 1 velmi špatně. Ale já nevím co přesně. Sue me.

2. Ústřední dvojici exorcistů (detektivů přes paranormální jevy) hrají opět Vera Farmiga a Patrick Willson, coby manželé Warrenovi. Film režíruje opět James Wan (Saw, Insidious), napsali ho ti stejní scénáristi, a námět i lekačky v něm sou podobné jako v jedničce, kamera stejně dobrá, a triky i výprava taky, tak co je na tom špatně? Možná že právě to? Že to není ničím překvapující ani originální? Ale to mi obvykle u hororů nebrání se u nich bát. Ale tady to se mnou necuklo snad ani jednou. Ve filmu sou všechny obvyklé lekací atributy: tyčící se týpí, hrací skříňka, haraburdím zaházený sklep, levitující haranti i nábytek, něco běhající ve zdech, démonicky znějící hlas, strašidelný (a navíc shape-shifting) pes a z ničeho nic se ze tmy objevující lekací obličeje, ale na mě to prostě nezafungovalo.

3. Kdo tam mimo Wilsona a Farmigy hraje ještě? Franka Potente reprízuje svojí roli Anity Gregory, para-psycholožky a skeptičky co Warrenovým oponuje, a vsadím se že kdybyste nevěděli že tam má být, tak jí nepoznáte. Jo, holt, ani Lola ten čas nepředběhne. Frances O'Conner - dobrá seriálová herečka ale ve filmu mě nevím proč nezaujala. Ale je tam jeden hodně dobrý herec. Simon McBurney. Možná si na něj vzpomente ze skvělého Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Simon hraje všude tak dobře, že člověk na chvíli zapomene na to, že ho zbytek filmu vlastně vůbec nebaví. 

poznáte ještě Lolu?

4. Snímek měl jeden z nejúspěšnějších opening weekendů pro horory vůbec a už teď je to komerční hit. A kritici ho také velmi chválí, na RT má přes 70 procent, a u diváků na IMDB přes 80. Nerozumím tomu a nevím co se stalo, že mě to neděsilo. Přitom nic jiného od hororu nechci. Čert vem kvalitu hraní, triků nebo scénář. Stačí mi se jen trochu toho strachu za těch pár proinvestovanejch dolarů. Ale zde produkt zklamal.

bacha, odboráři sou dnes nějací neklidní

5. Zápletka tohodle dílu se točí kolem případu Enfield Poltergeist, tzn zase se snaží opírat o "pravdivý příběh". A tentokrát dokonce o jeden z nejlépe dokumentovaných a nejdéle trvajících případů údajného démonického posednutí nejprve domu, potom jeho obyvatele. Z Anglie z konce sedmdesátých let minulého stoleti. Doporučuju po poslední scéně neodcházet z kina, protože srovnávání dobových fotografií s filmovými záběry je na tom filmu asi to nejzajímavější, a fotka levitujícícho dítěte z dob před fotošopem je dost dobrá, i když celkově ten příběh samozřejmě celkově působí dementně.

a jak moc mám ještě roztáhnout ty nohy?

6. A jako dementi se chovají i démonologové Warrenovi. V případě, kde sou najatí aby pečlivě pozorovali co se v údajně posedlém domě/dítěti děje, sou opakovaně poslední, kteří příběhnou do místnosti ve který zrovna démon někoho rdousí, nebo kde se u stropu točí nábytek. V situaci, kde mají na výběr: udělat něco méně bezpečně, či více bezpečně, si zásadně vybírají tu víc je na životě ohrožující variantu. Navíc, na rozdíl od prvního dílu působí víc jako pošahaní sektáři (což v realitě zřejmě byli, takže aspoň se tím film blíží skutečnému příběhu), kteří ale paradoxně vzdají své zaujetí a fascinaci příběhem při první možnosti prohlásit ho za falešný. Spoiler: když kamera natočí tu holku jak hází věcma a ohýbá lžíce. Mkay, to by zrovna tyhle dva hlasy slyšící a anděly a ďábly vídající fanatiky nenapadlo že jí to diktoval démon, aby se jich zbavil? No prostě, oni ani ta rodina nejsou sympatičtí (je tedy těžké s nima soucítit), chovají se jako idioti, démon není děsivý, a korunu tomu nasadil fakt, že ve snímku chce církev po někom "důkaz".

někdo se mi asi snaží dát nějaký záhadný signál

7. Atmosféra je hrozně ale hrozně vypoužívaná. Semletý hororový sety a rekvizity z jinejch filmů, tam prostě není ani ň co by člověka mohlo vážně děsit, pokud se teda nebojí koktajících dětí, rozbitejch praček nebo špatně namalovanejch jeptišek. Big spoiler: to že démon není ve skutečnosti ten rozladěnej dědek (grumpy grandpa being grumpy grandpa, takhel nějak se choval můj děda normálně a nikdo sme ho nepodezřívali z toho že ho posedl Satan), ale ta zmalovaná jeptiška!  Ano, je tam něco, co režisér domyslel až po natočení filmu a je na to hrd. Já nevím, mně to příjde jako fakt velká z nouze cnost, od režiséra, nemít při natáčení hororu dopředu jasno, kdo je hlavní zlá entita, natož jaké je její back story. Skoro jako kdyby člověk jel do Japonska točit dokument a nevěděl o čem bude? No ale to sme odbočili.

tinker, tailor, demon, spy

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Předně to, že mě vůbec nevyděsil. Co to jako mělo bejt? Proč to není vůbec strašidelný? Pak to, že: spoiler: tam nikdo nezhebne. A nejen nezhebne, ale nikdo není nějak vážněji zraněn. To toho chci od hororu tolik, aby tam tekla aspoň nějaká krev, nebo byl někdo fakt silně ztraumatizovanej? Plus copak fakt všichni démoni říkaj lidem svoje jména na potkání, kua?!" Warrenovi zde působí příliš hloupě a co-dependentně. Franka Potente tam nevypadá jako Franta Potente. Film nepřináší nic strašidelného. Chybí sympatická charismatická dvojce nebo aspoň jedinec, o jehož blaho se máte bát. Prostě Lily Taylor je Lily Taylor. A navíc ta scéna kdy jednomu stokilovému chlapovi trvá asi 10 minut sekerou rozmasakrovat tenký dřevěný dveře, ta byla fakt k smíchu.

mám pocit, že katolická církev už není to co to bejvalo

9. Co se mi na filmu líbilo? Jsou tam dva skutečně velmi povedené vtipy. Spoiler: "demons are worse" a "knock knock game" s démonem. Ale nevím jistě, že to byl režijní záměr, aby to bylo vtipné. Simon hraje skvěle, a ty dětské role sou taky dobře zahrané, i když ničím nezaujmou. Je tam jedna pěkná scéná s obrazem a jedna pěkná lekačka ve sklepě. Patrick Wilson docela zdařile zpívá a Farmiga si údajně poničila hlasivky tím jak musela víc než padesátkrát (bez přehánění) opakovat záběry kde řve z plna hrdla. Takže za takové nasazení si ten bod asi taky zaslouží. Plus film je řemeslně dobrej, má zajímavou kameru, pár dobrejch střihů (matka běžící do pokoje a hejbající se šuplíky je údajně jedna take) a  vhodný dobový kulisy.

co to je za zrůdu na tom plakátu?
10. Pro koho ten film je? Pro milovníky hororů. Pro fanoušky jedničky. Pro ty, co se bojí chodit na opravdu strašidelné horory. Pro ty, co chtějí další důvod proč nemít rád katolíky. Pro ty, co chtějí ocenit režiséra za to, že odmítl opravdu šílenej balík peněz kterej mu byl nabídnutej za to aby režíroval Fast and Furious 8, a místo toho šel dělat dvojku své srdcovky. A konečně pro ty, co si chtějí připomenout, že už se děsně dlouho chtějí znova podívat na TTSP, a udělat si po kině doma fakt hezký večer s kvalitním filmem.

Mathildu nasralo, že jí Leon nechal na krku tu kytku

PS: co myslíte, znali by ať už tehdy natož ještě dnes desetileté děti slova k nějaké písničce Elvise Presleyho? O démonech nepochybuji, ale tohle mi tam přišlo fakt neuvěřitelné.

2 komentáře:

  1. Ja nevim, ale dneska v anglolandu znaj bezne deti slova pisnicky Do you know the Muffinman, coz kupodivu neni hrdina Marvelu, ale pisen dolozena ze 16. stoleti. Jestli Elvis skladal podobny drzaky, to mi ovsem neni znamo.

    OdpovědětVymazat