19. června 2016

Central Intelligence - ústřední dvojka těží z The Rocka [6.8/10 A.S.]

1. Nový režijní počin Rawson Marshal Thurbera s názvem Central Intelligence (hříčka na CIA ale zároveň i na název střední školy na kterou obě hlavní postavy chodily - Central High) vypadá v traileru trochu nadějněji, než je pak na plátně, nicméně ani na tom plátně to není žádný provar.

2. V hlavních rolích je bývalý zápasník Dwayne Johnson aneb The Rock  a komik Kevin Hart. A hrajou dvojku co se zná původně ze střední školy, kde Hart byl nejpopulárnější a zároveň nejnadanější student, kterému tam všichni prorokovali zářnou budoucnost a Rock byl neoblíbený tlusťoch kterýho na školním shromáždění vyhodili nahýho na parket před zraky všech ostatních studentů. Přetočte o 20 let dopředu, Hart je korporátní účetní, zklamaný z toho že z něj není něco "víc" zatímco Rock shodil 100 kilo tuku a nabral 100 kg svalů, a pracuje pro CIA. A dohromady je svede "zapeklitý případ", zahrnující krádež "přístupových kódů ke všem satelitům co má USA kde umístěný". Čímž je samozřejmě ohrožen free world as we know it, to dá rozum.

vážně s ní musím spát? to snad ne...

3. Jeden odstavec musíme věnovat tomu jak se dělaly ty flashbacky do Rockovy minulosti. Režisér se totiž vyjádřil v tom smyslu, že "fat suits" ve filmech vypadají vždycky holt jen jako fat suits (svatá pravda), a že chtěl pro Rocka na těch pár scén ze střední něco lepšího. A něco lepšího také pořídil. Sehnal Siona Kelepiho, který má původ z Polynésie stejně jako Rock, ale na rozdíl od Rocka má podstatně víc tuku ale taky podstatně lépe tancuje. Možná ho někdo poznal tady. No a Sion natočil tu nahou taneční scénu, stejně jako Rock, a pak studio Weta Digital (Avengers, Iron Man, LOTR, Avatar, District 9) strávilo přes půl roku tzv. "3d face mapping and matching", kdy prolínali Rockův omlazený obličej se Sionovou hlavou a tělem. CGI use put to its best, if you ask me, a už jen za to možná stojí se na ten film podívat.
you know you want it

4. Scénář k Central Intelligence napsali spolu s režisérem ještě: Ike Barinholtz a David Stassen, kteří dohromady už psali kritikou opěvovaný Mindy Project, a rejža má za sebou Dodgeball a We Are The Millers. Oboje taky patří k těm lepším komediím poslední doby, takže šlo jít do kina s racionální představou o v nejhorším průměrné komedii.

hele, ten scénář psali chytrý lidi, to bude dobrý

5. A její sledování mě donutilo k tomu, že budu od teď ve svých recenzích uvádět ještě dvě podkategorie toho hodnocení, protože přesně pro filmy typu Central Intelligence je to nutné. Jedno číslo bude vyjadřovat kvalitu v rámci žánru a druhé v rámci kinematografie jako takové. Protože je prostě spousta filmů, které nejsou v žádném případě nějaké kinematografické zázraky, ale ve svém žánru fungují skvěle. A to je případ i tohoto snímku. Ve svém žánru je to fakt dobrý, těsně pod stříbrnou medailí (výborná chemie, herecký výkony, spád a vtip), tedy 8,8. Jako filmovej počin sám vo sobě je to vo fous podprůměrný, (zejména protože přehánění, klišé, nic moc scénář)  takže za 4.9.

tobě se nelíbí moje tričko? Poď mi to sem zvopakovat, srabe

6. K příběhu: Rock a Hart se spojí v duo, které má oproti očekávání sympaticky prohozené role, než jak je normálně divák zvyklý. Hart je zde za ten smoother "voice of reason" (akorát ho režisér mohl utlumit ještě o maličko víc a bylo by to o to lepší, čím by byl vzdálenjěší svému tradičnímu hysterickému projevu) a Rock za toho dorky uninhibited buddyho, byť v těle zápasníka. S ledvinkou, křiklavým tričkem s obrázkem jednorožce, citující romantické komedie typu Sixteen Candles a občas poskakující jak šestnáctka. Hart vedle něj působí až umírněně a to je zajímavé.

tenhle že má přezdívku The Rock?

7. Rock už v jiných filmech ukázal že je opravdu dobrý herec (jednoznačně nejlepší z jeho filmografie je Pain & Gain, Bayův nedoceněný skvost) a zvlášť talentovaný komik. Což mě zaujalo poprvé u sledování filmu Tooth Fairy. kde vyšlo najevo že má fakt na víc než na vesmírného mariňáka na Marsu. Ale tam je zase s mladinkou Rosamundou Pike z Gone Girl. No a v CI Rock dostává další šanci bejt za komika, a to navíc vedle poslední dobou fakt hodně populárního profesionálního komika - Kevina Harta. A ono se ukazuje, že Rock je místy dokonce lepší zdroj humoru než Hart. Fakt se na něj dobře kouká a to neříkám jen proto, že tam má nahou taneční scénu i ve své současné formě.

mám vám ho zabalit, madam?

8. Co je na filmu špatného? Scénář využívá klasická klišé, ať už ohledně traumatu ze střední, nebo tramatu z nenaplnění svých vlastních očekávání, nebo čistě jen komediální klišé jako: hrdina vyhrožuje že umí skočit salto, a pak skočí a "překvapivě" si rozbije hubu. Repeat 2 times během  jednoho filmu. Pro jistotu. Ale ne, podruhé to tam má nějaký smysl aspoň. Takžě klišé a kýč, místy přehrávaný ale ne v úplně přiznaně groteskním stylu (jako třeba Get Smart, koneckonů také s Rockem). Hart občas zbytečně moc "hartuje" a  samozřejmě ta základní zápletka té kauzy po které prahne celá CIA je dementní.

rasismus! všichni ste rasisti!

9. Co je na filmu dobrého? The Rock, The Rock a eště jednou The Rock. Vedlejší roličky skvěle obsazený výborným Aaronem Paulem (jehož Pinkmanovský dodatek slova "bitch" za větou, věřím, že byl ve filmu přímo pro mě, mmm), Jasonem Batemanem a Melissou McCarthy.  Což sou zrovna 3 herci, kteří umí být dobří i ve strašně špatných filmech, takže se je u nich vždycky na co těšit.  Film má spád, a zcela upřímně přiznávám, že pro mě nebylo jednoduché předvídat jak dopadne. Zřejmě přesně jak režisér zamýšlel. No a samozřejmě je to silly (buddy) comedy, takže je tam spousta silly i comedy, a místy dost dobré. Např trojité podání výtahové scény, průběžné odkazy na filmy Johna Hughese, nebo Rockova odpověď na Hartův dotaz "which car are we going to take?"

yo, did you say something, bitch?

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Rocka a Harta, pro ty co mají rádi buddy movies a žánr "silly comedy" (half-baked, top-secret, nebo právě ten DodgeBall), případně eště jejich podžánr "silly spy-comedy" (Get Smart, Knight & Day). Pro ty, co chtějí znova vidět Aarona Paula v sexy kožené bundičce. Pro ty, co chtějí vidět lidský tělo explodovat podobně jako v části této scény z Kick Ass. Pro ty co chtějí vidět nahýho tlusťocha jak skvěle tančí. Pro ty, co se chtějí pobavit bez nutnosti přemýšlet. A konečně pro ty, kteří sou jako já a pudou nadšeně na každej film, kde je povedenej soundtrack co obsahuje perly jako Party UpWhatta Man, Song2, nebo You're Never Gonna Get It. Nineties rule! Aneb jak řiká Bob Stone v tomhle filmu: "thats ma' jam!" Yeah! 

neever gonna get it, neever never gonna get it...


PS: počkejte si na bloopers při titulkách, vyplatí se to. Zvlášťe ten double snapchat.

PPS: nepřehrát si celou tu bitch montage, co tu je linkovaná, mě stálo víc sebediciplíny než měsíční studium před státnicema na právech!

11 komentářů:

  1. souhlas

    zacina mit fakt smysl chodit pro recenze primarne sem

    OdpovědětVymazat
  2. Když to říká anonymní anonymnímu, tak to zní jako rozhovor dvou vačic v Době ledové. Opatřete si nějaká jména.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pravda, taky mi komentare pod jmenem prijdou lepsi, i kdyz tady mam pocit ze i tak vim kdo je kdo...

      Vymazat
    2. tyvoe tam bylo zase preklepu a chyb, ted na druhy precteni me az mrazilo, predpokladam ze si recenzi necetl, jen komentare, protoze jinak by sis urcite uhnal tik v oku a byl by opravneny...

      Vymazat
    3. Hele, kup si plyšovou emigrantku s přízvukem na hraní a už tady nemindrákuj.

      Vymazat
    4. Hovno se sere do wc a ne uprostred obyvaku, toliko k roumingu.

      Vymazat