17. dubna 2016

Hardcore Henry - působivý ruský death jam [7/10 A.S.]

1. Ohodnotit Hardcore Henry je pro mě těžké, protože objektivně to není nijak skvělý film, Henry není dostatečně zajímavá postava, scénář má míň obsahu a vývoje než průměrný večerníček a hraní v něm není ohromující. Ale přesto to pro mě byla velmi zábávná hodina a půl, a je tam dost věcí, které se dají obdivovat, nebo aspoň oblibovat. A skrze tu míru zábavnosti to nakonec i čísluju. Z filmu se mi totiž nejenže nechtělo odejít, ale eště mě párkrát rozesmál.

2. Nejlepší na filmu sou ale stunts. Minimum CGI*, maximum practical effects. Pracovala tam natolik šikovná posádka kaskadérů, že přes veškerou akci byl nejhorším incidentem kus uštíplého zubu. Což je neuveřitelný úspěch. Na film, ve kterém se skáče z motorek do náklaďáků, ze střech a pater budov dolů,  vrhají se šipky po hlavě ze schodů, a boj zblízka zahrnuje například vraždu stěračem, nebo útok hozením nahé ženy na protivníka. K tomu přičtěte spoustu výbuchů, plamenometů, granátů, střelných zbraní, zničenejch aut, rukou drcenejch koulí, střepů zabodávajících se do tepen či lebek (podle mě nejčastější způsob smrti v tomhle filmu), a podobné lahůdky, a je fakt s podivem, že se to celé obešlo bez nějakého většího zranění. Divit se tomu budete nejvíc, až uvidíte dobře udělanej a velmi realisticky vypadající držkopád na eskalátorech, a řeknete si "tyvole best stunt work ever, jaktože se nezabila?". Ale vězte, že zrovna TO nebyl stunt, ale nehoda, při které tu brutální tlamu hodila normální komparsistka nechtěně. Budiž jí sláva za to jak efektně spadla, i za to, že poté co jí posbírali její první věta byla "natočili ste to?".

ne, hlavně nevytahuj ten stěrač!
3. Film je zajímavý mimo gore stylu i tím, že jej režisér Ilya Naishuller (debutant, co předtím měl jen tenhle hudební short, který je vlastně takový prequal k Henrymu) natočil z first person -shooter- perspektivy (a vše na GoPro kamery, za kterýma se v roli Henryho střídalo asi 10 různých lidí), a z hlavního hrdiny Henryho nikdy nevidíme víc než dlaně a občas kus nohou. Původně mi přišlo, že se to rychle omrzí, plus že se mi z toho bude třeba točit hlava, jak popisovalo dost jiných recenzentů. Ale ani jedno nenastalo. Je to nesmírně stravitelný a ani chvilku mi nevadilo, že vše vidím jen z jedné perspektivy. Narozdíl od například found footage filmů, kde mě většinou rychle začne štvát, že nemáme k dispozici lepší úhly. Přesvědčte se sami. Schválně se na tenhle follow-up spin-off mini-film podívejte až po shlédnutí Hardcore Henryho a uvidíte, jak vám tam bude to Henryho POV zatraceně chybět.

rozejděte se, cyborgové, tady není nic k vidění
4. K ději: týpek se probudí na operačním stole, nic si nepamatuje a atraktivní blondýnka mu říká Henry, a pak "neboj se, to bude dobrý". Vysvětlí mu že sice ztratil ruku a nohu, ale že mu jí dokážou vrátit a navíc eště v upgradovaný robo-verzi. Což hodní doktoři udělají, ale než stačí Henryho recovery proběhnout úplně, vlítnou tam nějací bad guys, a Henry si po zbytek filmu snaží zachránit prdel. 

Henry, uděláš mi to dnes v noci opravdu hard-core?
5. Příběh se odehrává v Rusku, a Rusáky tam hrajou opravdu Rusové, a Henry se prohání opravdovou Moskvou, kterou film ukazuje méně zprofanovaně než sme asi normálně zvyklí. Což je příjemná změna a celá ta (docela velká) část v ruštině mě bavila na max. Hlavní Henryho nepřítel Akan vypadá trochu jako All, kdyby se zkřížilo s disco verzí Legolase, a Liquid Snakem a je taky zábavnej. Mimo mnoha referencí na režisérovy oblíbené filmy (sledujte třeba plakáty v interirérech) má snímek eště x hlášek ve stylu Deadpoolova ME (maximum effort) a které možná i zlidoví.

Henry, nepřejdeme na soft-core?
6. Hardcore Henry má skvělej soundtrack. Vod úvodních titulků, (nesmíte do kina přijít pozdě!), do posledních tónů záverečných credits, je hudba vhodně použitá. Hudba, co není sama něčím až tak unikátní, většinu těch písniček poznáte odjinud (například ze Sedmi statečných), ale sou dobře vybraný k tomu v jaké scéně zazní.

a to sem na tebe eště hodnej!
7. Hlavní roli dostal Sharlto Copley. Což sám vo sobě není nijak famózní herec, to víme, žejo, ale přejeme mu určitě všichni příliv dobrejch rolí a doufáme, že se nějak vyhrabe z toho průměru, ve kterém většinou spočívá, i když je very tough a sexy. Ale zde měl šanci bejt hodně kreativní, a zhostil se jí na své poměry nadprůměrně dobře. Obecně všechno hraní ve filmu mi přišlo že sedlo, ať už téhle paní, co trochu projevem imitovala J-Law kříženou s Blake Lively, nebo tomuhle týpkovi (Danila Kozlovsky). Danila měl v aj jeden z nejvtipnějších přízvuků od rusáka ever, což mě vedlo k tomu si o něm zjistit víc, a musím říct, že má docela poutavej životopis.

tak co, saláti, už sem si vás udobřil po Chappym?
8. Co mi na filmu vadilo? Vlastně až na ten chudej scénář, jakousi obecnou infantilitu a  jednoduchost a to, že byla škoda nemoct k Henrymu a jeho pouti víc přilnout přes nějakou lepsí dějovou linku, v podstatě nic. Byl to spíš takovej devadesáti minutovej videoklip, u kterýho moh mít člověk pocit, že v podstatě jen kouká na to, jak někdo jinej hraje videohru? Jo. Vadilo to? Mě ne. Bylo by to asi eště lepší s trochu THC v krvi? Jo, myslím že jo.

pokud bude potřeba, zaskočím za Cumberbatche na molu.
9. Co se mi na filmu líbilo? Stunts. Kamera. Tempo. Hudba. Střih. Jimmy 1-100. Tancující Jimmy. Útok nahou ženou. Léčba kozama. Vražda stěračem. Hlavní padouch.  Sto plus jeden způsobů jak se dá zhebnout v Rusku, tak aby to bylo co nejvíc krvavé. Mini-cameo Tima Rotha. Ruští gengstři. Celý te 1st person shooter POV. Vtipná definice cyborgů a robotů. Jo a humor obecně. Jedna z nejvtipnějších referencí na Star Wars je právě v Hardcore HenrymNadávky (vítězí u mě "half-robot-half-pussy"). Akce s koulema (jako například střelba do helikoptéry, ze špagátu na kterým Henry visí, nebo všechny scény s motorkama). Vtip se srdcem. Krásné nahotinky.  Atmosféra. Aby taky ne, když produkci měl pod palcem Timur Bekmambetov. A když si řeknete, že film vzniknul díky tomu, že Timur viděl na Youtube ten Iljův short, který ho oslovil natolik, že se Iljovi rozhodl zavolat a nabídnout mu jestli z toho nechce udělat celovečerák, nepřijde vám svět fakt krásný místo? Ne? Tak to se na něj asi koukáte ze špatného úhlu.

myslet není čas, musí se jednat!
10. Pro koho film je? Pro ty, co mají rádi slashers, gore, daylight murders, videohry, sex (and lies), prostitutky, cyber-punk, rychlou akci, nepotřebují moc děje, nehledají něco intelektuálně stimulujícího, a chtějí se párkrát zasmát u snímku, kterej ztělesňuje krásnej mix fantazií dvnáctiletého budoucího sociopata, ale je zároveň správně šílenej, násilnej, ujetej, romantickej a sexy. A jak tam zpívají Queeni: dont stop me, I am having a good time now. Tak ať ho máte taky. 

Am so sexy and I know it...



PS:  v kině (tohle fakt NENÍ na doma!!) si vyberte dobré místo, chce to být ve středu řady, v nejvyšší části druhé třetiny sálu.

PPS: Už po původním uvedení HH na Toronto festivalu se o film popralo v bidding war několik studií, a dejte na mě, Hardcore Henry i jeho režisér mají před sebou zajímavou  a možná i "kultovní" budoucnost.

PPPS: tepláky vedle vybuchujících robotů a jiných sci-fi prvků jistě potěší eště super-brutální scéna se super-falickou bejbolkou.

* to jedno zjevně ne úplně povedené CGI (grenade launcher v závěru) je tam díky tomu, že exploze dělaná přes practical effects nevyšla a režisér byl nucen to pak narychlo dodělat přes CGI v post-produkci, a sám uvádí, že kdyby na filmu mohl jednu věc změnit, byla by to právě tahle.

8 komentářů:

  1. Sex, kozi obklady, hod nahou zenou a zadnej fullfrontal? To pro me je znepokojujici. Velmi znepokojujici u wannabegore.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale je tam spousta nahejch zenskejch zadku a jedny rozmackany muzsky koule… hm?

      Vymazat
    2. To víš, Rusové.

      Vymazat
  2. Samopal Špagin? Nostalgie po CCCP nebo vtip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co takhle si zajit na ten film a zjistit to tam?

      Vymazat
    2. Já nevím, Nickie. U ruských filmů jsem trochu předpojatý. Obvykle jde o megalomanský projekt nebo American style. Mám rád jen výjimky z tohoto pravidla, jako je Svéráz národního lovu.

      Vymazat
    3. a co Unaveni Sluncem? no nicmene dobre: ve filmu je to soucast jedne z nejvic absurdnich (mozna i vtipnych) sekvenci.

      Vymazat
  3. Tokarev, Makarov, a já si to jdeme vyřídit s Rýpalem!

    OdpovědětVymazat