25. dubna 2016

Elvis & Nixon - Love Me Tender, Mr. President [7.7/10 A.S.]

1. Na film Elvis & Nixon mě navnadil v traileru primárně Michael Shannon, který mi pořád trochu straší v hlavě od Midnight Special a jehož herecký projev mě snad eště nikdy nezklamal.

2. Elvise samotného nijak zvláště neoblibuju. Teda jeho hudbu si občas pustím, to jo, ale jako osoba mě Elvis nejvíc zaujal tím, že ho tak miloval Clarence v mém oblíbeném filmu True Romance (kdo neviděl, ať tam běží).

3. Film Elvis & Nixon zpracovává skutečný moment z historie, kdy se Elvis Presley o Vánocích v roce 1970, na vrcholu své slávy, po vele-úspěšném comebacku, a ještě před začátkem svého konečného úpadku rozhodl, že by rád nějak víc pomáhal Americe. Zejména v boji proti drogám a levičákům. A za tímto účelem by se chtěl setkat s prezidentem Nixonem, aby ho se svým bizarně geniálním plánem mohl seznámit a nabídnout mu své služby jako tzv "federal agent at large". Kterým můžete být i vy. Kdybyste teda byli Američani. A byli v kondici. A nefetovali. Takže vlastně nemůžete. Ale Elvisovi se za Nixonem skutečně dostat podařilo a je z toho nejen pěkné foto ale i inspirace hned na několik filmů. A pozor tenhle nový snímek natočila žena, Liza Johnson. Co předtím už vyplodila docela zajímavý film, a taky s Michaelem Shannonem. Return. Že by ženy nakonec přecijen uměly psát a režírovat něco snesitelného??

eště jednou mi sáhneš na Peppera, a do Gracelendu tě dovezou na kousky

4. O setkání Nixona s Elvisem už v minulosti natočený film byl a údajně ještě věrnější realitě, než tenhle nový počin. Elvis se k prezidentovi dostal na základě ručně psaného dopisu, který mu osobně doručil do White Housu. Jednání mezi Elvisem a Nixonem byli po většinu času přítomni dva další lidi a je o tom docela zajímavá přednáška tady. Pro obzvláštní fanatiky ještě doplňuji tento link, kde je možné si přečíst všechny dostupné dokumenty zachycující co se ten den dělo.

"Nejmocnější muž světa" se setkává s tím "Nejpopulárnějším".

5. Ale zpět k filmu. Nixona hraje Frank Underwood a pro ty, co mají rádi House of Cards to možná nebude příjemná změna, ale pro ty, co mají rádi Kevina Spaceyho bude fajn vidět ho v roli, o kterou měl údajně dlouho zájem a je vidět, že si jí užívá. Michal Shannon není Elvisovi nějak zvlášť podobný, ani se kór moc nesnaží imitovat jeho hlas a přízvuk, ale přináší do role jiskru. Původně měl Elvise hrát herec/scénárista /Elvisův superfanoušek/ imitátor Joey Sagal, ale pak režisérka dostala větší budget. Ale Sagal je tam aspoň v docela vtipném momentu právě jako imitátor Elvise.

ve filmu nejsou žádné nahotinky, ale aspoň pár letušek by se našlo

6. V dalších rolích se objeví ještě Alex Pettyfer nebo Colin Hanks. Kterej zní a vypadá čím dál tím víc jako jeho otec Tom. Což je místy trochu na závadu, protože v něm člověk vidí příliš toho Forresta Gumpa nebo Joshe z (povedeného) filmu Big. Ale oba hrají dobře. Vůbec celej film je dobře zahranej, kór pokud se na to člověk nekouká jako o snahu být své předloze co nejvíc podobný, ale vtisknout jí nějakou uvěřitelnou osobitost a, jak režisérka zjevně zamýšlela, humor.

face swap not needed

7. Film je převážně taková temná komedie, s pár prvkama trochu se blížícima atmosféře nějakého vtipného krimi nebo heist movie. Člověka nevím proč napadá srovnání s původními Oceans 11, nebo Jak Ukrást Venuši.  Má ale i pár "hlubších" psychologických momentů, (např Elvis promlouvající sám k sobě v zrcadle, nebo vysvětlující Shilingovi svojí izolaci), které sou filmu ale spíš na škodu a působí  v kontextu trochu křečovitě.

He has a dream! / I have a dream!/ shit, am I in it?

8. Co mi na filmu vadilo? Ta náhlá změna v žánru i atmosféře, díky těm několika vážnějším emo-scénám. Které by se mi samotné vlastně docela líbily, kdyby jich tam buď bylo víc, nebo byly trochu méně emo, aby ladily se zbytkem filmu. A film mi přišel na to, jak byl zábavnej, zbytečně krátkej. Má ani-né 90 minut. A světe div se, je to na škodu. Diváka začne zajímat přiliš mnoho věcí, které tam sou rozehrané a eště by se o nich rád něco víc dozveděl. Nebo aspoň já jo.

Nixon, Finlator, Shilling, a Elvis

9. Co se mi na filmu líbilo? Hraní - Spacey i Shannon si to vyloženě užívají, a to, co by jiný režisér s jinejma hercema moh lehce přehoupnout do psychologického dramatu o paranoie, excentrismu, narcisimu a odtržení od reality (u obou dvou titulních postav), drží Johnson téměř neustále v atmosféře rychlé komedie, chytrého špičkování a jen místy sklouzává k melodramatu. Dobře vypointovaný a sestříhaný humor. U kterého budete občas přemýšlet, jestli to je ironie nebo ne (např scéna kdy si pobočníci obou hlavních postav vyměňují nalejvárnu před setkáním v Oval Office). Scéna s banánem a maple bars. Ten krimi-nádech. Odsýpající dialogy. Výprava. Kostýmy. Veškeré scény ve kterých je Elvis, kterému Shannon dodává snad eště větší (sexy) kouzlo než měl Elvis sám. A samozřejmě je ve filmu i dobře použitá Presleyho hudba.

ok, tak Mexico je tvoje, ať nežeru

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Elvise, které neurazí. Pro fanoušky Nixona, které vysloveně musí potěšit. Pro ty, co nevěří, že ženská může natočit zábavnej a svižnej film. Pro ty, co chtějí pozitivní, ale chytrou a skvěle zahranou oddechovku na víkendové odpoledne.  Jo, klidně by to šlo v kině vidět i dvakrát.

První stránka Elvisova dopisu

PS: Mesi je prej borec.








3 komentáře:

  1. Mesi je Hugy, ale borec byl predevsim Shannon! Claude. Jak uz jsem dneska jinde na tomto webu o rozebranejch budikach psal. Letuchy vypadaj dobre minimalne z jedne az dvou tretin!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a este je tam jedna velmi roztomila sekretarka… to uz se vyplati!

      Vymazat
    2. Mesi je velkej borec a esi sbali kolegyni asi ten nejvetsi. PS: kolegyne je totiz zadana

      Vymazat