12. dubna 2016

Midnight Special - speciální zážitek ve vašem kině [8.3/10 A.S.]

1. Midnigh Special mě v kině překvapil. Hned několikrát. Nemám totiž moc v lásce filmy, které diváka mučí tím, že mu hned nazačátku představí nějaký ohromně zajímavý problém nebo téma (zde chlapec co má nevíme proč a nevíme jaké paranormální schopnosti), a pak přes půlku filmu nedá odpověď nejen na to proč, ale ani na to jaké. Natož proč po něm všichni dou. Pfff.

2. Taky mě mělo varovat, že Midnight Special natočil Jeff Nichols (neplést s Mikem Nicholsem, budiž mu země filmového nebe lehká), který má na kontě depku jako Mud a ani jeho ostatní, byť kvalitní a zajímavé filmy nejsou nijak pozitivně laděné a vyžívají se v v depresivní atmosféře a pomalých záběrech. Ale přesto si u mě Midnight Special vydobyl oblibu a potěšení.


3. Jeff Nichols si Midnight Special sám napsal (terapie na vyrovnávání se s pocitem otcovství) jako všechny své ostatní počiny. Jako vždy u Nicholse, film obsahuje málomluvné, trpící, záhadné postavy, záběry na depresivní okolí či krajinu a dialogy co na předloženou mizérii vrství jen horší a horší schízu. Ale je to řemeslně skvěle zvládnuté, výborně odehrané a tématikou zajímavé ať chcete nebo ne, takže i tohle road-movie o trochu podivném chlapci, vládě a sektě, co se o něj perou, vás nakonec vtáhne do sebe a nepustí.

Tome  Gordo, kreješ nás, jo? 
4. Kdo chce jít na tenhle thriller se sci-fi prvkem, ať se připraví na pomalý ploužák, zahrnující sporadické a málokdy motivy objasňující dialogy, střih který je záměrně frustrující, a utíná věci ve chvíli, kdy nejenže scéna ještě nevyvrcholila, ale napětí ani nedosáhlo toho nejvyššího bodu, takže je to takový filmový coitus interruptus provedený o vteřinu dříve než to muselo bejt. Což je samozřejmě hrozně neuspokojivé.

Si to zkuste vy, dělat pro little fat chack  Lenu

5. Přes to všechno je film napínavý a strhující. Velkou mírou pomáhá režisérův oblíbenec Michael Shannon, který je hlavním hereckým tahounem filmu. Ostatní (Kirsten Dunst, Joel Edgerton, Adam Driver nebo "nováček" Jaden Lieberher), ale zdatně přispívají k tomu, že jim emoce věříte a zejména Adam Driver, který mne iritoval v Girls tady ukazuje že patří na velké plátno a to nejen do Star Wars.

6. Bacha! Film je víc než o nadpřirozených silách, robotech, ufounech, či vládních konspiracích a šílených sektách o lásce. Ne romantický, ale o lásce. Primárně. Teda kdo nerad filmy o lásce, ať na tohle neleze. 

díky Jeffe za ty studia, v novym Supermanovi sem měl jen štěk.

7. V Midnight Special je skvěle použitá hudba. Dělal jí David Wingo, který s Nicholsem spolupracoval už poněkolikáté a zrovna u filmů Mud nebo Take Shelter se po shlédnutí Midnigh Special už dá rozeznat jeho hudební rukopis. Který mi eště trochu připomíná Johanssona a jeho soundtrack k filmu Sicario, tím podobně působivým temným hudebním projevem.

8. Co mi na filmu vadilo? Že Kirsten Dunst už není tak fresh jako v Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Že ta režisérova touha držet diváka při hubě místy přehlušuje vše ostatní. To že se z blízka střílelo tak, že se mělo trefit a přitom se netrefilo. To že ten konec evokoval že by měl bejt eště sequel a on asi nebude. A ten střih, ten zatracenej střih co mi nedopřál tu třetinu sekundy navíc na těch pár klíčových místech, ten mě dral.

a můžu bejt v tvym příštím filmu, Gordo?

9. Co se mi na filmu líbilo? Michael Shannon. Posledních 10 minut. Vizuálně ale i dějově. Adam Driver a jeho role. Vtipná scéna s želízkama.  Atmosféra, i když se mi při ní otevíraly žiletky v kapse a sám vázal na ráhno provaz. Mini spoiler: veškerá ta ufo-architektura.  Hudba. Velmi sexy hudba. Střih, ten zatracenej střih co mi nedopřál tu třetinu sekundy navíc na těch pár klíčových místech, ten mě bral.
 
neboj, střílet na kladné postavy ve filmu téměř nikdy nevyjde

10. Pro koho film je? Pro všechny fanoušky filmů s nějakým (jakýmkoliv) sci-fi prvkem. Pro všechny, kterým nevadí pomalé tempo a střihový filmus-interruptus, když má smysl. Pro ty, co mají rádi filmy, kde se objeví někdo chytrý na straně strýčka Sama. Pro ty, kteří ocení ten jediný vtip v temném filmu. Pro ty, kteří mají rádi netradiční filmy o lásce. Pro ty, co rádi řídí ve tmě, za zvuků hudby, lesem, a bez světel. A pro ty, co po zhlédnutí filmu ocení tenhle malý vtip na Star Wars.

The Force Awakens only now.

PS: hezké dodatečné povídání o tom proč, co, a jak vzniklo je zde.

1 komentář:

  1. Tukam zbesile na visacku Shannon a koukam, ze se to nejzasadnejsiho a nejzabavnejsiho Shannona vsech dob, hned po kancelarskem poradaci, vubec netyka.
    Reklamuji: http://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Shannon

    OdpovědětVymazat