19. dubna 2016

Barbershop: The Next Cut - zřejmě nerozumím filmu [2/10 A.S.]

1. Na třetí film o Chicágském holičství provozovaném výhradně černochy pro černochy (nyní s výjimkou v podobě jednoho Inda a pár mulatů) se mi chtělo jít zejména proto, že moje oblíbená skupina recenzentů na Rotten Tomatoes dala filmu 93%. Abyste měli lepší představu co to znamená, mrkněte se na žebříček 100 nejlepších komediíí dle RT (Tepláčice promine). Stejně bodů jako Barbershop: The Next Cut, má podle toho žebříčku i: Anomalisa nebo Eternal Sunshine of Spotless Mind a jen o pár procent víc má Groundhog Day, Moonrise Kingdom nebo původní Ghostbusters. Jistě sami uznáte, že být v takové společnosti pravděpodobně znamená že film bude "dost dobrej".

2.  Abychom se ale nedrželi jen RT, podíváme se eště na IMDB a Metacritic. Na IMDB má film 6.3 To znamená průměrně dobrá komedie. Podobné hodnocení má třeba Legally Blond nebo Coenovské Intolerable Cruelty, Sandlerův Wedding Singer nebo Think Like a Man. Tzn. komedie, které ve svém žánru určitě nevynikají jako fantastické, ale nejenže vyloženě neurazí, ale dokonce -byť se vám to nebude chtít přiznat nahlas-, místy docela i pobaví. Na Metacritic má Barbershop3 67% vs. 62% User Score. Podobné jako na IMDB. Prostě podle toho by člověk očekával slušný průměr, rozhodně neobtěžující při dokoukávání a poskytující tu a tam i kvalitnější humor umožnující nejen úsměv ale i zasmání nahlas.


šálí mě oči, nebo nám do krámu leze běloch?

3. Selhání mostu! Ten film téměř nejde vydržet. A to mám za sebou, pěkně prosím, většinu z produkce Tylera Perryho. Dál sem asi jediný člověk na světě komu se líbilo Meet Dave, a taky člověk co chodí na all-black filmy nejenže bez mrknutí oka, ba i se zálibou a konkrétně Ice Cuba má vyloženě rád. Tedy házet to na můj domnělý rasismus by byla chyba. Ten film je prostě špatnej. Špatně napsanej, špatně zahranej, špatně režírovanej, velmi špatně sestříhanej, a navrch nevtipnej. Asi takle: dyby tam byl Adam Sandler a jeho puberťácké fekál vtipy, tak by to většina z vás považovala za podstatné zlepšení. Dokonce i kdyby tam byl Rob Schneider, tak kvalitu posune nahoru. A to je co říct.

bože né, ten běloch už se blíží ke mně!

4. K ději: Calvin Palmer (Ice Cube- hrající ok, to musím nechat) dál provozuje holičství, co mu nechal táta, a které má v nájmu ještě s několika partnery ze sousedství South Side v Chicagu. Kde společně jako jedna šťastná černošská komunita vychovávají, holí a stříhají malé i velké černoušky (bělochy tam zřejmě nepouští ale inovací je že tam pouští ženy ), a přitom je učí komunálnímu moudru a společně řeší důležitá společenská témata. V tomto díle fakt, že násilí na ulicích mezi gangy už je tak časté, že ohrožuje slušné občany nad míru únosnou. Takže Calvin zvažuje že svůj podnik odstěhuje jinam, a zbytek komunity ho přemlouvá ať radši svým společenským vlivem přispěje k propagaci míru a všeobecné snášenlivosti. Pocud v pořádku. Teda jako, teoreticky.

cože, já že nejsem pravá američanka ani černoška?

5. Jenže scénáristé ani režisér se zjevně nemohli rozhodnout, jestli píšou a točí toaletní grotesku ala Big Momma a Norbit, romantické drama ala The Perfect Guy, sociální sondu do života minorit jako Fruitvale Station (moc pěkný film mimochodem), nebo úplně obyčejnou ale sympatickou (černošskou) komedii, jako třeba Ride Along. Smíchali tam všechno. Už na začátku, kdy Calvin vypočítává počet případů smrti černochů z minulých let divákovi dojde, že se tu má něčemu přiučit a nad něčím se asi zamyslet. Ale pořád eště doufá, že primárně se má u filmu co se prezentuje jako komedie, zasmát.

podívej, já vím že ty prachy nepotřebuju, ale hodí se

6. Režisér filmu Malcom D. Lee (natočil například slušné Soul Men nebo Best Man) do nás ta moudra ale hustí strašně pod tlakem, nevtipně, křečovitě a zároveň přitom prezentuje všechny stereotypy, proti kterým se černošská komunita většinou bouří, když jí tak někdo v médiích ukazuje. Tedy je tam ta klasická "sassy and angry" black woman (Nicki Minaj a Eve, s tím že herecké neumění Nicki Minaj se nedá slovy ani popsat, byť jí roli blbky asi připisoval scénář), je tam ten typický excentrický hlasitý starý černoch (příšerně špatně namaskovaný a hrající Cedric the Entertainer), sou tam dva super-macho šéfové gangu, a tvrďas se srdcem romantika (takovej black Mesi), co sice chce zasunout do Nicki, ale pravá láska k Eve mu to nedovolí. 

mmm, mmm, takhle mi to dokáže udělat pouze jiná žena

7.Všechny tyhle postavičky se chovaj přehnaně impulsivně, presentují se jako karikatury (ve filmu který se snaží o nadhazování vážných témat), jejich motivace sou infantilní nebo aspoň infantilně podané, a ani jedna postava tam nemá víc jak jeden rozměr. Nepočítáme-li prdel Nicki Minaj, která co do rozměru kompenzuje nedostatky tematických linek scénáře. 

8. Co mi na filmu vadilo? V podstatě všechno.  Klišé nad klišé. Příšernej naivně-populistickej scénář. Hrozivý dialogy. Trapný vtipy. Přehrávání. Únosně tam hrál Ice-Cube, JB Smoove a Utkarsh Ambudkar (jo, tak se fakt menuje), ostatní bylo skoro nekoukatelný, a to i když si Common svlíknul triko nebo tam Nicki provozovala twerking na kameru. Vtipy kterým se dalo zasmát tam byly přesně dva. Oba dva má na svědomí právě ten Ind. Jednou, když černochům vysvětluje že se nemají tak špatně, podruhé když se ptá jestli může před nima nahlas říct to "slovo na N". Pro ty, co nevěří jak je tohle v USA citlivá tématika doporučuju ať se na tu scénu sami podívají. 

takže máme to jasné, jo? Já hraju the trashy sassy a ty tu classy sassy, jo?

9. Co se mi na filmu líbilo? Ty dva vtipy. Možná i to, že si byli ochotni dělat legraci sami ze sebe (watermellon flavoured fried chicken zní dobře) ale to by to vzápětí nesmělo přecházet do těch vážných rovin. A asi ta "snaha" o to, představit lokální problémy s gangy i lidem odjinud a přiblížit problematiku černošských komunit i lidem z jiné části etnického spektra. Ale těm, co sou rasisti a opírají se o klišé a stereotypy, které o černoších putují, těm to jen nahnalo vodu na mlýn a těm co tím netrpí se to nemuselo takhle cpát, tak nevím kde to padlo na úrodnou půdu mimo na Rotten Tomattoes, kde sou evidentně kritici posraný z politický korektnosti a potenciálního obvinění z rasismu až za ušima, proto jeden jak druhej dávají filmu téměř maximální hodnocení a obdivují jeho myšlenku, chytrost, i provedení a vtip. Uf.

konec dobrý, všechno dobré, (až na Erika teda)

10. Pro koho film je? Určitě pro černochy, to je zjevná cílová skupina. Pak asi pro obyvatele Chicaga (ačkoliv film byl natáčen v Atlantě). Potom pro ty, co se jim líbily předchozí dva díly. A pro ty, co mají rádi ty herce a je jim jedno v čem sou. A samozřejmě i pro ty z vás, kterým se už omrzelo honit nad Anakondou a chtějí vidět zadek Nicki Minaj v nové poloze a prozměnu i v oblečení. Pro ty z vás, co by se chtěli u filmu zasmát, doporučím první zkusit třeba to Big Momma (to je tak úrovní podobné) a až pak riskovat Barbershop. A poté mi dejte vědět, jak se vám to líbilo.

pěkně prosím, smutně koukám, necháte nás udělat eště čtyřku?

PS: po filmu mi přišlo nutné zeptat se pár lidí co s náma jedinýma dvouma bělochama seděli v nabitém sálu (snímek samozřejmě komerčně boduje, jede na vlně sentimentu zejména), co tomu říkali a jak se dívají na tu stereotypizaci tam a jestli jim nepřijde že to jejich komunitě spíš ublíží. Všichni dotázání mi řekli, že to vnímají jako povedenou parodii, ale zároveň že takové lidi opravdu znají a je to celé "jak ze života". Tak nevím. Asi nerozumím nejen životu ale ani filmu. 

10 komentářů:

  1. Tam neni nahota! Vylouceno! Chteji zkrachovat?

    OdpovědětVymazat
  2. To PS na mě velmi nepříjemně, ba až dystopicky, dolehlo. Svět zítřka bude jistě spektakulární.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. svet zitrka prave hneteme svejma linejma pokryteckejma pazourama nezkousej se z toho vyjmout a dej si facku.

      Vymazat
  3. Pozitivní diskriminace ve filmu? Aspoň jedna černošská komedie ročně musí být recenzenty na RT ohodnocena vysoko, aby se ukázalo, jak dobře umí černoši točit all-black filmy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ve filmu ani ne. na RT. v takhle silnym provedeni ji tam ale vidim poprve...

      Vymazat
    2. To jsem měl také na mysli. Na RT. Četl jsem ty recenze a jako by byli všichni celí žhaví po tom, ukázat se jako příkladní... kdo vlastně? O co v USA teď přesně jde ohledně černochů? Opravdu lack of diversity? Whiteness? Nebo spíš posranost a neochota podívat se pravdě do očí?

      Vymazat
    3. ja fakt nevim. zrejme to je reakce na dve veci:

      1. Oscars So White (nedostatek filmovych prilezitosti pro cernochy) a

      2. brutalitu vuci cernochum. viz nekolik nedavnych incidentu. Ostatne prave Erica Garnera a Treyvona Martina film i sam vyslovne zminuje. A vysledek - snaha ukazat dostatecne ze "black lives matter".

      Vymazat
  4. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next! yahoo mail login

    OdpovědětVymazat
  5. I provide all my clients using the lowest rate of interest in the market and customized mortgage solutions to help you them achieve their property financing needs. mortgage payment calculator Possible changes include renegotiating the rate and also other details in the contract for your next term. mortgage payment calculator canada

    OdpovědětVymazat