28. února 2016

10 důvodů proč by Leo neměl dostat Oskara za Revenanta


1.  Za herecký výkon v Revenantovi si ho Leo nezaslouží. Simples. Ano, až bude kategorie "pojídání syrových bizoních jater" nebo "splývání ve studené vodě s kožichem kolem krku" případně "nejdelší pracovní prázdniny v Kanadě", bude Leo Kapr určitě oprávněný front runner. Ale do té doby by se Revenant a Leův výkon tam měl brát jen jako obzvláště povedená žánrová epizoda pořadu Fear Factor. Neříkám že ve filmu Revenant hraje  Leonardo DiCaprio špatně, to ne, hraje svého plazícího se, medvědem značně pocuchaného  a pomstou poháněného hraničáře moc dobře. Ale většina toho, co je tam tak "unikátní" a co Leo předvádí, je z kategorie fyzických výkonů, a za to snad Oskaři nemají být (žejo, Christiane, jak sme si to říkali u The Machnist?). Je to obdivuhodné, že se někdo dokáže tak transformovat a okázale trpět? Jistě. Je v tom podstata dobrého hraní? Nikolvěk.
cože, zhubnul sem 40 kilo jen tak??
2. Kecy o tom, jak "už ho má mít dávno" a že "už ho Oskar nespravedlivě minul tolikrát" mě nesmírně iritují. A to přesto, že Lea považuju za skvělého herce, a souhlasím, že si ocenění zaslouží a že ho Oskar minul ne nutně nespravedlivě, ale bylo pár ročníků, kde byly výkony výherce Oskara i nominovaného Lea přinejmenším srovnatelné. Měl ho dostat za The Departed (kde ani nebyl nominovaný), případně za The Aviator nebo The Wolf of Wall Street. Ale ne nyní "za zásluhy".
Kdo že tu pro mě nehlasoval?
3. Pokud ho dostane Leo dnes za zásluhy, potvrdí se predikce o emoční křivce od několika velkých firem zabývajících se data anlýzou. Ty vyňaly z metodologie na tvorbu svých tipů lidský element a shlédnutí filmů vůbec, když nechaly výsledky navrhnout počítače. Mašinky schroustaly všechna možná data a vyplivly výsledky.  A firma je vydala a stojí si za nima, aniž by kdokoliv, kdo na tom projektu pracoval, ty filmy viděl. Mašinky měly údajně 100% úspěšnost už u nominací i výsledků předchozího ročníku Oskarů. A podle Skynetu mašinek tento rok Oskara dostane nejen Leo za Revenanta ale i Stallone za svou roli ve filmu Creed. U kterého se stejně jako u Revenanta v big-data modelu (kde se sčítají a vyhodnocují třeba i počty smajlíků v recenzích a komentářích) velmi silně projevuje hodnocený element zvaný "sentiment". A to se mi nelíbí tuplem. Go, Rocky, Go, samozřejmě, ale na Oskara to není.
#OscarsSoNonItalian, to by byl blbej hashtag, víš?
4. Potvrdí to, že Oskar se dá objednat velmi formulaicky. Oskarový režisér + scénář založený na pravdivé události + a nějaká ta fyzická proměna + utrpení + masivní a drahé lobby od studia = Oskar. Ano, pod tím vším je eště herecký talent, ale trochu moc zapadá pod sněhem, medvědí kůží a koňskou mršinou.
smutně koukám, pěkne prosím, dejte mi ho
5. Protože tenhle rok zcela jednoznačně nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli podal Michael Fassbender v roli Steva Jobse.  Herecká poloha a její kvalita se údajně hodnotí podle porovnání následujících parametrů:  A) herec musí ve své roli působit přirozeně, B) musí být schopen sdělit ty emoce, kteřé mu scénář a režisér diktují C) musí být schopen udržet divákovu pozornost (někteří režiséři tomu řikají "musí umět diváka překvapovat - nebýt ve svém projevu pro diváka předvídatelný) D) musí být ochoten otevřít a zpřístupnit sám sebe a odevzdat vlastní niterní emoce a strachy, tedy to co normálně lidi nikomu zpřístupnit nechtějí, ale herec dostává zaplaceno za to, aby to vytáh na světlo světa a hlavně E) musí nechat roli, aby sama zastínila herce. 
dyť já už bez něj nebudu moct mámě na oči
6. Protože ač Leo hraje skvěle, ostatně jako asi vždy a všude,  v Revenantovi je to pořád Leo. Nezmizí pod svojí rolí, jako například v The Departed nebo Aviator. Prostě ne. Je to Leo na bojišti, Leo tančící s medvědem, Leo na marách, Leo plazící se sněhem, Leo brodící se ve vodě, Leo fantazírující o Oskarovi své ženě, Leo běžící, bdící či spící. Leo. Furt Leo. Dobrej Leo? Ano. Ale nezmizí ani na okamžik. Pokud nepočítáte ten moment, kdy zaleze do mršiny a zavře za sebou koňský hrudní koš.
I had a dream...
7. Protože studio do propagace filmu a Leovy šance na Oskara vrazilo tenhle rok fakt strašný prachy a mně vadí pocit, že se to dá s/prostě koupit. I když je to asi pravda, kterou je nutné v nějaké fázi života dospěle akceptovat a jít dál, a říkat si, že aspoň to investovali do skutečně dobrého herce.

8. Protože v tom případě budu se svojí predikcí Fassbendera působit jak debil.

9. Protože mám v tom, aby Leo nevyhrál, nějaký  vlastní zájem (dolary) plus: kdyby to opět nevyhrál, tak vznikne řada určitě nesmírně vtipných videí a memíček, a parodií a vtipů, a možná se udělá i nějaká stávka a podobné nesmysly a já k tomu už mám objednaný popcorn a colu. A přece to nevyhodím!

10. A čistě proto, že to tenhle rok pro něj nechci. Howgh.

Peace Out, Leo


3 komentáře:

  1. Za The Departed zas tak ne, tam se taky "snaží", ale třeba v J. Edgar byl solidní a přirozenej.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat