25. února 2016

Hail, Caesar! Umí vůbec Coeni zklamat? [8/10 A.S.]

1. Hail, Caesar! není ten nejpovedenější z filmů od bratrů Coenů, ale rozhodně patří k jednomu z nejzajímavěji zpracovaných snímků od této dvojky scénáristů a režisérů. Dovolím si říct, že výsledek nejnovější bratrské spolupráce je jako kdyby Barton Fink o obzvláště vlahé noci měl trojku s Leonardem Zeligem a  Edem Woodem, respektive s jejich režiséry Woody Allenem Timem Burtonem.

2. Pro někoho to může být dobrá zpráva, pro někoho méně, ale faktem je, že Hail, Caesar! v sobě má: absurdně dlouhé, intelektuálně laděné, ale přesto vtipné dialogy, komické roztržky, vzájemně se pletoucí postavy, černý humor mísící se s groteskně podaným násilím, a k tomu Scarlett Johansson v latexovém kostýmu mořské panny a George Clooneyho, kterého někdo zesměšní a (netrikově) zfackuje. Nestačí? Kdo neviděl trailer, doporučuju ať se na něj ani nedívá a de do kina úplně na blind. Tak je to ostatně vždy nejlepší, poslední dobou mi přijde, že trailery zbytečně vyspoilí půlku filmu.

3. Příběh vlastně není sám důležitý. Strávíte jeden den pozorováním šéf-producenta velkého Hollywoodského studia (skvěle obsazený Josh Brolin), který má eště tak trochu úlohu místního Viktora Čističe, kdyby Viktorovi vzali čističské nářadí a řekli mu, že vše musí vyřešit převážně slovy.

4. Snímek je dobový, odehrává se v padesátých letech minulého století a předvede se tam celá plejáda skvěle hrajících známých herců jako právě Clooney (již počtvrté u Coenů), nebo Ralph Fiennes a Tilda Swinton (potřetí spolu ve filmu), Channing Tatum nebo v malinké ale důležité roličce Jonah Hill (počtvrté spolu ve filmu), Scarlett Johansson a Frances McDormand (ta již po osmé u Coenů).
zase tloustnu ale hrát umím furt na max, dámy
5. Ale já musím vypíchnout ještě ty méně známé nebo úplně neznámé herce co se tam objevují. A z nich hlavně Aldena Ehrenreicha (možná ho znáte odsud, ale určitě ste neviděli tohle). Mega talent, který objevil Spielberg na nějaké party, a patří mu za to náš dík. Nebo by měl. Protože takhle krásně hrát roli, ve které je nutné umět plynule přebíhat mezi "věrohodně hraju herce, který neumí hrát" a "věrohodně hraju toho herce, když nehraje", to se jen tak nevidí. Už jen scéna ve které zoufalý despotický režisér (Fiennes) vysvětluje (zoufale despoticky) Ehrenreichovi, jak má říct jednu větu, a oba tak předvedou 3 minuty skutečného hereckého koncertu, stojí za to vyplajznutí 10 doláčů za kino.
kvůli téhle scéně stojí za to žít. A jít do kina.
6. Na Coeny je film možná nezvykle "feel-good" a jakoby lehčí ať tématikou či humorem, ale přesto nepokulhává v podnětech, které nabízí očím i uším diváka. Hail, Caesar! Coeni plánovali přes 15 let a měl zapadnout do tzv. Numbskull Trilogy, po Oh Brother Where Are Thou a Intolerable Cruelty.

titty twister v podání George Clooneyho
7. Ve filmu je několik hodně zajímavých tanečních scén, nádherně natočené číslo synchronních plavkyň (akvabel?), a tancujících gay (možná negay, kdo ví) námořníků. Ale za naprostý vrchol považuju scénu s psíkem a ponorkou. Až ji uvidíte, budete vědět proč. Tak krásně křečovitá a beznadějně vypointovaná etuda, završující vlastně celý film a jeho příběh, to umí napsat a natočit snad jen ti Coeni. Úmyslně. Neúmyslně by to určitě takhle skvěle natočil i ten Ed Wood.

eště někdo mi nevěří že umím nejen hrát ale i tančit?
8. Co se mi na filmu nelíbilo? Občasné pomaleji plynoucí záběry, kde se tak rychle povídalo a přitom nic moc nedělo, že bylo trochu těžší udržet pozornost. Fakt, že aby si to člověk nejvíc užil, musí mít aspoň trochu nastudováno o atmosféře v USA v padesátých letech a zejména si třeba přečíst o tomhle judikátu. Který si vlastně přečtěte bez ohledu na Hail, Caesar! prostě protože je zajímavý, jak se soudně řešila exklusivní distribuce a vertikální kartely na poli kinematografie. Jinak vše v cajku.
Otče, zhřešil sem, neboť sem naplácal Hollywoodské hvězde...

9. Co se mi na filmu líbilo? Herci. George Clooney konečně zase chvilku nehrající Goerge Clooneyho (za tyhle šance vděčí během své kariéry vlastně Jen Coenům a Paynovi), Channing Tatum opět ochoten se zesměšnit (a že mu to od skvělého This Is The End de opravdu výborně). Brolin a jeho metody řešení nesnází problematických herců a sociopatických režisérů. Dialogy. Kamera, výprava. A samozřejmě humor.

nemládnu, ale v plavkách vypadám furt dobře, kluci
10. Pro koho film je? Pro všechny obdivovatele tvorby bratrů Coenů. Pro fanoušky filmů Woodyho Allena. Pro ty, kteří se chtějí kochat krásným vizuálem a barvama a kostýmama. A hlavně pro ty, kteří se chtějí zasmát a nevadí jim že při filmu je nutné pečlivě sledovat komplexní dialogy, a ne místo toho ohrabávat doprovod.


PS: existuje eště jedno Hail Caesar. Trochu z jiného soudku ale proč ne? Protože to je sračka. Ale režíroval ji a hrál v ní Anthony Michael Hall, člověk co hraje s Daryl Hannah a tunou zombíků tady a je to sranda.

2 komentáře:

  1. Clooney už je takovej tvarohovej, fanynky už zřejmě prořídly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no mozna i proto konecne hraje fackovaciho panaka misto prvniho milovnika filmu..

      Vymazat