27. července 2018

Recenze: Mission: Impossible - Fallout : oddalovaný orgasmus s otazníkem na konci [8.3/10 A.S.]

1. Plutonium. Přelidněná planeta. Maskování se za jiné osoby. Padouch, kterého už známe. Nekalé plány. Někdo to musí odnést. Nejlépe masově. Pokud tomu, ovšem, nezabrání Ethan Hunt se svým týmem. Na tohle všechno plus fanstatické kaskadérské kousky a bombastické akční záběry nás láká nová Mission: Impossible - Fallout. Začnu tím, že Tom Cruise je vedle Adama Sandlera jeden z velmi mála amerických herců, kteří jsou aktivní a komerčně neskutečně úspěšní prakticky bez přerušení již více než tři dekády. Na kontě v podstatě nemají finanční propadáky, pokud nepočítáme Tomův úlet s muzikálem a Sandlerovo účinkování v artovějších a nezávislejších filmech.

2. Už tento fakt, že se Tomovi tak dlouho daří, jak finančně, tak u fanoušků a na rozdíl od Sandlera většinou i u kritiků, je neuvěřitelný úspěch. Ale když k tomu připočítáte to, že jeho hlavní tažný kůň, frančíza s názvem Mission: Impossible se ještě navíc skoro díl od dílu zlepšuje, je to téměř zázrak. Natáčením nejnovějšího, šestého, dílu se strávilo 161 dní a na výsledku je to ohromné odhodlání a preciznost všech opravdu vidět.

3. M:I-Fallout je toužebně očekávaný a solidně promovaný díl. A diváka nezklame. Ujal se ho totiž stejný režisér, který nám přinesl už minulý díl, skvěle našlapanou akční podívanou M:I - Rogue Nation. Americký režisér Christopher McQuarrie, oskarový scénárista filmu The Usual Suspects, k tomu navíc znovu dostal vymazlený rozpočet (178 mega dolarů) a skvělé obsazení, včetně aspoň chvilkového návratu Michelle Monaghan (v roli bývalé manželky Ethana Hunta). A já jsem byla jedním z těch lidí, kteří doslova odpočítávali hodiny do premiéry a která jsem naběhla na první možné promítání tady v New Yorku a ještě nyní, o půlnoci, píše tuto recenzi, aby čtenářům co nejdříve přinesla dojmy z toho zážitku a zhodnotila, jestli se to čekání vlastně vyplatilo.


Simon už měsíc nejed, dejte mu někdo aspoň sousto!


4. A přikláním se k tomu, že ano. Na snímku je vidět promyšlenost, oddanost žánru a hlavně velká sehranost a nadšení jeho hlavních aktérů. Z nichž velká většina se do svých rolí vrací poněkolikáté. Kdo bohužel tentokrát chybí je Jeremy Renner. Který měl původně v době natáčení tohoto dílu Mission Impossible natáčet jiný film (pro Marvel), z čehož ale nakonec sešlo, a bohužel už se pak termínově nepotkal s Cruisem. Ale jinak se můžete těšit na starou známou partu: Ving Rhames (jako jediný vedle Cruise byl ve všech dílech), Simon Pegg, do role Ilsy Faust se vracející skvělá švédská herečka Rebecca Ferguson a v pozici Cruisova šéfa i Alec Baldwin.

S tou scientologií ale musíš skončit, zlato
5. Ethan se tentokrát dostává do snad ještě větších problémů než obvykle. Navíc stárne. Už je skoro archaický a na výsluní se dere mladší generace agentů.  V podobě Supermana s (ne)fešáckým knírkem (Henry Cavill). Jestliže Ethan jde na věci s precizností mozkového chirurga, Cavillův Walker je pak příklepové kladivo. A když se oba pustí do práce na nejnovějším případu IMF týmu, vypadá to asi jako kdyby si mozkový chirurg vzal uprostřed operace na pomoc… to příklepové kladivo. Všude stříká adrenalin krev a je otázka, jestli to pacient vůbec má šanci přežít.

Its Hammer time…
6. Jako obvykle si i v tomto filmu Tom Cruise odbyl snad všechny kaskadérské kousky sám. Včetně úvodního HALO seskoku, na což trénoval asi rok. Včetně pilotování několika helikoptér, jejichž honička patří k tomu nejlepšímu z filmu. Včetně přeskakování ze zdi na zeď, při čemž si nechutně a na kameru zlomí kotník. Včetně následného běhu s tím samým zlomeným kotníkem. Ano, Tom již v okamžiku dopadu pochopil, že si zlomil nohu a tuto scénu tudíž nebude moci opakovat, takže se rozhodl ji DOHRÁT do konce, což znamenalo ještě cca dva metry na té noze popoběhnout. Ve filmu je to trošičku vidět, že není úplně v pohodě, ale o to větší mu patří potlesk. Pokud vám nevadí záběry na lámající se kosti, je z toho video třeba zde.

doktor na place: Tome, počet nezlomených kotníků? Furt dva?
Tom: gimme a minute.

7. Ethan Hunt se během tohoto dílu prožene Berlínem, Paříží (kde má Cruise šanci opět předvést, že na rozdíl od výborné fyzické formy, francouzština pořád zůstává jeho slabinou), Londýnem a půlkou Asie. Kde je ta naprosto fenomenální scéna se závodem helikoptér. Položit helikoptéru v letu na bok a nehavarovat je majstrštyk, viset z ní za letu a několikrát se z provazu za letu dostat na podvozek té helikoptéry taky, natož zbylé zběsilé manévry, které tam Tom předvádí. Jelikož si dává záležet na tom, aby to, co je v lidských silách a udělatelné pomocí pravého kaskadérství a nedigitálních záběrů, takové opravdu bylo, jsou jeho akční scény skutečně dechberoucí. Protože divák prostě vědomě nebo podvědomě cítí, že TOHLE je vážně Něco s velkým N. A když k tomu ještě Tom je i v 56 letech stále krasavec ve vrcholné formě a po boku má na střídačku tři sexy ženy, je na co se dívat celou dobu. Akorát místy film shazuje to, že se tam příliš filozofuje a že Ethan Hunt má více šlechetnosti a hlavně pocitů, které nám potřebuje sdělit, než by se na něj slušelo. Film: 7. Žánr: 9. Koukatelnost: 9.

vzal ste mi někdo s sebou toho bažanta?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Upřímně jsem doufala, že se mi tento díl bude líbit nejvíc, po pátém dílu a po jedničce, vůči které mám velmi nostalgické pocity, protože jsem se kdysi, coby teenager školou povinný, omylem na Starém městě v minulém tisíciletí přichomýtla k natáčení a měla možnost Toma zblízka chvilku pozorovat při práci. Ale na vrcholu zůstává i nadále právě minulý Rogue Nation. Kde Tom předváděl svoji neuvěřitelnou kapacitu plic ve scéně, na kterou jen tak nezapomenu. U tohoto dílu bohužel mám pocit, že nejvíce zapamatovatelný je právě ten zlomený kotník. Což neznamená, že film byl nuda, to rozhodně ne. A po technické stránce předvádí opravdu the Best of Hollywood. Jen tam zároveň přebývaly a zároveň chyběly pocity. Přebývaly na plátně, nedostávaly se ve mě při sledování. Navíc, u Mission: Impossible asi poprvé, jsem dopředu odhadla jeden zásadní twist. Spoiler: výměna Benjiho za Solomona. Asi kvůli postavení kamery, které nemělo jiný důvod, než aby mohlo dojít k záměně. Ale to zas tak nevadí. Víc mne trápil fakt, že Simon Pegg si pro tuto roli poprvé v životě vypěstoval na břiše pekáč (dokonce osmi) buchet a nakonec z něj ve filmu to triko nikdo nesvlékl.

Again?? Again? I am too old for this shit. Or am I?
cue maniacal laughter

9. Co se mi na filmu líbilo? První velká akční scéna filmu, výše zmíněný HALO seskok. Tam je vše. Vtip, sexappeal, napětí, akce, překvapení a dějotvornost. Skvělá scéna pod vodou. A všechny hudební momenty, které mi byly známé z již předchozích dílů. Zábavná byla i akční scéna na běloskvoucích pánských záchodcích. Pak se mi líbila již standardně podávaná, ale stále ještě bavící občasná nervozita Peggova Benjiho, i v tomto díle tak doručil minimálně jednu velmi zábavnou scénu (Spoiler: zamčená obrazovka, ooops, 2D). Setkání Ethana Hunta s Ilsou Faust je působivé a stromořadí v Paříži intimní, ale napínavé atmosféře opravdu hezky nahrává. Ale vrchol filmu je posledních 30 minut mezi zasněženými vrcholky hor, helikoptérami padajícími z nebe a tradičním hrabáním se ve změti červených a zelených drátů.  

lick me, my back, my bmw and my crack…

10. Pro koho film je? Rozhodně pro fanoušky Mission: Impossible, Ethana Hunta a/nebo Toma Cruise. Pro nadšence do akčních či špionážních filmů. Pro nadšence do kaskadérských kousků. Pro milovníky knírů a rychlých aut. Pro amatérské piloty helikoptér či profi motorkáře, co navíc rádi jezdí bez helmy. Pro ty všechny tam budou momenty, ze kterých si budou ucvrnkávat. Akorát že u filmu dlouhého skoro dvě a půl hodiny, s nejlepším soustem na konec, si člověk po tom 120 minutovém oddalování toho orgasmu možná řekne: a stálo to vlastně OPRAVDU za to? 


Stálo, Tome, stálo??
PS: 3D verze poskytuje na plátně dlouho neviděnou hloubku, ale opět trochu tmavší momenty místy kazí celkový zážitek. 

PS2: ve filmu je odkaz na každý předchozí díl. Najdete je všechny? Řešení zde.

4 komentáře:

  1. Scientologickej ZMRD, zastrelit a zakopat!

    OdpovědětVymazat
  2. Je to aspon tak dobry, jako Emoji the movie?

    OdpovědětVymazat