6. října 2017

Recenze: The Mountain Between Us - kde nic není, ani Oscar nebere [3.3/10 A.S.]

1.The Mountain Between Us mohl být krásný film. Kdyby. Kdyby k němu režisér Hany Abu-Assad dostal scénář, který napsal někdo jiný než Chris Weitz, režisér jednoho z nejhůře hodnoceného dílu ságy Twilight - New Moon. Mám vůbec pokračovat? Nebo je vám už jasné, jaký tenhle film je? Ale protože Weitz je jako producent a tu a tam i spoluscénárista podepsaný i pod povedenějšími filmy (About a Boy, Antz), nedalo mi to a projela jsem si jeho filmografii a vyšlo z toho jediné - cokoliv udělal lepšího, tak se na tom s ním podílel zároveň i výrazně lepší scénárista. Například Rogue One s ním mimo Lucase psal i Tony Gilroy. Nejlepší, co vyplodil Weitz sám, byl kýčový a podprůměrný The Golden Compass

2. Ale zpět k The Mountain Between Us. Varuji, tahle recenze bude plná menších spoilerů a snímek si nezaslouží, abych je skrývala. Protože je na něm nejlepší trailer a epizody z natáčení. Trailer mylně slibuje "survival drama". Jenže. Jenže snímek byl napsán na základě knihy ze žánru "romance-disaster". A tvůrci filmu se rozhodli potlačit disaster na minimum, ale zároveň nedokázali vytvořit žádnou uvěřitelnou romantiku. A to dokonce ani mezi tak skvělými herci, jako je oscarová Kate Winslet a neodolatelný Idris Elba.
já možná budu první černej Bond, cos dokázala ty?

3. Jejich "příběh" spočívá v tom, že novinářka Alex (Winslet) a lékař Ben (Elba) společně letí v lednu malým letadlem kdesi nad americkým pohořím. Letadlo s nimi spadne, pilot to nepřežije a oni dva tak začnou bojovat, aby se z té šlamastyky dostali. V zimě, v horách, kde má být mínus 20 stupňů, a po havárii, která jednomu z nich způsobila mimo odřenin třeba i několik zlomených žeber a druhému hlubokou ránu v noze. Ale také jim nechala cca 30 kilového retrívra (ta váha je důležitá) a spoustu benzínu, zapalovač, něco, co vypadalo jako funkční ortéza na nohu, a různé jiné velmi se hodící pomůcky na to, když člověk havaruje s letadlem v horách.

ještě že jsme tak dobře vybavení, viď.
To se takovému Ethanu Hawkovi ani nezdálo

4. Bohužel jim nebylo necháno moc osobnosti. Nebo ne takové, pomocí které by jejich postavy překročily stín libovolného Twilightu. Alex je vlezlá, urputná a hyenovitá semetrika (hyena proto, protože když jí umírá kamarádka, tak místo toho, aby jí třeba chytla za ruku nebo pošeptala slova útěchy, tak jí v poslední vteřině jejího života vyfotí, a semetrika, protože Elbu furt komanduje) a Ben je podpantoflákovitý ňouma, a to přestože je krasavec a neurochirurg. Nechá se komandovat touhle novinářkou a ani na chvilku ho zřejmě nenapadne, že by jí mohl v případě potřeby sežrat. A nezlobí se na ní, i když šance na jejich přežití ona několikrát významně sníží a vůbec jsou s ní samé problémy. Navíc Ben sám dělá velmi pochybná rozhodnutí i jako lékař. Zjistí, že pacient má hlubokou řeznou ránu na noze (že je hluboká soudím z toho, že na ní téměř nešlo chodit po dobu nejméně 3 týdnů), ale místo toho, aby jí udělal kompres, tak jí ránu zasype sněhem a jde spát. Dobře, měl svých starostí dost, řeknete si. Ale následně se toho pacienta nepokusí ani jednou probrat ze spánku celých 36 hodin! Tudíž riskuje nejen jeho vykrvácení, ale taky dehydrataci. Ben prostě jen čeká, až se pacient "probere sám". 

hmm, na kom bude víc masa, na tý ženský nebo na tom psovi?

5. Poté, co se Alex nakonec teda milostivě probere, společně prohlédnou zbytky letadla a zjistí, že mají pár sušenek a několik pytlíků mandlí a vůkol není nic než zasněžené vrcholky hor. Diváka napadne, že to tedy logicky odskáče pes. Ale atmosféra filmu už je tak zjevně sterilní, že je jasné, že na tady toho pejska ani jeden hrdina nebude chtít vztáhnout ruku. Musí tedy chcípnout asi sám. Ale když on vypadá tak zdravě. Jak na to, ptá se scénárista, v této chvíli ve writer's roomu? No, jak. Pošle jim tam pumu. Jako zvíře, ne výbušninu. A divák si řekne: "Aha! Pejsek padne při boji se šelmou", ale pozor, scénárista je lišák. Chcípnout nechá z nevysvětlitelných důvodů pumu místo psa. Jak by se tohle mohlo v realitě stát, si sice neumím moc představit, ale budiž. Show must go on.

mlha předemnou, mlha za mnou,
ať je hlavně tenhle film už v propadlišti dějin

6. Takže nyní mají Alex a Ben zhruba 50 kilo masa. Což Elba mylně vyhodnotí, že jim bude stačit "asi na deset dní". Cože, to zrovna mají refill day? Počítejte se mnou: přežít se dá v pohodě na 1500 kaloriích denně. Dejme jim 2000, když nechtějí hubnout. To znamená, že z hruba kila netučného pumího masa (neptejte se, jak jsem přišla na ty hodnoty) mají cca 2100 kalorií, navíc s ohromným obsahem proteinu. Mají tak každý z nich na pohodlných cca 25 dní jídla. A při mínus 20 stupních jim nehrozí, že se maso zkazí. A to nepočítám, že z mrtvé pumy se dal udělat báječný kožich. No nic, asi se nedívali na Bear Grylls a jeho přežití v divočině nebo Naked and Afraid. Ale hlavně že jim nedělá problém kdekoliv a kdykoliv rozdělat oheň a v horách je vždy po ruce nějaké to předpřipravené prostředí pro vhodné přístřeší, deus ex machina úřaduje, seč mu síly stačí.

pes, nejlepší přítel zoufalého režiséra
a nenápaditého scénáristy

7. Po chvilkových hádkách na téma "zůstaneme u trosek letadla vs. půjdeme se zkusit zachránit sami" se tedy vydají na cestu (díky tomu, že Alex rozehraje ženské vydírání a manipulaci na plné obrátky a Ben jako správná beta tomu záhy propadne), cestou zjistí, že ačkoliv si toho nemají moc co říct, tak se vlastně do sebe zamilovali a proto, když konečně najdou chatku, ve které je i funkční krb, si to rozdají. A to přesto, že Alex má těsně před svatbou. O té sexuální scéně vám říkám proto, že nic tak cringe-worthy se v kině dlouho neurodilo. Dobrá, pomineme, že po měsíci putování v horách v jedněch hadrech a s různými potenciálními plísněmi či infekcemi je divné, že má Kate pořád skvěle vyholené podpaží a relativně čisté prádlo. Přeskočíme i to, že touto dobou už oba dost příšerně smrdí a když už se rozhodli začít se olizovat, říkáme si "vášeň je holt vášeň". Ale oni mezi sebou právě žádnou neměli! Tak mechanicky a sterilně souložící pár, aby člověk pohledal. Katolické porno hadr. Naštěstí to netrvalo věčně. Byť je to oba poznamenalo na věčnost, jak se záhy divák dozví. Mno. Film: 3, plytká, kýčovitá slátanina. Žánr: 2, protože to nefungovalo ani jako romantika, ani jako survival drama. Na romantiku neměli chemii, na survival drama se o ně člověk přestal bát v moment, kdy měli hromadu masa k jídlu a benzín s sebou.  Koukatelnost: 5, člověk se u toho sice občas styděl, ale oba dva jsou to dobří herci a zasněžená krajina je vysoce fotogenická. 

cože, já byl najatej, abych na tom sněhu byl dobře vidět?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Asi poprvé píšu, že film jako celek. Ta promarněná příležitost. Jak to nefungovalo. To, jak režie nedůvěřovala divákovi, takže si postavy občas jako by pro sebe nahlas říkaly, co dělají nebo budou dělat, i když to z vizuálu bylo buď naprosto zřejmé, nebo by se to divák záhy dovtípil. Asi nejhorší takový vysvětlovací monolog byl v situaci, kdy Ben oživuje Alex poté, co se propadla ledem do studené vody. K tomu chci říct, že nejzajímavější je na filmu asi to, že tenhle stunt dělala Kate Winslet sama a to v té skutečné horské lokaci a proti přímému zákazu studia. Sice pod ledem měli chráněnou krabici s vodou, takže nebyla v úplně nekontrolované ledové propasti, ale i tak se mi to zdá jako obdivuhodný výkon. Škoda jen, že to nebylo zasazené do lepšího filmu. 


promiň za ty sežraný mandle..

9. Co se mi na filmu líbilo? Jediné, na co jsem schopná přijít, je ta kamera a s ní pár dramatických záběrů na zasněžené hory kolem. Ale kdo chce vidět dramaticky zasněžené hory, ať se podívá na Wind River

hodnej pejsek. tady čekej. na svýho Oscara

10. Pro koho film je?  Netuším. Pro fanoušky survival drama určitě ne. Ti ať se znovu podívají třeba na Alive, které se shodou okolností natáčelo ve stejných horách v Invermere v Britské Kolumbii, nebo The Grey, ve kterém shodou okolností hrál i herec, který se mihl tady: Dermot Mulroney v miniroličce Alexina snoubence. Tady není ani na minutu o co/koho/proč se bát. Ani ty zlomený žebra (jedna z nejbolestivějších zlomenin, která se pořádně ozve skoro při každém nádechu) se tam už neobjeví, aby divákovi připomněli, že tam někdo trpí. Pro romantiky také ne, protože Alex není moc sympatická postava, romantika mezi tímto duem vůbec nefunguje, pokud člověk nepočítá posledních 5 minut celého filmu. A když Ben sáhne Alex poprvé na prso, člověk má díky té absenci romantiky, erotiky a napětí spíš chuť odvrátit oči, než aby mu přál, že si sáhne na kozu. Teď mi to vlastně došlo. Ten film je pro milovníky zlatých retrívrů! Tak pro ty z vás, kterým nestačili retrívří scény z filmu A Dog's Purpose, pro vás je The Mountain Between Us. Protože je to právě ten pes, co dělá snímek snesitelným. A to mu ani ti zatracení scénáristi nedali ve filmu jméno!!!


ten hafík si to snad nemá rozdat s náma, ne?

PS: jistou omluvou té příšerně nepovedené sexuální scény je asi to, že tento režisér sex nikdy předtím nerežíroval. Možná by mu šlo odpustit ještě více, kdybychom se dozvěděli, že nikdy předtím ani neměl sex. Rozhodně to tak vypadá.

15 komentářů:

  1. survival drama se toci v Invermere imrvere.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle nazvu jsem myslel, ze pujde o zpracovani Ctyriceti dnu (Die vierzig Tage des Musa Dagh), ale ona je to jen nejaka nudnejsi verze Trosecniku na kre ledove. Bez kry a bez jedeni lidi, byt s 1kW navic.

    OdpovědětVymazat
  3. The Grey je samozřejmě mnohem lepší - ale to už víš. Mě jen fascinuje, jak si ten palestinský režisér, který režíroval Ráj hned teď, mohl myslet, že se zlomenými žebry má někdo pomyšlení na sex. Navíc s někým, kdo má hlubokou ránu na noze. U toho krbu mohli jen tak sedět a hádat se, kdo z nich víc smrdí. Nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, tady se shodnem. zlomeny zebra se hoji hodne dlouho a sex s nima je leda pro Neesama a podobne alfy.

      Vymazat
    2. Ja prisel k nalomenymu zebru zrovna v posteli. Sex celkem usel, ale smich, to byla bolest.

      Vymazat
    3. to ses u toho sexu ale teda asi moc nehejbal, ty lemro!

      Vymazat
    4. Z tehoz obdobi mam objektivni vysledek, Tebou pochva-lenej!

      Vymazat
    5. no ja s vama v trojce nebyla. ale ano chvalim.

      Vymazat
    6. Urcite litujes, ja ale ne, protoze to by zrejme jinak skoncilo mnohem hur, nez jen nalomenym zebrem.

      Vymazat
  4. Podotykam, ze v Dobyti severniho polu se o snedeni psu diskutovalo pomerne brzy, ba i o nouzovem kanibalismu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jiste, pes (kterej ani nezvlad ulovit sneznyho kralika) mel padnout prvni… aspon jako tema.

      Vymazat
    2. Retriever, ktery neretrievuje, je podoben secimu stroji, jenz neseje.

      Vymazat
    3. nebo pinoziteli jenz nepinozi a vykecava se

      Vymazat
    4. Nahodou, co jsem na detoxu, mam zas vysledky!

      Vymazat
  5. Toitoika je na fffffilmu s tou svoji gorgonoknizkou nejaka urputna, asi na to bali Grima.

    OdpovědětVymazat