4. února 2017

Recenze: Gold (bohužel ne za všechny peníze) [5/10 A.S.]

1. Matthew McConaughey má transformační role rád. Pro roli Kennyho Wellse ve filmu Gold si oholil hlavu, přibral 20 kilo, a nechal si nalepit do pusy falešnej křivej zub, kterej většinu filmu pyšně ukazuje na kameru. Pokus dobrej. Udělat z něj neatraktivního slizoně. To vyšlo. Aspoň částečně.

2. Ale udělat z filmu který měl možná slibnou předlohu ale má nezvládnutej scénář a nijakou režii, kvalitní diváckej zážitek, to se nepovedlo ani trochu.

3. Gold se otírá o skutečný příběh. Ale jen velmi opatrně. Jména jsou zmeněná, postavy jsou změněné, detaily jsou změněné a producenti (zjevnou) inspiraci radši popírají. Takže z toho zbyla jen ta velmi základní linka: trochu smolnej americkej rádoby podnikatel s pochybnejma schopnostma se vrhne do těžby zlata v Indonésii. A ne všechno vyjde tak jak má, byť se velmi snaží. Možná je to kvůli jeho jednání, a možná kvůli jednání někoho jiného. Pokud vás zajímá ta realita, doporučuju prostudovat případ Bre-x ale bacha, vyspoilíte si film.

4. Režie se ujal Stephen Gaghan, což vám asi nic moc neříká, ale možná by vám mohl něco říkat jeho jediný režijní úspěch. A to sice Syriana anebo kvalitní výkon scénáristický a tím je Soderbergova 4 oskarová Traffic. Za kterou dostal svého oskara za scénáristiku právě i Gaghan a rozhodně opakovaně dokázal, že psát drama umí.

já, tady, já si dám další krabku malborek!

5. Ale Gold se mu prostě fakt nepoved. Za zvláštní zmínku z něj stojí snad akorát píseň Gold, (Iggy Pop tak trochu imitující Leonarda Cohena, zdá se?) nominovaná i na Zlatý Glóbus. Nicméně o moc víc už vás asi nezaujme. Film prostě divně působí. Někoho může iritovat i fakt, že během filmu snad není jediná scéna, kde by McConaghey nekouřil nebo nepil, skoro až nad rámec dobové poplatnosti. A bohužel to nebylo udělaný tak vtipně jako byla znázorněna konzumace omamných látek třeba ve Wolf of Wall Street.


už 4 minuty sem nekouřil...


6. Během filmu se mi nepovedlo přát Kennymu úspěch, a to přesto, že jeho hrdina nebyl slizoň kalibru Donnie Azofa, a jeho až dětské nadšení pro úspěch, dobrodružství a zlato mohlo být asi na nějaké úrovni strhující. Bohužel ale nešlo fandit moc ani jeho filmové partnerce (mírně oplácaná Bryce Dallas Howard). Oba totiž působili nejen trochu hloupě ale hlavně dost jednorozměrně a tím i nezajímavě.

podívej lásko, naše herecká budoucnost! V lepších filmech!



7. Nakonec vlastně ve filmu nejvíc zaujal gKnyho parťák, geolog v podání Edgara Ramireze  (znáte z role psychiatra v Girl On The Train), který nejenže významně posouvá děj, ale navíc je dobře obsazenej. Film ale přiznaně stojí čistě na McConaugheym a méně už na příběhu nebo emocích, které má snímek vzbuzovat. A proto plyne před očima něco, čeho se divák vlastně nakonec ani nemá zájem účastnit, kór když se Kenny chová vlastně buď jako blb nebo parchant. Film: 6 (nad ten průměr to táhne právě McC), žánr: 5 - na adventuru i drama průměrný, na žádnou scénu si po filmu nevzpomenete podruhý, napínavého tam také není v podstatě nic. Koukatelnost: 4 - nuda nuda- Matthew ukazuje falešný zub a panďěro, šeď šeď.


je tam, je tam, vidíte ho? 


8. Co se mi na filmi nelíbilo? Scénář neklapal tak jak má. Drama nebylo dávkovaný tak aby to vzbudilo pozornost, a pokud ano tak jí pak film neměl šanci sám udržet. O co líp Matthew hrál, o to víc vyskakovalo na povrch to, že nic jiného na tom filmu není. Působilo to jako kdyby Matthew McConaughey hrál v lepší mexické telenovele a snažil se jí svým výkonem dotlačit na Oskary. 


to takhle piješ 3 x denně milkshejk a láduješ se burgrama a vypadaj ti vlasy, no


9. Co se mi na filmu líbilo? Písnička Gold. Naivně zraněný pohled Bryce Dallas Howard. Herecký výkon McConaugheyho dokud se člověku nezačal zajídat (což přijde tak po 45 minutách filmu). V jednom interview McC uvedl že role Kennyho ve flimu Gold byla jeho dosud nejoblíbenější. Eh. Lokace z Indonésie a Thajska byly pěkné.


tuším že tenhle film bude nad zlato


10. Pro koho film je? Pro ty, co se jim líbil Wolf of Wall Street, a netrvají na filmové kvalitě. Pro ty, co mají rádi něžně vyděšený pohled Bryce Dallas Howard a  chtějí sí ho užít třeba půlhodiny v kuse. Pro ty, co mají nějaký klukovský sen a duši dobrodruha a dokážou se nadchnout pro to, když to má i někdo jiný, bez ohledu jak debilně se třeba díky tomu pak chová. A hlavně pro ty kdo chtějí vidět jak vypadá odhalené břicho Matthewa Mc Conaugheyho poté co se tři měsíce ládoval milkšejkama a cheesburgrama. Hodně ho tam ukazuje. Ostatní udělají lépe když sáhnou po tom Hellerovi.

18 komentářů:

  1. Tezba posranyho zlata na jiny nez prumyslovy ucely, takze tezba zlata, muze bejt klukovskym snem leda naprosto ubohyho kripla, kterymu nelze fandit nikdy. Nejste-li.

    P.S.: Ano, uznavam, na tezbu ropy me ukecali, ale to ma do snu dost daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale Matoušek je úžasný herec. I když je plešatý a tlustý. I když šišlá přes křivé zuby a neustále pouští na zem sliny. A i když těží holuby z nosu a pyšně je všem ostatním postavám ve filmu ukazuje. Pořád je to skvělý herec.

      Vymazat
    2. byt je skvelej (o tom zadna) tak ten film neutahne, nudil by ses u nej i kdyby v pozadi nebyly palmy ale jezdily Panzerkampfwageny...

      Vymazat
    3. Ale v tom se velice mýlíš! A ty palmy by tam klidně mohly zůstat, ty mi nevadí.

      Vymazat
    4. aha, takze by ses u filmu nenudil myslis? pujdes na nej?

      Vymazat
    5. Ale vždyť jsem přece jasně řekl, že pokud tam nejezdí Panzery, nejdu!

      Vymazat
    6. kdes to zcela jasne rekl?

      Vymazat
    7. Muhehe, Grim pouzil (opet?) zenskou logiku. Aneb zamena A=>B za A<=>B. Zde konkretne tvrdi, ze z '(Nuda & PzKpfw) plyne nutne 'PzKpfw=>Nuda. A tedy, ze '(N&P)=>('P=>N) je tautologie. Coz ale neni splneno pro neni nuda & nejsou panzery (N=0, P=0). Takze jsi, Grime, mamlas. Nebo zenska.

      Vymazat
    8. Čemu na tom nerozumíte? Panzerkampfwagen dodá správný kinematický šmak každému bijáku. Pak je jedno, co je tam ještě dalšího.

      Vymazat
    9. Tomu rozumime, ale nerozumime tomu, ze nekdo, kdo si do stitu vyryje Grimatiku, za kterou udajne bojuje i proti nejtupejsim tupitelum, sam (a podle opakovaneho vzorce, tj. nepoucitelne) tak hrozne kravi s logikou vlastnich vyroku. Aby te Chomskij do hliny zadupal.

      Vymazat
  2. Ilustrace pojmu "drbat se pravou nohou za levym uchem": https://1.bp.blogspot.com/-0RueN6LV8rk/WJNRNVhSwXI/AAAAAAADw0E/FZw2pfwHRoQg_yHgOC5LHVHcZfmC4k2XwCLcB/s1600/rings-movie.jpg

    OdpovědětVymazat
  3. GIF za nula penez, muze byt i klukovskym snem: https://my.mixtape.moe/rdezfz.gif

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc pekne, z ceho to je?

      Vymazat
    2. To je otazka, ktera trapi lidstvo odnepameti. Ale bohuzel na ni neznam odpoved.

      Vymazat
    3. Hlavne aby se z toho nekdo nerozohnil.

      Vymazat