29. listopadu 2016

Recenze: podzimní filmový rychlopřehled



1.  Allied [5.3//10 A.S.] Talentované a zkušené duo Robert Zemeckis a scénárista Steven Knight doručili neslané, nemastné, rádoby romantické rádoby drama z druhé světové. Které je ale tak bezzubé a emočně nefunkční, že ve mě, člověku co je schopen ronit slzy u povedenější reklamy na hajzlpapír nevzbudil ani špetku soucitu, nebo snad emočního zaujetí. Brad Pitt se rozvádí a světěm proběhla zpráva, že jedním z důvodů je i újdajná aféra s Marion Cottilard během natáčení Allied. To se ale, vzhledem k absenci nějaké jejich partnerské chemie ve filmu, kde hrají vášnivě zamilované špióny za druhé světové, zdá absurdní. Leda, že by měl pravdu seriál Friends, kde Joey Tribbiani říká: "čím víc herci spolu šukají v realitě, tím měnší mají na plátně chemii". Ve filmu se hodinu čeká na hlavní dilema (malý spoiler) (je moje žena double agent nebo ne), a když příjde, člověk sice chce vědět odpověď, ale zjistí že je mu jedno, jaká ta odpověď bude. Je tam přesně jedna napínavá scéna (karetní test u němčoura z Inglorious Basterds), není tam ani jedna pořádně sexy scéna, a výsledek je člověku jedno. Ale neurazí to. Film: 6, žánr: 5, koukatelnost 5. Kus kozy ve tmě, jedna nahá prdel Brada Pitta, plus katolické porno v písečné bouři.





2. The Edge of Seventeen [9.3/10 A.S.] Unikátní úkaz na poli kinematografie a to hned z několika důvodu: A) tenhle chytrý a vtipný film natočila a napsala žena. Kelly Fremon Craig. B) jako svůj režijní debut! C) je to romantická komedie, a není to ani hloupé ani ubrečené, naopak správně brutálně cynické. D) je to komedie s teenagerem v hlavní roli, ale ten teenager není glorifikován ani omlouván svým mládím. E) je tam prakticky absence kýče, naopak celej film je hluboký, osobní, a poutavý. Příběh o teenage dívce (Hailee Steinfeld - ano, znáte jí z True Grit), která se cítí osamocená a nepochopená na první pohled dle popisu i traileru vypadá jako přůměrná byť příjemně zpracovaná komedie. Ale nenechte se zmást, je opravdu nečekaně dobrá. Plus v ní Hailee sekunduje Woody Harellson, a tím má člověk záruku, že film obsahuje velmi vtipná místa. Must see! Film: 8 žánr: 10, koukatelnost: 10. Jeden znázorněný hand-job, pár záběrů na teenagera v krátké sukni či prádle.



3. Fantastic Beasts And Where To Find Them [7/10 A.S.]. U tohodle filmu, který jako svůj scénáristický debut napsala JK Rowling, a který zrežíroval David Yates je třeba ho viděl A) v oroginále, B) v 3D verzi. Bez výmluv. Naprosto nemá význam film jakkoliv spojovat s Harry Potterem. Zbytečné a možná i filmu ubližující. Já ho beru jako samostatnou výpravnou a fantasticky vizuálně zpracovanou pohádku, kde obsazení hlavní čtveřice po představilo skutečně fantasticky odvedený casting.  Na všech úrovních (lidská, přátelská, spolupracující, romantická i sexuální) funguje vzájemná chemie. Neuveřitelně povedené je duo Dan Fogler a Alison Sudol, jejichž jedna scéna (spoiler) (romantická a brutálně dojemná) je na takové úrovni "funkčnosti", že se možná i jen kvůli ní vyplatí film vidět. Ale když k tomu přidáte kouzelnou atmosféru New Yorku v třicátých letech minulého století, bezchybně bezelstný výkon Eddieho Redmayna v roli mága-zoologa Newta, a neuvěřitelně detailně, vtipně, barevně, propracovaně a kouzelně prezentovaný svět magických příšerek z fantazie JK Rowling, je to opravdu zážitek, z kterého (nejen) děti musí odcházet z očima navrch hlavy. A uvnitř nabití energií, inspirací, humanitou, a touhou tvořit, objevovat, zažívat, a žít. Film: 7, žánr: 9, koukatelnost: 10. No sexy scenes.




4.  Arrival [8/10 A.S.]. Další povedené sci-fi je tu! Dennis Vilenneuve opět nezklamal. Prisoners, Sicario, Arrival, dělá samé dobré věci.  A hlavně spolupracuje se skvělým Johanem Johanssonem (a symfonickým orchestrem Prahy) na hudbě. Příběh o tom jak se lidstvo pokoušelo porozumět nečekaně přiletivším a na různých místech na světě levitujícím ufounům sice přezentuje ohraný konflikt armáda vs vědci a humanita, ale v sympaticky novém minimalistickém kabátě. A s přidanou metafyzickou rovinou. Vadilo mi tam pouze to, jak právě opět armáda byla za blpce a jak podivně lingvisticky Amy Adams postupovala při komunikaci s ufounama. Ale vizuálně, astmosféricky a hudebně super.  film: 8, žánr 9, koukatelnost 7. No sexy scenes.




5. Trolls [7/10 A.S.] Zábavně kýčový animovaný film primárně sice pro děti, ale těšící i dospělé, pokud nečekají nějakou prudkou originalitu nebo něco extrémně zábavného. Je to prostě sympatický jednoduchý příběh o Trollech, kteří slouží jako antidepresiva co zobají "zlí" Bergenové, aby "byli happy". Trolové už ale nechtějí být něčí potrava, tak utečou, a než je Bergenové zase najdou a pár jich zajmou, žijí ve své duhové pohodě. Film popisuje pokus o záchranu několika zajatých trolů a významně ho povyšuje to jak Anna KendrickJustin Timberlake, a Zooey Deschanel namluvili a nazpívali hlavní role. Sound of Silence troll version je velmi povedená, Hello v podání bergena Bridget vtipné a Justinovo  Cant Stop the Feeling skutečně cant stop the feeling. Duhový feeling. Film: 6, žánr: 7, koukatelnost: 8. No sexy scenes.




6.  Almost Christmas [4.6/10 A.S.] David Talber přináší další černošskou romantickou komedii. Tentokrát na téma "černošská rodina o vánocích". Možná se vám ten popis zdá rasistický, ale vzhledem k tomu že film má jediného mluvícího bílého herce, který je tam za vedlejší komickou figurku, je to popis příznačný, stejně jako to, že ve filmu je převážně černý (ve smyslu afroamerický) humor. Z toho pramení řada dobrých věcí (víc sexuálních narážek a sexuálně laděného humoru, a obecně nespoustanosti) ale i řada špatných věcí (upěvnování nejrůznějších klišé a stereotypů).  Komedie o tom jak se jedna velká rodina, co má mezi sebou lecos nedeřešené snaží v klidu a míru dožít vánoc, není nijak zvláště vtipná, a má hodně trapných a ohraných momentů, ale to be fair, má i pár momentů zábavných. Ty pramení zejména z toho že Monique, JB Smoove i Gabrielle Union a Danny Glover sou v podstatě dobří herci/ komici a člověk by jim akorát přál lepší scénář. Pokud chce někdo viděl lepší černou komedii (také s Gabrielle) ať se podívá na Top 5. Film: 4, žánr: 5, koukatelnost: 5. Jedna polonahá prdel.




7. Bleed For This [9/10 A.S.] No konečně něco opravdu povedeného v žánru sportovních filmů. Kdo chce kvalitní boxerský film, co přeskočí rodinná traumíčka, lásku a sentiment ala Rocky, a zaměří se místo toho na skutečně složité situace, které potkaly skutečného boxera (Vinny Paz), tak ať se podívá na tenhle film Bena Youngera, ve kterém Miles Teller opět ukazuje jak schopnej je herec, v roli mladého boxera z Rhode Islandu, kterého na relativním začátku kariéry zaskočily nečekané zdravotní obtíže. V roli jeho nestandardně  vtipného a tak trochu alkáčského kouče Kevina Rooneyho je Aaron Eckhrat s povedenou pleškou a stejně dobrým new yorským přízvukem. Přidejte do toho kvalitní záběry na zápasy v ringu, doplněné o historicky relevatní události a pár skutečných záběrů z té doby, a je z toho nejlepší sportovní film této dekády. Creed a spol se můžou jít bodnout. Tenhle film má totiž humor, napětí i dojemná místa, aniž by diváka lacině dojil. Film: 8, žánr: 10, koukatelnost 9. Jedna kozy z dálky.



8.  Keeping Up With The Joneses [4,3/10 A.S.]  Greg Motola, režisér fantastického Superbad vytvořil film, který původně určitě měl potenciál, ale který přílišná grotesknost zabila.  Příběh o páru unavencých středně mladých rodičů z amerického předměstí, kterým se za sousedy nastěhuje pár fantasticky vypadajících a mysterozně se chovajících světoběžníků, co sou možná špióni, je přinejlepším příjemně oddechový, místy ovšem nechtěně komický, a dá se u něj maximálně pousmát, rozhodně né opakovaně zasmát. Ale díky schopnému obsazení (Gal Gadot, John Hamm, Zach Galifiakis a Isla Fisher) se na to docela dobře kouká. Škoda že neměli vtipnější scénář. Film: 3, žánr: 4, koukatelnost: 6. Dvě ženy v sexy prádle, jinak nic. 




9.  Shut In [1/10 A.S.] toto je ovšem lahůdka! Odpadní, ale lahůdka! Všem doporučuji stáhnout a shlédnout, je to neskutečně špatný, ale naštěstí to je tak špatný až je to zábavný. Film o matce (Naomi Watts, která se tam svlíkne celá do naha na záběr který je fakt hodně nepovedený) co pečuje o syna, který je po nehodě upoután na lůžko, a které se začnou doma dít hodně divné věci, je tak tragicky špatný, že je vtipný a zábavný. nic ale NIC na něm nefunguje. Naomi se sice snaží uhrát co může, ale díky příšernému scénáři a hloupé režii to vyjde celé vniveč, i když jí zdatně sekunduje Jacob Tremblay a Oliver Platt. MUST SEE! 0% na RT z rukou Farrena Blackburna a debutující scénáristky Christiny Hodson, které byl bohužel a ze zcela nepochopitelných důvodů svěřen příští projekt s Harley Quinn a Transformátoři. Budiž jim země lehká. Film: 0, žánr: 1, koukatelnost: 2 čistě jen tím jak hrozné to bylo to člověka trochu mohlo bavit. Kozy a side frontal dlouho na kameru ale díky kontextu by to člověk radši snad neviděl.



10.  Billy Lynn's Long Half Time Walk [7/10 A.S.] Ang Lee vyrobil nesmírně ambicozní dílo, a to jak vizuální stránkou (film je dělaný ve 3D, s rozlišením 4K a frekvencí 120 FPS (!!)), tak obsahem (děj popisuje událost jednoho dne rozděleného na několik částí a až na pár flashbacků je dělaný v real-time) a bohužel se to nepříliš povedlo. Možná je chyba v tom že je jen pár kin na světě co zvládnou ten film promítat ve verzi 3d 4K a 120 FPS zároveň. Jeno jediné v New Yorku, jedno jediné v LA asi něco v Tokyu. A možná v tom, že přes to jak je ten vizuál krásný, působí místy ten film podivně odosobněně. A to u příběhu o vojákovi, co prožil v Iráku traumatizující zážitek, za něž je nyní v USA hrdinou, přesto, že sám vnitřně bojuje s chutí z armády kvůli traumatům odejít, docela škoda. Ale aspoň jedna scéna, (právě ten half time walk) je opravdu působivá i tam. Film: 8 - filmově je to určitě posun kupředu, žánr 6 - na osobní drama postrádá osobní emoce, koukatelnost 7 - bavilo. Jedny polo-kozy, žádnej frontál.




5 komentářů:

  1. Zadovy Franty #ika, t.c. v konkurzu, quituji odsun trumpetovite desive mandarinky pod spodni okraj obrazovky a jako vyraz vdeku zasilaji jednu kandidatku oboru herectvi: https://zippy.gfycat.com/GargantuanEarnestHoneyeater.webm

    OdpovědětVymazat
  2. Prosimvas, uz Cha-cha s NY-kiss'em P R C A L I?

    OdpovědětVymazat
  3. Uzitecnost hry Ouija potvrzena: http://pbfcomics.com/220

    OdpovědětVymazat