20. září 2016

Recenze: Bridget Jones's Baby - nostalgie spuštěná na max [8/10 A.S.]


1. Bridget Jones je zpět. Po skoro 12  letech od posledního dílu, kdy se rozcházela a znovu dávala dohromady s Markem Darcym, je infantilní smolařka Bridget zpět, aby …. spoiler: se rozcházela a znovu dávala dohromady s Markem Darcym. 

2. Po nepříliš povedeném druhém dílu se k trojce vrátila původní režisérka hitu z roku 2001 (sakra, je to už fakt tak dlouho?) Sharon McGuire. A trochu se obměnili scénáristi. Helen Fielding zůstala, ale Vypadl Richard Curtis (Four Weddings and Funeral, Love Actually) kterému film jen děkuje, a pár trajtrlíků, a přibyl Dan Mazer (ano, scénárista Ali G a Bruna) a Emma Thompson, která má ve filmu i malou roli, a překvapivě ten scénář v prvním draftu napsala ona sama.

3. Ve třetím dílu je Bridget 43 let a divák se dozví, že Bridget má konečně svojí vysněnou váhu a přestala kouřit cigarety, ale překvapivě jí ani jeden z těhle úspěchů nepřinesly vysněné štěstí v osobním životě. Ano, Bridget je opět single, a Mark Darcy je ženatý… s někým jiným. WTF jako.  To sme si přeci nedomluvili!

4. Domnívám se, že pro ženy (protože Bridget Jones filmy asi nejsou pro muže), které viděly první díl, překonaly druhý díl a ve třetím se dozví, že Mark Darcy si vzal někoho jinýho, je to intenzivně bolestný moment. Jak se to mohlo stát? Jak mohl pan Dokonalý, který má Bridget rád "takovou jaká je" (hláška co určitě poškodila mnoho vztahů), Bridget opustit. Nebo ona jeho? A čí je tedy to dítě, které je středobodem toho nového filmu? 


kalorie už nepočítám, cigarety nekouřím, muže nemám

5. Film má všude možně překvapivě vysoké hodnocení. Na RT měl pár dní dokonce 100%. Ale i na IMDB má nejvíc z celé trilogie (mimochodem to je první a údajně jediná filmová trilogie kde sou všechny díly režírované ženama). Je to skutečně o tolik lepší, nebo je to vlna nostalgie? Těžko se mi to posuzuje, protože…. na mě dojela vlna nostalgie.

jenom jeden muffin? pche!

6. I v třetím dílu sou všichni Bridgetini kamarádi z jedničky a dvojky, stejně jako její rodiče (Jim Broadbent je snad ještě lepší než předtím) a akorát místo Daniela (Hugh Grant) se ve filmu objeví američan Jack (McDreamy Patrick Dempsey) jako Bridgetin nový nápadník a možná i otec jejího dítěte.

správně americky pompézní gesto, to je ono

7. Je teda příběh ve kterém Bridget zjišťuje, že bude matka a pátrá o tom kdo bude otec, o tolik lepší než předchozí díly? A je to vůbec dobrý film? Zaslouží si ta vysoká hodnocení sám o sobě? Světe div se, ale přijde mi že "skoro" ano. Je to sice pořád pohádková romantická komedie, ale má (většinou) inteligentní vtipy, příjemně suchý britský humor, Bridget si umí udělat legraci hlavně sama ze sebe, (ostatně jako vždy) a celkově to prostě "baví", ač to není ničím zázračné ani unikátní. Film: 6. Žánr: 8 (nemusela tam být ta revolving door slapstick scéna, ani Jackovo prohlášení "I know you will be a great mother" poté co Bridget zná zhruba 4 hodiny, to už bylo moc), koukatelnost: 10. Pro ty z vás, co ste nenašli zalíbení ani v jednom předchozím dílu, si odečtěte bod ze všech kategorií, přiznávám, že v tomhle prostě nejsem objektivní.

vidíš, když si člověk napíše sám scénář, film může bejt lepší

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Groteskní scény a scény přehánějící nějakou uvěřitelnou míru Bridgetiny neschopnosti/nemotornosti. Jako: Bridget padá do bláta, Bridget nemůže projít dveřma, Bridget zjišťuje kvalitu spermatu on-the-air. Groteskně plochá postava Jacka, který tak působil jako hloupý. Narozdíl od Daniela, který byl sice playboy, ale zjevně chytrý a zajímavý člověk. Toť vše.

krinadpána, nebude tahle scéna působit hloupě?

9. Co se mi na filmu líbilo? Birdget Jones rapující. Uvědomuju si jak to zní, ale to je scéna, ve které se právě Bridget (texasanka Renee Zellweger) chová jako člověk, ne jako filmová postavička. Domnívám se že podobné výstupy má doma občas každý, a je sympatické to vidět na plátně. Colin Firth nezklame. Scénky narážející na Pusssy Riot byly vtipné. Ale především a hlavně, co bylo opravdu dokonalé: naprosto fantasticky zpracované rande Bridget a Marka Darcyho. Tak sexy a romanticky a zároveň hladce a vtipně působící setkání (vedoucí k sexu) jako tady, se jen tak v rom-com nevidí. Je to udělaný natolik přirozeně a mile, že člověk té jejich energii opravdu věří, a zároveň mu příjde, že to je kouzelné, ale přitom nepřestylizované. Nevím jestli to měla být úmyslná reference na schodišťovou scénu Colina Firtha z Valmonta, a pokud ano, tak mission accomplished. Emma Thompson. Flashbacky na mladou Bridget a mladého Marka. Rodiče Bridget, v čele se stále obdobně pošetilě a dominantně se chovající matkou a jejíma kamarádkama se taky povedly.

just the way she is. nuf said. perfection.

10.  Pro koho film je? Pro ženy. Pro ženy, které mají rády Bridget Jones. Pro muže, kteří chtějí zapůsobit na své ženy. Pro kohokoliv, kdo chce vidět Colina Firtha na 20 sekund v roli, kterou měl v Kingsman (Je to tam, je to tam!). Pro fanoušky britského humoru a romantických komedií. Pro ty, kteří unesou film který nemá mladou sexy kočičku v hlavní roli. A pro ty, kteří si chtěji zavzpomínat na své mládí a možná se i malinko dojmout. 

see you at the fourth movie, hun

PS: Jak je vidět hned v traileru, Bridgetin ručně psaný deníček nahradil Ipad.





20 komentářů:

  1. 2001 a mladi? Ty vado 2001 je rok, kdy bezne Lubosove servisej trubky sani na orbitalni stanici, to uz jsme byli vsichni omlaceni a zklamani, krome smazky, ktera chodila tou dobou do hospody v zupanu a davala si trojku s kyberpunkovejma mutantkama v ocelovy vezi nad Prahou.

    Ja jsem tu Brigidni zenskou ve filmu nikdy nevidel (prekvapi to?), akorat jsem tehdy teda asi 2001 potkaval plakaty a tam se mi desne libila. Takovej ten kukuc s natucnenou hubou do "o" s vyrazem: "Jeje, ja mam ale kozy, a sakra, asi jsem si sedla na jezka!" Pak jsem se docetl, ze prej mela bejt tlusta a to ze byl jeden ze zakladnich piliru filmu, tak jsem pojal podezreni, ze klika zupanacu tehdy drzela nadvladu nad stelovacimi prostredky misto Babise.

    OdpovědětVymazat
  2. ji má rád "takovou jaká je" (hláška co určitě poškodila mnoho vztahů)- jestli je to tvá formulace, tak rescept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, to "takova jaka je" tam rika prave Mark Darcy te Bridget. Ja jen dodavam ze se domnivam ze tahle jeho hlaska poskodila mnoho vztahu, protoze co vim z okoli tak se libila kazde holce a kazda po tom svym chtela aby ji mel rad "takovou jaka je".

      jinak ano Bridget predtim mela bejt tlusta a ted je na sve vysnene vaze (takze dost hubena), ale feministickej msg toho filmu ma bejt: I kdyz zhubla, neni stastnejsi.

      Vymazat
  3. tak to bylo přesně předtím myšleno. hláška je z jedničky

    OdpovědětVymazat
  4. Tak moment. Bridget byla už v jedničce vytvořena tak, aby o ni Colin Firth ani Hugh Grant ani nezavadili pohledem. Že o ni oba usilovali, se vzpírá uvěření, jakékoli pravděpodobnosti a veškeré logice (četl jsem knihu a tam to samozřejmě nevadí, protože Bridget si lze trochu vylepšit a úroveň obou nápadníků zase trochu snížit).

    Dvojka byla čiré, absolutní zoufalství. Bridget byla tlustá jako prase a nesympatická ještě víc (myslím "víc než v jedničce", ale vlastně i víc, než prase) a vůbec nic nedávalo smysl. Čiré zlo a strašidelný sen.

    Tak jak by mohlo, po tolika letech a plastikách, na tomto plytkém příběhu, že kterého i Hugh Grant moudře dezertoval, být cokoliv dobrého?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozumim tomu skepticismu, ve dvoje mi Bridget prisla take uz za hranici jakekoliv oblibitelnosti (v jednicce ne, tam chapu ze mohla, stejne jako ve trojce, pusobit pritazlive urcita stranka ty jeji spontannosti/nadseni) a Mark Darcy zjevne presne po tom jel (a Cleaver sel spis po vyboceni ze stereotypu modelek - takze ani tam zadna nelogicnost)

      ve trojce ji nechali hubenou, a dali ji "uspesnou karieru". tzn trochu znormalizovali. ale na druhou stranu ji nechali tu spontannost/nadseni (infantilnost/nemotornost), a svete div se ta vysledna osoba neni nesympaticka krava jako byla ve dvojce, ale akorat hubena ale stale nedokonala Bridget z jednicky.

      trojka byla pro mne skutecne prijemne prekvapeni. A myslim ze i pro ostatni, co nad Bridget filmove po dvojce zlomili hul.

      Vymazat
    2. Ale Nickie, copak si neuvědomuješ, že Hugh Grant učinil jediné správné rozhodnutí? https://www.youtube.com/watch?v=oia3lufC8WA Copak není naprosto jasné, že producenti (titíž dva jako v předchozích dvou filmech) se rozhodli vydojit tuto plytkou, nanicovatou, zcela ženskou ságu až k smrti, a že to také bylo správné rozhodnutí? Jak moc by to režisérka musela podělat, aby to nevydělalo?

      Spontánnost/nadšení? To má kdekdo, obzvláště lidé příliš mladí (not Bridget´s case) nebo naivní nebo hůř; Colin Firth hrál to, co hraje vždy, a typy Bridget jsou zcela pod jeho rozlišovací schopností. Pokud jde o "vyboceni ze stereotypu modelek" u Granta, tell me: kolik nemodelek sbalil Jágr nebo kterýkoli velmi úspěšný a bohatý muž AND DOES he regret he drowns in pussy?

      Neuvěřitelné, nepravděpodobné, nelogické.

      Vymazat
    3. Ja bych tu zenskou (nikoli sagu) vydojil s radosti, aspon tu vykulenou z plakatu 2001.

      Vymazat
    4. Hugh Grant udelal spravne rozhodnuti ve smyslu toho ze jeho postava v tretim dile nemela (v souvislosti s Bridget) jiz kam jit a proto tam nebyla jako aktivni vepsana. Niceho jineho se jeho neucastneni ani tak netykalo.

      Reziserka to mohla podelat v tom smyslu, ze to mohlo bejt stejne blby jako dvojka, nebo jeste horsi. Privedli ji aby tu franchizu koncepcne zachranila, a ji se to povedlo. Na trojku se proste nebudou kritici ani divaci koukat s usklebkem jako na dvojku.

      spontannost/nadseni/prirozenost mozna muze mit kde kdo, ale projevovat ji v prostredi londyske (sesnerovene) spolecnosti ve ktere se bridget pohybovala, bylo v te dobe a v tom puvodnim konceptu unikatni. Koneckoncu z nejakeho duvodu si i cetl tu knihu, ne? tak vis, ze ta hrdinka ma i sve svetle stranky, a mimo smyslu pro sebeshazujici humor je to prave i ta nesesnerovanost (byt nekdy az presprilis okata a hlavne ve vsech filmech prehnana).

      dovolim si tvrdit ze jednorazovky (za kterou mel v jednicce Bridget Daniel Cleaver a o TO slo, tam to davalo smysl) typu Bridget mel aspon jednou kazdy byt sebe uspesnejsi a krasnejsi muz. Kor nekdo tak promiskuitni jako Cleaver. To je uplna blbost ze by "nikdy ani jednou neujel" ze sveho standardu. Mozna ne na dlouhodoby vztah (jak to taky bylo v jednicce, ze), ale na jednu noc, jiste.

      To by ti potvrdil urcite i ten Jagr, nechce se mi ted browsit po blesku ale taky nekde "esteticky" ulit, stejne jako treba Mares a ostatni.

      Nedelej si prehnane predstavy o logice u muzu kteri se muzou topit v kundach. (proc to nerict cesky, zejo). Nejake i znam, a vim zcela jiste, ze maji ruzne "kostlivce" (intended) ve skrinich.

      Vymazat
    5. Ta postava "neměla kam jít"? Každý intuitivně cítí, že Dempsey je Grantovou náhražkou. Nevím, jak je to ve třetí knize (četl jsem jen tu první, a to jen proto, že jsem se k ní dostal v angličtině a doufal jsem, že by mohla být vtipná), ale neměl tam ten Cleaver náhodou zůstat? A nevyjádřil se v rozhovoru dost jasně, že už s tou sérií nechce mít nic společného?

      Londýnská společnost je "sešněrovaná"? Bloody hell, nepotkal jsem jediného Angličana ani Angličanku, kteří by neměli schopnost humoru včetně humoru zaměřeného na svou vlastni postavu. Ale možná jsem měl jen štěstí na lidi.

      Vymazat
    6. no, pokud to kazdy intuitivne citi, tak to citi spatne. ta postava vubec neni Grantovou nahrazkou, ma k Bridget uplne jiny vztah, ma uplne jiny charakter, naopak tim jaky je tak trochu posouva do Grantovy role Firtha.

      tenhle film spada casove do obdobi mezi knihou Edge of Reason a Mad About the Boy. Cleaver se v Mad About the Boy vyskytuje opet v UPLNE jine roli, nez si pravdepodobne myslis, a skutecne jen jako minoritni figurka, tzn ne, neni to tak docela jak pises, ze by to bylo planovane duo (Darcy vs Cleaver) ktere Bridget provazi po zbytek zivota.

      Cleaver nemel v dalsim filmu (ve vetsi roli) co delat, protoze jeho romanticko/sexualni linka uz byla vyresena/vydojena ve dvojce. Pokud by tam Grant mel byt, tak by ta byl prave jako velmi okrajova figurka, a ne jako jeden z hlavnich protagonistu. Ostatne, on tam jako velmi okrajova figurka je… ale nebudu spoilit.

      ne, nevyjadril se jasne ze uz s tou serii nechce mit nic spolecneho. NAOPAK, sam pracoval na tomhle scenari. Ale nedohodli se na verzi ktera by vyhovovala obema stranam. (mne osobne by zajimalo vide draft od Emmy/Helen vs draft/rewrites od Hugha). Muzu ti dodat k tomu tvrzeni ze neni pravda ze nechce mit s tou serii nic spolecneho jeste jeden argument, ale nechci spoilit.

      Ad Londyn: zil si tam nekdy?

      Vymazat
  5. Došlo zde přítomným metalákům, že vedou vášnivou debatu ohledně karikatury neexistující ženy? Ve filmu pro ženy blbky?

    Jsem zklamán rozdílem vášně pro buchtu z filmu a pro ukázání se na srazu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. urcite doslo.

      PS: vasniva debata u Sullyho ohledne historie neexistujiciho Knira ti nevadila?

      Vymazat
    2. Spime, podobizny neexistujících žen, například bohyně Afrodity, jsou vynikajícím konverzačním tématem. Ale připouštím, že v případě tohoto filmu tu vyškrabujeme dno sudu.

      Vymazat
    3. ...navic se nam debata o neexistujici bridget rozrostla este pod jiny, s bridget puvodne nesouvisejici, clanek. ani nevim jak se to stalo, ale stalo...

      Vymazat
    4. Jo! Mohli bychom toho už konečně nechat?? Já už na ten film nechci ani myslet, natož o něm mluvit.

      Vymazat
    5. dobra, uzavreme to tim, co rikam celou dobu: Bridget trojka je podstatne lepsi nez dvojka, a obecne dost koukatelny film. howgh.

      Vymazat
  6. obávám se, že hláška "vylížu tě, i když nemusím", opět poškodí mnoho vztahů.

    OdpovědětVymazat