8. června 2016

Me Before You - kýčově zromantizovaná propagace svobodné volby [4/10 A.S.]

 1. Me Before You je urputně romantický film, natočený podle stejnojmenné a úplně stejně urputně "romantické" knihy. Která má i úspěšné pokračování, takže možné nás za pár let v kinech "obšťastní" ještě růžovější sequel.

2. Scénář napsala žena (Jojo Moyes), film natočila žena (divadelní režisérka a filmová debutantka Thea Sharrock), film vyprodukovaly ženy. V tomto bodě už má každý normální čtenář jasno, jestli na snímek zachycující příběh hrozně joztomile požitivní dívtky co je najatá jako ošetřovatelka mladému krásnému bohatému kvadruplegikovi (člověk co je ochrnutý na 4 končetiny) jít nebo ne.

3. Film se od knihy liší v několika méně či více podstatných věcech. Za tu nejpodstatnější ale považuju že hlavní hrdinka Louisa Clarke (kterou hraje Emilia Clark, aneb Daenerys z GoT) měla být podle knižní předlohy v dospívání obětí brutálního gang-bang znásilnění  odehrávajícího se v keřovém labyrintu. Nekecám. A TOHLE VYNECHALI? TOHLE? Čert vem to, že vozíčkář měl v knize ségru a jeho otec milenku a obojí z filmu zmizelo. Ale nechat zmizet bludištní gang-bang-rape?!?! To je skutečný škandál. Eště víc tím, že ty scény údajně byly natočený, ale režisérce se je nepovedlo do filmu "vhodně zakomponovat". A proto nemají ženy točit filmy! Chlap by si s orgií v bludišti určitě poradil hladce.


tak za maminku, za tatínka, za District 4...

4. Anywho. Louisu najmou rodiče vozíčkáře Willa Traynora (Sam Claflin aneb Finnick z Hunger Games) na to, aby se o něj starala, rozptylovala ho v jeho trudnomyslnosti pramenící asi z té nemohoucnosti, sezení na vozíku a koukání z okna, a spoiler: obecně mu zkusila nějak rozmluvit fakt, že se rozhodl po vypršení 6 měsíční lhůty, kterou slíbil rodičům že svému utrpení eště dá, odcestovat do Švýcarska, kde se nechá euthanasovat. Protože se mu život již nezdá k žití. Free choice and all. Film se ale tímto (skutečně poutavým) aspektem života invalidního Willa zabývá ale jen velmi okrajově. Bohužel zejména proto, že autorka tvrdí, že čerpala nejen ze zkušeností z vlastní rodiny ale i z podobného známého případu a bylo by možná zajímavé proniknout do takové situace trochu hlouběji a udělat třeba i osvětu.

no a teď si ty ploutve nasaď ty a žádný flákání

5. Jak víte z traileru, Louisa se do Willa promptně zamiluje. Proč? Dám hádat: je to proto, že je A) bohatý, B) krásný, nebo C) má pěknou duši, byť se to projevuje nejvíce tím, že Louisu a všechny ostatní neustále uráží, kritizuje, a k tomu ještě kňourá víc než průměrný obyvatel betachatu když mu zavřou před nosem sešitárnu? Ano, C je správně. V kombinaci s D) protože je nemohoucí a to je sexy, zřejmě. Jak Lou sama přizná svému žárlícímu příteli (Matthew Lewis) "když ale on mě potřebuje". Jistě, to je káva na mlýn každé "správné ženy", zamilovat se do toho, který se bez ní skutečně fyzicky neobejde. A tak nám nastupuje pravá láska, milé děti. 

nebolí tě už nohy?

6. Pochopit proč miluje Will Louisu je daleko jednodušší. Koneckonců je to pěkná mladá holka, co ráda nosí velké výstřihy a krátké sukně, a neustále se usmívá. I když na můj vkus to bylo až příliš, a ačkoliv Louisa je několikrát ve filmu označená jako "chatty", mě přišlo že spíš by se hodilo "svou neustálou, vybuchující a otravnou pozitivitou působí jak sjetá nebo retardovaná". Možná, kdyby nám film umožňil nahlédnout do minulosti a toho šukacího labyrintu, kde Louisa prožila svůj "osobnost utvářející okamžik", měli bychom pro ní více pochopení. Ale takhle? Pche!

tady je někde místo trestného činu?

7. V kině při promítání furt někdo hlasitě vzdychal nebo brečel. Nejprve zřejmě nad tím, jak je Will krásný a jaká je to škoda že tenhle aktivní nadějný zbohatlík a aristokrat skončil na vozíku a může hýbat jen palcem u ruky. Pak asi nad tím, jak je romantické, že k němu do zámku vkročila ta naivní "husopaska", která ho svou neutuchající prostotou a optimismem (a nezapomínejme na ty kozy trčící ze skoro každého jejího outfitu) ohromila natolik, že chvílema zapomínal na své zdravotní problémy. Big Spoiler: ale jen chvílema, protože nakonec se stejně rozhodl že se nechá utratit, neboť - jak víme z knihy - "ani láska tohle nespraví".  No a pak už se brečelo a hýkalo nonstop, protože chudák Will se nemůže sám najíst, a chudák Will nesmí nastydnout a chudák Will má problémy, a to znamená že je mají i všichni kolem něj.

to jsou všichni muži, takhle chlupatí? Nebo jen ti ochrnutí?

8. Co bylo na filmu špatného? Že Louisa byla příliš "animovaná". Že se z Willova zdravotního stavu udělal automatický důvod k tomu, aby byl člověk na své okolí hnusný, a svého života si nevážil. V knize je trochu lépe vysvětleno, proč si Will toho života nevážil a jakou má prognózu a bolesti, ale ve filmu má jednu noc na klíně ženu do které se zamiloval a která mu cpe svoje krásný kozy do pusy a říká že se o něj chce nadosmrti starat, a druhý den ráno jí Will tvrdí, že život nemá cenu žít. WTF.  Jaký kozy v puse by ten rozmachtanec teda potřeboval, aby se mu chtělo žít?? Spoiler: za to že to vypadá jako by producenti invalidům doporučovali se raději zabít se zvedla vlna kritiky. Já to tak nevnímám, mně přišlo dobré že se poukazuje na to, že každý by měl mít právo udělat svobodné rozhodnutí a se svým životem naložit jak chce a ostatní by to rozhodnutí měli respektovat a ne soudit, ale je nutné z Willa dělat romantického hrdinu na úrovni Lorda Byrona? V jednu chvíli Louisa prohlásí něco jako "jsem úplně nová osoba", jako že jí toho hodně naučil. A já se ptám - co jí Will naučil? Že když přestane člověk komunikovat se svým okolím, tak to nedopadne dobře? Že když nemůže člověk žít život podle svých původních představ, tak nestojí za to žít vůbec? A je v pořádku to pořád dávat někomu vyžrat? No nic. Film je "hezky natočen" ve smyslu že obrázky vypadají a herci…eh… hrají. Ale to je tak vše.

hele Harry, tady Neville se fláká

9. Co bylo na filmu dobrého? Mimo Emiliin dmoucích se ňader a několika pěkných záběrů z pláže na Malorce asi už jen to, že Louisinu sestru hraje Jenna Coleman (Doctor Who - Clara Oswaldkterá je nesmírně sympatická a taky jakoby z oka vypadla Charlotte Coleman (4 svatby a 1 pohřeb) a ta podoba je tak intenzivní, že něvěřím že nejsou příbuzné.* Mathew Lewis (Nevile Longbottom) si pro film a svojí roli nadšeného atleta nechal depilovat nohy. Za to si zaslouží bod. Ne? Další bod dostává film za červené šaty co si popelka Lou vezme na ples  koncert protože jí fakt sekly. A za to, že se vše odehrává na hezkém anglickém venkově. Ale tím to asi končí.

bude to tentokrát 8 + 2? 

10. Pro koho film je? Pro ty, co se jim líbila ta kniha. Pro ženy, co se rády obětují pro ostatní. Pro ty, co mají pocit že láska hory přenáší a potřebujou facku. Pro ty, co je jim sympatické litovat krásné bohaté anglické aristokraty za to že skončili na vozíku. Pro ty, co si rádi popláčou nad kdejakou sračkou. Ale taky pro ty, co se chtějí zamyslet nad heslem "free choice" a zkusit probádat hranice své vlastní tolerance.

ale jazyk ochrnutý nemáš, že ne?

PS: zajímavé povídání ze života kvadruplegika najdete tady nebo zde. Obojí daleko lepší vyprávění, než ten film.

* povede se někomu dopátrat příbuzenský vztah mezi Jennou a Charlotte Coleman?

ideálná místo na dovolenou. Forced gang bang included!


6 komentářů:

  1. Mám dva dotazy. Co je sešitárna a kolik galonů kávy je třeba shromáždit, aby se pohnulo koleso mlýna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. prodejna specializovana na obchod se sesity. hojne vyhledavana hlavne na morave. duh.
      2. to zalezi na velikosti zeny.

      Vymazat
    2. 1. Tak tohle je mýtus. Žádná taková prodejna neexistuje. Možná si o tom vyprávějí Američané na Středozápadě (seshitarna), ale taková prodejna není.
      2. Velikost ženy s tím nemá nic společného. Bylo by zapotřebí mnoha a mnoha žen se džbány, džbery a konvemi kávy na to, aby se mlýnské kolo pohnulo.

      Vymazat
  2. Waterboarding je o proti tomuhle výtvoru latéčko v kávárně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no zas TAK strasny to neni. mam za sebou domaci waterboarding i tenhle film, tak muzu posoudit. :)

      Vymazat
  3. jste kriticky,asi vam chybeji vitaminy

    OdpovědětVymazat