1. května 2016

Případ pro exorcistu (TV, 2015) - 5/10

V době, kdy chybí dobré komedie a horory, se váš oblíbený cynik Kverulant obrací k zábavě úmyslně sledovat podle předpokladu mizerné české filmy nebo seriály, které by se upřímně líbily mojí tchyni, zatímco já u nich sahám po hrsti příliš mnoha prášků. Pro svůj dobrovolný filmově masochistický večer jsem si vybral produkčně áčkovou ještě-ne-dopsanou trilogii natočenou pod křídly ČT podle dvou úspěšných knížek a jednoho námětu Michala Sýkory o týmu olomoucké vyšetřovací party označenou jako Detektivové od Nejsvětější trojice. První sérii-případ ČT svěřila celebritnímu týmu scénárista Jarchovský/režisér Hřebejk, které už české kinopublikum před nějakou dobou ozívalo a tak je teď živí televize. Usedám do křesla a začínám se třást strachy. Budu plakat smíchy nebo mi bude špatně hrůzou?
Vodprásknem tě! Počkat, ono se tam střílelo?

Český filmy a seriály? Zpravidla trapný, trapný. Prej jsme uměli za komoušů krimi, vzpomínají zjihlí fotrové na gauči v obýváku, když okolo nich prochází zombifikovaný potomek zhypnotizovaný smartfounem. Zatímco fanoušci krimi seriálů si pořizují z různých nosičů evropské pecky typu Forbrydelsen nebo dobrodružství blonďaté Aspergerovky a nadrženého Dána po vasektomii Bron, Britové sází populární minisérie Ripper Street nebo Whitechapel a Amíci to všechno více nebo méně zdárně remejkují, Češi 10 let přemýšlí, jestli nemají natočit frigidní remake zívací Kriminálky *velkoměsto v USA* nebo se snaží o vzkříšení komoušské břečky Malého pitavalu z velkého města s názvem Případy 1. oddělení (hezká analýza debility zde) a stejně unylou partou polodůchodců jako byl za komančů Krampol a Zedníček.

Takže... Případ pro exorcistu, první série, u kormidla Hřebejk a Jarchovský. Exorcista v ČR, natož současný seriál o církvi, to zní dost mimoňsky, co. Církev, to u nás znamená:
  • svině Kalousek vrátil majetek nenažraným černoprdelníkům
  • zástěrka pro pedofily a seznamka pro gay swingers fetišistů na kněžské uniformy, kteří nám chtěj zakázat porno a sex pro zábavu
  • fakt nějaký hezký budovy a kostely, kvůli kterejm nám sem ale pořád lezou debilní turisti a nesmí se to zbourat kvůli novýmu obchoďáku
Liberálnější kněz (civilní Jan Budař), konající dobro ve jménu Pána někde na vesnici, jede dělat rozhovor do Práglu do Českého rozhlasu na téma zlidštění a modernizace církve s konzervativním knězem, který by naopak rád zachoval církev jako velkou tajnou partu, co jí dal Bůh mobil a požehnání na tajné orgie a zasvěcování ministrantů do úskalí orálního sexu. Cestou zpátky do vesnice se ukáže, že Budař je na kněze velmi liberální a je naznačeno, že jeho doprovod do Prahy je ještě ještě víc liberálnější. Do mixu přidejte šíleného spisovatele, 666 a Olomouc.

Takhle velkýho, jestli se chceš chlapečku přesvědčit
Proč Olomouc? Toto město je centrem celé trilogie a je to mega produkt placement. Kamera je velmi dobrá a prostředí stylové a Olomouc, svého času moravská metropole, vypadá dobře, že byste v rámci příjemného turistického zážitku mohli nasednout s holkou nebo klukem do auta a udělat si vejlet. Určitě lepší než zírat, jak Bartoška strká kameře do ksichtu plechovku s plzní. Vizuální podoba Případu je něco, co byste od současné krimi čekali, takže dobrý, v ČT už nějakou dobu kameru, výpravu a střih umí.

Na scénu zločinu, na který dojde během první epizody, nastupuje sehraný tým kriminalistů, které naštěstí jako většinu obsazení tvoří neokoukaní zajímaví herci, většinou prověření solidní divadelní kariérou. Miroslav Krobot a Klára Melíšková jsou stars nejen Dejvického divadla (Melíšková hrála velmi dobře kvalitní role v nedávné Olze Hepnarové i v Protektoru a Krobota zná snad každej), Stanislav Majer, propagátor fousatého vzhledu už v pár filmech a nějakém debilním seriálu na Primě hrál, ale i ten je prověřen milovníky divadla v zesnulém ansámblu Divadle Komedie. Voříšková, u které si nepamatuju její křestní jméno, zato velkou bradavici na obočí, zamlada v Rafťácích sexuálně téměř zneužila Kotkomádla na veřejném WC v první erotické scéně s pouty v českém filmu, její trademark je chraplák a... ještě si taky vzpomínám na lesbotanec a jízdu na penisu mrtvého Hádka ve Všivácích... sakra, hraje hodně, ale nějak si teď nevzpomínám na žádný normální film nebo roli, naštěstí je v první sérii spíš za sekretářku.
"Ta bradavice..." "Jo, vidím."
Herci jsou neokoukaní a svěží a někde už předvedli, že umí hrát, ale tady zas tak moc příležitostí ukázat víc než charisma nemají, protože režisér všechny postavy jede jako figurky a ne plnohodnotné postavy, u kterých vidíte, co cítí a tušíte nějaké vazby přátelství mezi nimi. U tak dobrých herců je to smutné, ale diváci, co přežili více Hřebejkových filmů, už ví, že "nejlepší český režisér" je spíš nejvíce využívaný režisér, co jede na rutinu a nepozná slabší materiál. Krobot je sice dobrej herec, ale způsob, kterým jeho postava vede výslech, by moc dlouho neobstál ani u české policie opojené fašismem. Hřebejk si jistě myslí, že takhle se chová letitý kriminalista na oddělení vražd nebo si myslí, že se nepříjemnému staršímu pánovi s předsudky diváci zasmějí - velmi trapný omyl.

Předlohu jsem nečetl, ale zasvěcený zdroj říká, že jde o velmi dobře napsanou detektivku se sympatickými vyšetřovateli, kde je snadno mít rád ústřední postavu Marie Výrové (Klára Melíšková) a její deduktivní metody i vidět bližší vztahy mezi členy týmu. V seriálu z toho zbylo jen to, že občas nějaký člen týmu řekne větu, ze které vyplývá, že ví o životě druhého ledacos a na něco naráží. Nic víc než věty se nedočkáme a vyvolává to pachuť a dojem špatné konverze knihy do scénáře.

"Ty vole, dvojku bude dělat taky von?" "Neboj, maj lepšího koně."
Zadání také asi znělo, aby postavy byly civilnější, což se vyřešilo tak, že odříkají nudný nepřirozený strojený kriminalistický rozhovor a pak řeknou něco jako "Ale tyhle koblihy jsou dobrý, že jo?". Au. Občas to hodně zachrání projev herců, ale rozpaky většinou zůstanou. Nechtěně srandovní je děj. Název seriálu a zápletka s církví by vedli k přesvědčení, že se kolem církve budou točit i zbylé dva díly ze tří, ale... zvlášť v posledním díle máte pocit, že předešlé dva díly byly o něčem jiném a že pachatele prostě někdo vycucal z prstu a nějak k tomu vyprávění ani nevedlo.

Souhrn? Zřejmě lepší knížka byla tak nějak rutinně adaptovaná průměrným týmem režiséra a scénáristy, kterým občas nedošlo, že pár scén je debilních. K přežití hodně pomůže výběr herců, dobrá kamera a lokace. Pokud jste fanoušci Kláry Melíškové, stejně už se na seriál plánujete mrknout. Kdybyste se divili, proč kromě snahy najít zábavný špatný seriál píšu o Exorcistovi recenzi, vězte, že na následující sérii Modré stíny mám jiný názor - viz recenze.

Všechny díly si můžete v HD zadarmo a legálně pustit na iVysílání.cz tady (chce to Flash, fuj).

5 komentářů:

  1. Ta fotka s pistolkama neni trolling? To je ofiko? A neokoukani herci, pche. Vousace neznam, ale zbytek me uz leze krkem, bradavice nejvic. Ja to beru jako dalsi pousteni zilou verejnym grantovym organismum tou samou partickou. Trojana a Krobota vinim z inflace DD a uprime jsem prekvapen, ze v tom trojan nehraje. Mel jsem za to, ze uz je na to zakon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta fotka je ofiko a pár dalších ofiko fotek jsou taky slušný WTF (nějaký pózování před oltářem), co vůbec nemaj společnýho nic se samotným seriálem.

      Vymazat
  2. Názor na Modré stíny mě zajímá, tak nebuď línej! Nějak mě tam štval zvuk, už v úvodním rozhovoru nebylo hercům skoro rozumět, tak jsem to vzdala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl prý nějaký technický nedostatek zvukového mixu při premiéře prvního dílu, neměl by se na ivysílání už vyskytovat (kromě míst, kde je mluva lehce nesrozumitelná úmyslně).

      Recenze je venku.

      Vymazat