25. května 2016

Neighbors2 - Sorority Rising a s ní i feministická agenda [4,5/10 A.S.]



1. Pokračování filmu Neighbors, nyní s dovětkem "sorority rising" je slabé. Sice ho režíroval ten samej člověk (Nicholas Stoller), a vrátili se všichni hlavní herci z jedničky (Zac Efron, Seth Rogen, Rose Byrne, na malé cameo i Dave Franco a McLovin) a přidala se k nim Chloe Grace Moretz, Kiersey Clemons a Beanie Feldestein (kdyby vám přišlo že vypadá jako Jonah Hill v sukních tak to je tím že to je jeho sestra) ale na kvalitu to nestačilo.


2. Scénář k Neighbors2 psalo 5 lidí. Rogen, Goldberg, Stoller a dva další co s nima psali už Sousedy 1. Možná je u dvojky problém ale právě to. Že to psala skupina. Chlapů. Protože v pokračování si udělali z dvou třetin obsazení ženy, a snažili se imitovat, jak ženy myslej (pokud-přijmeme, že sou toho vůbec schopny), a jak se chovaj, a jaký mají asi názor na sexistické chování a ne vždy to působí věrohodně nebo aspoň vtipně.


cože, máme bejt eště víc nechutní?
3. Což je pravé ohnisko filmu. Potírat sexismus. Zdá se. Proč ale k psaní scénáře o tom, jak ženy vnímají sexismus nepustili aspoň jednu vagínu, to je záhada. Třeba by pak film dopadl lépe, než tak, že  v něm ženy uráží, když s nima někdo chce spát, a na důkaz o tom, že sou víc než jen sexuálně využitelné předměty se budou oblékat co nejvíc asexuálně a zakrývat co největší plochu těla. Tak přeci běžně uvažují dnešní mladé ženy. Nebo ne?

sme ženy. máme svá práva. a plavky. deal with it.

4. K zápletce samotné: Seth Rogen a Rose Byrne sou stále ti samí neschopní rodiče malého haranta, (s druhým na cestě), kteří se nyní, (poté co úspěšně porazili Zaca Efrona a jeho fraternity v jedničce) snaží prodat svůj dům. Nejlépe předtím než noví kupci zjistí, že vedle něj vznikla sorority - tedy obdobně hlučná sebranka vysokoškoláků, kteří nemají nic lepšího na práci než nahlas fetovat a ne/šukat, akorát v tomhle díle to sou ženy. Člověk by řekl, že takovej barák se naopak bude prodávat sám, ale ono ne.

já jako žid ale vtipy o holokaustu dělat můžu, nebo ne?
5. Jak trailer ukazuje, tak Efron se (po zbytečné pod-zápletce) rozhodne Rogenovi a Byrne pomoct se zbavit zlobivých holčiček z vedlejšího domu. A moc mu to nejde. A to je celé o čem film je, vedle pár lekcí z oblasti feminismu, propagace všeobecné rovnosti, diverzity a anti-homofobie. Což by mohlo být chválihodné, kdyby to tak nedrhlo.

tak děvčátka, kdo chcete eště bombónek a trochu důstojnosti?

6. Kdo se těší na polonahé holčičky, může film až na jednu scénu přeskočit. Selena Gomez se tam mihne asi jen na minutu. A vzhledem k tomu že film je agitka za práva žen (fetovat, krást, vydírat a tak podobně, hlavně ať po nich proboha někdo nechce sex) jako třeba se co nejvíc zakrývat, tak se dočkáme polonahého jen Efrona a Rogena. Efron se ale snaží to v téhle oblasti dohnat za celý film, takže překonává rekord McConaugheyho v procentu scén (na jeden film) ve kterých hraje topless, a navíc eště ukáže část frontálu. I když jen zezadu a zjevně velmi fejk. Ale je tam.

pozor, už to přijde!
7. Najde se ve filmu pořád pár vtipnejch momentů? Určitě. Za nejpovedenější považuji ten s židama v troubě, za nejmín zase ten kdy -mini spoiler- Ros Byrne bleje Rogenovi do obličeje. Při sexu. Jo. That happened. On screen. A není to hezké ani vtipné. Rogen, Efron a Byrne mají ale hezky nastavenou vzájemnou interakci, takže není utrpení se na to koukat, a Moretz  hraje taky vtipně (group voting, nebo překážkový běh s pevnou linkou jí obzvláště vyšlo).

tak  kde sou ty oskaři? nebo aspoň nominace, jako má brácha!

8. Co mi na filmu vadilo? To jak se tam cpal ten feminismus. ("dívky nesmějí pořádat večírky na kolejích, chlapci ano, bůů hůůů", "chlapci chtějí s dívkama spát, bůů hůů"). To, že sorority pod vedením Moretz byla nejen stejná ale daleko horší banda spratků, s daleko větší ochotou pořídit si záznam v trestním rejstříku za relativně závažnou trestnou činnost. Na rozdíl od nevinného kočkování se zákonem, co provozovali chlapci v jedničce, holky se nebojí a dou rovnou do několika zločinů. Nesmyslná scéna s Austrálií i telefonním podvodem. Z Tedyho (Efron) tu navíc scénáristi udělali ubrečeného ultraneschopu, což taky moc nesedělo. Ale hlavně drhlo to, že až na pár výjimek (opět vzpomenu židovskou rodinku a přidám výslech manžela v práci a referenci na Insidious) vtipy nefungovaly. Škoda.

tohle je purge night, nebo ne?

9. Co se mi na filmu líbilo? Že se vrátilo obsazení z jedničky (včetně Lisy Kudrow) a rozšířeno bylo o většinou sympatické herce (moc pěkné cameo tam měl Fraiser Kelsey Grammer), kterým to dobře hraje. Že v momentech kdy film nepoučoval měl dobré tempo.  Scény s klaunem. To že film nechal Rose Byrne její přirozenej přízvuk. Že v něm byl Zac Efron prakticky pořád vysvlečenej. A eště si dovolím zmínit tu (hodně lidma spílanou) zásnubní písničku a divokost Chloe Grace Moretz. Mně se tam líbila.

ano, je.

10. Pro koho film je? Pro ty, kterým se líbila jednička a sou smíření s tím, že tohle bude trochu horší. Pro ty, co chtějí vidět velmi realisticky vypadající blitky ve filmu. Pro ty, co si chtějí povzdechnout nad first world problems. Pro ty, co se chtějí zasmát dvěma až třem vtipům. Pro ty co chtějí vidět spoustu holek krátce v plavkách. Ale hlavně pro ty, co chtějí vidět dostatek záběrů polonahého Efrona z různých úhlů a v různých pozicích. Mňam.

ty svině klaunská, Gerarda už necháš na pokoji!

PS: všimněte si většího počtu (než je v hollywoodských filmech normální) dívek s ne zcela dokonalými těly, ve scéně s kropením vodou.  Rušivé, co? TO je ten feminismus v praxi.

4 komentáře:

  1. takze film o prcani zen ktery je bez nahoty a s tlustejma hereckama. tentokrat si zahraju na deta "chtějí zasmát dvěma až třema vtipům." ty pady co muhehe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, vidis, a to tam puvodne bylo "dvouma az trema" a to "dvema" je po oprave.

      PS: film neni o prcani zen ale o neprcani zen. este horsi.

      Vymazat
  2. Ale Spime a Mývale, tyto recenze musím číst kurzoricky a s vypnutou funkcí automatického vyhledávání chyb! Jinak bych sem vůbec nemohl chodit!

    OdpovědětVymazat