11. dubna 2016

My Big Fat Greek Wedding 2 - vaše noční můra [1/10 A.S.]

1. Tak příšernej film jako My Big Fat Greek Wedding 2 už dlouho v kinech neběžel. Zlatej sequel k Zoolanderovi nebo k Bony a Klid.

2. Režisér Kirk Jones má na kontě  dva slušný filmy: Walking Ned Devine a  Nanny McPhee, jeden průměr Everybody is Fine a pak už jen dvě hrůzy, z nichž MBFGW2 je ta horší.

3. Pokračování příběhu o Toule Portokalos a její příšerně invazivní nevtipné rodině řeckých přistěhovalců do USA je ve všech ohledech horší, než první díl. Který sice taky nebyl žádný zázrak, ale dalo se na něj aspoň dokoukat.

4. Ne tak na dvojku. Poslušně hlásím, že to nešlo dosledovat celé, a asi po hodině si člověk kterému záleží na duševním zdraví musel proklestit cestu (v mém případě nepochopitelně se smějícím kinem) ze sálu ven. Byli tam všichni senilní, dementní, nebo řekové snad? Nechápu. 

 Film vydělal, tak se asi autorka může usmívat

5. Do dvojky se vrátily téměř všechny potavy z jedničky. Musím uznat, že Nia Vardalos vypadá furt stejně. Otázka je jestli to je dobře nebo špatně.  John Corbett už stárne trochu hůř, ale aspoň se toho film chytne v jedné lince ve které se pokouší o humor. 

6. V pokračování se (jak víte podle traileru) zjistí že rodiče Touly jsou administrativním nedopatřením (nedávajícím žádný smysl) nesezdání a celý život tak žijí v hříchu a musí se to napravit, vystrojením svatby. Do toho se eště řeší že Toula je stejně příšerná a obsesivní matka své dceři, jako byla její matka jí (quelle surprise) a jeden emo teenager má teda možnost koulet oči a pohazovat patkou na max. 

je třeba něco dodávat? 

7. Film produkovala (mj.) Rita Wilson a Tom Hanks  a za prvních pár týdnů v kinech už snímek utržil přes 70 mega oproti rozpočtu pod 20, tzn. už teď si na sebe vydělává. Zjevně vlna sentimentu k původní komedii, ale kolik lidí je, co je zajímá jak se žije druhogeneračním řekům v USA a zároveň mají rádi brutální stereotypizaci (za kterou by se nemusel stydět ani Borat ale s tím rozdílem že není vtipná?)? Má každá řecká rodina svou kostlivce připomínající pod stolem rádu s musakou sedající bábušku a považuje se každý Řek za přímého potomka Alexandra Velikého a ve volných chvilkách se zlejvá Ouzem? A pokud ano, je to vtipné na 90 minut a stojí to za 18 milionů dolarů? 

ano, film se dá přežít jen se zavřenýma očima a zacpanýma ušima

8. Co mi na filmu vadilo? Přehrávání. Plastické operace všech žen ve filmu co způsobily že buď neměly mimiku nebo že vypadaly jakoby zrovna vypadly z žehlírny. Nevtipnost. Upatlanost. Upachtěnost. Celková filmová zaostalost. Nezajímavý příběh. Hrozné dialogy, špatné herecké výkony. Trapnost na úrovni Babovřesk, se odvážím říct, ačkoliv Babovřesky znám jen z ukázek.

9. Co se mi na filmu líbilo? Stydím se to napsat, ale je to tak, takže du s pravdou ven: nejlepší na filmu byl ten emo teenager a v závěsu oblek Johna Stamose.

cože, já mam tenhle film zachránit? Nemožné.

10. Pro koho film je? Pro opravdu zaryté a nekritické obdivovatele etnických komedií, kteří chtějí film pro svou řeckou babičku. Možná pro ženy, co je jim nad padesát a sou zároveň matky a ještě mají samy matky a všechno co je zajímá je to, co matky dělají špatně nebo mohou dělat lépe.  Ve filmu není jediná skutečně atraktivní osoba (fyzicky či jinak), nikdo sympatický (nepočítám-li emo teengera jehož chuť se zasebevraždit nebo aspoň od rodiny odstěhovat někam hodně daleko je v tomhle snímku jediná pochopitelná), a je těžké ho dokoukat do konce. Tím mě došlo pro koho vlastně je: pro masochisty. Enjoy.

2 komentáře:

  1. No a je v tom filmu Alexandr Veliký? Nebo aspoň jeho socha? Je tam nějaká etnická rvačka Řeků s Makedonci nebo s Albánci nebo Turci? Eh, s Turky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v prvni hodine ne. nejbliz tomu je verbalni utok americkych reku na americkeho zida.

      Vymazat