27. dubna 2016

Hello, My Name Is Doris - pojďte pane, budeme si hrát [5/10 A.S.]

 1. Film Hello, My Name Is Doris je děsně divnej. Jakože jestli se Fukovi zdála druhá Sněhurka dbl WTF, tak Hello, My Name Is Doris musí bejt v úplně jiný galaxii všech možných podivností.

2. Proč? Protože snímek o cca 70tileté paní, co je A) hoarder, B) stydlivý infantilní nesoudný neurotik, C) pravděpodobně eště panna, D) žijící ve skladišti, kterému říká dům po své zemřelé matce, o kterou se vetšinu svého života starala a díky níž neměla čas na vlastní život, E) člověk co se chová a obléká extrémně kýčově a F) divná osoba se "social skills" a obecně s komunikačníma schopnostma  zhruba na úrovni průměrného tepláka ve slabší chvilce, nás nutí dívat se přes hodinu na to, jak tahle ženská balí o cca 40 let mladšího krasavce, co je její nový kolega v práci. A je to bolestivé.

3. Nejenže to je bolestivé (a né tím dobrým způsobem), trapné a skutečně místy až oči zavírající, ono to je eště hrozně sexistické. Protože Doris svého kolegu zcela otevřeně sexuálně obtěžuje (například ho lží donutí aby byl skloněný mezi jejíma nohama, zatímco ona u toho vydává značně perverzní zvuky, simulující - asi - přicházející orgasmus sedmdesátileté stařenky), a pak ho začně naprosto na férovku stalkovat (založí si falešnej účet na facebooku, zjistí si kam rád chodí a tam se začne nenápadně objevovat atd), a jako vrchol všeho spoiler: mu zničí jeho vztah.  

tak dem na to, babi.

4. Tohle kdyby natočili s mužem v hlavní roli, staříkem co obtěžuje mladou kolegyni, na kterou neustále vilně zírá, snaží se jí přibližovat a pod různejma záminkama se jí dotýkat a vtírat se jí do života i mimo práci, většinou na základě nějaké lži, tak se zvedne vlna feministického odporu, a na studio co to vyprodukovalo bude seslán nekonečný hněv. Ale Doris to projde. A navíc má být asi i sympatická postava, a divák si má říkat: aha, ona je taková roztomile potřeštěná chudinka. Nebo jí dokonce fandit, aby se její (velmi nepříjemné na pohled) erotické fantazie o kolegovi skutečně zhmotnily? Půlku filmu teda doporučuju zavírat oči, nebo si aspoň zacpat uši.

budete eště rádi, až nás vystřídají svědci Jehovovi

5. Film režíroval a scénář k němu napsal Michael Showalter, což je především scénárista, a filmu se tak dá asi přičíst jako polehčující okolnost že je "pěkně napsanej", když pomineme tu hlavní zápletku. Jakože to má relativně odsýpající dialogy a odněkud někam to svižně vede. Ale ta režie se nepovedla, protože Doris možná skutečně měla být sympatická postava, nebo aspoň postava budící lítost, ale ona je spíš směšná, tím jak extrémně mimo je a jak nepravděpodobné je, že všechno to, co se kolem ní díky tomu děje, by se skutečně dělo. Spoiler2: to že by se o ní úspěšný krasavec z Malibu Beach vůbec nějak zajímal, kór po tom, jak se mu v práci v prvních pár dnech předvedla, (jako podivínská stařenka, která má pravděpodobně doma v mrazáku 75 kočičích tlap a 15 penisů) mi fakt nesedlo.

chceš mě na stole, nebo pod stolem, babi?

6. V hlavní roli je Sally Field. Ano, ta Sally Field co má dva Oskary, několik Emmy a Zlatých Glóbů a je považovaná za kvalitní herečku, co uhraje prakticky všechno. Možná. Ale až na Doris.  Její Doris je pouze příliš přehrávaná karikatůra.  Přitom kdyby jí hrála o trochu civilněji, možná by vyšel původní režijní záměr a hlavní hrdince by šlo i fandit? Já sem rozhodně poslední, kdo by odsuzoval vztah starší ženy s mladším mužem, nebo filmy o tom (Go Harold and Maude). Ale tady prostě nebyla chemie, nebylo spojení, a navíc většina z toho byla založena na lžích, tzn. bylo těžké sympatizovat. Možná si říkáte: no ale, kdo z nás kvůli "lásce" někdy nelhal? No dobře, ale tady šlo o vytvoření celého paralelního vesmíru lží.

3, 2, 1: zero chemistry teď

7. Za zmínku ale stojí další obsazení filmu, zejména Tyne Daly. Která vypadá jako Kamila Moučková do takové míry, že je to ve filmu rušivé. Ale hraje výborně. Max Greenfiled, neboli objekt romantické (a bohužel i sexuální) touhy nebohé Doris, také odvádí dobrou práci, i když na to jak je to pěknej kluk mu scénář napsal roli příliš uťáplého/málo sebevědomého kluka. Na pár vět se tam objeví eště zcela nevyužitá Natasha Lyonne a Wendi McLeendon-Covey (jo ta z Bridesmaids) ale hlavn skvělý Steven Root. Který má s Doris jedinou  opravdu dojemnou a fugující scénu ve filmu, která může za těch výsledných 5 bodů a ne 3. Kdo neví kdo je Steven Root, ať si ho připomene zde a pak si znova povinně pustí Office Space!

nechápu proč sem tu hlavní roli nemohla hrát já...
8. Co mi na filmu vadilo? Přehrávání Sally Field. Kostýmy pro Doris. Spoiler3: v závěrečné scéně uvidíme, že Doris VÍ jak se hezky obléknout, učesat a namalovat, ale z nějakého nepochopitelného důvodu to dosud nedělala, a nepomohla si tak ve své snaze ulovit kolouška. Proč? Who knows Přiliš nesympatické jednání hlavní protagonistky, které má divák asi držet palce. Ale ono to nende. Směšná představa o hipsterech v New Yorku. Ano, budu mezi prvníma kdo přizná, že hipstři umí být směšní, arogantní a zničili spoustu původně dobrejch věcí. Ale skutečně nemluví tak, jak se nám film snaží namluvit. Aby úmyslně používali slova, kterým jejich adresát nemůže rozumět, a aby za každým slovem říkali fuck, a obdivovali muffin s přidanejma borůvkama. Pokus o zesměšnení hipster-kultur je chválihodný, ale škoda že nebyl udělán víc uvěřitelně. To je hlavní problém toho filmu. Skoro žádná postava ani situace tam není uvěřitelná.

jo na stalking se používá FB, aha!
9. Co se mi na filmu líbilo? Ta jedna přirozeně podaná scéna s Miltonem a matkou Forresta Gumpa (při vyklízení domu). 2 body. To bylo tak krásně zahrané a emotivní! V té chvíli najednou Doris na pár minut byla reálný člověk, divák jí chápal, soucítil s ní a na moment jí možná i měl rád. Škoda že tam takových scén nebylo víc. Bod dávám za odvahu udělat pokus o romantickou komedii, kde starší žena loví mladšího muže. Bod za vtipnou písničku od Baby Goya & Nuclear Winters , kterou napsal depresivní hipstr Jack Antonof z Bleachers A bod za to, že film má začátek, prostředek a konec.

zatleskejte, ona se UMÍ obléct normálně!

10. Pro koho film je? Pro osamělé důchodkyně? Pro ty co nenávidí hipstry a chtějí se jim chvilku smát, i když to není moc směšné, tak jak to film podal? Pro ty, co mají v srdci více lásky pro příliš excentrické stařenky balící mladíčky, než já? Pro ty, co chtějí "coming of age" film pro třetí generaci?

PS: Sally Field je v realitě pořád docela hot, rozhodně na babičku, a s Maxem mají daleko lepší chemii mimo stříbrné plátno, jak je vidět zde.



7 komentářů:

  1. Na první, povrchní pohled to vypadá jako Sarah Palin v důchodu, která si za všechnu aljašskou ropu koupila time-machine a teď balí Simona Cowella před dvaceti lety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. starena s brejlema a ofinou = SP. Zavidim ti ten jednoduchej vesmir.

      Vymazat
    2. Každý vesmír je jednoduchý na "první, povrchní pohled", stejně jako například Spimfurt je občas, v rozporu se svým jménem, v bdělém stavu. Je osvěživé nepouštět se občas do hlubších rozborů.

      Vymazat
    3. a co teprv ta Tyne Daly, kera na prvni (i druhy) pohled vypada a zni jako reinkarnace Kamily Mouckovy. to je neco.

      Vymazat
    4. Kdo je Kamila Moučková? Ne, nechci to ve skutečnosti vědět.

      Vymazat
    5. Moučková: Žena, jež jako vůbec první v roce 1968 ohlásila z obrazovky Československé televize invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. ty blbe.

      Vymazat
    6. Myslel jsem, že je to nějaká současná celebrita - copak se v nich vyznám?? Kdybych si ji chtěl vygooglit, udělal bych to. Neznám také všechny detaily invaze roku 68, a nepotřebuji je znát. Ale jít na českou wiki, zkopírovat text a povýšeně připsat "ty blbe", to je přesně to, co udělá jen naprostý trotl.

      Vymazat