15. dubna 2016

Eye In The Sky - Colin Firth posílá dobrůtku [9,1/10 A.S.]

1. Eye In The Sky chci vidět eště jednou. Nejen protože mám v oblibě filmy co sou převážně konverzačky a převážně (tady vlastně úplně) v real time, ale protože mě zajímá, jestli ta atmosféra a napětí bude i napodruhé na stejné úrovni. Tak moc to bylo dobrý.

2. Film je o ROE (rules of engagement), konkrétně zde o tom, jak se dělá rozhodnutí, jestli přes dron, ovládaný podivně oteklým a oholeným Aaronem Paulem, pod vedením Britů v čele se stále sexy Helen Mirren, použít hellfire na teroristy někde v Africe, nebo ne. S veškerou svou pověstnou urputností vás nabádám, abyste se nedívali na trailer, ani si o ději filmu nezjišťovali víc a prostě se na to jen koukli.  Nejde o žádný nečekaný zvraty nebo překvapení, ale čistě o to, že ten příbeh je tak krásně vyprávěnej, tak nádherně se před váma rozbaluje, že by byla fakt škoda z toho pěkně zabalenéhé dárku pod stromečkem ten obal brutálně servat, neřku-li dopředu vědět, co je uvnitř. Ne, líp by mohlo fungovat přirovnání k dobrému striptýzu. Kdy dívka (nebo kluk, případně obojetný trpaslík, jak je ctěná libost) pomalu odkládá jednotlivé kousky oděvu, a je krásné to celé sledovat a dát jí ten prostor dělat si to pomalu po svém a překvapovat a napínat vás.  Místo toho, aby jí člověk dostal už předsvlečenou. Jo, to tělo bude furt stejně pěkný, ale proč se připravit o tu vizuální pastvu a příjemné očekávání a pnutí z toho, jak se pomalu svléká? Ok, zpět k filmu. (mental note to self: nepsat recenze pozdě večer).

takže kdy bude ten oběd?

3.  Mužu se teď zabývat technickejma detailama, jako třeba že ten konkrétní dron, co byl ukázanej ve filmu, by nebyl schopen tak dlouho být v té konkrétní poloze. Nebo to, že ten menší dron, co letěl k baráku, by v realitě měl polarizační filtr, tímpádem by nebylo nutné řešit problém "nevidím dovnitř, halp, halp". Ale zase to bychom neviděli mini dron Ringo, kterej, musíte uznat, byl pěkně roztomilej. I když v realitě se ještě takhle nepoužívá, a než se podíváte na film, tak vám nemůžu říct proč. Anebo můžu? Tak tady, ale bacha, spoiler: protože mu nestačí dostatečně dlouho baterky. Ale nebudeme rejpavé nemyté osoby, na technický detaily kašlem, sou pro kvalitu tohoto filmu nepodstatný, a kdo se v nich chce rejpat a filmu je vyčítat, je debil.

see you in two hours at the same spot, mkay?

4. Pojdme se místo rýpání pro rýpání zaměřit na tu krásnou režii. Od člověka, a teď bacha, který předtím režíroval třeba dost nešťastné X-men Origins: Wolverine. Jo, ten samej Gavin Hood, kerej zprznil XMO-W, nám teď doručil lahůdkovou omluvu v podobě Eye In The Sky. Nebo že by za to mohl Colin Firth, který film produkoval? Nebo BBC, které se námětu ujalo původně, a piplalo si ho pro zamýšlený seriál? Nebo scénárista, Guy Hibbert, co to taky spoluprodukoval, a co předtím napsal docela dobrých Five minutes of Heaven s Liamem Neesonem? Režisér snímku tady ale fakt pěkne vede herce, z nichž většina se při natáčení nikdy nepotkala, ale mluvila jen izolovaně do zeleného plátna (film se kvůli budgetu natáčel na několika různých lokalitách v Jižní Africe, kde se našlo domnělé Las Vegas, Nairobi, i Londýn). A spoléhá na to, že herci upoutají přes 100 minut divákovy pozornosti prakticky jen povídáním. Někdy až skoro na divadelní úrovni a ono to vyjde. Tleskám.

Breaking a drone

5. Je tu jistá možnost, že mě film tolik fascinoval protože se tam hodně řeší "způsob dělání složitého rozhodnutí pod tlakem", konzultují se právníci, dochází k hádkám o významu slova "proportionality" a "necessity" a mě sou tyhle debaty "bohužel" blízké. Ale myslím, že větší šance je na to, že film je prostě tak dobře napsanej, zahranej a zrežírovanej. A že i neprávnící si skvěle užijou ty frustrující momenty, kdy někdo ve filmu znova nadnese že navrhuje "referring up".

tak se procházím po ulici a druhej den sem nominovanej na oskara

6. Film mi přijde taky dost povedenej tím, jak přiděluje politické síly a způsob přístupu k situaci, mezi Američany a Brity, a mezi politiky, právníky a vojáky. Teda podle všeho, co můžu posoudit z vlastní zkušenosti s Američany, Brity, politiky, právníky a vojáky,  a toho něco mála, co o tom vím zprostředkovaně z historie, to působí fundovaně. Ale jistě tyhle řádky bude číst někdo, kdo mne rád poučí o tom, že to tak není. Tak jen do toho.


Eště jednou někde řekne Yes Minister, a dostane ránu
7. Pro milovníky seriálu Homeland bude mít film extra plusové body v podobě několika herců, co se tam objeví, a díky tomu, že řešení proporčnosti útoku na teroristy vs dopadu na okolí, je linka, která se hodně dotkla právě i Homelandu. Jo, no, napadlo mě, jak by to asi řešila Carrie se Saulem, nebudu lhát. Ale není třeba se bát, bylo to po všech stránkách lepší než Homeland.

sex musí počkat, řeší se hell a fire

8. Co mi na filmu vadilo? Chvilkový pocit, že skutečný operátor dronu by se nechoval tak, jako se ve filmu choval Aaron Paul. To ale padlo hned po filmu díky malému researchi na toto téma, a zjištění, že narozdíl od pilotů bombardérů, kteří vlastně nikdy nevidí "oběti/cíli" do tváře, operátoři útočných dronů ano a americká armáda se potýká s obrovskou fluktuací a velkým procentem těch, co trpí post traumatickou poruchu (viz třeba tenhle film od mého jiného miláčka) a ze zaměstnání odcházejí po relativně krátké době ve službě. Díky tomu jak náročné je takhle "zblízka" (byť fyzicky na dálku) zabíjet. I když třeba, hypoteticky, pro "dobro věci". Takže, i když mě osobně během filmu připadalo, že "ta emoční odezva byla přehnaná", vězte že nějakou oporu v realitě to zřejmě má. A když připočtete fakt, že to byl jejich první den v té práci… No a pak eště chybějící stropy ve sledované budově a trochu tmavé scény s Rickmanem. Jinak nic.

Haló, peklo? Kdy mám odevzdat duši za to, že vůbec nestárnu?

9. Co se mi na filmu líbilo? Mezikontinentální kompetenční přehazovaná. Ježiš to bylo krásně vypointovaný, napsaný, a nasnímaný.  Helen Mirren hraje dycky dobře, ale tady hrála tak dobře, že mi ani nevadilo, že její role byla původně psaná pro muže,  a pak někdo z realizačního týmu řekl "co kdyby to byla žena, abychom udělali větší statement". Alan Rickman. Ach, Alan Rickman. R.I.P. Viděli sme se jen jednou na pár minut, ale nikdy na to nezapomenu, drahý Hansi. Rolí Generála Franka Bensona se s námi aspoň skutečně důstojně rozloučil. Navíc ve filmu i dost působivou větou a momentem. Bravo. (mental note to self2: see previous mental note).

RIP, you will be missed!

10.  Pro koho film je? Dovolím si dnes spíš říct: pro koho film není? Nevím. Je pro všechny. Pro všechny co je baví napínavé thrillery. Pro ty, co rádi sledujou přetahování různých mocí. Pro ty, co je zajímá, jak se dělá v rámci armády nějaké rozhodnutí. Pro ty, co si chtějí zamoralizovat. Pro ty, co si chtějí otestovat sami sebe a položit si otázku, zda by byli na straně Helen Mirren nebo Aarona Paula. Pro ty, co je baví sledovat malé CCTV robobroučky. Pro ty, co chtějí jít do kina na fakt dobrej film. 

takhle cool hračky sem v Somálsku neměl!

PS: Barkhad Abdi (ano ten "I am the captain now" z Kapitána Phillipse, své první herecké role vůbec) jede. Dejte na mě, ten nás eště povozí. Tady byl, jak jinak, zase super.







13 komentářů:

  1. Nejenže jsem neviděl trailer, ale ani jsem nečetl tvou recenzi, mývale, jen jsem ji přelétl. Takže, hraje tam Colin Firth? Víš, že Hellfire se píše takto dohromady? Řeší se v tom filmu smrt pravděpodobně nevinných civilistů, zabitých kroužícími drony?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. to si zjisti sam, nejlepe tim ze si prectes tu recenzi, 2. vim, diky. 3. zajdi si na to do kina a uvidis.

      Vymazat
    2. Promiň, ale je to vůbec ještě čeština? Copak nemůžeš používat standardní spisovnou češtinu?

      Vymazat
    3. Krouzicim dronem nezabijes ani mesiho. Utocicim dronem. Kdyz uz tak furt poucujes.

      Vymazat
    4. 1. domnivam se ze ano. 2. muzu. ale ne vzdy se mi uplne chce.

      Vymazat
  2. Hoj Mejvy, ja bych rekl, ze bez tech anglickejch vyrazu by se Ti psalo o hodne obtiznejc. Je to jasny, hodne Ti slohove pomahaj, je to takovy koreni a nic naplat, porad jsi z Cech a proto to ma i pro Tebe a pro predpokladane (ceske) obecenstvo ozvlastnujici nadech. Je to stejny jako v uplynulejch staletich s nemcinou, doporucuju ten jeden projev Mr. (<= this) Husa, co byl pretistenej v citance. (Predstav si, ze dneska je to tu u nas samej farmar a farmarka, sedlaci se selkama jsou na duchode.) Az se budes nekdy cejtit obzvlast sebevedome a drsne, napis jeden srovnatelne dlouhej text bez jedinyho vypujcenyho vyrazu, schvalne, kolikrat Ti behem psani bude chybet (delej si carky, jsou na klaviru pobliz paragrafu: |).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. viz treba kostka. a dal, este mas nejake pozadavky?

      Vymazat
    2. Kocka = kde? Dalsi pozadavky casem, treba osobne.

      Vymazat
    3. kostka. jestli nevis kde, tak trochu zavzpominej.

      Vymazat
    4. Je to hruza, vybavuju si snad jedinej celoceskej text (kterymu chybel jen zaverecnej pruchod Grimem, inu emigranti maji nekdy roztomilej prizvuk i na papire), ale nak nevim, ze by tam bylo neco kostkovanyho. V chvilich masivniho pestitelstvi zapatram.

      Vymazat
    5. tak to bude nejlepsi, drahy Watsone.

      Vymazat