14. ledna 2016

Tipy na oskarové nominace 2016

Tak zde sou hlavní kategorie a můj odhad na to jak bude akademie hlasovat. Tenhle rok bude extra zajímavej, protože je několik filmů, u kterých není jasné do jaké kategorie budou voliči kterého herce umisťovat, takže například: Rooney Mara (stejně jako Steve Carell) můžou figurovat v kategoriích jak pro hlavní tak pro vedlejší role a tím se rozmnělní jejich voličská základna a znehodnotí šance. A nezapomeňme na sentiment a sílu studia (Creed, Star Wars, Martian) nebo sociálně-politické tlaky (Straight Outta Compton, Carol, Sufragette) a datum uvedení (tzn. např pěkné 99 Homes možná už pro leckteré voliče zapadlo, protože není prosincové). Výpočet a zkoumání všech možných variant posloupnosti a referenční náklonnosti (přesouvání přebytkových hlasů v různých kolech sčítání) byl voser, s tím, že u několika kategorií (například supporting) je to tak roztříštěné, že místo matematiky by člověk potřeboval křišťálovou kouli. Nicméně tady je můj nejlepší odhad: (81%)




1. Film (6/8)

1.1 The Revenant,
1.2 The Martian, 
1.3 The Big Short, 
1.4 Spotlight,
1.5 Straight Outta Compton,
1.6 Mad Max,
1.7 Brooklyn,
1.8 Carol, 

Room a Danish Girl by se tam ještě mohly probojovat, bude ovšem záležet na redistribuci po obsazení prvních 3 příček, jak moc budou silné a jestli se obsadí míst jen 5-6 nebo dojde na větší počet.


2. Režie (4/5)

2.1 Alejandro G. Innaritu (Revenant), 
2.2 Ridley Scott (Martian)
2.3 Adam McKay (Big Short),  
2.4 Tom McCarthy (Spotlight), 
2.5 George Miller (Mad Max) 

můj osobní favorit Danny Boyle se asi neumístí, i když by tam patřil spíš než Ridley za Marťana. A McKaye možná vyšoupne Carol, Room, nebo Compton i když nevím režijně proč by mělo, ale předvídám velké minoritní lobby.


3. Hlavní herec (5/5)

3.1 Leonardo DiCaprio (Revenant), 
3.2 Michael Fassbender (Steve Jobs), 
3.3 Eddie Redmayne (Danish Girl), 
3.4 Bryan Cranston (Trumbo), 
3.5 Mat Damon (Martian) / podle mne tam Damon nepatří ale asi tam bude

U této kategorie bude hodně záležet na tom koho dají na 2 a 3 místo na svém voličském lístku tábory Fassbendera a DiCapria, dvou zjevných "frontrunnerů", kteří mají tak silnou podporu že se automaticky zařadí v prvním kole oba a přeteče díky nim hodně hlasů do ostatních pozic. Můj odhad byl že tábor Fassbender bude preferovat Cranstona a tábor DiCaprio Damona, tedy jejich přebytečné hlasy byly v mé analýze přesunuty tímto směrem. Kombinace sag, cca, dga, wga a ostatních "cechových" nominací byly taky započteny, na Revenanta jede velmi výrazná agitka, stejně jako na Marťana. Kdežto buzz i podpora Johny Deppa a jeho Black Mass už trochu opadly a u Carella se možná rozmnělní hlasy mezi hlavní a vedlejší roli. A estli se umístí Will Smith, tak za to může Xenu.


4. Hlavní herečka (5/5)

4.1 Cate Blanchett (Carol), 
4.2 Brie Larson (Room), 
4.3 Saoirse Ronan (Brooklyn), 
4.4 Charlotte Rampling (45 years)
4.5 Jennifer Lawrence (Joy) 

edit: dle nejnovějších preferencí přehazuji JLaw do hlavní pětky místo Tomlin. Teoreticky  by tam ještě mohla spadnout Charlize Charon, Emily Blunt nebo dokonce Sarah Silverman. A samozřejmě ovšem: pokud bude někdo volit Vikandrovou za hlavní, pak tady bude ona s Danish Girl.


5. Vedlejší herec (4/5)

5.1 Mark Ruffalo (Spotlight), 
5.2 Christian Bale (The Big Short), 
5.3 Jacob Tremblay (Room), 
5.4 Mark Rylance (The Bridge of Spies),
5.5 Tom Hardy (Revenant)

moje srdcová kategorie tenhle rok. fandím několika lidem stejně nadšeně. Jedním z nich je Mark Ruffalo, kterého by ale mohl vyšoupnout Michael Shannen za 99 Homes, nebo sentimentálně zvolenej Sylvester Stallone za Creed. Nic proti Stallonovi ale na Oskara mi nepřipadal. Kdo nebude dávat Carella do lead, mohl by ho nominovat zde, ale právě možná kvůli těm nejasnostem se nakonec neumístí vůbec a vyfoukne to Idris Elba. Hodně zdrojů propaguje ještě Michaela Keatona, ale ten jestli bude nominován za Spotlight tak to bude spíš jako omluva za minulý rok a uteklého Oskara za Birdmana. Ale dobrejch a za zmínku stojících jich byla tenhle rok spousta - Youth s Keitelem i Cainem, nebo i Will Poulter se předvedl v tom Revenantovi.


6. Vedlejší herečka (4/5)

6.1 Kate Winslet (Steve Jobs), 
6.2 Jennifer Jason Leigh (Hateful Eight), 
6.3 Alicia Vikander (Danish Girl/Ex Machina), 
6.4 Rooney Mara (Carol),
6.5 Jane Fonda (Youth)

tady sama sobě "konkuruje" Alicia Vikander a voliče to může poplést, ale spíš by jí to patřilo za Danish Girl. Teoreticky i když podle mne nezaslouženě by mohla někoho vyšoupnout Rachel McAdams, pravděpodobně asi Fondu. V zadní linii eště přešlapuje Hellen Mirren a post-Twilight reputaci by si mohla napravit Kristen Stewart ale je to velmi nepravděpodobné.


7.  Kamera (3/5)

7.1 Deakins (Sicario) 
7.2 Seale (Mad Max), 
7.3 Lubezki (Revenant), 
7.4 Kaminski (Bridge of Spies), 
7.5 Wolski (Martian)

Osobně tam oprávněně vidím jen Revenanta, Sicario a Mad Maxe, ostatní budou spíš za zásluhy nebo heavy propagandu a oblibu (pokud, tak Kaminsky kór). Zajímavé by bylo kdyby se tam probojovala IPhonová Tangerine. A neurazila by mě výměna za Carol, pokud to nebude na úkor Sicaria ale třeba za Marťana. A i Hateful Eight má dobré šance.


8. Originální scénář (3/5)

8.1 Alex Garland (Ex Machina), 
8.2 Quentin Tarantino (Hateful Eight), 
8.3 McCarthy, Singer (Spotlight), 
8.4 Sheridan (Sicario),
8.5 Charman a Coeni (Bridge of Spies),

dost mě dožere pokud někoho jinýho než Tarantina vyšoupne Inside Out. Ex Machinu zase ohrožuje Trainwreck a Compton, který bodovali u WGA. Holt, co se dá dělat. Ale víc by se mi tam asi místo Comptonu nebo Trainwrecku líbil kdyžtak Trumbo.


9. Adaptovaný scénář (4/5) Aaaargh, Sorkine, co ti to udělali??!

9.1 Sorkin (Steve Jobs), 
9.2 Donaghue (Room), 
9.3 Randolph/McKay (The Big Short), 
9.4 Hornby (Brooklyn),
9.5 Goddard (Martian),

Sorkin je můj jednoznačný favorit a hned po něm Big Short a pak už nic a nikdo a ať všichni táhnou. I když Goddard adaptoval skvělě, to zas jo a samozřejmě velmi povedená je i Anomalisa, ale to nevím jestli najde dost hlasů i při přelejvání přebytku od Sorkina. Údajně je dobře udělaná Carol, ale to nemůžu posoudit.


10. Hudba (4/5)

10.1 Morricone (Hateful Eight), 
10.2 Williams (Star Wars), (dávám jen kvůli promu)
10.3 Johansson (Sicario) 
10.4 Burwell (Carol), 
10.5 Desplat (Danish Girl)

v hudbě se nevyznám, a líbila se mi prakticky jen v Sicario, Steve Jobs a v Hateful Eight. Tedy tenhle odhad je nejvíc neodborný a dělaný jen na základě sledování promování. Bridge of Spies a Inside Out sice jede na max, ale na to už kašlu, mám proti nim nějaký divný blok, tak je odmítám zohledňovat.




  verze 157 ze 364 

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ojono tak Room se dostalo na skutecne predni pozice…. a zatracenej Sylvestr se proboxoval do do dalsi herecky nominace…a na Aaarona se vykaslali. No aspon ma ten Globe. (dalsi potvrzeni toho ze Globe neznamena nejen Oskara ale ani nominaci)

      Vymazat
  2. Film se bude rozhodovat mezi Revenantem, Big Shortem a divokou kartou Mad Maxem, a bojím se, že to tentokrát bude tak jak všichni tvrdí, a vyhraje to bezpohlavní Revenant.

    Hlavního herce yhraje Míša Fassbender. Jdikaprio bude v sobě přes rozpačitý úsměv a potlesk dusit výbuch atomovky načež se půjde uklidnit do nějaké modelky či pěti.

    Vedlejšího herce určitě nedostane Bejl, na to vsadím svoje včerejší trenýrky.

    Originální scénář ani omylem nevyhraje Božská Mašina, i když bych si to přál víc než kokain a chlebíčky. Spotlight?

    Adaptovaný scénář těžko říct, ale vzhledem ktomu, že The Big Short nevyhraje nejlepší film, mohl by to dostat aspoň tady, ale řek bych že vostrouhá.

    V technických dostane většinu Mad Max, a zbytek si rozdělí Star Wars a Damon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ja si taky myslim (spis preju) aby herce dostal Sudohybac, ale to lobby za Lea a ta masaz na to "jak to ma jisty" a "jak si to vydrel" ted je hodne velka.

      jo vedlejsiho herce z utocnych pozic mozna sebere Rylance nebo Hardy. Snad to nemuzou dat Rockymu za to ze je porad Rocky. Sice dobrej Rocky ale furt jen Rocky. Ale trenyrky na to nevsadim.

      Adaptovany scenar by mel vyhrat Big Short, v ty kategorii nikdo lepsi proste neni. udelat zazivnej a srozumitelnej scenar z latky, ktera ma ve tretim aktu jako hlavni oblouk „a kurva, von ten derivát není zajištěná dluhová obligace ale syntetická dluhová obligace“ je scenaristickej i rezijni kumst, ale obavam se ze Martanska komedie bude mezi akademii proflaknutejsi.

      Vymazat