12. ledna 2016

Secret In Their Eyes - mělo tam zůstat [5/10 A.S.]

1. A máme tu další hollywoodský remake kvalitního filmu na základě dobré knihy. Pokud někdo viděl originální, Oskarem oceněný argentinský film z roku 2009 "El secreto de sus ojos", tak ať na jeho americkou předělávku rozhodně zapomene. 

2. Pro ostatní: snímek je o nedořešené vraždě z před 13 lety, nedořešené lásce z té doby, a spoustě významných a záhadných pohledů z očí do očí, nebo do kamery.

jo, takhle tupě tam zíraj furt.

3. Obsazením do tohoto snímku byli vyplejtváni: Julia Roberts, Nicole Kidman, Chiwetel Eijofor a velmi příjemné překvapení v podobě Joe Colea. Tak jak umí výše zmínění hrát, tak se hrát snažili, ale působilo to křečovitě. Až na pár scén mezi Eijoforem, Michaelem Kellym a Alfredem Molinou, kterých ale zase není dost.

4. Snímek je přizpůsoben Americe a tak se z původně mužské role udělala ženská, a dostala jí Julia, aby se posílily řady "ženských hrdinek". A z černošských rolí se udělali Arabové, aby se část podzápletky dala navázat na hádejte co - ano, 9/11 2001. I když původní námět měl také politický podtext, tak ten ale směřoval k argentinské tzv. "dirty war" tedy k situaci v 70. letech minulého století v Argentině, kdy se stát aktivně angažoval v terorizování a vraždění tisíců svých občanů, což Američani možná občas dělají taky, ale ve filmu tu bylo použito hledisko opačné a sice teror přicházející zvenčí proti nebohému státu. 

5. Film vypadá řemeslně slušně, herci sou v něm dobří, zápletka je zajímavá: zklamala-li z jakéhokoliv důvodu justice ohledně potrestání pachatele násilného trestného činu, dá se pochopit, že tím činem přímo dotčené osoby chtějí vzít spravedlnost do svých rukou? Možná. Je zajímavé o tom sledovat teatrální příběh, přičemž divákovi je vše, ale skutečně vše zajímavé sděleno už v traileru, a film se tak stává jen jeho 100 minutovou relativně nudnou nadstavbou? Moc ne.

6. Ale jo, 2-3 zajímavé momenty či překvapení tam sou, a koho baví průměrné psychologicky laděné thrillery, kde je spousta dlouhých záběrů na to, jak někdo útrpně mlčí, významně zvedá obočí, nebo hluboce zarmoucen kouká do kamery, a neukáže jedinej full frontál, ba ani kozy, tak to je film přesně pro něj.

7. Režisér Billy Ray má za sebou nominaci na Oskara za úspěšně adaptovanou knihu Captain Phillips, kde ale Paul Greengrass režijí udělal nejvíc práce. V Secret In Their Eyes Ray dostal do ruky oskarové herce, kteří do toho šli za hubičku (celej rozpočet byl 20 mega, tzn. naprosto všichni ústřední herci makali hluboce pod svojí cenou), a možná i díky tomu jim nevadilo, že se jejich postavy chovají jako idioti. I když by měli všichni být vrcholně inteligentní, schopní a úspěšní detektivové nebo právníci.

8. Co mi na filmu vadilo? Nejvíc práve to, jak nudně a hloupě se chovaly hlavní postavy. Vrchní detektiv FBI protiteroristické jednotky se chová jako totální kripl a 13 let (!!) po večerech ve svém volném čase civí na fotky v databázi zadržených a snaží se v nich najít toho svého (jehož jméno i podobu zná a kdyby si je změnil, tak ho stejně nepozná), místo toho aby zaměstnal počítač. A pak se z toho eště snaží udělat svojí přednost a dostat se přes to někomu do kalhot. Mnojo. To, že za Julii Roberts tam nejvíc měl hrát fakt, že neměla make up. To, že na Nicole Kidman a její přebotoxovanej obličej už se fakt nedá dívat. Natož věřit tomu, že během jedné minuty někoho dostane do stavu sexuální nepříčetnosti tím, že si rozepne jeden knoflíček na blůzce.

9. Co se mi na filmu líbilo? Ústřední motiv. Otázka, kdy je ok (a pokud vůbec) vzít spravedlnost do svých rukou, kdy je ok obcházet předpisy a zamyšlení se nad tím, jaká hovadina je nechat minulost požírat vám budoucnost.

10. Pro koho film je? Pro ty, kteří mají rádi psycho-krimi a hledají průměrnou zábavu na jeden večer.  Během jejíhož sledování se sice nebudou moc nudit, ale pokud je napadne, že mají lepší věci na práci, tak je nebude mrzet, když z kina odejdou nebo na přehrávači zmáčknou stop.

6 komentářů:

  1. Nicol je z botoxu? Tyo... to me zasahlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ve Stoker byl její přifouklej obličej velmi znepokojující.

      Vymazat
    2. Kurva ted na to koukam, to je priserny, vubec ji nefunguje usmev na hronim rtu. Fuj.

      Vymazat
    3. no a ted si predstav este ze se v tom filmu nekolikrat snazi vypadat rozcilene nebo potesene. zadna z tech emoci by nesla poznat, pokud by clovek nemel k dispozici to co rika nebo reakce jejiho protejsku

      Vymazat
    4. Roberts vypadá bez makeupu šíleně. ŠÍLENĚ. Todle mi nedělejte.

      Kidman ani nebudu komentovat.

      Lana Del Rey (takhle debilní pseudonym byl někomu čert dlužen) vypadala líp před, než po (plastice, ne koitu).

      Vymazat