30. ledna 2016

The Equalizer (2014) – John Wick (2014) – Kingsman (2014): extrémně stručná srovnávací studie.


Půjdu rovnou k věci a nebudu se s tím mazat. Každému z filmů přidělím na začátek řekněme 500 bodů a podíváme se, jakou rychlostí je budou ztrácet. 

Nadále je budu označovat prostě jako E, JW a K. (Důležité upozornění: toto je dojmologie, ne exaktní věda!)

Zatímco John Wick je „neo-noir action thriller“ (0), Equalizer je „action neo-noir vigilante crime thriller“ (0) a Kingsman je „spy film“ (s tím si naserte, takže -10).
Igore, už mě fakt sereš, že nevracíš knížky do knihovny!

Kingsman je založený na komiksu (-50), Equalizer je založený na TV sérii (-20) a John Wick není založen na ničem (0).
Do pondělí chci mít na stole dvoustránkové shrnutí Proustova díla A la recherche du temps perdu!
Budget/tržby: E 55/192, JW 20/86, K 81/414. Nejefektivněji byly peníze vynaloženy na JW, proto +10.

Stopáž: JW 101 minut, K 129 minut, E 132 minut. Opět JW +10.
Jo, myslím to vážně! Za tyhle peníze si koupíte klasiky 19. století a budete číst týdně jednoho!
Realističnost – rozuměj: jak moc usilovně se musíme snažit, abychom si děj představili v reálném světě? (Protože on se má odehrávat v reálném světě!) K (-50), JW (-20), E (-10).

Charisma hlavního hrdiny: E +70, JW +50, u K je to složitější. Ten cucák -70, ale Colin Firth +100. Nicméně za rozhodnutí odpravit Firtha 45 minut před koncem: -50.
Zklamali jste mě, hoši. Fakt jste mě zklamali.
Podpůrné vedlejší postavy: JW +30 (Dafoe, Leguizamo, McShane), E +40 (hlavně Moretzová, trochu Pullman), K +10 (jen Mark Strong).

Hlavní záporák: JW -40, E +30, K -60 (kdyby Samuel L. Jackson nenosil tak debilní kšiltovky, bylo by to za -20; kdyby aspoň ne tak moc nakřivo, bylo by to za -40. Vypadá jak Franta Jetel.)
Gentleman. Franta Jetel. Cucák.
Vedlejší odpravovaní záporáci: JW +20, E -10 , K -30 (hlavně ty protézy).

Střih: u všech filmů rozumný, není co strhávat nebo přidávat.

Stupeň debility dialogů a hlášek: K -50.
Náhodný ilustrační snímek permanentně nasraného Johna Wicka.
Hudba: E +30, JW 0, K +10.

Rotten Tomatoes critics/audience: E 61/77, K 75/84, JW 85/79. Zdá se, že kritici milují JW, takže +10, naopak E -10.

Souhrn: E 620, JW 570, K 250. I rest my case.

26 komentářů:

  1. Jde vidět, že Smrt Kingsmana stále nepochopilo a jede si tu svojí bezzubou odrhovačku, nicméně naráží, jak tupá kosa o kámen.

    John Wick sice založenej na ničem nebyl (za to naloženej áj kendy orgastickýma chviličkama, který se ale postupně rozpustily, jako zmrzlina v kredenci a v pozdějších chvílích bylo vyvrcholení scén neuspokojivé podobně jako třetí až pátý orgasmus tentýž den (pozn. pro dámy a ostatní majitelé vagín - ven už toho moc nejde, penis zarudlý, kůže se loupe, dlaň posypaná mozoly a vy byste si radši dali už to kakao), přesto působil dost komiksovo-béčkovo-80s-naivně což byl zřejmě záměr a fungovalo to!

    Equalizer na to šel více po "ehm" Emericku, a Den-Zel byl hrozně kůl, až jsem zvažoval svoji sexuální orientaci. Kde Honza Víko šlapal ve středních pasážích a trošku v poklusu dodýchával do finále, tam Srovnávač pečlivě budoval svoji gejm až do slastného finále, kde byl výron nutností pro každého kosmpolitního muže.

    Bohužel Kingsmana (což už značí jeho zařazení mezi Víko a Srovnávače) Smrt opět, i přes klasické připomínky mistra pera (stále ještě s rolákem!) Klasika, nepochopil.

    Ale stejně jako smrt, zácpa, exekutor a berňák; jednou to přijde Rýpale, a ani to nebude bolet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "smrt, zácpa, exekutor a berňák" - sakra, zapomněl jsem na tagy! Jestli lze srovnávat Kingsmana s E a JW? Je papež katolík?

      Vymazat
    2. Nejvetsi narez je ovlivneni charisma predcasnou smrti postavy. Sedet ve vlastnim vykalu minutu nebo 45 sekund ma na jeho charizma nejaky vliv?

      Vymazat
    3. Ale Spime, řeč byla o charismatu hlavního hrdiny, případně hrdinů; film nemůže mít charisma, což je dáno definicí tohoto slova. Tedy: po zastřelení charismatického Colina Firtha zbyl na plátně v roli wannabe hlavního hrdiny zcela necharismatický cucák, jehož jméno bych nezmínil, i kdybych si je zjistil.

      Vymazat
    4. Zis prece o tom mluvim! Charizma hl. postavy dostalo vetsi odecet za to ze byla sejmuta 45 minut pred koncem! zis! ZIS! ZIIIIIIIIIIIIIS!

      Vymazat
    5. Ach tak. Ale Kingsman by za Colina získal oněch 100 bodů tak jako tak; protože však Colina sejmuli, sebral jsem 50. Filmu jako celku, ne Colinovi!

      Vymazat
  2. skoda ze equalizer je takova sracka

    OdpovědětVymazat
  3. Jedine dulezite info je ze se blizi John Wick2. Chad Stahelski uz se cini a Kolstad prej prisel na to jak udelat dobrej sequel bez kocicky...

    OdpovědětVymazat
  4. v Equalizeru hraje ten fotrik Denzel, co by nepresvedcil ani lawfull good downaka, ze on je bedes madrfakr co zabiji malickem; coz by samo o sobe nebyl problem, kdyby se to nebralo vazne (vsimneme skore za "realisticnost", ktera tam je samozrejme nulova jako v jakymkoli jinym mainstream holywoodskym filmu)
    jak John Wick tak Kingsman (ten zejmena oslnuje preciznim zahravanim s nekolika metarovinami, ktere plebs, jdouci po prvni signalni, neni schopen vnimat, a to jsem vynechal takove nepodstatnosti jako clenitost fikcniho sveta, jeho konzistence a zabavnost) jsou zavanem sveziho vanku se kterym se zatuchle vetry nicim vynikajici neoklasicke (prej neo-noir.. tvl) nudy nedaji vubec srovnavat; racionalne uvazujici divak s vyspelym vkusem by se mel umet oprostit od osobnich sym/anti/patii k nabehlejm cernejm perum, just my 2c

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čačo, realističnost je relativní. Z nuly můžeš jít oběma směry a odlišit se samozřejmě dá. Závan svěžího větru ne, spíš syčení Old Spice a zároveň reklama na něj. Nelíbí se ti označení "neo-noir"? Edituj Wikipedii.

      Vymazat
    2. to zni jako deklamace dojmu spis nez prednes argumentu; hipsterismus je doufam na Wikipedii taky, tak nejak mi to prijde vhodny sluvko pro oznaceni Equalizera jako neo-noir; Equalizer je pro me takovej film od Segala minus hip-hop a pul dementni zapletky; lip natocenej s horsim kungpao

      Vymazat
    3. Ale jistě, vždyť jsem právě proto na začátku použil slovo "dojmologie". Zbytku tvé zprávy jsem nerozuměl, jen jsem získal dojem, že z Equalizera nejsi šťastný. To je samozřejmě v pořádku a dokonce bych asi souhlasil i s některými tvými námitkami, kdybys je vyjádřil jasně, ale jedno tomu filmu musíš nechat: zatímco v Kingsmanovi někdo nanejvýš otevře noviny, Denzel čte knihy. Kdy to bylo v akčním filmu?

      Vymazat
    4. Vytykat Kingsmanovi, ze v nem nikdo necte knihy, je asi jako nevsimnout si genialne zahrane a odialogovane zapletky kolem big macu.. Zatimco Equalizer opet nabidne jen prvni signalni. Necte tam Bibli, ze ne?

      Vymazat
    5. Proboha ne, bibli nečte! Ani žádnou knihu o signalizaci nebo co jsi to říkal. A já přece nevyčítám Kingsmanovi, že v něm nikdo nečte knihy. Já jsem jen unešen z toho, že v americkém akčním filmu někdo čte knihu - a není to bible! Ten Big Mac jsem zaregistroval, ale tehdy už jsem se příšerně nudil, tak jsem mu nevěnoval pozornost. Ostatně, kdo by jedl takové sračky jako Big Mac, že?

      Vymazat
    6. Proboha ne, bibli nečte! Ani žádnou knihu o signalizaci nebo co jsi to říkal. A já přece nevyčítám Kingsmanovi, že v něm nikdo nečte knihy. Já jsem jen unešen z toho, že v americkém akčním filmu někdo čte knihu - a není to bible! Ten Big Mac jsem zaregistroval, ale tehdy už jsem se příšerně nudil, tak jsem mu nevěnoval pozornost. Ostatně, kdo by jedl takové sračky jako Big Mac, že?

      Vymazat
    7. To nic, to nic, jen experimentuju s dvojím komentářem. Tedy zjišťuji, za jakých okolností se komentář odešle dvakrát. Nevšímejte si toho.

      Vymazat
  5. -50 za to, že film vychází z komiksové předlohy? Myslel jsem, že časy označování komiksu za prozápadní dekadentní žánr jsou již definitivně za námi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Kverulante, nemám vůbec nic proti komiksům. Problém začíná ve chvíli, kdy někomu přijde jako dobrý nápad je zfilmovat. Případy nepříliš podařené komiksové adaptace: Sin City, Constantine, kterýkoli Batman. Případ velmi nepodařené komiksové adaptace: 300, Catwoman, Fantastic Four. Případ podařené komiksové adaptace: ...snad Iron Man, a to jen díky vynikajícím hereckým výkonům.

      Vymazat
    2. Iron Man je ve vsech ohledech krom jednoho totalni prumer. Ten jeden je Robert Downey jr. Srovnavat to treba s Dark Knightem je nepochopeni toho, o cem kinematografie je, tedy ta dobra.

      Vymazat
    3. Čačo, vše lze srovnávat se vším, například supernovu s humrem nebo invazi do Normandie s výletem na Kokořín. A když porovnám ten bojový skafandr (nebo co to je) s ušatým trikotem, tak myslím, že vím, co bych si vybral!

      Vymazat
    4. Tohle urcite neni prvni chvile, kdy jsi se setkal s pouzitim srovnavat ve vyznamu "provedt srovnani s vysledkem plusminus rovna se", nebo je? Snad ne, nejsi dnesni..

      Vymazat
    5. Provedení srovnání tě teprve (možná) přivede k výsledku "plus mínus rovná se". Nemá smysl se nejprve rozhodnout, že se dvě věci rovnají, a pak provádět jejich srovnání. Ostatně i kdyby se srovnávané věci vzájemně hodně lišily, stále si mohou být velmi podobné ve srovnání s nějakou další. Například srovnávat Iron Mana s Dark Knightem je možné, zvláště když je dohromady srovnáme s odpadkovým košem, do kterého někdo nablil.

      Vymazat
    6. Porad to nevyustilo v kataklizma, kterej z vas dvou ho ma vetsiho.

      Vymazat
    7. Ale už si tak začínám připadat. Mimochodem, kataklysma je vlastně "velké spláchnutí". Jdu si dát pivo.

      Vymazat
  6. Equalizer mě nebavil, jediné zajímavé bylo závěrečné vyvražďování a hlavní hrdina je naprosto necharismatický fotřík. Neseděl mi tam. A to jsem podle názorů různých hodnotící lidí na ČSFD čekala fakt propracovaný a zábavný film.

    Kingsman...tak tady už vůbec ten obecný hype nechápu. Hlavní postava je harant jak z filmů pro děcka, přitom je ve filmu tolik zbytečných sprostých slov (neměli by Kingsmani být gentlemani?), nefungující snaha o humor. Několik světlých momentů tu je, jako záporačka s nožoprotézama nebo jméno psa narážející na iniciály slavných špionů (nikdy mi nedošlo, kolik z nich má stejné iniciály), ale celkově mi to přišlo strašně nedotažené a mdlé. Nejzábavnější bylo, jak na začátku ten superšpion kreativně kosil nepřátele. Kdyby se film držel takového pojetí, mohl to být celkem cool úlet.

    Na Johna Wicka se už bojím podívat vzhledem k tomu, že mě veškeré přehypované výše jmenované i jiné filmy vždycky zklamaly.

    Myšule

    OdpovědětVymazat