8. února 2016

Pride, Prejudice & Zombies: Jane Austen a Nemrtví!! [7/10 A.S.]

1. Předem musím napráskat, že sem silně neobjektivní k jakýmkoliv filmům se zombie tématikou. Na zombie apokalypsu se těším jako nikdo, film se zombies nevynechám žádný a v rámci své rodiny a přátel mám již domluveno, že sem dobrovolný zombie-pet, který se těší až bude přivázaný k topení řetězem a léta zušlechťován, než se odnaučí žrát lidský mozek, a zkultivuje natolik, aby se mu povolil řetěz aspoň na občasný výlet na dvorek.

2. Takže na film "Pýcha a Předsudek a Zombíci" se málokdo asi těšil víc než já. Tudíž, následující hodnocení berte přes moje růžové zombie-brejle.

3. Film o tom, jak by asi vypadalo dvoření pana Darcyho vůči jedné z pěti dcer Bennetových (kdo nezná předlohu od Jane Austen, ať si jí buď přečte nebo se podívá na tenhle seriál a nevotravuje dotazama), kdyby se do Británie počátku 19. století hodila hrozící zombie apokalypsa, je nesmírně zábavný. Tak, tohle by vám mělo stačit, a děte na to do kina. Jenže koukám, že u vás to v kinech asi jen tak nepude, a mimořádně vyslovím to téměř nevyslovitelné: mno, ten film je tak zábavnej, že milovníci zombie-filmů a slasher porna mají ode mě povoleno si ho sehnat i jinak.

4. Povedenou žánrovou mesalianci mezi romantickým melodramatem z Georgiánského období a komediálně laděným  zombie slasherem napsal původně Seth Grahame-Smith (ano, člověk za Lincolnem - Zabijákem Upírů), koprodukovala Natalie Portman a natočil ji Burr Steers. To je ten šikovný pán, co nám dal Igby Goes Down, nebo ženám 17 Again s polonahým Zac Efronem. Grahame-Smith tu knihu napsal údajně proto, že jeho editora napadlo si dát vyhledat nejpopulárnější teenage-boy buzz-words a separé pak nejpopulárnější tituly vážné literatury. A z dvou seznamů, kde na jednom bylo: "opice, ninjové, zombíci, piráti" a na druhém vedly "Zločin a trest, Vojna a mír, Na Větrné hůrce" udělat křížením jeden. God bless.


pitch roku: "zombíci sou to jediné co chybělo Pýše a Předsudku"

5. Film se až na ty zombíky věrně drží předlohy. Tudíž ve středu dění je emancipovaná Elizabeth Bennet, žijící v době, kdy platí že "It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife". Což Elizabeth tak trochu uráží. Ta by totiž v životě měla ráda i jinou úlohu, než jen být zboží prodávané z nadvlády otce do nadvlády manžela.

6. A Burr Steers ji takovou úlohu rád nejen nabídne, ale oproti Jane Austen ještě rozšíří a mimo břitkého jazyka jí vybaví sexy podvazky a do nich přidá břitký nůž, naučí jí několika druhům bojového umění, a udělá z ní sexy před-viktoriánského female-ninju a zombie-zabijáka v jednom. God Bless. I když bez velkého jména ve filmu a s velkou konkurencí na opening víkendu to zatím vypadá že film nebyl dostatečně sexy na komerční úspěch, ale pokus dobrej.


My vám dáme ten váš zombie-patriarchát sežrat!

7. Část filmu probíhá děj stejně jako v knize, Darcy se dvoří/nedvoří Elizabeth a jeho kámoš Mr. Bingley Elizabethině sestře Kitty. Mezitím se pletichaří, dělaj cavyky, trucuje, a rozebírá pozice ženy ve společnosti a yadyyady yada, --> do toho se najednou začnou žrát mozky. A nastává boj mezi živými a nemrtvými. Paráda. A v různě vyzývavých pozicích se k tomu dmou na střídačku prsa Suki Waterhouse a Lily James. Long Live the Queen!

8. Co mi na filmu vadilo? Že se tam nepodařila propašovat ani jedna zombie-orgie nebo aspoň slušná sexuální scéna mezi pěti povedenejma holkama Bennetovic a nějakejma nemrtvejma. Dále nedostatečné vysvětlení pravidel podivného šíření nákazy.  Kdy někteří zombies jako zombies vypadají relativně hned, jiní až po určité době a přitom s každým dalším zabitím se krátí doba mutace či co? A z čího pohledu je snímaný záběr, který se občas rozostří, jako kdyby do hry vstoupil mírně opilý predátor. Jo a nula nahoty. 

9. Co se mi na filmu líbilo?  Sexy ženy tahající sexy kudly ze sexy podvazků, aby sexy přemety skákaly na taky tak trochu sexy zombíky. A bodaly jim kudly do srdce či uřezávaly hlavy (no connection to ISIS). Narozdíl od jiných zombie filmů přidaný fakt, že někteří zombíci se uměli maskovat za živé, tudíž do filmu tak ještě šla natlačit  hrůza z toho, že není jasné "kdo je kdo". Ucházející akční scény i triky, i když nijak draze udělané a ano, není to žádný vymakaný bear-rape, měli jen 28 mega total. Ale je to sranda.

10. Pro koho ten film je? Pro všechny milovníky zombíků. Pro ty obdivovatele tvorby Jane Austen, kteří mají smysl pro humor. Pro ty, kteří chtějí vidět female-ninjas ve vintage korzetech a vybuchující hlavy zombies v jednom filmu. Pro ty, kteří chápou že nejlepší zombie film všech dob sice je a vždycky bude Shaun of the Dead, líbilo se jim spojení Zombie a nácků zde, chápou že tohle nebude další Romero ale rádi se pobaví i u filmu sice menší kvality ale pořád s úctyhodným nábojem. Enjoy.


4 komentáře:

  1. Nejlepší zombie film je Night of the Living Dead (1968), sorry :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ano ano, Romero ma vlastni kategorii kvality mezi Zombie hororama to je jasne. Ale vne te kategorie je to Shaun of the Dead.

      Vymazat
  2. musel jsem si trailer vygooglit sam!

    OdpovědětVymazat