9. ledna 2016

Sázka na jistotu (The Big Short) - 5/10

Světová finanční krize z roku 2008 už je za námi, finančníci už ví, že nepůjdou sedět, o zchudlé občany se nikdo nezajímá a tak přišla vhodná doba na točení filmů rekapitulujících tuto poučnou éru, která nás alespoň na chvíli donutila pochybovat o kapitalismu. Před dvěma lety zabodoval Martin Scorcese se svou odvázanou komedií Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) podle autobiografie skutečného podvodníka, u které se divák buď smál životní jízdě DiCapria placené z peněz obětí nebo se smát zhnusený odmítal. Big Short je dalším příspěvkem na toto téma.
Taková normální práce
V USA několik lidí z finančního prostředí nezávisle na sobě dojde k tomu, že kšeft s hypotékami je nafouklá bublina, co brzo praskne a rozhodnou se vydělat tím, že vsadí na jeho krach. To znamená hodně dialogů plných odborných termínů lidí v oblecích. Nálož ukecané nudy se snaží režisér odlehčit střihy do bizarních vysvětlovacích scén s blondýnou ve vaně nebo metaforou víry na úspěch plytké popové hvězdy v kasinu. Pomoci k tomu má hvězdnější obsazení rolí "těch, co ví" - Steve Carrell (komik, co dostal nominaci na Oscara za osahávání zápasníků), Christian Bale (neherec, co umí rychle zhubnout a nepodělal Nolanovy Batmany a The Prestige), Ryan Gosling (Drive) a Brad Pitt (zestárlý manekýn, manžel Angeliny Jolie, který umí hrát psychopaty a záporáky, ale radši se pokouší hrát uvědomělé a angažované klaďase).
Charakterní herectví
I když se odlehčenými momenty daří vysvětlovat laikovi, co právě kdo kupuje, zábavu to nenakopává. Pitvořící herci se snaží nás kromě umělých psychovýstupů pobavit podivně nabarvenými vlasy a Christian Bale zase šišlá a nastavuje nevhodnou dvouhodinovou stopáž historkami o skleněném oku a excentrickými výstupy v kanclu. Když přijde moment, kdy jsou "hrdinové" odměněni za své jasnovidectví, je třeba přednést uvědomělý proslov, jak je balík moc netěší, protože spousta lidí přišlo o domovy a penze, abyste si připomněli, že jim nešlo jen o peníze a mají svědomí - což je asi něco jako když si Karel Gott vyleze v listopadu 1989 na balkón Melantrichu a začne zpívat hymnu s Krylem; jasně kluci, jste na naší straně!
Bale tentokrát nedostal příležitost ukázat, co umí
V tomhle filmu nenajdete prostitutky, koks, ani zajímavý životní příběh jako v The Wolf of Wall Street. Už předem víte, jak to dopadne a budete se nudit. Nějaké pozitivum může Big Short mít pro lidi, které zajímají investice a chtěli by nějak uspět, pro lidi, co si chtějí připomenout detaily světové finanční krize nebo pro diváky, co rádi u filmu rozhořčeně vrtí hlavou, hrozí pěstmi na plátno, proslov s morálně uvědomělým Carrellem je chytne za srdíčko a pak ten film budou všem doporučovat, že takhle to přece tenkrát bylo. Zbytek si jistě najde lepší způsob trávení času.

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ale namazat hovno na chleba. Chybi pocet Bejlovych full frontalu kurva. Ja vyzaduji kvalitni zilnaty korporatni penis ci volstryt pulky. Styv Karel vypada jak pedofil v prechodu, co by radsi posvacil pripravek na klouby, nez prehnul vo stul v kasinu seludru. Jdu nasolit Fukovi, to je aspon kvalitni filmovy kritik, ktery prca a urcite ma i vysranou prdel narozdil od vas zahovnencu.

      Vymazat
  2. bejl mi byl v tomhle filmu nejbliz

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se ten film taky nelíbil. Líbí se mi, že Kverulant píše vtipný arogantní recenze, konečně to někdo nandal Baleovi. Jen tak dál a začnu vám posílat prachy místo Fukovi!

    OdpovědětVymazat