11. ledna 2016

Revenant - Leova pouť za akademickou spravedlivostí [7/10 A.S.]

1. Tak si představuju, že v říjnu 2014 Leonardo DiCaprio seděl na jedné ze svých jachet a mnul si ruce kozy nějaký modelce, s pocitem, že svět je jeho hřiště. Měl parádní tzv. play-or-pay* kontrakt na příští film co měl natáčet Alejandro Iñárritu, jehož film Birdman právě v té době vešel s úspěchem do kin. A zároveň Lea uháněl Danny Boyle do filmu Steve Jobs. Moře bylo toho dne klidné, nebe modré, modelky povolné, co ještě si šlo přát.

2. Leo se zasnil. Od jeho první nominace na Oskara, za What's Eating Gilbert Grape, z roku 1994, uběhlo právě 20 let a 3 další neproměněné. Wolf of Wall Street stále trochu bolel. Zřejmě pod vlivem pocitu, že sice statistika nuda je, má však přesné údaje, projel si Leo data za posledních 20 let:  "kripl, transka, prezident, mim, kokta, alkoholik, homouš, psychopat, další prezident, další homouš (navíc obtloustlej a prakticky trpaslík), slepec, vrah, žid, zkorumpovanej policajt, gladiátor, pedofil, obsesivně-kompulsivní podivín, mentál, další alkáč a další mentál." Je to jasný, s rolí upjatého designéra se to na Oskara nedotáhne. Leo vytáhl telefon a odeslal svému agentovi: "Revenant. And it better fucking count, if imma let that bear ass-rape me. Can't be for nutin". Si tak představuju. A Jobse dostal Fassbender a zbytek je historie.

3. Dlouhý úvod k povídání o filmu Revenant byl nutný vzhledem k jeho podstatě: Leo se v roli vážně zraněného hraničáře pomstychtivě plazí za svým Oskarem. A cestou krvácí jak malá holka co zrovna dostala krámy a neví co s tím má dělat.


4. Je film vizuálně dechberoucí? Ano. Iñárritu opět spolupracoval se svým oblíbeným kameramanem Emmanuelem Lubezkim, a je to vidět. Točilo se jen s přirozeným světlem, a obraz vypadá natolik realisticky, že člověku je líto, že si na tu přírodu nemůže sáhnout. Chudáci producenti ovšem, protože světlo bylo v Kanadě a později Argentině tou dobou asi jen 5 hodin denně, a natáčení tak trvalo cca 2x déle než muselo. A pak přišlo špatné počasí. Přidejte k tomu fakt, že Iñárritu je údajně náladový despota a režíroval vedle profesionálního Lea taky hollywoodskou primadonu Toma Hardyho, a hysterické scénky na place prý nebyly ničím neobvyklým, a máte producentovu noční můru.

5. Je film dobře zahraný? Ano. Domnhall Gleeson, Will Poulter, Tom Hardy i Leonardo jedou na stopro. Musel tam Leo, při své pouti za pomstou a utíkáním od nasraný medvědice a špatného počasí, hodně trpět? Určitě. Minimálně žrát ty syrový bizoní játra muselo bejt ekl, kór pro vegetariána. Btw - ten moment, jak se tam málem poblil, nebyl ve scénáři. Ale ačkoliv na plátně utrpení spousta, na mé straně neproběhla žádoucí emoční reakce. 

6. Je film extra zajímavý něčím jiným než tou skvělou kamerou a hereckými výkony? Moc ne. Je to fajn příběh o tom, jak fungovaly ve dvacátých letech 19. století vztahy Amíků, Indiánů a Frantíků v Montaně. O tom, že v okolí Yellowstone parku je hodně medvědů, který nemaj rádi, když je někdo loví. O tom, že pomsta je velká motivace. A o tom, že v zimě je tam zima, ve který by se člověk ani v kobyle nevohřál. A klasicky po hollywoodsku i o tom, jak všude musí bejt povinně dodané rodinné trauma a jiný závěr, než byl v knize, podle které se scénář psal. Njn.

7. Co mi na filmu vadilo? To, jak snad z každého záběru kde byl Leo čišela snaha o Oskara. To, že místy tam byly podivné nesmysly, jakože Indián, který o 5 minut později ve filmu prokáže že je hotový "MUDr. McGyver-Polreich" se nejprve  při pohledu na Leova záda, na kterých je obří škrábanec od zjevně medvědí tlapy, zeptá: "Co se ti stalo?". To, že Leovy rány se buď hojí zázračnou rychlostí, nebo mu strašně pomalu rostou vousy a jeho tělo odmítá hubnout, byť dlouho nežere. To, že je tam těžké se orientovat v čase. To, že ačkoliv se Leo dost dlouho plazí sněhem, tak trpí šílenou žízní. Jo, sníh ubírá minerály a teplo z těla, ale tak když už chcípám žízní a nemůžu chodit, možná by hrstka sněhu rozehřátá v dlani mohla trochu pomoct?

8. Co se mi na filmu líbilo? Kamera. Skvělá. Atmosféra. Moc pěkná. Základní premisa. Zajimavá, i když vzdálená tomu původnímu příběhu. Režie a to hlavně těch bitevních scén. Herecké výkony, zejména Willa Poultra, který se odsud dostal fakt daleko, to se musí nechat. A Leo standardně výborný. Ale byl lepší než ve Vlkovi z Wall Street, nebo v Letci? Nevidím jak, čím. To, že se umí skvěle plazit prokázal už tady, takže za mě a pro mě nic nového. 

9. Komu je film určen? Lidem co se chtějí dvě a půl hodiny kochat krásnou kamerou, lidem, co jim nevadí trocha té syrové brutality, lidem, co je zajímá, kam až může člověka dovést touha po oskarovi, přežití pomstě, a lidem, co mají rádi filmy Alexandra Iñárritu. 

10. Jo a eště jedna věc. Ten intimní moment mezi medvědem a člověkem probíhal na plátně přesně tak, jak mi yellowstoneští rangeři při mé loňské návštěvě Yellowstone parku popisovali, že by probíhal. A Leo dělal to, co mi říkali, že mám dělat já (mínus ty zbraně), pokud potkám jednoho z 150 tam žijících grizzli medvědů. Takže za to další bod, ten CGI medvědí souboj vypadal slušně.** Akorát ta medvědí kůže, kterou Leo zbytek filmu nosí, byla místy moc luxusní. Takže i když pod ní ten chlap skoro chcípne, propotil jí, prolil vlastní krví, přebrodil v ní řeku a přeplazil půlku Kanady, tak když jí má na sobě to občas vypadá jako "Leonardo DiCaprio v kožichu mírně opilého návrháře vod Dolce & Gabbana". A to mě rušilo. Ale aby vy ste měli dobrej pocit, tady máte pravej Yellowstone v zimě. Enjoy. PS: jedinej full frontál ve filmu ukáže medvěd. Nevím jestli se to počítá. PPS. Toho Oskara dostane Fassbender, vsaďte boty.




*herec dostane zaplaceno bez ohledu na to jestli se film natočí
** a vo to víc člověk musí obdivovat efekty v originál Jurským parku

14 komentářů:

  1. Mozna se to dalo natocit jeste syroveji s igrackem a gumovejma medvidkama ve stromovce, kde je prirozene nocni sodikove osvetleni.

    OdpovědětVymazat
  2. Citim nykisovo grafomanskej jalovej ejakulat na sto honu

    OdpovědětVymazat
  3. " Tenhle dlouhej úvod k povídání o filmu Revenant byl nutný"
    nebyl
    "cestou krvácí jak malá holka co zrovna dostala krámy"
    na mimibazaru by tleskali
    "Iñárritu opět kolaboroval se svým oblíbeným kameramanem"
    kolaborovat ma v cestine krapet dost jinej vyznam ty cuzo
    "Iñárritu je náladový despota a režíroval velde profesionálního Lea taky Hollywoodskou primadonu Toma Hardyho, a hysterické scénky na place prý nebyly ničím neobvyklým, a máte producentovu noční můru."
    nalehavy jak vod borhyjky
    " zima, ve který by se člověk ani v kobyle nevohřál."
    kdybych to nevidel, tak bych si rikal, ze to je prirovnani jak z prdele, takhle si rikam, ze to je prirovnani jak z prdele
    " probíhal přesně tak, jak mi yellowstonstí rangeři při mé loňské návštěvě"
    vaha 2 semestru v yellowstonu je v te vete az fyzicky citit
    "ten CGI medvědí souboj vypadal celkem slušně."
    ten, o kterym prakticky vsichni rikaji, ze je to jedna z nej CGI sekvenci evr.., chapu, dvousemestrovy anbice, umerny meritka


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ju, tys to cely precetl, to sem rada. i za upozorneni na kolaboroval, opraveno, dekuju.

      Vymazat
  4. Leo urcite nemluvi o homosexualech a postizenych takhle a cely ten uvod mi prijde zaujatej proti chudakovi Kaprovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naopak, ja mu toho oskara ze srdce preju, naopak mi bylo lito toho jak moc byl Fassbender v tom Jobsovi dobrej, ze to Leovi zase nekdo (mozna) pokazi. no tak uvidime...

      Vymazat
    2. Muj kamarad je vozickar a muj tata je homosexual, nelibi se mi, ze ctu takhle hnusny veci v recenzi. Myslel jsem, ze tady bude legrace jako kdysi u Frantiska, ale tady se akorat vyradil nesnasenlivy strejda. Navic v te recenzi neni jedinej vtip. To psal taky nekdo starej pres 40 let jako Frantisek?

      Vymazat
  5. Moc dlouhý a není to vtipný jako od Fuky. Oskarovej film to podle mě není vůbec, vždyť je to pitomá odplata v hezký přírodě, kdo tohle vymyslel?

    OdpovědětVymazat
  6. Kdyz dam vedle hajzlu kamen, bude casem taky zlutej.

    OdpovědětVymazat