26. února 2017

Film: tipy na Oskary 2017

Veškerá statistika tento rok nasvědčuje tomu, že nejlepším snímkem bude La La Land, který si zároveň odnese i několik dalších cen, včetně té pro nejlepšího režiséra. Kterou kdyby Damien Chazelle dostal, tak bude nejmladším takto oceněným režisérem v histori Oskarů. Ve svých 32 letech. Takže až se zítra ráno při čištění zubů budete na sebe dívat do zrcadla, tak si na Damiena vzpomeňte, a zastyďte se za svůj dosud jistě zcela promarněný bídný život. A pokud si rovnou nepodřežete žíly, tak s tím pocitem pak můžete zkusit něco udělat. 

Za mě je nejlepším filmem tohoto roku jednoznačně Manchester By The Sea a druhým by byl Moonlight. Ale budu zohledňovat to, že La La Land kraluje ve všech dosavadních cenách i nominacích, a tipy podřídím tomu, jak diktuje matematika a předchozí zkušenosti. Osobně by mě potěšilo, kdyby 20th Century Women nebo Lobster dostalo scénář, třeba že by to bylo na úkor Manchesteru, který by pak místo toho mohl vyhrát nejlepší film. Ale to je opravdu velmi nepravděpodobné, protože jestli někdo má šanci podtrhnout židli z pod tučného zadku muzikálu La La Land, je to spíše Moonlight. V dalších, než zde zmíněných kategoriích bude úspěšný opět La la land (střih, výprava, originální píseň), s tím, že Hacksaw Ridge asi vyhraje mix zvuku, Jungle Book efekty, masky Suicide Squad  a Zootopia animáky, a ze zahraničních má velké šance Toni Erdmann a Man Called Ove. V odkazech uvedených mezi jednotlivými kategoriemi v tomto článku se můžete podívat na trailery 9 filmů nominovaných tento rok na cenu za nejlepší film roku.  Edit po vyhlášení: správně tipováno: 9/10.


1. Best picture (provar)
Za mě by to byl Manchester, případně Moonlight. Ale La La Land už má BAFTU, Glóby, Directors Guild a rekordní počet dalších nominací a výher, a vypadá to že mu ve vítězném tažení nemůže nic skočit do cesty, mimo OscarsSoWhite či touze po náročnějším tématu.



2. Režie (bingo)
Damiene Chazelle (La La Land)
I tady by moje volba šla jinam. Manchester nebo Moonlight. Ale podle všeho je asi Damienovi holt přáno vytvořit tento rok nový rekord. Sám si film i napsal a jeho vize oslovila opravdu hodně diváků i členů akademie.



3. Hlavní herec  (bingo)
Casey Affleck  (Manchester By The Sea)
Caseymu konkuruje Denzel Washington, a zejména při ohledech na pozitivní diskriminaci by mohl Denzel zaskórovat, ale podle mě ve Fences (na rozdíl od Caseyho v MBS) nepředvedl nic nového a už víc by mi seděla soška v této kategorii Andrew Garfieldovi za Desmonda Dose v Hacksaw Ridge. Gosling snad nemá šanci vůbec a na Cpt Fanstastic si asi vzpomene příliš málo hlasujících, ačkoliv Viggo tam hrál skvěle.




4. Hlavní herečka  (bingo)
Emma Stone (La La Land)
Osobně mi zde příjde že kvalitnější a zajímavější herecký výkon podala Isabelle Huppert v Elle nebo Natalie Portman v Jackie. Ale akademie má ráda mladé ženské maso a Natalie už oskara má, tak to asi spadne do klína Emmě, která tak asi přebije i ostřílenou veteránku Meryl Streep, a její již dvacátou nominaci.






5. Vedlejší herec (bingo)
Mahershala Ali (Moonlight)
Tahle kategorie je tento rok skutečně kvalitní a silná, jak Lucas Hedges tak Jeff Bridges (za Hell or Hight Water) by si to také zasloužili, ale Ali podle všeho dokázal v méně scénách na díváka udělat silnější dojem.




6. Vedlejší herečka (bingo)
Mne Fences neoslovilo, a herecký výkon Violy spočíval především v slzení a nudlení na kameru, což se mi omrzelo asi před 15 lety po několikáté parodii Blair Witch, ale zrovna v této kategorii nemá Viola tento rok moc konkurence, a to přes to že jak Naomie Harris tak Michelle Williems odvedly skvělou práci, měly podstatně méně screen-time a daleko menší lobby.



7. Kamera (bingo)
La La Land
Nádhernou kameru má ještě Silence od Scorseseho a samozřejmě Arrival. Oba by mě potěšily kdyby vyhrály, ale tady to vypadá na další jistojistou výhru pro La La Land.




8. Originální scénář (bingo)
Manchester By The Sea
Kdyby se dávaly tyto ceny dvě, moje volba by padla vedle Manchester By The Sea ještě na film Lobster, který mne skutečně oslovil svojí originalitou, černým humorem, i zpracováním.



9. Adaptovaný scénář (bingo)
Moonlight
Další soutěžící v této kategorii jsou o hodně pozadu. Ať už adaptované Fences, Hidden Figures nebo Lion, tady to vypadá na jasného vítěze a sošku pro Moonlight. Který s rozpočtem 5 miliónů (a tržbami skoro desetinásobnými) a cca 300 nominacemi na různé ceny udělal opravdu "díru do světa".


10. Hudba (bingo)
La La Land
Co dodat? Snímek je mimo to nominován ještě za dvě samostatné písně a vypadá to že z ostatních nominovaných v této kategorii ho skutečně nemá kdo ohrozit, i když mě třeba silně zaujala i hudba u Jackie (Mica Levi).





43 komentářů:

  1. Ja si jen preju, abychom uz pod timto clankem neresili fukovo nebiologicke dvojce.

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak, pro me byly nejlepsimi filmy lonskyho roku ( z tech zminovanch v clanku) nocturnal animals (ten presah!), lobster (pro me originalni) a do tretice bych dal asi arrival.

    MbtS je super pribeh, ale spatne zrezirovanej. To me u filmu docela rusi.

    lalaland je fajn, ale mam pocit ze shazelovi davaj ceny za whiplash, na kterej se v dobe uvedeni nedostalo. Whiplash pravitkuje.

    U moonlightu sem usnul.

    H.R. bylo dobry kdyz se bojovalo. Z romanticke linky se mi chtelo zvracet.

    to je ve zkratce asi vsechno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co ti prijde na MbtS "spatne zrezirovany"? respektive na cem se to podle tebe v tom filmu ukazuje? Lonnergen za to byl nominovanej jako nejlepsi reziser napric naprosto celym tim spektrem: Oscar, Globy, bafta, Directors Guild, a tucty dalsich cen... tzn prekvapuje me ze nekdo rekne ze to bylo "spatne rezirovany" a zajima me v cem to spatrujes?

      jinak vicemene souhlas, az na ten moonlight, ten me oslovil.

      Vymazat
    2. Ten moonlight je treba dobrej, nemam nazor.

      Spatnym zrezirovanim myslim kameru, strih a tyhle veci. Ty technicke. Hned u nekolika zaberu jsem se zarazil, protoze byla scena podle me spatne utnuta. Nepremyslel jsem nad tim, jen jsem si rikal cotojetyvolea to me od toho filmu vyrusovalo.

      Treba affleck tam je vazne bozi. A taky je zrezirovanej, vid :).

      Vymazat
    3. Hlavne aby tam nebylo pet stmivacich strihu za sekundu jako u nedomrlce ve vane a nebo nedejahve o 1440° hlavy obihajici kamera jak v Inside manovi, tot kktiny gzbliti!

      Vymazat
    4. Videl jsi domino od tonyho scotta? Ja si z toho filmu uhnal epilepsii...

      Vymazat
    5. no to nevim, protoze prave jen za strih byl Manchester nominovanej asi na sedm ruznejch cen, vcetne BAFTY. Sestrihanej podle me byl skvele, a kamera mi taky prisla dobra, civilni, rozhodne me tam nic nerusilo. Ale pudu na to podruhy, zamerim se na to teda schvalne.

      Vymazat
    6. Ok. Ja kdyz si vzpomenu na MbtS tak na hodne divne zrezirovanou scenu, kdy jde affleck s tim jeho novym synem od pravnika, konecne najdou auto a dostqvaj se do ne. Ty zabery na kliky! Ten timming! Me tyhle veci ve filmu rusi.

      Navic si nemyslim ze konkretne oscari jsou znamkou kvality. Spis je to takova reklama, oslava minuleho roku a nekoho tech 2000 zidu vyhrat musi.

      Vymazat
    7. Ja to teda nevim, ale kolik vyhralo whiplash cen za strih kameru nebo nejlepsi film?

      proste mi prijde ze filmove ceny existuji tak nejak samy pro sebe. Jestli si rozumime.

      kdybych se chtel vykecavat, zacql bych tim, ze poradat predavani takovych cen musi byt docela dobry byznys. Atdatp.

      Vymazat
    8. Cece, tys uhodil MENTALa na ples, takova trefna rekl bych az spolecensko-kulturni analyza. Mel bys zvazit karieru glosatora. Nebo aspon globatora valece.

      Vymazat
    9. ja vim ze je popularni rikat "koho zajimaji oskari" pripadne "filmove ceny existuje pro sebe", ale ono to nejakou vypovidaci hodnotu skutecne ma. Kor oskarove nominace, ktere nevoli kdokoliv, ale pouze ten konkretni odborny cech/odnoz akademie. Tzn strihaci strihace, kameramani kameramany, reziseri rezisery, a proste fakt ze ten film je tema lidma z oboru nominovan "neco" znamena. Kor v USa kde tech nasazenych filmu za rok je hafo. Vetsinou nominace znamena ze to neni v tom oboru nejen odpad ale ani podprumer. To kdo je nakonec vybran jako vitez uz je trochu neco jineho. tam hlasuji vscihni a rozhoduje skutecne prevazne popularita ci marketing a lobby distribucnich studii.

      Ale jeste vic nez oskari pak (odbornosti) znamenaji prave ciste cechove ceny jako directors guild nebo asociace cinema editors.

      no a konkretne Manchester je jeste zajimavy tim ze uspel jak u odbornych kritiku tak "obycejnych" uzivatelu a divaku. viz treba jeho skore 96% na Metacritic, 100% od top critic na RT a 80% od uzivatelu tamtez. Co jineho nez: hodnoceni odbornych remeslnych cechu, odbornych kritiku a "laiku/divaku" teda ma vyznam? Protoze Manchester boduje napric celym tim spektrem.

      Nemusi byt pro kazdeho nejlepsim filmem roku, ale rict ze je rezijne spatny (nebo ze ma spatny strih ci kameru) to je minimalne velmi osobity nazor.

      A PS - Whiplash prave vyhral z tech technickych oskara (a baftu) za strih a sound mix, a cechove byl na strih nominovanej presne jako Manchester.

      Vymazat
    10. Ze je spatna rezie jsem psal protoze jsem laik. Kdyz jsem se vic zamyslel, vypotil jsem nedobry strih a kameru.

      no a tim padem menim nazor na oscary, v techhle kategoriich MbtS ani nominovany nebylo. Svet je opet v poradku.

      te cernosce z hidden figures a moonlight kouka mrd z oci. Nehorazne moc.

      nic moc dalsiho na tom prenosu zajimavyho nebylo.

      Jo, pral jsem sosku mortensenovi. Cp. Fantastic byl skvelej

      Vymazat
    11. souhlas, Cp Fantastic byl skvelej.

      Prenos byl celkem nuda, souhlas ale na konci to Warren Beaty trochu ozivil :)

      Vymazat
  3. Hh, nejlepsimi filmy xD

    OdpovědětVymazat
  4. Koho vůbec zajímají Oskaři? Nominované, po pochopím, ale proč kohokoliv jiného?

    A mimochodem, jsem hrdý na to, že NEJSEM režisérem a scénáristou muzikanálů.

    OdpovědětVymazat
  5. Ceho jsi reziserem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grim nataci zasadne filmy ve stylu Russella Meyera, vzdy s ustredni scenou umackani kostlivce XXL nadry, oblecenymi v kolekci soft-speed-metalovych mokrych tricek.

      Vymazat
    2. Ta trička nemusejí být metalová, jinak je to přesné.

      Vymazat
  6. tyvole tak tohle mi Warren Beaty nemel delat. Povede se mi tipnout vsechny kategorie, uz tu skoro boucham sampano, a voni prijdou s tim ze se SPLETLI! a ze to neni La La Land ale Moonlight. Neuveritelnej trolling!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coze?

      Koukam na tvoje binga a mas u prvni kategorie provar.

      skoda ze jsem to vypnul!

      Vymazat
    2. no ani se neptej. puvodne tam bylo taky BINGO, protoze vyhlasili ze best picture dostal la la land. tak tu oslavuju svoji schopnost prakticky neomylne predpovidat oskary, la la land na podiu dekuje, a najednou "sorry omyl, mel to dostat Moonlight, my sme to spatne precetli" aaargh. nic takovyho se za historii oskaru este nestalo. a me tim zkazili dokonale skore a pritom dali 30 sekund radosti...

      Vymazat
    3. Ja to vypnul kdyz vyhlasili lalaland. Takova skoda.

      Samozrejme ne mi lito tve ujmy, takovehle zle nepekne veci by ti nikdo delat nemel.

      Vymazat
    4. jo,tady taky uz uz skoro probehlo vypinani.... jako mozna po cele americe v rodinach kde sledovali oskary. njn tak treba budu mit tech 100% priste, no.

      Vymazat
    5. Jako vzdycky ti drzim palce :).

      Vymazat
    6. Tipovat Osraly, to je snad vetsi nuda, nez rozfofrovat statek po babicce na komoditnich trzich. Doufam, ze to aspon vic nese.

      Vymazat
  7. Ono Vás to opravdu zajímá? Bože, tady je to ještě horší než u Fuky, ten je aspoň správně nenáviděníhodnej. Takovýho času a textu kvůli oscarům. Cpt. Fantastic skvělej??? Kolik vám je vy toyové. Taková tendenční sračka. Jesus Cristo.

    Dobrej film je třeba tohle, vy pinďouři: http://www.csfd.cz/film/34483-short-eyes/filmoteka/
    nebo tohle, prdi: http://www.csfd.cz/film/155368-putney-swope/prehled/

    Put a curse on you
    (May all your children end up junkies to)
    Your mind been tricked by the power to buy that ounce
    (Your young daughters give rich old dudes head in limousines too)
    Put a curse on you
    Put a curse on you

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cut a purse on you!

      Vymazat
    2. tak co, uzs rek tatikovi, at nam vyhlasi valku?

      Vymazat
    3. Jeho tatík by nám leda tak naplácal zrezavělou šavlí.

      Vymazat
    4. Já si ale pořád myslím, že je to ta vedlejší, ne hlavní, linie Vronských. Hlavní linie to měla dobré, ta vymřela. Ale ti potomci levobočka zažili samoděržaví, Lenina, Stalina, Brežněva, Putina... Já říkám, buďme na něj hodní.

      Vymazat
    5. to se sem od fuky natahne ta svoloc vsechna nebo co?

      Vymazat
    6. Seber si svuj determinant a vypadni.

      Vymazat
    7. Stejně je to ostuda kluci. Na světě je tolik zajímavejch problémů a vy si tu honíte na Oscarech a bingo. Nijak Vám to nehodlám brát, ale když jsem viděl ten post, nemohl jsem nereagovat. Prostě se mi z toho udělalo špatně, připomnělo mi to food festy a podobný sračky. Měli byste si vyšukat děti nebo aspoň nějakou zajímavou chorobu, pak byste možná přestali bejt tak obsesivně malicherní, ale asi ne.

      Vymazat
    8. ooooo pozór pan velkovezir si nam uprdl!

      je povznesen nad nase malichernosti neobtezujte ho s nimi a laskave vyplivnete zvykacku kdyz s vami mluvi a udelal si ten cas ze nam to sem prisel rici

      Vymazat
    9. mno, to vis, nekdo musi kvuli vydelavani penez chodit do roboty, nekdo si umi vydelat prachy sazenim na filmovy "food festy a podobny sracky".

      to ma clovek zahodit vyhranejch 12 tacu, jen aby se ti nedelalo spatne? Tak to ne, hochu... To si za ne radeji koupim ten novej displej!

      Vymazat
    10. Hele Vronsky, ty si tu bohorovnost studoval, nebo si samouk?

      Vymazat
    11. Vronský je hlavně ruskej šváb. Bacha, aby nám šavlí po svejch předcích nezačal dělat díry do omítky opravenýho Muzea.

      Vymazat
    12. Ruský šváb muže žít ve Švábsku, ale kremlobot ne, leda by byl bohorovný. Takoví lidé skutečně nosili do akce (na fukuchat) šavli, ale neosvědčila se - nikdo ji na internetu nevidí - a tak ji jen házejí.

      Vymazat
  8. Koukam na dvojici Best actor a Nejlepsi herecka a jsem z toho celej bamboocha.

    OdpovědětVymazat