6. ledna 2017

Rillington Place (TV minisérie, 2016) - 6/10


Británie je po USA země s druhou nejlepší historii sériových vrahů, i když fanoušci Jacka Rozparovače by mohli protestovat. Co je na tom vlastně špatného, natočit znovu nějaký příběh o možná už ne tolik známém vrahovi a nechat diváky dovzdělat se? V Británii letos z archívu vytáhli příběh Johna Christieho, obyvatele ponuré díry 10 Rillington Place, která stála na místě dnešní snobské čtvrti Notting Hill.

Takový zvláštní pán se psem, kde už jsem to viděl...
Ethel Christie (Samantha Morton, vrchní překožka precog ze Spielbergovy Minority Report), dostává po devíti letech dopis od svého manžela Johna (Tim Roth), kterého považovala za mrtvého. Opouští domácnost svého bratra a s nadějemi typickými pro naivní a ne příliš důvtipnou ženu (které si rádi brali muži za manželky v první polovině 20. století) míří na adresu 10 Rillington Place oživit jejich lásku a vše se zdá být na dobré cestě, přestože její manžel, zaměstnáním policajt, žije v příšerné díře a je zřejmě podobný podivín, jako před lety. Bude manželství Ethel konečně úspěšné nebo nebohá žena nepřekoná nástrahy lásky a vrátí se k bratrovi?

MILF z 30´s

Minisérie je koncepčně rozdělena do tří dílů a každý z nich se odehrává během let 1943-1953 z pohledu jedné z postav. Seriál předpokládá, že případ znáte a proto řadu zajímavých fakt, včetně vražd a věcí kolem jen lehce naznačí nebo se o ně otře pár větami. Pro neinformovaného diváka je po shlédnutí seriálu velmi osvěžující přečíst si příběh vraha na Wikipedii a vysvětlit si narážky, které příběh doplňují.
Fotky zahradnických výsledků se nedochovaly
Velmi zvláštní přístup je prozrazení několika spoilerů na konci nebo na začátku každého z dílů (což nasvědčuje přesvědčení autorů, že každý tenhle příběh prostě musí znát) a občas jde o pár záběrů ze scén, které se nakonec v díle neobjeví. 😕 Pojetí celého seriálu je až na pár momentů tak komorní, že pokud se na něj díváte s dětmi ve snaze vychovat z nich násilníky a devianty, pravděpodobně vůbec nepochopí, jak na to. Vzhledem k tomu, že lákání obětí a jejich následovné vraždy jsou velmi vítanou součástí příběhu o vrazích vyprávěných z pohledu vrahů nebo jejich okolí, je to škoda, zvlášť, když si po seriálu čtete detaily o vynalézavosti pana Christieho. Moc by mě zajímalo, jak se s materiálem vypořádala celovečerní adaptace z roku 1971 10 Rillington Place (s Richardem Attenboroughem v hlavní roli!)

SPOILER: Důvod, proč je případ Johna Christieho Britům tak známý, je zřejmý. Jako svou třetí oběť zavraždil svou sousedku a díky nízké inteligenci jejího manžela se mu podařilo hodit to na něj. Nebožák dostal trest smrti a teprve po mnoha letech, kdy už byl veřejnosti známý celý případ, se nebožtík dočkal omluvy a opravných justičních kroků; tento případ byl důvodem, proč se ve Velké Británii ustoupilo od trestu smrti.


Režisér Craig Viveiros má za sebou několik TV detektivek a dramat a velmi dobře se mu daří nastolit depresivní atmosféru, k čemuž mu určitě dopomáhá Tim Roth. Jeho nečitelný, zádumčivý Christie se bude v jeho portfoliu dobře vyjímat, ale všichni víme, jak vypadá známý herec pod makeupem. Herci prostě dělají, co se od nich čeká a asi vás kromě proměny Rotha nečeká žádné překvapení. Osobně bych přivítal explicitnější záležitost a raději kontinuelní vyprávění než ony otravné spoilery. Takže pokud máte chuť na pár večerů v pochmurné britské ulici po válce, počítejte s tím, že dostudování případu je k požitku nutné a pokud jste úchyl, seriál vás asi mírně zklame i přes dobrou atmosféru.

4 komentáře: